Wszystko o:

10 najzdrowszych produktów

Iwona Ludwinek-Zarzeka

Chińskie jagody goji kontra polska żurawina. Cała prawda o żywności superfood

Chińskie jagody goji kontra polska żurawina. Cała prawda o żywności superfood

Świat oszalał na punkcie żywności określanej mianem superfood. Czy jest ona rzeczywiście tak zdrowa, jak przekonują nas eksperci?

Zdrowe odżywianie. Obalamy 9 najpopularniejszych mitów

Dieta wegetariańska gwarantuje idealną sylwetkę, a pieczywo żytnie jest mniej kaloryczne od pszennego? Poznaj 9 najczęściej powielanych mitów żywieniowych.

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

Drugi pod względem popularności w naszym kraju olej słonecznikowy to cenne źródło witaminy E, nazywanej często witaminą młodości. Do czego będzie najlepszy?

Zielony jęczmień - cudowny lek na wszystko?

Zielony jęczmień - cudowny lek na wszystko?

, ale uwaga - bogatych w nią produktów lepiej nadmiernie nie podgrzewać, jeśli nie chcemy, żeby się z nich "ulotniła". A zatem - jeśli mamy zielony jęczmień w proszku, rozpuszczajmy go w letniej lub chłodnej wodzie albo soku, ale już nie w gorącej zupie (czytaj również: Witamina C - dlaczego

Likopen, czyli prawdziwy mocarz w pomidorze

Likopen, czyli prawdziwy mocarz w pomidorze

zawieszony w tłuszczu i podgrzany, dlatego sosy do spaghetti czy pizzy są bardzo zdrowe. W krajach, gdzie stałym elementem diety są sosy pomidorowe, długość życia i występowanie wielu schorzeń występuje stosunkowo rzadziej. Najzdrowsze kuchnie świata. Poznaj ich tajemnice Zdrowa jest też zupa pomidorowa, bo

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

regenerującą odżywkę bądź płukankę do włosów zniszczonych.   Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?   Co w ziarnku siedzi?   Oprócz tłuszczu w ziarenkach maku znajdziemy również (podobnie jak w innych pestkach i nasionach) wiele cennych

Miałeś zawał? Pomóż sobie i pamiętaj o błonniku!

Miałeś zawał? Pomóż sobie i pamiętaj o błonniku!

9 lat obserwacji zmarły 682 kobiety i 451 mężczyzn. Osobom, które przeżyły zawał serca częściej udawało się przeżyć co najmniej dziewięć lat, jeśli ich dieta zawierała dużo błonnika. Każdemu zwiększeniu spożycia błonnika o 10 gramów towarzyszył spadek ryzyka zgonu o 15 proc. w okresie objętym

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

. Niby niemało jak na warzywo, ale mnóstwo produktów, których nikt nie obwinia za negatywny wpływ na naszą sylwetkę, dorównuje mu kalorycznością, a nawet przewyższa. Choćby: serek tofu (125 kcal w 100 g), awokado: 160 kcal, kolba kukurydzy: 110 kcal, kiełki soczewicy: 120 kcal, serek owocowy: ok. 100

7 pomysłów na zdrową przekąskę w pracy

7 pomysłów na zdrową przekąskę w pracy

Uniwersalnymi, najzdrowszymi przekąskami są warzywa i owoce. Z warzyw najłatwiej jest przetransportować do pracy pokrojone na kawałki: marchewki, paprykę (w różnych kolorach!), kalarepę, seler naciowy, rzodkiewki czy całe pomidorki koktajlowe. Owoce możemy wybierać sezonowe, a przez cały rok

Dieta MIND - poprawi pamięć i zmniejszy ryzyko choroby Alzheimera

Dieta MIND - poprawi pamięć i zmniejszy ryzyko choroby Alzheimera

prosta. Składa się na nią 10 grup produktów bogatych w witaminy, minerały, substancje odżywcze i tłuszcze, które pozytywnie oddziałują na nasz mózg. Choć łączy ona dwie popularne od lat diety tzn. DASH i Śródziemnomorską, różni się od nich w kilku zasadniczych kwestiach - wyjaśnia neurolog.   1

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Dieta bez glutenu

Interesuje mnie dieta bezglutenowa - zgodnie z moją grupą krwi - B - powinnam zrezygnować z produktów pszennych oraz wielu innych zbóż, które tak często się promuje za pełnowartościowe. O co tu chodzi? Rzeczywiście, zrezygnowałam z pieczywa, całkowicie, i ograniczyłam słodycze- schudłam w ciągu 6

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

wpływ. a niestety aż do 80% chorych na cukrzycę t. 2 (10% pacjentów z cukrzycą t. 1) ma problem z dyslipidemią. Dobrym żródłem żelaza isotnym w anemii jest również mięso czerwone, ryby, ale i warzywa czy produkty pełnoziarniste. Ważne jest także z czym spożywa się te produkty - zalecana jest

Nadmierny apetyt, napady głodu

kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla

Nie potrafię schudnąć - jaka może być przyczyna?

W ciągu ostatnich 2 lat przytyłam 10 kilo - moja wina, trochę się zaniedbałam. Na początku roku okazało się, że jestem w ciąży, potem poroniłam - więc te ostatnie 2-3 kilogramy (z 10) zrzuciłam na hormony. Pół roku temu postanowiłam wziąć się za siebie: w 98% odstawiłam słodycze, nie jem fastfoodów

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: czy zrobiłam krzywdę - nietolerancja pokarmow

Co to znaczy "powinno już"? To są teorie, które szkodzą alergikowi. Moja dzisiaj 10-letnia córka jak miała rok jadła ok. 8 produktów, jajko w naleśnikach/cieście zjadła jak miała kilka lat. Do dziś nie je "czystych" jajek w żadnej postaci. I jest najzdrowszym dzieckiem wśród

Buszujący w pszenicy

tylko z literatury medycznej, sięgnął również do genetyki rolniczej, która w ciągu ostatnich 50 lat tradycyjną pszenicę zamieniła w produkt hybrydowy – opłacalny, odporny i wydajny, ale praktycznie bez związku z pierwowzorem. nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/ Czytalam

Re: Dla Zdrowia*

Podobne wiadomości czwartek, 4 wrzesień, 2014 - 10:22 Owoce chronią przed udarem mózgu i zawałem serca niedziela, 15 grudzień, 2013 - 21:08 Opracowano listę najzdrowszych dla mózgu produktów żywnościowych czwartek, 24 październik, 2013 - 10:03 Jak prawidłowo rozpoznać niedobory witaminowe? wtorek

Re: Problem neurologiczny - kto pomoze?

. W wieku 4ch lat odbył (niby) terapię psychologiczną, która mu nie pomogła (ta kobieta to nieporozumienie i sama potrzebuje psychologa moim zdaniem). Dziś ma 10 lat, objawy się nasiliły, utrudniają mu normalne funkcjonowanie, mają już charakter przetrwały i wpływają na każdą dziedzinę życia. Alergię

Te cudowne orzechy

Przeczytaj też 10 sposobów na przyspieszenie metabolizmu Szkodliwe E-dodatki do żywności Co jeść, by nie dać się jesiennej chandrze? Najpopularniejsze są włoskie i laskowe, ale w sklepach możemy kupić też orzechy ziemne, brazylijskie, pistacjowe, nerkowce. Które są dla nas najzdrowsze? Już

Re: do fanów i znawców szpinaku

Szpinak jest jednym z najzdrowszych produktów, pełen ważnych superskładników odżywczych. Zawiera: luteinę (karotenoid), beta-karoten, kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego, witamin cały alfabet, polifenole, betainę (obniża poziom homocysteiny we krwi), glutation (przeciwutleniacz), koenzym Q10

Karob, co to jest?

Karob to jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Karob to zmielone strąki drzewa karobowego zwanego szarańczynem strąkowym.Znany jest on również pod bardziej popularną nazwą: chleb świętojański. Te wysuszone i zmielone strąki mają

Zdrowsze (trochę) frytki i chipsy dzięki GMO

Frytki i chipsy – znienawidzone i uwielbiane jednocześnie. Wszyscy wiedzą, że nie są to najzdrowsze składniki naszej diety ale ich spożycie zdecydowanie nie maleje, a można odnieść wrażenie, że wręcz wzrasta Czy jest sposób na to by produkty te uczynić choć trochę mniej szkodliwymi dla

Re: wegetarianizm - chciałabym, ale sie boję ;-)

teoretycznie z automatu jesteś zdrowsza. Moim zdaniem dieta bazująca na sezonowych warzywach i owocach, kaszach, jak najmniej przetworzonych produktach, różnorodna, z ograniczonym do minimum cukrem jest najzdrowsza. Ze sporadycznym zjedzeniem mięsa dobrej jakości włącznie: czy to mięso ciepłokrwiste, czy

Re: Pani Doktor, jak to rozumieć?

Witam! Można podawać naturalne, rodzime produkty np. kasza gryczana, jęczmienna w 9-10 miesiącu życia, pochodzące najlepiej ze sklepów z ekologiczną żywnością, po dokładnym wypłukaniu kaszki, rozgotowaniu jej i w ilości 1-2 łyżeczek/!/ dodanej do zupki. To tak samo jak gotowanie zupek z warzyw

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!