Wszystko o:

a tpo

wizu

Anty-TPO - charakterystyka, normy, interpretacja

Anty-TPO - charakterystyka, normy, interpretacja

Badanie anty-TPO zaleca się wtedy, gdy już zdiagnozowano procesy autoimmunologiczne, które toczą się w obrębie gruczołu tarczycowego. Pomaga określić, z którą chorobą tarczycy mamy do czynienia (niedoczynność, nadczynność tarczycy, chorobę Hashimoto). Nie ma uniwersalnych norm dla tego rodzaju badania. Zależą one zarówno od wieku, jak i płci.

Wynik Anty-TPO

Wczoraj odebrałam wyniki badań krwi pod kątem tarczycy. Wszystkie wyniki mam w normie (TSH, FT4, FT3, Anty-G) jedynie co mnie niepokoi do wynik Anty-TPO norma wynosi 0-34 IU/ml, mój wynik to 48,77. Co oznacza taki wynik? Czy powinnam wykonań jakieś dodatkowe badania?

Przeciwciała anty-TPO

Stężenie przeciwciał anty-TPO bada się u osób z podejrzeniem choroby tarczycy. Przeciwciała te nie występują we krwi zdrowej osoby, dlatego sama ich obecność w próbce oznacza kłopoty ze zdrowiem. Jednak dopiero dokładne określenie ich poziomu pozwala rozpoznać schorzenie.

Badanie na przeciwciała anty-TPO

Przeciwciała anty-TPO (czyli przeciwciała przeciwko tyreoperoksydazie) pojawiają się we krwi w autoimmunologicznych chorobach tarczycy tj. choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa czy poporodowe zapalenie tarczycy. Niestety podany wynik badania nie jest możliwy do interpretacji, ponieważ nie

Wyniki badań FT4 i anty-TPO

interpretację, proszę przesłać wynik badnia TSH (które najprawdopodobniej również zostało zlecone), a także zakres norm podany przy poszczególnych wynikach (a szczególnie przy wyniku przeciwciał anty - TPO, których poziom uważany za prawidłowy różni się znacząco w zależności od metody oznaczania i laboratorium

Badania na anty - Tg i anty - TPO

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Badania, które Pani zlecono to testy na przeciwciała przeciwko tyreoperoksydazie (anty - TPO) i tyreoglobulinie (anty - Tg). Oznacza się je w przypadku podejrzenia niedoczynności tarczycy, która jest skutkiem jej autoimmunologicznego zapalenia (tzw. choroba Hashimoto

Wyniki TSH

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Bardzo ważna jest informacja z jakiego powodu zostały zlecone powyżej wymienione badania. Czy występowały jakieś objawy związana z niedoczynnością tarczycy, powiększona tarczyca lub też jakiś inny powód. Podwyższone miano przeciwciał anty-TPO świadczy o

Hashimoto?

zapalnym toczącym się w obrębie tarczycy, a podwyższony poziom przeciwciał anty-TPO i anty-TG jest potwierdzeniem rozpoznania zaproponowanego przez lekarza. Prawidłowy poziom TSH i hormonów tarczycy świadczy o tym, że funkcja tarczycy nie jest jeszcze zaburzona, lecz najprawdopodobniej z biegiem czasu

Jod radioaktywny - dobry pomysł?

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Niestety nie napisała Pani, z jakiego powodu była usuwana tarczyca i jaki był zakres operacji. Podejrzewam jednak, że przyczyną była choroba Graves-Basedow'a ponieważ w badaniach immunologicznych podwyższone są przeciwciała anty-TPO. Pani lekarz zaproponował terapię

TSH - wyniki

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Ze względu na to, że nie zostały podane normy dla wyników badań dla danego laboratorium nie jestem w stanie jednoznacznie zinterpretować wyników. Wyniki stężeń hormonów oraz obraz tarczycy w USG może przemawiać za niedoczynnością tarczycy spowodowaną chorobą Hashim

Wynik Anty-TPO

Wczoraj odebrałam wyniki badań krwi pod kątem tarczycy. Wszystkie wyniki mam w normie (TSH, FT4, FT3, Anty-G) jedynie co mnie niepokoi do wynik Anty-TPO norma wynosi 0-34 IU/ml, mój wynik to 48,77. Co oznacza taki wynik? Czy powinnam wykonań jakieś dodatkowe badania?Podwyższone stężenie przeciwciał

Wyniki badań FT4 i anty-TPO

Otrzymałam wyniki FT4 i anty-TPO. Oto one: FT4 0,876 ng/dl; anty-TPO 5,00 IU/ml Proszę o pomoc w interpretacji wyników. Nie napisała Pani z jakiego powodu zostały zlecone badania, ani jakie objawy skłoniły Pani lekarza do ich zlecenia. Bez tych informacji mogę jedynie powiedzieć, że poziom hormonu

Badania na anty - Tg i anty - TPO

Lekarz polecił mi zrobić badania na: a-tyb, a-TPO. W jakim celu wykonuje się te badania i co one mierzą?Badania, które Pani zlecono to testy na przeciwciała przeciwko tyreoperoksydazie (anty - TPO) i tyreoglobulinie (anty - Tg).Oznacza się je w przypadku podejrzenia niedoczynności tarczycy, która

witam wczoraj odebrałam wyniki badań krwi córki pod kątem tarczycy TSH wynosi 4,6 ,ANTY-TPO 5,0 ,ANTY-TG 10,09 co mogą oznaczać te wyniki ??

.

witam wczoraj odebrałam wyniki badań krwi córki pod kątem tarczycy TSH wynosi 4,6 ,ANTY-TPO 5,0 ,ANTY-TG 10,09 co mogą oznaczać te wyniki ??

.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Wysokie A-tpo

Prosze o pomoc rok temu zdiagnozowano u mnie niedoczynnosc tarczycy w ciazy,teraz 3 miesiące po porodzie zrobiłam badania Tsh 2,03 A-TPO 85,08 (bez podanych norm) co ten wynik oznacza?do lekarza ide za tydzień i strasznie się denerwuje.Zaznacze ze w ciazy robiłam a tpo i tez było wysokie co

Re: Wysokie A-tpo

Nie jest to wysokie a tpo jesli np norma jest od 60, w niektórych łanach od 5. Nie oznacza to jednak ze nie masz hashimoto. Powinnaś się zgłosić do lekarza na usg tarczycy wykonać badania tsh i ft4 ft3.

Re: Hashimoto - nowa modna choroba?

Ano właśnie niekoniecznie... "Zgodnie z zaleceniami ATA leczenie jest zalecane przy przekroczeniu celowanych norm u osoby z podwyższonym aTPO, u osoby z prawidłowym aTPO dopiero w przypadku jawnej niedoczynności i/lub TSH >10. (!!!) Celowość leczenia można rozważyć (do decyzji lekarza) gdy

Re: Hashimoto - nowa modna choroba?

>Spokojnie, z czasem przejdzie w Hashimoto Nie musi przejść w Hashimoto...Tak samo jak Hashimoto nie musi powodować niedoczynności tarczycy. Może. Można żyć długie lata z Hashimoto naprawdę w dobrym zdrowiu. Można mieć Hashi a przeciwciała anty TPO w normie. Można mieć wysokie przeciwciała

Prośba o interpretację wyników TSH, FT3,FT4, aTPO

Witam, czy mogę prosić o interpretację moich wyników? TSH 1.55 (0,27-4.2) FT3 2.83 (2.57-4.43) FT4 13.84 (11.971-21.882) aTPO 14.78 (5-34) Z góry dziękuję

Re: Czy to choroba autoimmunologiczna?

Hashimoto to niedoczynnosc tarczycy, przy wystepowaniu TPO powyzej normy(60 norma - ja mam do 2000), ktore sie uaktywniaja wysokim TSH powyzej 4). Jezeli TPO sa w normie, a TSH powyzej normy, to nie jest to hashimoto, tylko niedoczynnosc tarczycy.

Re: Klopoty z tarczyca

lianis napisała: > A to anty-TPO? > Nie wiem, mojemu zdiagnozowano hypothyroidism, nie hashimoto (zdaje przeciwciala wystepuja przy hashimoto).

Re: Klopoty z tarczyca

A to anty-TPO? -- "Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter." - Mark Twain

Re: Hashimoto - nowa modna choroba?

asmarabis napisała: > Dziewczyny ale jakie macie najwazniejsze objawy? > Bo wlasnie przeczytalam opis choroby i mam wszystkie opisane objawy a nie mam s > twierdzonej choroby, jak to mozliwe? > Badania robiłaś? Tsh, ft3, ft4, anty tpo, anty to, usg tarczycy?

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!