Wszystko o:

źródła cholesterolu

Eliza Dolecka

Jesz i obniżasz - sześciu wrogów cholesterolu z kuchni

Jesz i obniżasz - sześciu wrogów cholesterolu z kuchni

Wiele produktów cholesterolu nie podnosi, ale tych sześciu liderów to jego prawdziwi zabójcy. Oczywiście, nie zastąpią statyn, gdy już jesteś poważnie chory, ale mogą cię przed nimi uchronić. Pogromców znajdziesz w osiedlowym sklepie. Niektóre propozycje trochę zaskakują.

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Znamy 5 pogromców cholesterolu, których nie znajdziesz w kuchni, a działają i przynajmniej niektórzy powinni ci się spodobać. Można dbać o zdrowie z przyjemnością!

Jabłka - ulubione owoce Polaków. 10 powodów, dla których warto je jeść

Ponad 70 procent drzew w polskich sadach to jabłonie. W naszej diecie ich owoce wygrywają zdecydowanie z kolejnymi w rankingach bananami, pomarańczami i mandarynkami. Czy przywiązanie Polaków do jabłek ma sens? O tak!

Chrom: właściwości, źródła chromu, skutki niedoboru chromu

Chrom: właściwości, źródła chromu, skutki niedoboru chromu

. Dzięki temu dba o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, obniżając poziom złego cholesterolu , a zwiększając dobrego. Ponadto wspomaga działanie insuliny, która odpowiada za transport glukozy do wnętrza komórek. Chrom jest składnikiem, wytwarzanego w wątrobie, tzw. czynnika tolerancji glukozy (GTF

Lecytyna - dlaczego jest ważna?

Lecytyna - dlaczego jest ważna?

nadmierne spożywanie alkoholu - detoksykuje ją i pomaga w regeneracji. Poza tym lecytyna obniża poziom tzw. złego cholesterolu . Zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Lecytyna - źródła występowania Lecytynę znajdziemy przede wszystkim w żółtkach jajek, soi, rzepaku, wątróbce, orzechach, fasoli

Krokosz barwierski (szafran łąkowy) - właściwości, zastosowanie

Krokosz barwierski (szafran łąkowy) - właściwości, zastosowanie

ust. Istnieją także źródła świadczące o tym, że już w średniowiecznej kuchni używano krokosza jako zamiennika szafranu, ponieważ był znacznie od niego tańszy. Stąd zresztą inne określenie rośliny: szafran łąkowy. Europa od XVII wieku wykorzystuje krokosza do barwienia tkanin. Uzyskany w ten sposób

Jak cukier wpływa na nasze zdrowie

Jak cukier wpływa na nasze zdrowie

przemysłowi spożywczemu, tak ochoczo szafującemu cukrem, w ostatnich kilkunastu latach jego spożycie drastycznie wzrosło na całym świecie, w tym w Polsce. Największe jego źródła to napoje gazowane i energetyzujące, desery, napoje owocowe, cukierki, w dalszej kolejności słodzona herbata, cukier sypki oraz miód

Cynk i jego znaczenie dla organizmu. Jakie są konsekwencje niedoboru?

Cynk i jego znaczenie dla organizmu. Jakie są konsekwencje niedoboru?

dojrzewanie płciowe oraz reguluje produkcję plemników .  Hormony także znajdują się pod kontrolą cynku, a w szczególności hormon wzrostu oraz insulina , ponieważ cynk ma wpływ na prawidłowe działanie trzustki . Od cynku zależy także, między innymi, stężenie witaminy A oraz cholesterolu w organizmie

Witaminy z grupy B - co warto wiedzieć o tych witaminach i czym grozi ich niedobór w organizmie?

Witaminy z grupy B - co warto wiedzieć o tych witaminach i czym grozi ich niedobór w organizmie?

oraz podwyższony cholesterol . Źródła: żółtka jaj, wątroba, mąka sojowa, orzechy włoskie i ziemne, grzyby, brązowy ryż, produkty pełnoziarniste, szpinak. Witamina B9 - kwas foliowy Kwas foliowy lub inaczej witamina B9 , to organiczny związek chemiczny, który bierze udział w procesach podziału

Karotenoidy - co to za związki? W jakich produktach można je znaleźć i dlaczego warto?

Karotenoidy - co to za związki? W jakich produktach można je znaleźć i dlaczego warto?

W jakim pożywieniu są karotenoidy? Ze względu na to, że karotenoidy nadają pożywieniu barwę żółtą, pomarańczową oraz czerwoną nietrudno domyśleć się, w jakich produktach roślinnych występują te barwniki. Najbardziej popularne źródła różnego rodzaju karotenoidów to: pomidory , marchewka, dynia

Pogromcy cholesterolu

Pogromcy cholesterolu Orężem w walce z nadmiernym poziomem cholesterolu są produkty, które zyskały dużo mówiące miano "pogromców cholesterolu". Które są najcenniejsze? Karczochy Listę otwierają karczochy, które stanowią bogate źródło cynaryny regulującej poziom cholesterolu. Jak działa

Jajka a wysoki cholesterol

Jak to naprawdę jest? Jedne źródła zakazują jedzenia jaj, bo w żółtku czai się bomba, inne podają, że właśnie tam są elementy przetwarzające "zły" na ten "dobry".

Re: Cholesterol:(

Wybacz, nie zauwazyłam ze to sarkazm, mea culpa. No to moze wkleisz jakieś źródła z ktorych wynika, ze smalec jest zdrowszy od np. oleju rzepakowego? Cokolwiek na potwierdzenie tego, co tu piszesz. -- Fragile

Re: CHOLESTEROL

Gość portalu: Adam napisał(a): > Jak zmiejszyc zly cholesterol. Na stronie "Zyjmy dluzej" znalazalm takei wiadomosci: 19-04-99 Antyoksydanty i jabłka Jak podaje "Life Science", naukowcy odkryli, że jabłka i sok jabłkowy są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów, które

Lepper: Ujawnię, kto był źródłem przecieku

W Klewkach, Premier Jarosław, razem z Al Kaidą, knuli, jak mnie usunąć a Rząd oddać Żydom. Chcięli mnie aresztować, stosując prowokację i wsypać cholesterol, do zupy, na kolację.

Hummus - poprawia trawienie, źródło białka, ...

Hummus - poprawia trawienie, źródło białka, obniża cholesterol, walczy z nowotworami, zdrowa przekąska, reguluje poziom cukru, broń na anemię Hummus to potrawa kuchni bliskowschodniej, która w ciągu ostatnich lat stała się popularna na całym świecie. Do przygotowania dipu na bazie ciecierzycy

Re: CHOLESTEROL

Naprwdę uważasz, że tak łatwo się wywiniesz? Piszesz jakieś niesamowitości, a potem nawet źródła nie jesteś w stanie podać. PS. Może ktoś Cię źle poinformował, ale wyprowadzam z błędu - wegetarianie nie żywią się trawą. A co do dawania mleka - jako kobieta mam szanse.

Re: Jajecznica - poranne źródło białka dla biegac

Cholesterol w jedzeniu nie jest problemem, ponieważ i tak większość cholesterolu produkuje nas organizm, a ten z jedzenia jest słabo przyswajany. Afera ze szkodliwością cholesterolu to bajka nakręcona przez "bigpharmę", oni na tym zarabiają biliony.

Badania i oznaczanie cholesterolu w Polsce

Szukam bezskutecznie,od kiedy w Polsce zaczęto oznaczać wartości cholesterolu HDL i LDL.Jest mi to bardzo potrzebne,a nigdzie nie mogę znaleźć.Może ktoś mi pomoże i wskaże jakieś wiarygodne źródło.Z góry dziękuję.

Re: Cholesterol

(dane wstępne, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,390769,metformina-moze-naprawiac-mozg.html źródło ).

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!