Wszystko o:

a jest z tarczyca

wizu

Tarczyca u mężczyzn - o czym trzeba wiedzieć?

Tarczyca u mężczyzn - o czym trzeba wiedzieć?

Choroby tarczycy są często przypisywane kobietom. Wielu uważa, że niedoczynność lub nadczynność to dolegliwości typowo żeńskie. Tymczasem choroby tarczycy mogą także dotykać mężczyzn. Zdarza się to rzadziej niż u kobiet, ale i tak często w przeliczeniu na całą populację. Panowie mają jednak tendencję do unikania lekarzy i to właśnie z tego powodu różnorakie zaburzenia są u nich rzadko diagnozowane.

Biopsja tarczycy - co należy o niej wiedzieć

Tarczyca to jeden z najważniejszych gruczołów w ludzkim organizmie, którego podstawowe zadanie polega na wytwarzaniu dwóch hormonów - tyroksyny i trójjodotyroniny. Oba hormony odpowiadają za prawidłowy metabolizm. Dobrze funkcjonująca tarczyca to właściwa praca całego organizmu.  Jednak w niektórych przypadkach gruczoł zaczyna szwankować - pojawiają się na nim guzki, które mogą mieć różnorodny charakter (od łagodnego po złośliwy). W tym przypadku niezbędna jest szybka diagnoza, a najlepszą metodą do jej postawienia jest biopsja tarczycy. Czym charakteryzuje się ten zabieg i jakie są jego wskazania?

Nadczynność tarczycy - co warto wiedzieć? Objawy, diagnostyka, leczenie

Nadczynność tarczycy (inaczej hipertyreoza) polega na zwiększonym wydzielaniu hormonów tego gruczołu. Wytwarzanie większej ilości hormonów, niż potrzebuje nasz organizm, może objawiać się na przeróżne sposoby, a oprócz odmiany jawnej występuje także utajona forma choroby (subkliniczna nadczynność tarczycy). Jeśli dokucza Ci kołatanie serca, uczucie gorąca i potliwości, a Twoje ręce podejrzanie często drżą, wysoce prawdopodobne, że cierpisz właśnie na nadczynność tarczycy. Objawy jednak nie kończą się na tych kilku symptomach i nie zawsze występuje ich stały zestaw. Zdecydowanie większą zachorowalność odnotowuje się u kobiet, co nie znaczy, że mężczyźni mogą być o siebie całkiem spokojni. Dowiedz się więcej na temat nadczynności tarczycy, poznaj jej przyczyny i objawy, a także sprawdź, jak ją diagnozować i leczyć!

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

dopaminy oraz somatostatyny. Anatomia człowieka: tarczyca TSH - co to jest? Poziom TSH pozwala ocenić działanie tarczycy i mieści się między 0,27 a 4,2 mj/l. Jeśli jego wartość jest mniejsza niż 0,1 mj/l można podejrzewać nadczynność tarczycy. W przypadku gdy zawartość TSH we krwi przewyższa 4,2mj/l mówi

Guzki tarczycy - czym są, skąd się biorą, a także w jaki sposób się je diagnozuje oraz leczy?

Guzki tarczycy - czym są, skąd się biorą, a także w jaki sposób się je diagnozuje oraz leczy?

guzków tarczycy jest USG. Leczenie polega natomiast na przeprowadzenie zabiegu operacyjnego, farmakoterapii, a także wykonywaniu zabiegów z użyciem radiojodu. Pomocne jest także naturalne wspomaganie leczenia za pomocą zmian w stylu życia, w tym zwłaszcza codziennej diecie. Jod jest kluczowym

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

stężenie glukozy we krwi oraz zwiększają rozpad tłuszczów. Hormony te są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Kalcytonina z kolei bierze udział w regulowaniu poziomu wapnia w organizmie. Czynność wydzielnicza tarczycy jest regulowana przez hormon tropowy przysadki mózgowej- TSH (hormon

TARCZYCA a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

TARCZYCA a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

tarczycy są bardzo uciążliwe: człowiek jest jakby na zwolnionych obrotach, nic mu się nie chce. Nie rozumie, co czyta. Wygląda nieciekawie: anemiczny, oczy podkrążone z obrzękami, łysieje, skóra, zwłaszcza na szyi i dłoniach, robi się sucha oraz zimna. Łokcie, kolana i pięty stają się szorstkie, niczym

Subkliniczna niedoczynność tarczycy

Subkliniczna niedoczynność tarczycy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Schorzenie dużo częściej rozpoznawane jest u kobiet po 45 roku życia, osób z autoimmunologiczną chorobą tarczycy , leczonych z powodu nadczynności tarczycy tyreostatykami, radioaktywnym jodem oraz poddanych tyreoidektomii. Do grupy ryzyka należą także chorzy na

Subkliniczna nadczynność tarczycy

Subkliniczna nadczynność tarczycy

subklinicznej nadczynności tarczycy Obok analizy objawów konieczne jest wykonanie badań krwi pod kątem poziomu hormonów tarczycy. U osób z subkliniczną nadczynnością tarczycy obserwuje się spadek wartości TSH przy prawidłowym poziomie hormonów tarczycy tj. fT3 i fT4. Ponieważ różnica między klasyczną a

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy

Artykuł jest częścią publikacji pochodzącej z nowej serii Biblioteki Gazety Wyborczej pt.: Wielka Encyklopedia Medyczna, którą nabyć można w Kulturalnym Sklepie lub w każdą środę w kiosku Choroba ta powoduje także rozległe powiększenie tarczycy, zwłaszcza u kobiet między 30. a 50. rokiem życia

Tarczyca nami rządzi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Tarczyca nami rządzi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Tarczyca?

Zastanawiam się czy wszystko dobrze z moją tarczycą. Właściwie podejrzenia miałam już 7 lat temu. W szpitalu panie położne zwróciły uwagę m.in . na wysoki puls przy ciśnieniu niskim lub w granicach normy. Byłam wtedy w ciąży. Zrobiłam badania krwi jakieś 6 lat temu i nie wykazały nieprawidłowości

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprócz objawów ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak śpię mam suchość nosa, że aż piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Proszę o interpretację, czy jest jakieś podejrzenie tarczycy?Wyniki badań hormonalnych

tarczyca

mam wynik TSH,jest taki TSH-III 3-964uIU/ml N: 0,24-4,2 czy to dobry wynik

TARCZYCA

Choruję na niedoczynność tarczycy - stosuję Letrox100-)od kilku tygodni moje samopoczucie się pogorszyło,bardzo się pocę jestem zmęczona,odczuwam kołatanie serca i pogorszenie apetytu,mam problemy ze snem -jestem rozdrażniona-nerwowa...czy jest to skutek zbyt dużej lub zbyt małej dawki leku?

Choroby tarczycy?

laboratoryjnych w oderwaniu od stanu klinicznego pacjenta.Gdyby nie towarzyszyły Pani żadne dolegliwości - a badanie musiało zostać zlecone z konkretnego powodu - mógłbym powiedzieć, że wyniki badań laboratoryjnych nie wskazują na patologię w obrębie tarczycy i badanie przeciwciał tarczycowych nie jest

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

usuniecie tarczycy

Witam,Miesiac temu usunelam tarczyce.Od kilku dni biore euthyrox 75.TSH 99.Dziwni sie czuje tzn.mam wrazenie jakbym czyms dostala w glowe,jestem jakas otumaniona,zakrecona,niby mi sie kreci w glowie,troche jakby niedobrze.Mam jakies drgawki,trzesie mi sie cale cialo za chwile jest mi goraco.Co sie

lekarz naturopata na tarczyce

szukam lekarza który leczy tarczyce metodami naturalnymi u dziecka najlepiej okolice LEGNICY,LUBINA ,ZŁOTORYJI,BOLESŁAWCA

Chora tarczyca u dziecka

Mój 8letni syn choruje na tarczycę.W wieku dwóch lat nie miał jeszcze zrośniętego ciemiączka i przestał rosnąć.Jesteśmy pod opieką poradni.Syn poszedł do pierwszej klasy i nauczycielka zwróciła uwagę,że syn nie umie się skoncentrować ,ma problemy z zapamiętywaniem i problemy emocjonalne. Zrobiłam

Re: Niedoczynność tarczycy,a miesiączki

Od 10 lat mam niedoczynność, guzy na tarczycy i Hashimoto. Miesiaczki caly czas regularne, jak w zegarku. Nigdy choroba tarczycy na nią nie wplywala. Natomiast na wagę, włosy i skórę owszem.

Re: Niedoczynność tarczycy,a miesiączki

Miałam poporodowe zapalenie tarczycy po 3. dziecku i gdy tsh=70, mój cykl bardzo się wydłużył ( trwał np. 51 dni), teraz jest regularny, biorę euthyrox.

Re: Usunięta tarczyca - co dalej?

Piszesz "Niestety mi wycieli co najmniej jedna przytarcze (bylo widoczne utkanie na wyniku hist-pat)". Miałam operację usunięcia tarczycy. W opisie mikroskopowym wyniku badania histopatologicznego mam napisane "utkanie tarczycy" tzn, że jest usunięta przytarczyca? Napisz mi jakieś wyjaśnienie

Re: Niedoczynność tarczycy,a miesiączki

witam, od jakichś trzech miesięcy leczę się na niedoczynnosc tarczycy , wszystko zaczeło sie od tego ,że mój okres zanikł ,od dwóch miesięcy biorę eutyrox 25 (połowę tabletki) na dodatek lekarka przepisała glicophage na noc po jednej tabletce, okres miałam miesiąc temu ,a wtym miesiącu

Re: Nadczynność tarczycy= koniec karmienia?

Witam! Widze ze już jakis czas temu poruszałam ten temat! Ja właśnie jestem w podobnej sytuacji... mam nadczynność tarczycy i moja endokrynolog kazała przejść na modyfikowane miłego (zażywam 10-15 mg metizolu na dobę). Zachowuje ostrożność (kamie, odciągam pokarm, biore tabletki, karmie mlekiem

Hormony tarczycy - proszę o interpretację

Około miesiąca temu zaczęły mi garściami wypadać włosy, więc zrobiłam badania hormonów tarczycy. Oto wyniki: TSH - 5,21 (n. 0,270 - 4,200) FT4 - 20,71 (n. 12,00 - 22,00) FT3 - 5,70 (n. 4,00 - 6,800) Samo TSH jest przekroczone, ale czytałam, że w niektórych przypadkach wynik TSH nie ma znaczenia, a

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!