Wszystko o:

żelazo w jedzeniu

podpis główki

Żelazo

Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównym źródłem żelaza w organizmie jest hemoglobina transportująca tlen zawarty w krwince czerwonej. Hemoglobina wiąże tlen w płucach i rozprowadza po całym organizmie, co bez żelaza nie było by to możliwe. Mioglobina odbiera tlen od krwinek czerwonych i wykorzystuje go do pracy mięśni. Żelazo wiąże również dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu.

Niedobór żelaza powoduje m.in.: spadek sprawności fizycznej, zmęczenie, obniżenie możliwości koncentracji i sprawności umysłowej, bladość cery, łamliwość paznokci, nadmierne wypadanie włosów, niesprawność pamięci i zły nastrój, zmniejszenie odporności, zaburzenia rytmu pracy serca, zaburzenia krążenia, bóle głowy, zaparcia, spadek apetytu.

Źródła żelaza w pokarmach: chuda wołowina, mięso królika, podroby (zwłaszcza wątroby), żółtka jaj, zielone warzywa, rośliny strączkowe, w burakach, czerwona kapusta, papryka, produkty pełnoziarniste. By wchłanianie żelazo było prawidłowe, należy zadbać również o witaminę C w diecie.

Iwona Ludwinek-Zarzeka

Odchudzasz się? Ćwiczysz? Te produkty pomogą ci szybciej osiągnąć cel

Odchudzasz się? Ćwiczysz? Te produkty pomogą ci szybciej osiągnąć cel

Jak przyspieszyć przemianę materii? Co jeść przed treningiem, a co po nim? Podpowiadamy!

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Dokucza ci ciągłe przemęczenie, senność, nadmierna bladość, obniżona odporność? To może być niedobór żelaza - jednego z mikroelementów kluczowych dla funkcjonowania naszego organizmu. Skąd biorą się deficyty, kto jest na nie najbardziej narażony oraz jak do nich nie dopuścić?

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

Mimo że są bardzo zdrowe i wciąż dostępne próżno szukać ich w przeciętnej kuchni. A szkoda! Dostarczają nie tylko bezcennych witamin czy minerałów, wspierają także walkę np. cukrzycą, nadciśnieniem. Co takiego w sobie mają i dlaczego warto wprowadzić je do menu?

Woda pitna to nie tylko tlen i wodór. Co w niej pływa?

Woda pitna to nie tylko tlen i wodór. Co w niej pływa?

zubożają składu mineralnego. Ważne i dobrze przyswajalne Woda w organizmie człowieka pełni szereg funkcji: przenosi składniki odżywcze z jedzenia do komórek organizmu i pomaga wydalać produkty przemiany materii. Transportuje hormony i enzymy, reguluje temperaturę ciała. Wraz z wodą dostarczamy organizmowi

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

zawartości żelaza i wapnia krew prawidłowo krąży, a kości mają prawidłową gęstość, co chroni je przed osteoporozą. Czytaj także: Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń - szeń dla ognia w sypialni? Tajemnice warzyw korzennych Choroby, w których dieta jest lekiem Orzeszki brazylijskie - nie tylko

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Osoby, które zmuszano do jedzenia szpinaku, z powodu bogactwa witamin, mogą odetchnąć z ulgą. - Szpinak od czasu do czasu należy zjeść, ale nie należy go gloryfikować jako wspaniałego źródła żelaza - powiedziała dr hab. Małgorzata Drywień ze Szkoły Głównej

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

towarzyszące menopauzie, np. uderzenia gorąca. Ze względu na wysoką zawartość białka, żelaza i wapnia, maca przyda się również osobom, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, m.in. wegetarian i wegan.   Jedzenie macy nie dla każdego jest jednak korzystne. Uważać powinny przede wszystkim osoby z

Ortoreksja

Ortoreksja

diety zostają wykluczone posiłki serwowane w różnego rodzaju barach szybkiej obsługi. Następnie znikają z niej mięso , tłuszcze, cukry oraz żywność z dodatkiem utrwalaczy, spulchniaczy oraz konserwantów. Myśli chorego nieustannie krążą wokół jedzenie, jego kaloryczności, wartości odżywczych. Skupiają

Jedz chleb, dla zdrowia!

Jedz chleb, dla zdrowia!

ograniczyć pieczywo w codziennej diecie swoich dzieci, próbując uchronić je przed nadwagą. Jak wskazuje Sharon Natoli, specjalistka w zakresie żywności i żywienia, dyrektor Food & Nutrition w Australii, wyniki badań są jedynie potwierdzeniem tendencji żywieniowych, które obowiązują w społeczeństwie. W dobie

Dieta makrobiotyczna - odżywianie zgodne z naturą?

Dieta makrobiotyczna - odżywianie zgodne z naturą?

to tylko teoria i nie ma badań, które by jednoznacznie potwierdziły jej skuteczność. Dieta makrobiotyczna zakłada nie tylko zmianę sposobu jedzenia, ale w pewnym stopniu i życia. Trzymanie się takiego menu przez lata może mieć bardzo przykre konsekwencje. Jej największą wadą jest bardzo niewielka

Bób: niewątpliwie pyszny, ale czy zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

Bób: niewątpliwie pyszny, ale czy zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

Moja koleżanka z cukrzycą typu I powiedziała mi ostatnio, że osobom z tą chorobą nie zaleca się jedzenia wątróbki. Chciałabym wiedzieć dlaczego? Z czym to jest związane? Ma ona częste problemy z anemią i radziłam jej właśnie jedzenie wątróbki raz na jakiś czas, ale ponoć lekarz jej powiedział, że

Problem z niedoborem żelaza

Już od paru dobrych lat, mam problem z niedoborem żelaza. Krew próbowałam oddawać już wielokrotnie, lecz nie byłam dopuszczona. Uważam, że odżywiam się dobrze, jem duzo warzyw owoców, wątróbkę wieprzową, natkę pietruszki, zakwaszam posiłki cytryna, bądź kapustą kiszona. Moje miesiączki też nie są

Wysoki poziom żelaza we krwi

, ale nie będziemy tego diagnozować. Badanie mogę ewentualnie powtórzyć za 3-4 miesiące. Zaznaczam, że nie brałam żadnych preparatów, które mogłyby podwyższać poziom żelaza, nie jem czerwonego mięsa, zieleninę w umiarkowanych dawkach, itp. Czy mam czekać te 3-4 miesiące i ponowić badania czy też lepiej

Hemoglobina we krwi

morfologii tzn. ilość czerwonych krwinek (RBC), średnią objętość krwinki (MCV), hematokryt (HCT). Istnienie wiele powodów niedokrwistości: utrata krwi (krwawienia z przewodu pokarmowego, dróg moczowych czy rodnych), zmniejszone wytwarzanie (niedobór żelaza, kwasu foliowego czy witaminy B12) lub też

Anemia i co dalej

zostały. Lekarka zleciła aby jeszcze przez 2 tyg. przyjmować żelazo. Objawy po tym czasie nie ustąpiły i są do dziś. Co może być przyczyną tych objawów i jak je leczyć?Do takich objawów może dochodzić jeżeli występuje niedokrwistość równocześnie z niedoboru kwasu foliowego oraz witaminy B12. W przypadku

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: 8 miesiecy, nie ma czasu jeść

A czy są przesłanki, żeby straszyć anemią? Morfologia zrobiona ? Żelazo i ferrytyna ? Starszy miał sporą niedokrwistość, bo nie chciał jeść. A jak nie chciał jeść, to oczywiście bez suplementacji się nie obyło. Dopiero jak zaczął lepiej jeść, to odstawiliśmy żelazo. To jest niestety błędne koło

Re: Jak mi się to udało?

. żółte czy czerwone. Wątróbka drobiowa to świństwo i same hormony. Uważaj na żelazo w tabletkach. Może Cię po żelazie boleć żołądek i kręcić się w głowie. Żelazo w tabletkach najlepiej wchłania się na czczo, ale ja np. nie mogłam brać na czczo, musiałam brać przy jedzeniu, żeby złagodzić skutki uboczne

Re: Jak mi się to udało?

minor.revisions napisała: > > Odżywianie i nadwaga ma niewiele wspólnego z utratą żelaza, > > Owszem ma. Ma jak się totalnie nie je mięsa i nie zastępuje się go innym jedzeniem. Mam na myśli normalnie jedzenie, a nie głodowanie. Jeżeli się normalnie je, to nie ma powodu aby

Re: Konflikt serologiczny część II

Adudi13 a jakie żelazo przyjmujecie? U nas w ogóle jakby nie było tego żelaza, dziecko chyba źle przyswaja je. Jutro do pediatry idziemy z wynikami.

niski poziom żelaza a niechęć do jedzenia

Witam , mój 19 miesięczny synek ma poziom żelaza 29. Lekarka przepisała mu ferrum lek, ale on zawiera śmietankę, a synek ma alergię na białko mleka. Jak mogę mu uzupełnić żelazo? Synek jest niejadkiem , nie lubi obiadów, a szczególnie mięsa. Jadłby tylko makaron i ziemniaki oraz zupę dyniową

Re: Jakie żelazo polecacie,

Poszłam do lekarza z pakietu medycznego bo niepokoiły mnie niskie przyrosty i mokre odbicia refluksopodobne i niechęć do jedzenia, tzn zjada po parę łyżeczek zupki koniec. Zlecił badania i żelazo i ferrytyna wyszły za niskie, hemoglobina w normie. Kazał suplementować żelazem, którego nie ma na

Re: Obraził się na jedzenie :(

Aby sikał i pił mleko lub wodę, a będzie ok. Gorąco jest - nadrobi, gdy się ochłodzi. Suplementacja to nie jest taka straszna sprawa. Gdy poziom żelaza podniesie się, jest wielce prawdopodobne, że zacznie lepiej jeść. To takie błędne koło niestety. Dziecko nie je, to żelazo nie wzrośnie, a jak nie

Re: Jakie żelazo polecacie,

), to w siódmym miesiącu i ilościowo zjada już sporo i prawdopodobnie jest to jedzenie lepiej przyswajane (bo jelita trenują już parę tygodni) to czy nie zmniejsza to ryzyka anemii?

Re: Zabkowanie, a spadek wagi.

W tym wieku mogą być spadki wagi, zwłaszcza gdy dochodzi mobilność czy ząbkowanie. Ja bym niczym nie 'tuczyła', liczy się jakość jedzenia (sama mam takie pierworodne niejadkowe dziecię, wszystko to przerabiałam), a kiedyś młodzież załapie inne smaki. Zbadałabym tylko poziom żelaza, jeśli jest zbyt

Re: Żelazo - co jeść?

wapnia), rano zjadałam płatki owsiane (mają więcej żelaza niż szpinak, który zresztą ma żelazo w postaci mało przyswajalnej dla organizmu)a do płatków łyżeczka otrębów pszennych (bogate w żelazo, a przy okazji regulują sprawy jelitowe). Nie jestem zwolenniczką jedzenia zbyt dużej ilości otrębów, lepiej

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!