Wszystko o:

a dużo potasu co robić

wizu

Badanie elektrolitów (jonogram) - co warto o nim wiedzieć?

Badanie elektrolitów (jonogram) - co warto o nim wiedzieć?

Elektrolity to wodne roztwory jonów, obdarzone dodatnim, bądź ujemnym ładunkiem elektrycznym. Znajdują się we wszystkich płynach ustrojowych w ludzkim ciele i pełnią wiele istotnych funkcji. Dlatego ważne jest, żeby utrzymywać ich właściwą ilość w naszych organizmach - niedobór mógłby skutkować wieloma nieprzyjemnymi konsekwencjami. Jonogram to nazwa określająca zestaw badań laboratoryjnych, określających ocenę zawartości elektrolitów w osoczu krwi. Co warto wiedzieć o podobnych badaniach? Jakie są normy, jak interpretować wyniki, gdzie można przeprowadzić podobne testy i ile właściwie kosztują? Oto wszystkie najważniejsze informacje o jonogramie!

Korzeń pietruszki to nie tylko włoszczyzna. Pietruszka korzeniowa i smakuje, i leczy

Korzeń pietruszki jest użyteczny nie tylko w roli składnika włoszczyzny. Można go dodawać niemalże do każdej potrawy. Zarówno korzeń pietruszki, jak i nasiona oraz liście wykorzystuje się do celów leczniczych.

Sztuczny słodzik powoduje raka, a sól choroby serca? Obalamy 9 mitów o produktach spożywczych, które rzekomo szkodzą

Kofeina, słodziki, gazowana woda, ale też ryby, jajka czy ziemniaki. Wokół tych i wielu innych produktów spożywczych narosło sporo mitów o tym, że są niezdrowe - często niesłusznie.

Figi - egzotyczne owoce dobre na co dzień

Figi - egzotyczne owoce dobre na co dzień

! Figi świeże czy suszone? Z pewnością łatwiej dostępne są figi suszone. Nie tracą one na wartości, wręcz przeciwnie - procent ich składników odżywczych wzrasta. Niestety, mają także więcej kalorii. Świeże figi to 61 kilokalorii na 100 gramów, a ususzone - 250 kilokalorii na 100 gramów. Uwaga! Figi nie

Niedoczynność kory nadnerczy - przyczyny, objawy, leczenie

Niedoczynność kory nadnerczy - przyczyny, objawy, leczenie

z pozycji leżącej. Pacjenci mają bardzo niski poziom glukozy we krwi, podwyższoną wartość sodu bądź potasu (czasem jednego i drugiego). Zdarza się, że ich skóra ciemnieje lub robi się nienaturalnie blada. Niedoczynność kory nadnerczy - diagnoza Podstawą rozpoznania są badania krwi pod kątem

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

to skarbnica witamin i minerałów. Zawiera choćby potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B, witaminę D, K i C. Tej ostatniej jest naprawdę sporo. Wprawdzie znacznie ubywa jej podczas gotowania, jednak straty będą znacznie mniejsze, gdy ziemniaki w celu ugotowania wrzucimy już do wrzątku, a nie do

Obiecuje 5 kilo mniej w 7 dni. Dieta kapuściana - dlaczego należy trzymać się od niej z daleka?

Obiecuje 5 kilo mniej w 7 dni. Dieta kapuściana - dlaczego należy trzymać się od niej z daleka?

Zupa kapuściana może być świetnym posiłkiem codziennej diety. Sama kapusta ma dużo witamin, między innymi C, K, E oraz te z grupy B. Zawiera również potas, błonnik pokarmowy , kwas foliowy, beta-karoten, wapń czy żelazo. Wzmacnia układ odpornościowy, obfituje w antyoksydanty, które równoważą

Błaha dolegliwość czy objaw poważnej choroby?

Błaha dolegliwość czy objaw poważnej choroby?

mroczki pojawiają się zaraz po przebudzeniu, robi ci się ciemno w oczach, chociaż powinnaś być wypoczęta po nocy, prawdopodobnie to skutek nagłego spadku ciśnienia. Do mózgu dopływa za mało krwi, stąd ten nieprzyjemny objaw. Najczęściej wystarczy zapamiętać, by nie podnosić się zbyt gwałtownie, a

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

drażliwego (więcej informacji na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego znajdziesz na stronie: Instytutu Żywności i Żywienia ). Czytaj również: Więcej o kaszy gryczanej Więcej o rutynie Więcej o warzywach strączkowych Zapalenie hemoroidów: co robić? Podobnie jak w kaszy gryczanej

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

miażdżycę, a w konsekwencji stwardnienie tętnic. Czytaj także: Cukrzyca: wszystko, co trzeba o niej wiedzieć Jakie korzyści daje jedzenie rzeżuchy? Podobnie jak inne zielone warzywa poprawia samopoczucie. Dzieje się tak ponieważ obfitują w witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na działanie

Niski poziom potasu

/w lek. Mimo to poziom potasu we krwi jest niski, czemu też towarzyszą mi: kołatania serca i osłabienie. Nie wiem,co robić...Czy uzupełnić go można kroplówką z potasem? Jeśli tak to do kogo się zgłosić po zlecenie jej? (Ostatnio badany potas we krwi wynosił 2,3). Będę wdzięczna za jakąś wskazówkę

Niski poziom kreatyniny i potasu

Wciąż spada mi kreatynina i potas we krwi. Co robić? Bolą mnie nerki,puchną okropnie nogi, bolą kolana... mam dość!

Górna granica potasu i sodu

Mam górną granice potasu i sodu. Co mogę zrobić aby ją obniżyć? Boli mnie głowa, mam wrażenie, że zaraz zemdleje, kładę się spać i bolą mnie nogi od kolana do stóp włącznie chwilami i w klatce piersiowej. Co robić?Czy oprócz badania poziomu elektrolitów były wykonywane inne badania laboratoryjne? I

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Skąpomocz

Moja mama bardzo mało oddaje mocz. Po badaniach surowicy krwi: kreatynina 1,3 mg mocznik; 56mg; kwas moczowy 9,2mg; sod 141 mg; potas 5,8 mg. Bialko CRP jest ujemne. Boję się, czy może być taka sytuacja, że nerki mogą przestać pracować? To możliwe? Co robić gdy potas jest za wysoki? Można to

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Bezsenność, jaka przyczyna?

Miałam badany magnez, wapn i witamine D we krwi. Witamina D na poziomie 34 ale tez na pewno zawyzona bo nie przerwalam suplementacji przed badaniem. Magnez 0,80 poziom od 0,70 do 0,91 Potas 4.67 poziom od 3.50 - 5.10 Wapn 2.62 poziom od 2.15 - 2.57 Wapn pewnie podwyzszony od brania wit D. Bylam u

10 ml KOH francuskiego

-koh-czysty-500g-biomus-i6540613379.html" target="_blank" rel="nofollow">allegro.pl/wodorotlenek-potasu-koh-czysty-500g-biomus-i6540613379.html Dostęp do wody ma chyba każdy. Roztwór leczniczy robimy rozpuszczając 5 g KOH w wodzie i dopełniamy do 100 ml. Za 10 zł mamy wiadro roztworu leczniczego 10 000 ml a

Polska woda utleniona koszt 1 zł , działa tak samo

10 zł można kupić pół kilograma KOH. > allegro.pl/wodorotlenek-potasu-koh-czysty-500g-biomus-i6540613379.html > Dostęp do wody ma chyba każdy. Roztwór leczniczy robimy

Re: nadczynność

To mnie zmartwiłaś (nie wiedziałam ze od nadmiaru jodu może się to stać) To znaczy że wcześniej nie wiadomo na co byłam chora. Skoro brałam vitapil na wypadanie włosów z pól roku z przerwą a tam jest Jod (jodek potasu) 150 ?g (100%). To w zasadzie nie wiem czy dobrze robię biorąc lek na

Re: pytanie do eksperta:kołatania serca i sympram

Z migotaniem mam problem od kilkunastu lat, i wreszcie lekarz powiedział mi co mam robić, przede wszystkim kontrolować poziom magnezu i potasu w organiźmie i dbać o jedzenie bogate w te pierwiastki, z innych artykułów dowiedziałam się, ze to magnez ma wpływ na zatrzymanie potasu w organiźmie

Re: O ZAWROTACH GŁOWY I INNYCH... RAZ JESZCZE

też obniżenie siły miesniowej, tez o tym czytałam.. Może to kolejny niedobór, który mamy i powoduje to. Ja robiłam nawet sobie potas to mialam 4,1 a jest do 5,5 przy braniu potasu..ale może w tkankach mam za mało i stąd te objawy..pomyślcie o tym :)bo kto wie..

Re: Po operacji, pytanie

Przed operacją zrobiono morfologię 8 parametrową, sód, potas, INR, APTT, wszystko było w normach. Przed operacją robiłam TSH 0,679 (0,270-4,200), wit D 13,55. Wynik Ft4 ostatni z grudnia 2016- 1,15 (0,93-1,70). Pod koniec maja robiłam żelazo bo wcześniej miałam anemię ale po tabletkach żelazo

Re: Brak żelaza a bezsenność? Prawdopodobne?

Dziekuje za odpowiedz. Otoz jeszcze nie mam wynikow TSH I reszty. Robilam jak narazie badanie wit D, magnezu, wapnia, potasu I sodu. Wszystko wyszlo w normie, wit D na poziomie 34.40 a norma zaczyna sie od 30. W poniedzialek ide na reszte badan bo dostalam skierowanie na morfologie, zelazo, tsh, ft

Słabość ciała zachwiania mrowienia

potas chociaż wszystkie wyniki nam w normie. Robiłam też echo serca holter morfologa i rozbe badania krwi w normie. Jest może minimalnie lepiej ale wciąż czuje zachwiania, słabe dłonie czasem mam wrażenie że się cała trzęse ale fizycznie nie mam objawów. Czy coś da się zrobić żeby się tego pozbyć? Czy

Re: przepuklina kręgosłupa/kręgi szyjne?

 kurcze mięśni kończyn górnych, mięśni twarzy, klatki piersiowej i kończyn dolnych -światłowstręt i podwójne widzenie -napad astmy -bóle w obrębie klatki piersiowej i brzucha -krótkie utraty świadomości i bóle głowy Widzę dużą zbieżność z twoimi objawami.Czy w tym kierunku coś robiono? *

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!