Wszystko o:

żelazo witamina c

podpis główki

Żelazo

Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównym źródłem żelaza w organizmie jest hemoglobina transportująca tlen zawarty w krwince czerwonej. Hemoglobina wiąże tlen w płucach i rozprowadza po całym organizmie, co bez żelaza nie było by to możliwe. Mioglobina odbiera tlen od krwinek czerwonych i wykorzystuje go do pracy mięśni. Żelazo wiąże również dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu.

Niedobór żelaza powoduje m.in.: spadek sprawności fizycznej, zmęczenie, obniżenie możliwości koncentracji i sprawności umysłowej, bladość cery, łamliwość paznokci, nadmierne wypadanie włosów, niesprawność pamięci i zły nastrój, zmniejszenie odporności, zaburzenia rytmu pracy serca, zaburzenia krążenia, bóle głowy, zaparcia, spadek apetytu.

Źródła żelaza w pokarmach: chuda wołowina, mięso królika, podroby (zwłaszcza wątroby), żółtka jaj, zielone warzywa, rośliny strączkowe, w burakach, czerwona kapusta, papryka, produkty pełnoziarniste. By wchłanianie żelazo było prawidłowe, należy zadbać również o witaminę C w diecie.

kaole/PAP

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Szpinaku nie trzeba gloryfikować, bo przyswajamy tylko 1 proc. zawartego w nim żelaza. Pomidora w sałatce warto ochronić warstewką tłuszczu zanim wkroimy ogórka, który zabierze witaminę C. Nie miejmy też złudzeń co do brązowego cukru, w łyżeczce ma tylko 3 kcal. mniej niż biały.

Kapusta i kotlet to zdrowy duet? Te produkty warto ze sobą łączyć w jednym posiłku [GRAFIKI]

Znajomość zasad łączenia produktów to prosta droga do zdrowego odżywiania. Zobacz, co jeść z czym, by wykorzystać w pełni potencjał poszczególnych składników.

Szpinak bogaty w żelazo? Wcale nie! Ma jednak inne zalety

Owiany złą sławą szpinak wraca do łask. Może przetworzony szpinak nie wygląda na talerzu zbyt pięknie, ale za to jest tak zdrowy, że jego mało zachęcająca barwa i konsystencja idą w niepamięć.

Chińskie jagody goji kontra polska żurawina. Cała prawda o żywności superfood

Chińskie jagody goji kontra polska żurawina. Cała prawda o żywności superfood

kapustnym, jak i liściastym, w związku z tym posiada zalety obu tych grup. Stanowi świetne źródło antyoksydantów, witamin A, K. Posiada dużo witaminy C, ale mniej niż np. pietruszka czy papryka. Jest wart sięgnięcia także ze względu na dużą zawartość wapnia, witaminy B6. Posiada też sporo żelaza, magnezu i

Doppelherz aktiv Mama - Zdrowa mama, zdrowe dziecka

Doppelherz aktiv Mama - Zdrowa mama, zdrowe dziecka

Skład rekomendowany przez ekspertów klinicznych zgodnie z najnowszymi zaleceniami m.in. Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego (np. 200 mg DHA dziennie). 1 opakowanie na miesiąc stosowania: 2 kapsułki dziennie: DHA (200 mg), EPA, kwas foliowy (300 ug), biotyna, 6 witamin B, beta-karoten, wit. C, D3

Doppelherz Vital Tonik

Doppelherz Vital Tonik

Najsilniejsza dawka wyciągu z czerwonych winogron - standaryzowanego na zawartość resweratrolu i polifenoli, wyciągi z głogu i melisy, żelazo (10 mg) i najwyższe dawki 7 witamin z grupy B i C. Nie zawiera alkoholu ani cukru. 750 ml z 2 luksusowymi kieliszkami: eleganckie opakowanie na prezent w

Sałata - zielona moc witamin

Sałata - zielona moc witamin

od ok. 12 od 20 kcal (w niemal 90 proc. sałata składa się zwody). Dodatkowo stanowi ona bogate źródło takich substancji odżywczych, jak żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy czy potas. Jeden listek sałaty to także porcja witaminy A, E, D, C oraz B. Obecność karotenoidów, polifenolokwasów czy flawonoidów

Witamina C - dlaczego jest taka ważna i gdzie jej szukać?

Witamina C - dlaczego jest taka ważna i gdzie jej szukać?

). Chcąc mieć pewność, że "nie wyparowała" najlepiej wybierać te produkty, które można zjeść "na surowo". Jest jednak jeszcze jeden haczyk. Aby organizm mógł "wyciągnąć" z pożywienia witaminę C potrzebuje żelaza dlatego, najlepiej połączyć ją z czymś, co dostarczy żelaza, np

Pomidor - czerwona siła. Ten smaczny antyoksydant jeszcze cię zaskoczy

Pomidor - czerwona siła. Ten smaczny antyoksydant jeszcze cię zaskoczy

pomidor to aż 60 procent naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 25 procent zapotrzebowania na witaminę E. Pomidory zawierają także potas, wapń, magnez i żelazo. Pomidory i odchudzanie 100 gramów pomidorów to tylko 15 kilokalorii. Zawarty w nich błonnik reguluje pracę układu pokarmowego oraz

Śliwka na trawienie, cerę, miażdżycę. Wystarczą trzy śliwki dziennie!

Śliwka na trawienie, cerę, miażdżycę. Wystarczą trzy śliwki dziennie!

śliwka w środku? W śliwce ukrytych jest mnóstwo witamin - A, C, E, B6 oraz K. Posiada również polifenole, wapń , potas, fosfor, magnez, żelazo i błonnik. Śliwki na trawienie Jeśli masz problem z zaparciami, sięgnij po śliwki. Idealnie stabilizują trawienie. Warto pamiętać, że im mniej zaparć, tym

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

witamin C, która zwiększa wchłanianie żelaza, a której dobrym źródłem są warzywa i owoce (stąd polecam surówki i sok z owoców do posiłku). Nie zaleca się picia herbaty, kawy i czerwonego wina do posiłków, które ograniczają wchłanianie żelaza.

Talasemia: i co dalej?

: nadmierne nagromadzenie żelaza w organizmie, epizody zakrzepowo-zatorowe, uszkodzenie wątroby, zaburzenia hormonalne (m.in. rozwój cukrzycy). Nawiązując do Pani pytania leczenie łagodnych postaci talasemii ogranicza się do odpowiedniej diety i suplementacji witaminami C i E. Dopiero w cięższych

Anemia i co dalej

zostały. Lekarka zleciła aby jeszcze przez 2 tyg. przyjmować żelazo. Objawy po tym czasie nie ustąpiły i są do dziś. Co może być przyczyną tych objawów i jak je leczyć?Do takich objawów może dochodzić jeżeli występuje niedokrwistość równocześnie z niedoboru kwasu foliowego oraz witaminy B12. W przypadku

Odczyn zasadowy moczu

W jaki sposób można zmienić zasadowy odczyn moczu?Odczyn moczu jest ważny w celu zapobiegania infekcjom układu moczowego. Z tego powodu należy dążyć do tego, żeby mieć zasadowy odczyn moczu. W tym celu należy dołączyć do codziennej diety produkty zawierające duże ilości witaminy C, np. sok

Hemoglobina we krwi

morfologii tzn. ilość czerwonych krwinek (RBC), średnią objętość krwinki (MCV), hematokryt (HCT). Istnienie wiele powodów niedokrwistości: utrata krwi (krwawienia z przewodu pokarmowego, dróg moczowych czy rodnych), zmniejszone wytwarzanie (niedobór żelaza, kwasu foliowego czy witaminy B12) lub też

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Anemia ? LWW

Wchłanianie żelaza upośledza wapń, nie białko. Dlatego przy niedoborach żelaza trzeba uważnie komponować posiłki, biorąc pod uwagę także napoje (wapniowa woda mineralna, mleko, produkty fortyfikowane wapniem). Produkty bogate w żelazo należy łączyć z tymi bogatymi w witaminę C.

Re: Wyniki-stosunek ft3 i ft4 czy prawidłowy?

Badania robiłam po 5 tygodniach na tej dawce. Żelazo biorę wieczorem. Endokrynolog zaleciła suplementacje selenem,cynkiem,witamina b compleczy, witaminy D, kwas foliowy, witamina c do żelaza,magnez i wapn bo wapn zjonizowany wyszedł poniżej normy. Trochę się głowie co z czym mogę przyjmować bo

Re: niska hemoglobina

Dołki w morfologii są fizjologiczne, pojawiają się w różnych okresach rozwoju. Hgb powyżej 10 to nie problem. Pewnie wiesz, że źródeł żelaza nie łączy się z nabiałem? Przyswajanie żelaza poprawia obecność białka, kwasu foliowego i witaminy c. Czyli jajecznica z natką pietruszki, brokuł z wołowiną

Re: Ascofer - żelazo+witamina C

Polecam, mam niedoczynność i ostatnio po wynikach morfologii (hemoglobina przy dolnej ganicy) zaczęłam brac Ascofer. Jest to żelazo + witamina C. Pamietaj że np. żelazo powinno sie brać conajmniej po 2 godzinach po Euthyroxie (patrz ulotka).

Re: słabe parametry morfologii

Zastanawiałam się też długo nad tą dietą. Najlepiej przyswajalne żelazo podobno w mięsie krwistym, podrobach, wątróbce, w połączeniu z witaminą C - cytrusy, papryka, szpinak itp. Ale jak to się ma do diety na obniżenie LDL, kiedy podwyższa go podobno też jedzenie mięsa? Jak do tego tematu podejść

Re: na początku

Moje dzisiejsze wyniki: Glukoza 82,6 mg/dl ; Żelazo 173 ug/dl ; TSH 3-cia generacja 0,306 uIU/ml L; FT 3 5,19 pmol/l ~; FT 4 14,19 pmol/l ; P/c anty-TPO 97,40 IU/ml ; Witamina D3(25-OH D3) 40,68 ng/ml; Witamina B12 485 pg/ml ~; Wzrosły mi przeciwciała, ale mam ostatnio bardzo

Re: Udar Mozgu

Po badaniach wykonanych na Harvardzie przeprowadzono kolejne, które nie tylko potwierdziły moc beta-karotenu, ale również innych witamin. Od dawna wiadomo, że ich brak zwiększa ryzyko nie tylko chorób serca, ale również udaru. Najważniejsze witaminy, które chronią przed udarem, to C, B6, B12, E, A

Re: Jak mi się to udało?

eliszka25 napisała: > wlasnie tez zaczelam suplementacje zelaza i zalecenia lekarza byly takie, zeby brac na czczo i popijac sokiem pomaranczowym (chodzi o vit. c, ktora wspomaga wchlanianie zelaza). Właśnie zapomniałam napisać, że żelazo trzeba brać z czymś kwaśnym. Chodzi o witaminę C

Re: ferrytyna:(

(wołowina, wątróbka) albo suplementacja np. ascofer 30 przez miesiąc i robisz ponownie badania. Jeśli nie ma poprawy to badania w kierunku celiakii, tarczycy. Ograniczasz produkty ograniczające wchłąnienie żelaza takie jak herbata, otręby, produkty mleczne. Zwiększasz podaż produktów bogatych w witaminę C

Re: Coś dla ciała czyli zdrowa kąpiel

? Pasternak ? łatwo go pomylić z pietruszką, ale jest od niej słodszy. Ma więcej skrobi i z powodzeniem zastępuje ziemniaki. Źródło witaminy C, białka, pektyn i błonnika. Zawiera też: magnez, wapń, żelazo, potas, witaminy A, PP i E. Obniża ciśnienie krwi, działa przeciwbólowo, antyreumatycznie i

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!