Wszystko o:

śledź

MW

Dlaczego warto jeść śledzia?

Dlaczego warto jeść śledzia?

Śledzie wielu z nas kojarzy z kolacją wigilijną - wtedy serwujemy je na kilka sposobów: w oleju, w occie, w śmietanie itd. Ta niepozorna, kojarzona z postnym jedzeniem ryba powinna jednak trafiać na nasz stół o wiele częściej niż tylko z okazji Bożego Narodzenia.

Śledź sojusznikiem piękności

W pewnym wieku nie warto być lalką Barbie, bo bardzo chude kobiety wyglądają zwykle dużo starzej.

Śledziem w depresję

Śledź to z pewnością jedna z popularniejszych ryb. Króluje na polskich stołach nie tylko przy okazji wigilijnej kolacji. Może być podawana na wiele sposobów i zawsze świetnie smakuje. Oferuje jednak coś więcej niż doznania kulinarne. Obniża cholesterol i poprawia nastrój.

Potrawy wigilijne - ile w nich kalorii, ile zdrowia?

Potrawy wigilijne - ile w nich kalorii, ile zdrowia?

osób nie wyobraża sobie bez niego świąt. Wigilia jest raz do roku, więc nie musisz z niego rezygnować. Niepozorny swojski śledź to bardzo zdrowa ryba. Nie ustępuje wykwintnemu łososiowi i jeśli chodzi o wartości odżywcze przewyższa sztandarowego świątecznego karpia.  Przede wszystkim jako

Dna moczanowa: objawy, leczenie. Co to jest dna moczanowa? [dieta]

Dna moczanowa: objawy, leczenie. Co to jest dna moczanowa? [dieta]

w stawach przetwory mięsne, bulion, galareta owoce morza, sardynki, śledź, dorsz, łosoś, makrela, pstrąg.

Kalcytriol: działanie, zastosowanie. Skutki niedoboru kalcytriolu

Kalcytriol: działanie, zastosowanie. Skutki niedoboru kalcytriolu

bogate w witaminę D. Należą do nich tłuste ryby, takie jak: węgorz, śledź , dorsz , łosoś, makrela oraz jaja czy sery żółte . Bardzo ważne jest, by od kwietnia do września co najmniej 15 minut przebywać na słońcu. Ważne jest, aby co najmniej 18 proc. ciała było odsłonięte i pozbawione filtrów

Sód - jego rola w organizmie, objawy niedoboru i nadmiaru

Sód - jego rola w organizmie, objawy niedoboru i nadmiaru

: ser parmezan (około 1900 mg sodu w 100 gramach produktu), ser typu Feta (około 1100 mg sodu w 100 gramach produktu), śledź solony (około 6000 mg sodu w 100 gramach produktu), łosoś wędzony (około 1500 mg sodu w 100 gramach produktu), makrela wędzona (około 1200 mg sodu w 100 gramach produktu

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca i nie tylko na święta. Na co zwracać uwagę przy zakupach?

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca i nie tylko na święta. Na co zwracać uwagę przy zakupach?

znajdziesz tutaj . Śledź , jak większość morskich ryb jest tłusty (ze względu na obecność cennych kwasów omega 3 ), mimo to wszyscy dbający o linie mogą go jeść bez obaw o zgrabną sylwetkę. Dzieje się tak dzięki obecności potasu , który ułatwia usuwanie z organizmu nadmiaru wody, a kwasy tłuszczowe nie

Witaminy z grupy B - co warto wiedzieć o tych witaminach i czym grozi ich niedobór w organizmie?

Witaminy z grupy B - co warto wiedzieć o tych witaminach i czym grozi ich niedobór w organizmie?

słonecznika, orzechy włoskie, ryby (np. śledź, makrela czy pstrąg), mleko pełnotłuste, produkty z mąki pełnoziarnistej, otręby pszenne Witamina B6 - pirydoksyna Witamina B6 bierze udział w procesach mających na celu wytwarzanie przeciwciał zwalczających różnych infekcje . Podobnie jak witamina PP, wspiera

Dieta w chorobie Hashimoto: zasady, jakie produkty są wskazane

Dieta w chorobie Hashimoto: zasady, jakie produkty są wskazane

, E oraz C, a także z innymi związkami o charakterze antyoksydacyjnym. Witamina D powstaje w naszym organizmie pod wpływem promieni słonecznych, jest także dostarczana wraz z żywnością. Najbogatsze w tę witaminę są tran, dorsz, węgorz, śledź, łosoś, sardynki, wątroba wołowa i cielęca oraz produkty

śledź

nie, to nie o tym czy śledź to ryba jest. Póki co, nikt nie udowodnił, że nie jest. Mnie interesuje zdolność śledzia do przetrwania. Normalnie to śledzia dawno już nie powinno być, gdyż wszyscy na niego polują. Olbrzymie wieloryby tonami zjadają, ptaki morskie, ryby drapieżne, no i

Śledź

Taki śledź żyje ponoć do 20 lat , odwiedza Atlantyk i Pacyfik , dawniej uważany za rybę postną , dzisiaj podobno można go zrobić w kawie a dokładniej w zalewie kawowej , taka wersja dla lubiących z rana zapach ulatniający się z filiżanek :) A wy jak robicie śledzia ? Wątek specjalnie założony na

Śledź

Przepis dostałam od mamy, nie wiem jak nazywa się ta potrawa, ale podobno jest to "śledź po japońsku", niestety nie mam pewności. Może komuś przyda się przed świętami takie szybkie danie na wigilię do pracy lub w domu. Składniki: śledzie matiasy cebula, może być cukrowa ogórek kiszony

śledź

Uwielbiam śledzie! Najbardziej korzenne z gałką muszkatałową! Polecam! Czy ktos poleciłby mi jakieś pyszniejsze?:)

śledź

do współpracy - wystarczy (szybko, bardzo szybko) śledzie przygotować, przepis przepisać na kartkę, zadzwonić po nas i zaprosić fotografa, żeby całość sfotografował. śledziem rządzi Ela Mosingiewicz i zgłoszać się prosimy do niej elzbieta.mosingiewicz@wroclaw.agora.pl

Śledź

Ceny ryb morskich wprawiają mnie w osłupienie (znacząco wyższe niż ceny wołowiny, "niemasowaną" i niepojoną piwem wołowinę mam na myśli), a potrzebuję znacząco nafaszerować rodzinę kwasami DHA, więc wymyśliłam, że będziemy się paśli śledziem ;-). Znacie jakieś udane sposoby przygotowania tegoż

śledź śledź śledź śledź

wielu osobom śledź kojarzy się wyłącznie z filecikiem zakonserwowanym na wieki a gdzie duże śledzie z morza Północnego do smażenia (takie wielkości pstrągow) a gdzie wielkie solne śledzie z beczki to samodzilnego filetowania i dalszego przetwarzania (brudna robota) albo maleńkie

fisting śledzi

jako tako jedzie fisting śledzi tuszki w gramaturze zdają sprawę lekko będzie na puszcze zielony znak EKO drobne ogony przecinają błony

Śledź :)

Życzę dobrej zabawy i suto zakrapianego śledzika :) -- Gdy jesteś zły licz do czterech, gdy jesteś bardzo zły, klnij.