Wszystko o:

alergia na gluten

alergia

Alergia

Czym jest alergia? Zespół reakcji i objawów organicznych, wykazujący nieprawidłową reaktywność wobec jednej lub kilku substancji obcych dla organizmu, nazywanych alergenami. U osób predysponowanych kontakt z alergenami stymuluje system odpornościowy do produkcji przeciwciał, łączących się z poszczególnymi komórkami tkanki łącznej, której cechą jest wysoka zawartość substancji aktywnych (histaminy itd.)

Co dzieje się pod wpływem alergenów? Alergeny mogą wywołać m.in.: rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepuszczalności ich ścian (zjawisko to powoduje przejście płynów z naczyń na zewnątrz, w wyniku czego pojawia się opuchlizna); skurcze mięśni oskrzelowych i zwiększenie wytwarzania śluzu, wywołujące utrudnienia w oddychaniu; skurcze mięśni jelitowych z konsekwencjami, np. biegunką, reakcje typu zapalnego powodują wystąpienie powszechnie obserwowanych oznak: pokrzywki, gorączki siennej itp. Organizm uczulony podczas kolejnego kontaktu z tym samym alergenem produkuje mastocyty, które specyficznie uwalniają substancje aktywne. Efekty mogą być miejscowe (pojawienie się zaczerwienienia na skórze, zwiększenie wydzielania oskrzelowego, zmniejszenie średnicy oskrzelików itd.), ogólne (obniżenie ciśnienia krwi, trudności w oddychaniu itd.) oraz uogólnione (wstrząs anafilaktyczny).

Diagnoza: W większości przypadków diagnoza choroby alergicznej powinna być sformułowana po dokładnym przeanalizowaniu zwyczajów życiowych pacjenta: czasu i miejsca wystąpienia objawów, środowiska, w jakim żyje (skład materiałowy materaca, wyposażenie sypialni itp.), zmian w symptomatologii w ciągu dnia. Z tej analizy wyciągnąć można wnioski pozwalające wyodrębnić alergen odpowiedzialny za objawy alergiczne. Często pacjenci cierpią na formy mieszane, np. trwały katar alergiczny wywołany roztoczami współwystępujący z formą alergii sezonowej na pyłki. Należy zwracać szczególną uwagę przy rozróżnianiu objawów, aby uniknąć przeoczenia jednego z alergenów, czego konsekwencją mogą być zalecenia niekompletne lub tylko częściowo skuteczne. Rzadko spotyka się formy mieszane spowodowane więcej niż dwoma lub trzema alergenami równocześnie. Aby ustalić, które alergeny są swoiście odpowiedzialne za chorobę, wykorzystuje się testy skórne i testy radioimmunologiczne, bardziej złożone i kosztowniejsze. W przypadku objawów sezonowych alergii na pyłki wystarczy wykonać próby odczynu skórnego. Przy stałych objawach alergii na roztocza kurzu w domu i pochodne zwierzęce lepiej skorzystać z reakcji śródskórnej, w której substancja zostaje wstrzyknięta podskórnie odpowiednią strzykawką.

Leczenie: Wyróżnia się trzy sposoby leczenia chorób alergicznych: 1) unikanie ekspozycji na alergen (często dość trudne); 2) przyjmowanie leków ograniczających najpoważniejsze i najbardziej upośledzające objawy; 3) korzystanie ze swoistej immunoterapii, leczenia skierowanego na zmniejszenie wrażliwości za pomocą wstrzyknięć podskórnych, w dawkach stopniowo wzrastających, alergenu powodującego alergię. Szczepionki odczulające są wskazane i skuteczne w wielu formach alergii spowodowanych alergenami wdychanymi (pyłki, zarodniki, roztocza, złuszczony naskórek) lub wstrzykiwanymi (jad owadów). Obok tradycyjnych szczepionek podskórnych obecnie dostępne są wyciągi przyjmowane doustnie. Podanie alergenów w ilościach stopniowo rosnących stymuluje wytwarzanie przeciwciał. Blokują one lub zmniejszają uwalnianie histaminy i innych substancji znajdujących się w mastocytach. Nie eliminuje to alergii, zmniejsza jednak wrażliwość organizmu i z czasem umożliwia kontrolę objawów aż do punktu równoznacznego z całkowitym wyleczeniem. Leczenie to jest raczej długie i zmienia się w zależności od alergenu: od kilkunastu tygodni (podawanie leku co tydzień) do 2-3 lat. Po zakończeniu terapii konieczne jest podawanie podtrzymujące w odstępach 2-6 tygodni, przez okres nawet wielu lat. W wielu przypadkach nieunikniona jest interwencja farmakologiczna kontrolująca objawy alergiczne, które czasami mogą być bardzo poważne lub wręcz śmiertelne. Korzysta się także z leków przeznaczonych do leczenia zaburzeń powodowanych alergią lub zapobiegania im, takich jak leki o działaniu rozszerzającym oskrzela w astmie, leki obkurczające śluzówkę nosa w nieżycie nosa, leki spazmolityczne w kolkach jelitowych, przeciwbiegunkowe, przeciwmigrenowe itp. Wiele leków można nabyć bez recepty, jednak w przypadku reakcji alergicznej zaleca się zasięgnięcie porady lekarza (z wyjątkiem nawrotów corocznych lub sezonowych, kiedy alergia jest już dobrze znana i zidentyfikowana).

alergia

Wielka Encyklopedia medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

kaole

Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?

Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?

Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego jest słodsza, ale znacznie mniej kaloryczna niż czekolada, doskonale zagęszcza potrawy i z powodzeniem może zastąpić gluten u osób chorujących na celiakię, czy po prostu z alergią na gluten. Skąd się wzięła popularność karobu (jak bywa czasem nazywana) i czy zachwyty nad nim są w pełni uzasadnione?

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

Chleb bezglutenowy to obecnie bardzo popularny zamiennik tradycyjnego pieczywa. Dostępny w większości sklepów, jednak wiele osób przyrządza go samodzielnie. To dosyć trudna procedura, gdyż mąka bezglutenowe z reguły trudniej wyrasta i jest bardzo miałka. Jednak efekt końcowy działa zazwyczaj mobilizująco, gdyż chleb bezglutenowy domowej roboty jest zdrowszy od tego ze sklepu, a dodatkowo lepiej smakuje.

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej 2015

Po zeszłorocznym sukcesie i ogromnym zainteresowaniu ze strony zwiedzających, organizatorzy Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej, w tym roku zapraszają na dwa razy większe wydarzenie. Druga edycja spotkania odbędzie się 21-22 listopada 2015 r. na Stadionie Narodowym w Warszawie i jest skierowana dla wszystkich osób chcących żyć zdrowo i świadomie.

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Bezglutenowej przybliżą na czym polega menu bez glutenu oraz co właściwie oznacza i gdzie szukać symbolu przekreślonego kłosa na produktach bezglutenowych. Podczas Dni Alergii, każdy zwiedzający będzie mógł wykonać bezpłatne testy i skonsultować się ze specjalistami z dziedziny alergologii, dermatologii i

Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

różnych zbóż i roślin.Często dodawanymi substancjami są białka mleka krowiego i soi oraz gluten. Składniki te stanowią częste alergeny, dlatego osoby chorujące na alergię powinny szczególnie zwracać uwagę na czytanie etykiet konkretnych produktów i wybór możliwie najlepszych jakościowo wędlin. Spożycie

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

alergią na gluten. Gluten z orkiszu jest łatwiej przyswajalny, ale to cecha którą mogą docenić jedynie osoby zdrowe, w ogóle gluten tolerujące. Bywa, że i produkt zawierający pszenicę jest bezglutenowy (w wyniku specjalistycznej obróbki usuwa się z niej sam gluten, pozostawiając np. cukry). Nie jest to

Jaka dieta, taka twarz. Wygląd twojej twarzy zdradzi, czego jesz za dużo

Jaka dieta, taka twarz. Wygląd twojej twarzy zdradzi, czego jesz za dużo

wywołuje alergię i nieprzyjemne objawy w postaci m. in. silnych bólów brzucha, wzdęć, biegunek, stał się ostatnimi czasy przedmiotem licznych ataków, a dieta bezglutenowa zyskała na popularności. Część osób twierdzi nawet, że gluten w mniejszym lub większym stopniu szkodzi nam wszystkim, choć lekarze nie

Mleka roślinne - dobry zamiennik mleka krowiego?

Mleka roślinne - dobry zamiennik mleka krowiego?

wszystkim wegetarianie (zwłaszcza weganie). Przyda się także tym z nietolerancją laktozy (czyli cukru mlecznego), choć obecnie bez trudu można nabyć mleko krowie bezlaktozowe. Skorzystają z niego również osoby z alergią na białka mleka krowiego, czyli tzw. skazą białkową.   Uwaga! Choć wielu rodziców

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

pomocna również w niektórych innych schorzeniach, w tym chorobach autoimmunologicznych, np. chorobie Hashimoto i reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS), rzadko występującej alergii na gluten, a także stanach zapalnych jelit czy zespole jelita drażliwego (IBS). Produkty spożywcze pozbawione glutenu

UKŁAD IMMUNOLOGICZNY  (ODPORNOŚCIOWY) - funkcje, budowa i najczęstsze dolegliwości

UKŁAD IMMUNOLOGICZNY (ODPORNOŚCIOWY) - funkcje, budowa i najczęstsze dolegliwości

lekarskiej - najlepiej od razu zadzwonić na pogotowie ratunkowe. Alergia często bywa mylona z nietolerancją pokarmową. W rzeczywistości różnią się one jednak sposobem powstawania. Za nietolerancję pokarmową na dany składnik menu (najczęściej laktozę), odpowiada brak lub zbyt mała aktywność rozkładającego go

Alergia na gluten?

Mam pytanie, czy jeśli miałem zrobione testy skórne (punktowe) i wyszło mi ze jestem mocno uczulony na zboża (owies, pszenica, jęczmień, żyto) to jestem uczulony na gluten? Jakie jest prawdopodobieństwo, że powinienem zastosować dietę bezglutenowa?Wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej jest

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Alergia pokarmowa u niemowlaka

U mojej 4,5 miesięcznej córki (wcześniak 34 tc.) gastrolog stwierdził alergię na mleko krowie i nietolerancję laktozy na podstawie następujących objawów: zaparcia przy mleku Enfamil 0 lac i zielone strzelające rozwolnione stolce przy mleku Bebilon Comfort, podwyższone granulocyty kwasochłonne do 7

Nietolerancja amarantusa?

grupy roślin o małych cechach alergizujących, stąd polecany jest osobom z problemem alergii czy nietolerancji na gluten (amarantus nie zawiera glutenu).Dodatkowo - obróbka termiczna stosowana jest przy wielu produktach w celu zmniejszenia/ usunięcia czynników alergennych. Mimo takich cech, nie

Celiakia, a nietolerancja pokarmowa

U syna test na nietolerancję pokarmową wykazał nietolerancję na mleko krowie i jajka, badania alergologiczne nie wykazały alergii na te produkty. Czy powinien jeszcze zrobić inne badania na przeciwciała albo badania DNA na Celiaklię?Choroba trzewna czyli celiakia jest jedną z najczęstszych przyczyn

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Alergia na gluten ?

Nie ma co się zastanawiać. Najlepszą metodą by dowiedzieć się czy to nietolerancja glutenu są badania - celiakia badania My już mamy to za sobą, nie było tak źle a przynajmniej mamy pewność, że to nie to. Im szybciej je

Re: Alergia na gluten ?

Nie no bez przesady, akurat o alergii na gluten rzadko słyszę, co innego wzmożone/obniżone napięcie mięśniowe. -- Nie mam pomysłu na sygnaturkę...

Re: Alergia na gluten ?

Może, ale nie musi. Odstaw kaszę manną, podaj kluski. Mogą być zmiksowane, mogą być zwykłe. Dzieci często reagują wysypką na kaszę, moja na przykład na kaszę gryczaną (nie ma alergii na gluten). -- "Odwal się od moich kóz i pomidorów, ja to mam od dawna

Alergia na gluten ?

Dziecko 5 mc, zaczęłam wprowadzać gluten (w postaci kaszy manny, niewielkie ilości - po pół łyżeczki). Za pierwszym razem wystąpiła kupka o zapachu octu oraz niewielka wysypka. Odczekalam pare dni i podalam znowu - tym razem wysypka pojawiła się na klatce piersiowej synka. Czy to objawy alergii na

Re: Alergia na gluten ?

Dziekuje za odpowiedzi. Sfornarina niepotrzebnie tak się uniosłaś - ja totalnie nie jestem z tych eko- nawiedzonych na punkcie unikania glutenu. Ale alergia na gluten to co innego niż celiakia - to Ty sobie lepiej doczytaj. Podałam dziecku dwa razy (minimalne ilości!) i dwa razy szybko wystąpiły

Re: Alergia na gluten ?

bo takie można znaleźć wytyczne, żeby właśnie w tym czasie rozszerzać dietę o gluten. Poza tym istnieje coś takiego jak alergia na gluten i nie jest równoznaczne z celiakią. A to, że jest coś jest niemodne czy modne nie znaczy, że nie istnieje.

Re: Alergia na gluten ?

Powiem Wam szczerze ze jak ja rzszerzalam diete to nawet sie nie zastanawialam czy cos ma gluten czy nie. Tym bardziej zadnej modnej 'ekspozycji' nie robilam, dziecko ma sie dobrze. Celiakii w rodzinie nia ma, wiec szansa na alergie u dziecka bardzo male. Daj sobie spokoj z tym glutenem. Po

Re: Alergia na gluten ?

zejdzie wysypka, najlepiej całkowicie i spróbuj z innym zbożem, najlepiej takim, które ma gluten. Jak będzie wysypka, to alergia na gluten, jak nie będzie znaczy, że pewnie na pszenicę. Mam nadzieję, że pomogłam :)

Re: Alergia na gluten ?

Koniecznie musisz zrobić badania, nie słuchaj "sfornariny". Często zdarza sie nietolerancja glutenu czy alergia a nie musi to byc celiaklia. Do młodych nie należę i dopiero dwa lata temu odkryłam co jest przyczyną moich dolegliwości (od małego dziecka) to gluten a przede wszystkim pszenica

Re: Alergia na gluten ?

Dzieci często tak reagują na mannę, bo to ciężkostrawna kasza. Olej kasze, daj dziecku klusek (jak nie umie sam jeść, to roztartych)lub pszennego chleba i wtedy zobaczysz, czy na pewno ma alergię na gluten. W ogóle, alergia na gluten na początku rozszerzania diety jest średnio diagnozowalna

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!