Wszystko o:

10 najzdrowszych produktów

mmr

Botwinka (botwina) - wiosenny przysmak. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne botwinki

Botwinka (botwina) - wiosenny przysmak. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne botwinki

Botwina - któż jej nie zna? To właśnie z tych buraczanych liści i łodyg powstaje botwinka, popularna polska zupa. Botwina ma sporo witamin i składników mineralnych, jednak nie wszyscy powinni się nią zajadać.

Efekt jo-jo, czyli przestroga przed dietami cud. Na czym polega efekt jo-jo i jak go uniknąć?

Efekt jo-jo to powrót do wagi sprzed diety lub nawet przekroczenie jej. Wynika przede wszystkim z niewłaściwego sposobu odchudzania się. Efekt jo-jo dopada nas wtedy, gdy chcemy się odchudzić zbyt szybko i niezdrowo.

Lubisz czekoladę, owoce, mięso? Zobacz, o jakiej porze dnia należy je jeść

Owoce jemy tylko rano, a ryż i ziemniaki? Podpowiadamy, kiedy najlepiej sięgnąć po swoje ulubione produkty, aby zachować zdrowie i energię.

Zdrowe odżywianie. Obalamy 9 najpopularniejszych mitów

Zdrowe odżywianie. Obalamy 9 najpopularniejszych mitów

. błonnik, który ułatwia trawienie i sprawia, że szybciej czujemy się syci. Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze? Zapotrzebowanie na płyny jest zależne od wielu czynników: aktywności fizycznej, wzrostu i wagi, ilości spożywanych pokarmów, temperatury i wilgotności powietrza

Chińskie jagody goji kontra polska żurawina. Cała prawda o żywności superfood

Chińskie jagody goji kontra polska żurawina. Cała prawda o żywności superfood

Świat oszalał na punkcie żywności określanej mianem superfood. Czy jest ona rzeczywiście tak zdrowa, jak przekonują nas eksperci? Jeszcze 10 lat temu niewielu z nas słyszało o jagodach goji czy nasionach chia. Obecnie są one dostępne nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, lecz także w

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię? Dla pięknej skóry Spośród innych olejów wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy E, zwanej witaminą młodości lub urody, m. in. ze względu na właściwości opóźniające starzenie komórek. Choć za jej pomocą raczej nie uda nam się cofnąć

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

wystarczające dla nas dawki tego mikroelementu znajdują się w mięsie, rybach , warzywach ciemnozielonych, fasolowatych i płatkach śniadaniowych, tylko 10% spożytej ilości żelaza zostaje wchłonięte w j elitach . Szczególnie trudno wchłania się tzw. żelazo niehemowe , którego głównym źródłem są produkty

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

torebki, a nawet potrawy usmażone na oleju w domu. W niewielkich ilościach nie są groźne. O niskiej, bezpiecznej zawartości tłuszczów trans można mówić, dopóki stanowią one do 1,5 g na każde 100 g produktu. Poziom dopuszczalny to 10 proc. wszystkich tłuszczów w produkcie. Jak to sprawdzić? Ile ich

Wrogowie przeziębienia z kuchni. Sprawdzona piątka, na którą zawsze możesz liczyć

Wrogowie przeziębienia z kuchni. Sprawdzona piątka, na którą zawsze możesz liczyć

także o innych zaletach czosnku Zobacz, dlaczego kolor warzywa ma znaczenie: Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy? Miód nie obfituje w witaminy (chociaż jest w nim trochę witaminy C i B ), które uznajemy za główną przyczynę pozytywnej mocy jedzenia. To produkt

Likopen, czyli prawdziwy mocarz w pomidorze

Likopen, czyli prawdziwy mocarz w pomidorze

zawieszony w tłuszczu i podgrzany, dlatego sosy do spaghetti czy pizzy są bardzo zdrowe. W krajach, gdzie stałym elementem diety są sosy pomidorowe, długość życia i występowanie wielu schorzeń występuje stosunkowo rzadziej. Najzdrowsze kuchnie świata. Poznaj ich tajemnice Zdrowa jest też zupa pomidorowa, bo

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Dieta bez glutenu

Interesuje mnie dieta bezglutenowa - zgodnie z moją grupą krwi - B - powinnam zrezygnować z produktów pszennych oraz wielu innych zbóż, które tak często się promuje za pełnowartościowe. O co tu chodzi? Rzeczywiście, zrezygnowałam z pieczywa, całkowicie, i ograniczyłam słodycze- schudłam w ciągu 6

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

wpływ. a niestety aż do 80% chorych na cukrzycę t. 2 (10% pacjentów z cukrzycą t. 1) ma problem z dyslipidemią. Dobrym żródłem żelaza isotnym w anemii jest również mięso czerwone, ryby, ale i warzywa czy produkty pełnoziarniste. Ważne jest także z czym spożywa się te produkty - zalecana jest

Nadmierny apetyt, napady głodu

kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla

Nie potrafię schudnąć - jaka może być przyczyna?

W ciągu ostatnich 2 lat przytyłam 10 kilo - moja wina, trochę się zaniedbałam. Na początku roku okazało się, że jestem w ciąży, potem poroniłam - więc te ostatnie 2-3 kilogramy (z 10) zrzuciłam na hormony. Pół roku temu postanowiłam wziąć się za siebie: w 98% odstawiłam słodycze, nie jem fastfoodów

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: czy zrobiłam krzywdę - nietolerancja pokarmow

Co to znaczy "powinno już"? To są teorie, które szkodzą alergikowi. Moja dzisiaj 10-letnia córka jak miała rok jadła ok. 8 produktów, jajko w naleśnikach/cieście zjadła jak miała kilka lat. Do dziś nie je "czystych" jajek w żadnej postaci. I jest najzdrowszym dzieckiem wśród

Buszujący w pszenicy

tylko z literatury medycznej, sięgnął również do genetyki rolniczej, która w ciągu ostatnich 50 lat tradycyjną pszenicę zamieniła w produkt hybrydowy – opłacalny, odporny i wydajny, ale praktycznie bez związku z pierwowzorem. nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/ Czytalam

Re: Dla Zdrowia*

Podobne wiadomości czwartek, 4 wrzesień, 2014 - 10:22 Owoce chronią przed udarem mózgu i zawałem serca niedziela, 15 grudzień, 2013 - 21:08 Opracowano listę najzdrowszych dla mózgu produktów żywnościowych czwartek, 24 październik, 2013 - 10:03 Jak prawidłowo rozpoznać niedobory witaminowe? wtorek

Te cudowne orzechy

Przeczytaj też 10 sposobów na przyspieszenie metabolizmu Szkodliwe E-dodatki do żywności Co jeść, by nie dać się jesiennej chandrze? Najpopularniejsze są włoskie i laskowe, ale w sklepach możemy kupić też orzechy ziemne, brazylijskie, pistacjowe, nerkowce. Które są dla nas najzdrowsze? Już

Re: do fanów i znawców szpinaku

Szpinak jest jednym z najzdrowszych produktów, pełen ważnych superskładników odżywczych. Zawiera: luteinę (karotenoid), beta-karoten, kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego, witamin cały alfabet, polifenole, betainę (obniża poziom homocysteiny we krwi), glutation (przeciwutleniacz), koenzym Q10

Re: Problem neurologiczny - kto pomoze?

. W wieku 4ch lat odbył (niby) terapię psychologiczną, która mu nie pomogła (ta kobieta to nieporozumienie i sama potrzebuje psychologa moim zdaniem). Dziś ma 10 lat, objawy się nasiliły, utrudniają mu normalne funkcjonowanie, mają już charakter przetrwały i wpływają na każdą dziedzinę życia. Alergię

Karob, co to jest?

Karob to jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Karob to zmielone strąki drzewa karobowego zwanego szarańczynem strąkowym.Znany jest on również pod bardziej popularną nazwą: chleb świętojański. Te wysuszone i zmielone strąki mają

Re: Pani Doktor, jak to rozumieć?

Witam! Można podawać naturalne, rodzime produkty np. kasza gryczana, jęczmienna w 9-10 miesiącu życia, pochodzące najlepiej ze sklepów z ekologiczną żywnością, po dokładnym wypłukaniu kaszki, rozgotowaniu jej i w ilości 1-2 łyżeczek/!/ dodanej do zupki. To tak samo jak gotowanie zupek z warzyw

Zdrowsze (trochę) frytki i chipsy dzięki GMO

Frytki i chipsy – znienawidzone i uwielbiane jednocześnie. Wszyscy wiedzą, że nie są to najzdrowsze składniki naszej diety ale ich spożycie zdecydowanie nie maleje, a można odnieść wrażenie, że wręcz wzrasta Czy jest sposób na to by produkty te uczynić choć trochę mniej szkodliwymi dla

Re: wegetarianizm - chciałabym, ale sie boję ;-)

teoretycznie z automatu jesteś zdrowsza. Moim zdaniem dieta bazująca na sezonowych warzywach i owocach, kaszach, jak najmniej przetworzonych produktach, różnorodna, z ograniczonym do minimum cukrem jest najzdrowsza. Ze sporadycznym zjedzeniem mięsa dobrej jakości włącznie: czy to mięso ciepłokrwiste, czy

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!