Wszystko o:

źródła cholesterolu

Eliza Dolecka

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

Ci zabójcy cholesterolu są skuteczni jak prawdziwe leki. Oczywiście, nie zastąpią statyn, gdy już jesteś poważnie chory, ale mogą cię przed nimi uchronić. Znajdziesz ich w osiedlowym sklepie. Niektóre propozycje trochę zaskakują.

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Znamy 5 pogromców cholesterolu, których nie znajdziesz w kuchni, a działają i przynajmniej niektórzy powinni ci się spodobać. Można dbać o zdrowie z przyjemnością!

Chrom: właściwości, źródła chromu, skutki niedoboru chromu

Chrom jest pierwiastkiem występującym w naszym organizmie w ilościach śladowych. Nie oznacza to jednak, że jego rola jest znikoma. Można za to śmiało powiedzieć, że pełni jedną z kluczowych ról w utrzymywaniu właściwego poziomu glukozy we krwi i metabolizowaniu tłuszczów oraz białek. Dba ponadto o właściwy poziom cholesterolu w organizmie.

Lecytyna - dlaczego jest ważna?

Lecytyna - dlaczego jest ważna?

nadmierne spożywanie alkoholu - detoksykuje ją i pomaga w regeneracji. Poza tym lecytyna obniża poziom tzw. złego cholesterolu . Zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Lecytyna - źródła występowania Lecytynę znajdziemy przede wszystkim w żółtkach jajek, soi, rzepaku, wątróbce, orzechach, fasoli

Cynk i jego znaczenie dla organizmu. Jakie są konsekwencje niedoboru?

Cynk i jego znaczenie dla organizmu. Jakie są konsekwencje niedoboru?

dojrzewanie płciowe oraz reguluje produkcję plemników .  Hormony także znajdują się pod kontrolą cynku, a w szczególności hormon wzrostu oraz insulina , ponieważ cynk ma wpływ na prawidłowe działanie trzustki . Od cynku zależy także, między innymi, stężenie witaminy A oraz cholesterolu w organizmie

Witaminy z grupy B - co warto wiedzieć o tych witaminach i czym grozi ich niedobór w organizmie?

Witaminy z grupy B - co warto wiedzieć o tych witaminach i czym grozi ich niedobór w organizmie?

oraz podwyższony cholesterol . Źródła: żółtka jaj, wątroba, mąka sojowa, orzechy włoskie i ziemne, grzyby, brązowy ryż, produkty pełnoziarniste, szpinak. Witamina B9 - kwas foliowy Kwas foliowy lub inaczej witamina B9 , to organiczny związek chemiczny, który bierze udział w procesach podziału

Karotenoidy - co to za związki? W jakich produktach można je znaleźć i dlaczego warto?

Karotenoidy - co to za związki? W jakich produktach można je znaleźć i dlaczego warto?

W jakim pożywieniu są karotenoidy? Ze względu na to, że karotenoidy nadają pożywieniu barwę żółtą, pomarańczową oraz czerwoną nietrudno domyśleć się, w jakich produktach roślinnych występują te barwniki. Najbardziej popularne źródła różnego rodzaju karotenoidów to: pomidory , marchewka, dynia

Akrylamid, homocysteina i spółka - słynni truciciele w naszej diecie. Na pewno zasłużyli na złą sławę?

Akrylamid, homocysteina i spółka - słynni truciciele w naszej diecie. Na pewno zasłużyli na złą sławę?

Jeszcze kilka lat temu na liście składników najbardziej obwinianych o zatruwanie organizmu niewątpliwie musiały się znaleźć tłuszcze trans, cholesterol oraz substancje dodatkowe, tzw. 'E', ze szczególnym naciskiem na słodziki. Kolejne lata, z różnych przyczyn, pozwoliły je nieco odczarować, a

Zdrowy tłuszcz - w jakich produktach jest najwięcej zdrowych kwasów tłuszczowych?

Zdrowy tłuszcz - w jakich produktach jest najwięcej zdrowych kwasów tłuszczowych?

orzechów wyróżnia się orzech włoski, zawierający roślinne tłuszcze, czyli fitosterole , zajmujące się, między innymi metabolizowaniem i usuwaniem z organizmu złego cholesterolu. Poza tym, jedzmy nerkowce, pistacje, orzechy makadamia, orzechy laskowe i inne. Mimo, że są to orzechowe bomby kaloryczne, to

Allicyna - supermoc czosnku. Co to jest, jak powstaje i gdzie jej szukać?

Allicyna - supermoc czosnku. Co to jest, jak powstaje i gdzie jej szukać?

groźnej i bardzo powszechnej Helicobacter pylori), działanie przeciwgrzybicze - na strukturze allicyny powstają środki przeciwgrzybicze, obniżanie ciśnienia krwi , obniżanie poziomu cholesterolu , działanie odkażające drogi oddechowe. Warto wspomnieć, że czosnek posiada również inne lecznicze substancje

Zobacz wideo

Pogromcy cholesterolu

Pogromcy cholesterolu Orężem w walce z nadmiernym poziomem cholesterolu są produkty, które zyskały dużo mówiące miano "pogromców cholesterolu". Które są najcenniejsze? Karczochy Listę otwierają karczochy, które stanowią bogate źródło cynaryny regulującej poziom cholesterolu. Jak działa

Jajka a wysoki cholesterol

Jak to naprawdę jest? Jedne źródła zakazują jedzenia jaj, bo w żółtku czai się bomba, inne podają, że właśnie tam są elementy przetwarzające "zły" na ten "dobry".

Re: Cholesterol:(

Wybacz, nie zauwazyłam ze to sarkazm, mea culpa. No to moze wkleisz jakieś źródła z ktorych wynika, ze smalec jest zdrowszy od np. oleju rzepakowego? Cokolwiek na potwierdzenie tego, co tu piszesz. -- Fragile

Re: CHOLESTEROL

Gość portalu: Adam napisał(a): > Jak zmiejszyc zly cholesterol. Na stronie "Zyjmy dluzej" znalazalm takei wiadomosci: 19-04-99 Antyoksydanty i jabłka Jak podaje "Life Science", naukowcy odkryli, że jabłka i sok jabłkowy są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów, które

Hummus - poprawia trawienie, źródło białka, ...

Hummus - poprawia trawienie, źródło białka, obniża cholesterol, walczy z nowotworami, zdrowa przekąska, reguluje poziom cukru, broń na anemię Hummus to potrawa kuchni bliskowschodniej, która w ciągu ostatnich lat stała się popularna na całym świecie. Do przygotowania dipu na bazie ciecierzycy

Lepper: Ujawnię, kto był źródłem przecieku

W Klewkach, Premier Jarosław, razem z Al Kaidą, knuli, jak mnie usunąć a Rząd oddać Żydom. Chcięli mnie aresztować, stosując prowokację i wsypać cholesterol, do zupy, na kolację.

Re: CHOLESTEROL

Naprwdę uważasz, że tak łatwo się wywiniesz? Piszesz jakieś niesamowitości, a potem nawet źródła nie jesteś w stanie podać. PS. Może ktoś Cię źle poinformował, ale wyprowadzam z błędu - wegetarianie nie żywią się trawą. A co do dawania mleka - jako kobieta mam szanse.

Re: Jajecznica - poranne źródło białka dla biegac

Cholesterol w jedzeniu nie jest problemem, ponieważ i tak większość cholesterolu produkuje nas organizm, a ten z jedzenia jest słabo przyswajany. Afera ze szkodliwością cholesterolu to bajka nakręcona przez "bigpharmę", oni na tym zarabiają biliony.

Badania i oznaczanie cholesterolu w Polsce

Szukam bezskutecznie,od kiedy w Polsce zaczęto oznaczać wartości cholesterolu HDL i LDL.Jest mi to bardzo potrzebne,a nigdzie nie mogę znaleźć.Może ktoś mi pomoże i wskaże jakieś wiarygodne źródło.Z góry dziękuję.

Re: Cholesterol

(dane wstępne, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,390769,metformina-moze-naprawiac-mozg.html źródło ).

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!