Wszystko o:

łamliwe paznokcie i włosy przyczyny

PAZ

Olej rycynowy - nie tylko na przeczyszczenie

Olej rycynowy - nie tylko na przeczyszczenie

Wiele osób kojarzy go przede wszystkim z silnym środkiem przeczyszczającym. Tymczasem oprócz zastosowań leczniczych, jest on także dobrym i stosunkowo niedrogim naturalnym kosmetykiem.

Kretynizm - rodzaj niedorozwoju umysłowego

Kretynizm to schorzenie ściśle związane z funkcjonowaniem tarczycy. Niedoczynność tego gruczołu może poważnie zakłócić prawidłowy rozwój zarówno fizyczny, jak i umysłowy dziecka. W przypadku kretynizmu pierwsze zmiany chorobowe pojawiają się już w życiu płodowym.

Choroby skóry wciąż stygmatyzują i zamykają w domu. Nie bój się ich!

Skóra to nasza wizytówka. Piękna i zdrowa aż się prosi, by ją odsłaniać. Kiedy choruje, nietrudno wpaść w panikę, zwłaszcza, że taki problem niejednokrotnie komplikuje życie, choćby uniemożliwiając korzystanie z pływalni, siłowni, prysznica w pracy. Co gorsza: wokół leczenia skóry i możliwości zarażenia się popularnymi schorzeniami, narosło sporo mitów. Wierzymy, że łupież to skutek zbyt częstego mycia głowy, łuszczycą można zarazić się przez dotyk, a na grzybicę nie ma rady. Jak jest naprawdę?

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy

. Włosyłamliwe, suche, rzadkie, a paznokcie łamliwe i prążkowane. Występuje typowy wyraz twarzy: jest blada i żółtawa, obrzęk rejonu oczodołu jest znaczny, a oczy są przymknięte z powodu ściśnięcia szpar powiekowych; wargi są wydęte i pogrubione; twarz zdaje się być bez wyrazu. Serce i naczynia

Dieta, która ci służy

Dieta, która ci służy

zaburzeniach w jego pracy, np. sinoblade paznokcie często są oznaką złego krążenia i zaburzeń w pracy serca. - Jak temu zaradzić Ponieważ paznokcie potrzebują tych samych witamin i mierałów, których potrzeba włosom, powinnaś w podobny sposób zmodyfikować dietę. Niezbędna dla dobrego wyglądu płytek jest także

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

żelaza jest niezdrowy wygląd. Cera blednie, podobnie jak błony śluzowe (m.in. spojówki). Paznokcie są słabsze i łamliwe, a w skrajnych przypadkach mogą również ulegać deformacji - stają się wklęsłe, "łyżeczkowate" (tzw. koilonychia). Włosy są osłabione, cieńsze, łamią się, rozdwajają i mogą

Potrzebujesz magnezu? Sięgnij po wodę!

Potrzebujesz magnezu? Sięgnij po wodę!

;atakują" nagle i potrafią wyrywać nocą ze snu. Jesteśmy również przemęczeni, niespokojni, pojawiają się stany lękowe i depresyjne, problemy ze snem. Mogą nam również dokuczać zawroty i bóle głowy oraz trudności z koncentracją. Paznokcie stają się łamliwe, a włosy mogą nadmiernie wypadać. Z

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

, niepokojem;- twardymi włosami, bladą cerą, łamliwymi paznokciami;- zwiotczałą tkanką łączną;- zaćmą;- zatruciami wątrobowymi;- zaburzeniami procesów ukrwienia;- dolegliwościami stawów.Bogate produkty spożywcze w siarkę:- jaja kurze, mleko, ryby;- mięso, sery;- owoce i warzywa.Co zależy od siarki

Najsmaczniejszy lek

), które jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku po 65. roku życia. [3] Włosy - kruche, łamliwe paznokcie i rozdwajające się, słabe włosy to znak, że w organizmie brakuje mikroelementów - żelaza, miedzi, selenu lub cynku. Włosy i paznokcie kochają biotynę (wit. H - obecna w pełnoziarnistym pieczywie

Włosy problematyczne

Włosy problematyczne

, wątrobie, jajach i drożdżach oraz poprawiającą stan skóry siarkę - znajdziesz ją m.in. w mięsie ryb. Włosy: nie żałuj setki! Wiosną często martwi nas wypadanie włosów. Utrata stu do dwustu dziennie to norma, ale trzystu lub czterystu to objaw chorobowy. Przyczyn może być wiele, od problemów hormonalnych

Hashimoto i wypadanie włosów

Od ponad 3 miesięcy mam zdiagnozowaną chorobę Hashimoto i przyjmuję Euthyrox 50. Po ponownym badaniu hormony się ustabilizowały. Jednak moim problemem w tym momencie są wypadające włosy "garściami". Jest ich pełno w wannie, na szczotce, ubraniach. Stały się suche, cienki i łamliwe. Czy może być to

Wypadające włosy

ogromnie wdzięczną za poradę. Pozdrawiam Przyczyn wypadania włosów jest bardzo dużo poczynając od niedokrwistości, poprzez choroby tarczycy, a kończąc na zaburzeniu pracy jajników. Z tego powodu może być niezbędna nie tylko konsultacja u endokrynologa, ale także u ginekologa.

Grzybica, a utrata włosów

zbadanie innych możliwych przyczyn. Czy poza utratą brwi i rzęs wypadają Pani również włosy w innych okolicach ciała? Czy ma Pani suchą skórę lub zmiany na skórze?Sugeruję wizytę u dermatologa. Lekarz pomoże określić jaka jest przyczyna Pani dolegliwości i zaproponuje metody leczenia.

Problem z wypadającymi włosami

Eutyrox N75. Endokrynolog stwierdziła, że przyczyną nadmiernego wypadania włosów winne są przeciwciała, których się nie leczy i prawdopodobnie włosy będą dalej wypadać i już nie odrosną. Niestety, nie miałam robionych innych badań. Słyszałam, że przy niedoczynności trzeba brać witaminy, bo to ich brak

Wypadanie włosów - co się dzieje?

. Jestem osobą nerwową i łatwo się stresuję, ostatnio także źle sypiam i czuję się częściej zmęczona, gorzej mi się skupić na jednej rzeczy, często się rozpraszam. Co mogę zrobić by dowiedzieć się o przyczynie wypadania włosów? Jak temu zapobiec? Gdzie mogłabym zrobić analizę pierwiastkową włosa?Spotkałem

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Niepokojące objawy i interpretacja wyników

z bólem/pieczeniem gardła/migdałków), latem jest podobnie mimo upałów, np. na dworze jest 30 stopni a moje dłonie i stopy są zimne (cały rok chodzę po domu w zimowych skarpetach :D); 2. nadmierne wypadanie włosów (co roku jesienią mniej więcej na przełomie września/października dostrzegam zwiększone

Re: Interpretacja wyników

Nowe wyniki: TSH: 1,590 (norma 0,27 - 4,2) FT4: 1,14 27.27% (norma 0,93 - 1,7) biorąc pod uwagę poprzednie: anty-TPO: 35.76% anty- TG: 15.82% ferrytyna: 30.66% Co to wszystko oznacza? Czy te wyniki są prawidłowe? W takim razie, gdzie należy szukać przyczyn tych objawów? -wypadające włosy

Czy z moją tarczycą jest ok? Proszę o pomoc

, wypadające włosy, łamliwe paznokcie, lodowate dłonie stopy i ogólnie strasznie marznę , długo się rozgrzewam, huśtawka nastrojów, przygnębienie, bóle głowy i jeszcze trochę innych... Echh.. szkoda gadać... Do tej pory tłumaczyłam to sobie (a raczej wszyscy dookoła) - przemęczeniem, niedospaniem, bo trzeba

Proszę o pomoc w interpretacji wyników i o radę...

miesiącach mogę stwierdzić iż… nie schudłam. Nic. A wprost przeciwnie. Jestem aktywna fizycznie- rower stacjonarny, w sezonie bieganie. Długie marsze z psem. Ogólnie lubię ruch, ale znacznie szybciej niż kiedyś męczę się, mam wrażenie że moje ciało jest nie moje. Łamliwe paznokcie – nie mogę

Re: O ZAWROTACH GŁOWY I INNYCH... RAZ JESZCZE

temperatura ciała, * łamliwe paznokcie, wypadanie włosów koszmarne * sucha skóra wewnątrz dłoni, pomiędzy palcami * problemy z zatokami szczękowymi oraz czołowymi (MRI głowy wykazało płyn w zatoce szczękowej i czołowej) * kiedy jest ciepło w pomieszczeniu mam duszności, jakby uczucie braku powietrza

kłopot z paznokciami...

zauważę w porę i nie spiłuję (co zniekształca kształt paznokcia, jest niesymetryczny), to potrafi mi się to naderwać. I nie bardzo wiem, co może być przyczyną, ani jak to wyeliminować. Jem dość zdrowo, od kilku miesięcy łykam jakieś suplementy (skóra-włosy-paznokcie), co jakiś czas stosuję kurację Nail

Tarczyca wykluczona?

zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik łamliwe paznokcie częste bóle głowy (w szczególności migreny) nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza nie pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks przy

Re: wyniki, ciąża, prośba o interpretację

trop tarczycy wykluczono, gdyż było "w normie"). Także tętno spoczynkowe skacze mi czasami do 180. Do tego dochodzą uderzenia gorąca, płytki oddech (jakby problem z nabraniem głębszego), duże zmęczenie, ospałość, łamliwe paznokcie, wypadanie włosów, problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją

zaburzenia hormonalne?

Od dłuższego czasu dokuczają mi takie objawy jak: - nieregularne miesiączki (długie cykle - nawet 60dni, albo plamienia w środku cyklu) - kłopoty z utrzymaniem wagi (nagłe tycie lub chudnięcie - różnica kilku kg) - kłopoty z cerą (suchość skóry, zaskórniki) - nadmiernie wypadające włosy - bardzo

Proszę o pomoc w interpretacji wyników

takiej nie doświadczyłam; problemy z koncentracją, wypadające włosy, łamliwe paznokcie, tyję mimo takiej samej diety od kilku lat. Niedawno wyszedł mi też podwyższony cholesterol, a wagę mam w normie. Pani doktor zrobiła USG na którym wyszły te guzki. Stwierdziła, że mam wyniki troszkę podwyższone i da

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!