Wszystko o:

a-tg

kaole

Przeciwciała anty-Tg

Przeciwciała anty-Tg

Tarczyca, jej choroby oraz sposoby interpretacji wyników zarządzających nią hormonów, budzi bardzo wiele wątpliwości i dyskusji. Jednym z ważnych czynników oceny działania tarczycy jest przeciwciało anty-TG.

Badania na anty - Tg i anty - TPO

Lekarz polecił mi zrobić badania na: a-tyb, a-TPO. W jakim celu wykonuje się te badania i co one mierzą?

Hashimoto?

Miałam wykonane USG tarczycy, na którym lekarz stwierdził zapalenie tarczycy typu Hashimoto. Zrobiłam badania krwi z oznaczeniem hormonów tarczycy i przeciwciał tarczycowych. Moje wyniki to: TSH 1,21 uU/ml norma 0,27- 4.20, FT3 6,31 pmol/l norma 3,93- 7,70, FT4 16,46 pmol/l norma 11,5- 21,0, Anty-TPO 442 lU/ml norma <34, Anty-TG 598 lU/ml norma 10-115. Z tego co się orientowałam to podwższone Anty-TPO i Anty-TG świadczą o Hashimoto, jak również TSH przy górnej granicy, a u mnie jest raczej przy dolnej. Co to może oznaczać?

Przyjmowanie wapnia po resekcji płata tarczycy

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Nie można na podstawie tak krótkiego wywiadu stwierdzić, czy zmiany w czynności przytarczyc są trwałe. Możliwe jest zaburzenie funkcji w okresie pooperacyjnym co nie musi oznaczać trwałego uszkodzenia. Proszę zgłosić się do lekarza i zadać pytanie o okres przyjmowania

TSH - wyniki

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Ze względu na to, że nie zostały podane normy dla wyników badań dla danego laboratorium nie jestem w stanie jednoznacznie zinterpretować wyników. Wyniki stężeń hormonów oraz obraz tarczycy w USG może przemawiać za niedoczynnością tarczycy spowodowaną chorobą Hashim

Problem z prolaktyną, podejrzenie zmiany typu Microprolactinoma

niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH) na tle autoimmunologicznym (przeciwciała anty-TPO, anty-TG). Czynność hormonalna tarczycy ma pośredni wpływ na wydzielanie prolaktyny przez przysadkę, a niedoczynność tarczycy jest jedną z najczęstszych przyczyn hiperprolaktynemii. Powinna Pani przedstawić ostatnie

Problem z wypadającymi włosami

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Niestety nie jestem w stanie wnieść więcej niż Pani endokrynolog. Nie ma przeciwwskazań do przyjmowania preparatu wielowitaminowego celem uzupełnienia ewentualnych niedoborów. Nie jest to natomiast sposób na obniżenie poziomu przeciwciał. Zwykle po bardzo aktywnej immu

Nadnercza czy przysadka?

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Bez zbadania Pani i dokładnego zapoznania się z historią choroby nie jestem w stanie powiedzieć wiele. Na pierwszym miejscu zgłosiłbym się do endokrynologa celem ustawienia leczenia niedoczynności tarczycy. Wynik TSH sugeruje niewyrównanie choroby i prawdopodobnie koni

Hashimoto?

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Niestety nie napisała Pani najważniejszej rzeczy, czyli tego, jakie dokładnie badanie miała Pani wykonywane. Zakładam jednak, że chodzi o oznaczenie poziomu przeciwciał anty-TPO (ewentualnie anty-Tg). W takim wypadku wynik >1300IU/ml przemawia za autoimmunologicznym

Zaburzenia lipidowe: czym są, z czego wynikają? Jak leczyć zaburzenia lipidowe?

Zaburzenia lipidowe: czym są, z czego wynikają? Jak leczyć zaburzenia lipidowe?

frakcji cholesterolu: cholesterolu całkowitego (TC), triglicerydów (TG), frakcji cholesteroli HDL (HDL-C) oraz LDL (LDL-C) . Wyniki badania pokazują, z jakiego rodzaju zaburzeniem lipidowym mamy do czynienia: stężenie cholesterolu całkowitego powyżej lub równe 190 mg/dl (5,0 mmol/l) lub LDL-C

Wysokie A-tg

Witam wszystkich, właśnie dzisiaj odebrałam wynik A-tg.. Bardzo wysoki 397 (norma do 115), poza tym dla przypomnienia napiszę, że TSH wynosi 2,68 (0,27-4,2), FT4 11,28 (12-22), FT3 4,45 (3,1-6,8), A-TPO 21,74 (do 35). Proszę pomóżcie mi rozszyfrować moje wyniki. Widzę, że FT4 poniżej normy, FT3

Przeciwciała A-Tg

Oto moje wyniki : TSH - 2,088 uIU/ml norma 0,550-4,78 ale martwi mnie ten wynik : P/c A-TG 238,20 norma <60 Robiłam usg ,tarczyca czysta,bez guzków,niepowiększona. Proszę pomóżcie ,wizyta u endo dopiero w kwietniu.

Wysokie aTG

Dziewczyny mam pytanie. Mojej mamie wykryto guzki, TSH ma w normie, wszyscy lekarze kierują ją na operację, maiła też robioną bipsję, USG, ale Hashi nie wykryto. Jeden lekarz powiedział jej, że przed operacją może ją uchronić jedynie wysoki poziom przeciwciał. i wczoraj dostała wyniki aTG

co określa aTG

Witajcie Moje pójście do endo znów się pewnie opóźni. Wyniki aTG będą dopiero na poniedziałek (wtedy będę na nartkach) Mam nadzieję że do tego czasu nic w zakresie tarczycy nie będzie się dziać. Prawda? Dziś odebrałam pozostałe wyniki TPO - tak jak było 169 FT3 i FT4 w normie i TSH 2

a-TG i a-TPO

zrobiłam badani, na razie o wynik spytałam telefonicznie i oto co mi powiedziano: a-TG > 20 norma 0-35 a-TPO >10 norma 0-40 to dobrze czy źle? dla przypomnienia moje pozostale wyniki: TSH 3,455 (0,38 - 4,31) FT3 3,05 (2,0 - 4,9) FT4 1,06 (0,82 - 1,63) Jutro ide do lekarza

Wysokie aTG + rosnąca tarczyca

Witam i bardzo proszę o radę, czy to może być Hashimoto? Wizytę u lekarza mam dopiero 12 maja, czy warto wykonać jeszcze jakieś badania? Wyniki: - TSH 0.66 (0.30-5.60) - 6% - FT3 2.47 (1.70-5.00) - 23$ - FT4 1.01 (0.65-1.90) - 28% - ATG 197.10 (<40) - ATPO 2.40 (<12)

Wysokie aTG + rosnąca tarczyca

Witam i proszę o radę, czy to może być Hashimoto? Wizytę u lekarza mam dopiero 12 maja, czy warto wykonać jeszcze jakieś badani? Wyniki: - TSH 0.66 (0.30-5.60) - 6% - FT3 2.47 (1.70-5.00) - 23$ - FT4 1.01 (0.65-1.90) - 28% - ATG 197.10 (<40) - ATPO 2.40 (<12) Wynik

Podwyższone aTG... reszta w normie?

Witam, 3 dni temu odebrałam moje wyniki krwi. Oto one: TSH3 1,253 mlU/l (norma 0,55 - 4,78) FT4 14,60 pmol/l (norma 11,50 - 22,70) aTG 207,80 U/ml (norma <60) aTPO 31,60 U/ml (norma <60) Nie mam pojęcia jak przeliczyć to na procenty, nie wiem co oznacza przekroczony

Tg - katowice Latowice - Tg

WItam jezdzi ktos moze dziennie do katowic autem?? chetnie sie doloze do paliwa. W katowicach musze byc na 8:00 8:20 wyjezdzam 15:50 16:00 Pozdrawiam

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!