Wszystko o:

a trójglicerydy

mmr

Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Definicja, działanie i zastosowanie MCT

Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Definicja, działanie i zastosowanie MCT

Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) mają mało naturalnych źródeł. Można je dostarczać organizmowi przez jedzenie kokosów, wiórek i mleka kokosowego, a także przyjmowanie oleju kokosowego. Mimo że trójglicerydy średniołańcuchowe wykazują działanie lecznicze, trzeba je stosować w umiarkowanych ilościach.

Trójglicerydy - czym grozi ich podwyższony poziom? Przyczyny nadmiaru i badanie trójglicerydów

Trójglicerydy to jedno z najważniejszych źródeł energii dla organizmu. Trójglicerydy są nam niezbędne, ale ich wysoki poziom stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia.

Hipoalfalipoproteinemia: objawy, diagnoza, leczenie

To wyjątkowo rzadkie i uwarunkowane genetycznie schorzenie charakteryzuje się nieprawidłowym stężeniem w osoczu krwi lipoproteiny HDL, która łączy w sobie cholesterol i trójglicerydy. Oba te związki są dla organizmu niezbędne i , podobnie jak w przypadku ich nadmiaru, niedobór może okazać się równie niebezpieczny.

Cholesterol

Cholesterol

tłuszczowy, który krąży we krwi (a właściwie w składniku krwi, jakim jest osocze), ale się w niej nie rozpuszcza. Żeby mógł się przemieszczać z osoczem, musi się połączyć z białkami transportującymi. Cząsteczki, które w ten sposób powstają, nazywane są lipoproteinami (tłuszcze - lipidy, białka - proteiny

Deficyt lizosomalnej kwaśnej lipazy - co to oznacza?

Deficyt lizosomalnej kwaśnej lipazy - co to oznacza?

a drugą dekadą życia. Podobnie jak w pierwszym przypadku, niestrawiony cholesterol i trójglicerydy zalegają w wątrobie i śledzionie. U dużej grupy chorych dochodzi do stłuszczenia wątroby, które z czasem przechodzi w marskość narządu. Nadmiar cholesterolu może znacznie przyspieszyć rozwój miażdżycy

Lipaza trzustkowa - jeden z enzymów trzustkowych. Kiedy wykonuje się badanie lipazy?

Lipaza trzustkowa - jeden z enzymów trzustkowych. Kiedy wykonuje się badanie lipazy?

- rozkłada trójglicerydy pokarmowe do kwasów tłuszczowych i glicerolu. Gra ważną rolę w utrzymywaniu przepuszczalności błony komórkowej; dzięki odpowiedniej przepuszczalności komórki łatwo wchłaniają składniki pokarmowe, a także bez trudu usuwają zbędne produkty przemiany materii. Kiedy trzeba wykonać

Badania profilaktyczne dla mężczyzn 40 plus

Badania profilaktyczne dla mężczyzn 40 plus

lekarza - co 3 lata. Badanie poziomu elektrolitów - co 3 lata. Elektrokardiogram (EKG) - co 2-3 lata. RTG klatki piersiowej - co 2 lata (palacze według wskazań lekarza). Lipidogram (cholesterol i frakcje, trójglicerydy) - co dwa lata Badania per rectum - raz w roku Samobadanie jąder - raz w miesiącu

Olej kokosowy - nietypowy tłuszcz dla sportowców i chorych na Alzheimera

Olej kokosowy - nietypowy tłuszcz dla sportowców i chorych na Alzheimera

doodbytniczych i globulek dopochwowych) oraz przemyśle spożywczym. Podobnie jak olej palmowy, znalazł zastosowanie zwłaszcza w produkcji słodyczy (w tym czekolady i ciast), a także wyrobu margaryn oraz smażenia. Do bezpośredniego spożycia lub też jako kosmetyk poleca się jednak stosowanie oleju virgin lub extra

KOKOS - orzech do zadań specjalnych

KOKOS - orzech do zadań specjalnych

wytrzymałego drewna wytwarza się na przykład meble, liście służą wielu ludom do wyrobu koszy czy przykrywania dachów, a korzenie do wyrobu farb czy leków. Za najbardziej wartościowe uważa się jednak orzechy kokosowe . Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Bądź na bieżąco ze Zdrowiem. Dodaj wtyczkę

Lipoliza ultradźwiękowa

Lipoliza ultradźwiękowa

ultradźwiękowa? Dzięki zastosowaniu ultradźwięków w tych partiach ciała, na których przeprowadzany jest zabieg dochodzi do tzw. kawitacji. Proces ten polega na takim rozbiciu tkanki tłuszczowej, że ze znajdujących się w niej komórek wytrącane są trójglicerydy, które poprzez układ limfatyczny trafiają do wątroby

Cholesterol - jak to z nim jest?

Jestem osobą dość szczupłą, staram się zdrowo odżywiać, w wolnych chwilach uprawiam sport,jednak zrobiłam sobie ostatnio badania, z których wynika , że mój cholesterol całkowity wynosi 6,44 mmol/l(norma do 5,2) HDL 2,16(norma 1,04-1,55) LDL 3,58(norma do 3,40) oraz trójglicerydy 1,55 (norma 0,4-1,7

Zawroty głowy, omdlenia

Wiek 19 lat. Mężczyzna. Od długiego czasu występują częste zawroty głowy (nawet codzienne, raz dziennie), wcześniej również omdlenia, sporadyczne bóle głowy. Waga jest w normie. Dwóch neurologów nie wykryło niczego. Ostatnio robione badania: Morfologia, OB, ALAT, ASPAT, Trójglicerydy, cukier

Wahania ciśnienia

na zaniżone ciśnienie, czuję się dziwnie osłabiona, senna, kręci mi się w głowie przy zmianie pozycji. Wyniki krwi mam bardzo dobre, cholesterol, trójglicerydy, cukier , wapń, magnez, potas, EKG - w granicy normy. Mam bardzo dużo na głowie, jestem dyrektorem 3 placówek oświatowych, mam też poważne

Podwyższenie trójglicerydów

Dzień dobry Państwu, bardzo proszę o metodę leczenia, ponieważ mam od dłuższego czasu trójglicerydy mocno podwyższone 360. Jak się zbadałem to lekarz mnie wystraszył, że koniecznie muszę zmniejszyć ten stan trójglicerydów. Mieszkam we Wrocławiu i rejestracja jest dopiero na listopad. Biorę

Problemy zdrowotne 19-latki

zaawansowane typu Alpicort, Novoxidyl, Zoxiderm. Efektów nie ma. Wszystkie badania(TSH,fT3,fT4,AST,ALT,mocz,MORFOLOGIA,glukoza w surowicy, trójglicerydy, cholesterol, kreatynina, próby pasożytnicze - są w normie, jedynie glukoza podniesiona do 105) wykonywałam prywatnie bez skierowania. Od kogo mogę uzyskać

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: dieta cholesterolowa/trójglicerydy

koronka2012 napisała: > Eks miał bardzo wysoki cholesterol i trójglicerydy, zawsze odżywiał się racjonalnie, jadał malo uważając na dietę, dużo warzyw itd, a wyniki drgnęły dopiero kiedy po operacji przez 3 tygodnie odżywiał się kleikiem na wodzie. Ta operacja, to była z powodu wysokiego

Re: dieta cholesterolowa/trójglicerydy

No cóż, polecę ci tabletki :P Eks miał bardzo wysoki cholesterol i trójglicerydy, zawsze odżywiał się racjonalnie, jadał malo uważając na dietę, dużo warzyw itd, a wyniki drgnęły dopiero kiedy po operacji przez 3 tygodnie odżywiał się kleikiem na wodzie. Wyszło na to, że jedynie głodzenie się

Re: dieta cholesterolowa/trójglicerydy

Znam kogoś, któremu pięknie spadły trójglicerydy po odstawieniu całkowitym alkoholu, ale była to osoba nadużywająca, więc nie wiem czy Tobie się ta rada przyda. Ty jak E-mama wypijasz raz do roku (zapewniając w tym czasie dzieciom inną opiekę) pół kieliszka szampana w Sylwestra. A po jednym

dieta na nadciśnienie/trójglicerydy/cholesterol :(

kobiety- napiszcie jak właściwie w praktyce taka dieta miałaby wyglądać. widzę pewne wykluczanie się- nadciśnienie to niby podstawa węglowodany, a trójglicerydy i cholesterol? on wcale nie lubi warzyw:( czego zdecydowanie NIE jeść (wiem, że jajka już można, masło też można było, ale ponoć już z powrotem

Re: dieta na nadciśnienie/trójglicerydy/cholester

W kwestii jedzenia poprzeglądaj strony z cateringiem dietetycznym - mają przykładowe menu wiec za darmo masz inspirację. Ja po 3 miesiącach takiej diety obniżyłam cholesterol, trójglicerydy i glukozę. Z ciśnieniem walczę bo u mnie nadciśnienie od nadwagi a trochę jeszcze jej mam do zrzucenia. Co do

Re: dieta na nadciśnienie/trójglicerydy/cholester

się chorobę... Dietą wyrównałam trójglicerydy po mcu jej stosowania, wcale nie trzeba ograniczać czy zwiększać ilości ww,trzeba je odpowiednio dobrać do stylu życia Twoje męża, jeżeli nie ćwiczy będzie ich mniej, jak ćwiczy to więcej itd... najlepiej udać się do konkretnego dietetyka, nie takiego za

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!