Wszystko o:

alergia na mleko jajka gluten

alergia

Alergia

Czym jest alergia? Zespół reakcji i objawów organicznych, wykazujący nieprawidłową reaktywność wobec jednej lub kilku substancji obcych dla organizmu, nazywanych alergenami. U osób predysponowanych kontakt z alergenami stymuluje system odpornościowy do produkcji przeciwciał, łączących się z poszczególnymi komórkami tkanki łącznej, której cechą jest wysoka zawartość substancji aktywnych (histaminy itd.)

Co dzieje się pod wpływem alergenów? Alergeny mogą wywołać m.in.: rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepuszczalności ich ścian (zjawisko to powoduje przejście płynów z naczyń na zewnątrz, w wyniku czego pojawia się opuchlizna); skurcze mięśni oskrzelowych i zwiększenie wytwarzania śluzu, wywołujące utrudnienia w oddychaniu; skurcze mięśni jelitowych z konsekwencjami, np. biegunką, reakcje typu zapalnego powodują wystąpienie powszechnie obserwowanych oznak: pokrzywki, gorączki siennej itp. Organizm uczulony podczas kolejnego kontaktu z tym samym alergenem produkuje mastocyty, które specyficznie uwalniają substancje aktywne. Efekty mogą być miejscowe (pojawienie się zaczerwienienia na skórze, zwiększenie wydzielania oskrzelowego, zmniejszenie średnicy oskrzelików itd.), ogólne (obniżenie ciśnienia krwi, trudności w oddychaniu itd.) oraz uogólnione (wstrząs anafilaktyczny).

Diagnoza: W większości przypadków diagnoza choroby alergicznej powinna być sformułowana po dokładnym przeanalizowaniu zwyczajów życiowych pacjenta: czasu i miejsca wystąpienia objawów, środowiska, w jakim żyje (skład materiałowy materaca, wyposażenie sypialni itp.), zmian w symptomatologii w ciągu dnia. Z tej analizy wyciągnąć można wnioski pozwalające wyodrębnić alergen odpowiedzialny za objawy alergiczne. Często pacjenci cierpią na formy mieszane, np. trwały katar alergiczny wywołany roztoczami współwystępujący z formą alergii sezonowej na pyłki. Należy zwracać szczególną uwagę przy rozróżnianiu objawów, aby uniknąć przeoczenia jednego z alergenów, czego konsekwencją mogą być zalecenia niekompletne lub tylko częściowo skuteczne. Rzadko spotyka się formy mieszane spowodowane więcej niż dwoma lub trzema alergenami równocześnie. Aby ustalić, które alergeny są swoiście odpowiedzialne za chorobę, wykorzystuje się testy skórne i testy radioimmunologiczne, bardziej złożone i kosztowniejsze. W przypadku objawów sezonowych alergii na pyłki wystarczy wykonać próby odczynu skórnego. Przy stałych objawach alergii na roztocza kurzu w domu i pochodne zwierzęce lepiej skorzystać z reakcji śródskórnej, w której substancja zostaje wstrzyknięta podskórnie odpowiednią strzykawką.

Leczenie: Wyróżnia się trzy sposoby leczenia chorób alergicznych: 1) unikanie ekspozycji na alergen (często dość trudne); 2) przyjmowanie leków ograniczających najpoważniejsze i najbardziej upośledzające objawy; 3) korzystanie ze swoistej immunoterapii, leczenia skierowanego na zmniejszenie wrażliwości za pomocą wstrzyknięć podskórnych, w dawkach stopniowo wzrastających, alergenu powodującego alergię. Szczepionki odczulające są wskazane i skuteczne w wielu formach alergii spowodowanych alergenami wdychanymi (pyłki, zarodniki, roztocza, złuszczony naskórek) lub wstrzykiwanymi (jad owadów). Obok tradycyjnych szczepionek podskórnych obecnie dostępne są wyciągi przyjmowane doustnie. Podanie alergenów w ilościach stopniowo rosnących stymuluje wytwarzanie przeciwciał. Blokują one lub zmniejszają uwalnianie histaminy i innych substancji znajdujących się w mastocytach. Nie eliminuje to alergii, zmniejsza jednak wrażliwość organizmu i z czasem umożliwia kontrolę objawów aż do punktu równoznacznego z całkowitym wyleczeniem. Leczenie to jest raczej długie i zmienia się w zależności od alergenu: od kilkunastu tygodni (podawanie leku co tydzień) do 2-3 lat. Po zakończeniu terapii konieczne jest podawanie podtrzymujące w odstępach 2-6 tygodni, przez okres nawet wielu lat. W wielu przypadkach nieunikniona jest interwencja farmakologiczna kontrolująca objawy alergiczne, które czasami mogą być bardzo poważne lub wręcz śmiertelne. Korzysta się także z leków przeznaczonych do leczenia zaburzeń powodowanych alergią lub zapobiegania im, takich jak leki o działaniu rozszerzającym oskrzela w astmie, leki obkurczające śluzówkę nosa w nieżycie nosa, leki spazmolityczne w kolkach jelitowych, przeciwbiegunkowe, przeciwmigrenowe itp. Wiele leków można nabyć bez recepty, jednak w przypadku reakcji alergicznej zaleca się zasięgnięcie porady lekarza (z wyjątkiem nawrotów corocznych lub sezonowych, kiedy alergia jest już dobrze znana i zidentyfikowana).

alergia

Wielka Encyklopedia medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

mmr

Alergia pokarmowa - przyczyny, objawy i leczenie. Które pokarmy uczulają najczęściej?

Alergia pokarmowa - przyczyny, objawy i leczenie. Które pokarmy uczulają najczęściej?

Alergia pokarmowa to gwałtowna reakcja obronna organizmu, podczas której nasze ciało błędnie uznaje, że nieszkodliwy składnik (alergen zawarty np. w orzechu) stanowi dla nas poważne zagrożenie. Alergia pokarmowa może być przejściowa, jednak zdarza się i tak, że z danego produktu trzeba zrezygnować na zawsze.

Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

Wędliny, czyli samo zło? Niekoniecznie! Istotne, by z szerokiej oferty rynkowej wyłowić to, co najlepsze. Znakomicie sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej i nie chodzi jedynie o wielkość porcji. Wiesz, że różnice zawartości tłuszczu w poszczególnych produktach przekraczają kilkaset procent? Na końcu szczegółowa tabela

Brak apetytu - poznaj przyczyny zaburzeń łaknienia

Brak apetytu może wynikać z wielu rozmaitych przyczyn. Winna może być infekcja, niegroźne zatrucie albo pozostawanie pod wpływem silnego stresu; niestety bywa też, że powodem są błędy dietetyczne, poważniejsze zaburzenia odżywiania oraz schorzenia przewodu pokarmowego. Czy wiesz, że brak apetytu pogłębia się wraz z wiekiem? Dowiedz się więcej o przyczynach utraty łaknienia nie tylko u dorosłych, ale też u dzieci!

Amarantus - roślina XXI wieku

Amarantus - roślina XXI wieku

jest całkowicie bezpieczny dla osób z celiakią lub z alergią na gluten. Doskonale sprawdza się w diecie osób uczulonych na rośliny strączkowe, jajka czy orzechy . Po drugie - dla skóry Mimo tak szerokiej gamy substancji odżywczych to nie im zawdzięcza swoją szczególną pozycję. To obecność skwalenu

Alergiczne ABC, czyli w gąszczu uczuleniowej terminologii

Alergiczne ABC, czyli w gąszczu uczuleniowej terminologii

na ten temat w wywiadzie z prof. Jerzym Kruszewskim, krajowym konsultantem ds. alergologii). Wśród produktów spożywczych najczęściej aktywne alergeny zawierają: mleko, jajka, truskawki, pomidory, seler, orzechy, kakao, czekolada, ryby, owoce cytrusowe, soja. Wśród pyłków prym wiodą trawy, brzoza

Alergia od A do Z

Alergia od A do Z

Alergeny - substancje, które u osób nadwrażliwych wywołują reakcję alergiczną. Wśród alergenów pokarmowych poza białkami mleka krowiego (alergia na nie mija zwykle do końca 3. roku życia) najczęściej i najmocniej uczulają jajka, truskawki, pomidory, seler, orzechy, kakao, czekolada, ryby, owoce

Alergia na gluten, jajko, mleko....jak urozmaicać?

Moja 10mies córcia ma alergie na gluten,jajko kurze, mleko itp. Jak urozmaicac dietę przy takich alergiach? jeśli macie jakieś doświadczenia , prosze poradżcie coś.załamałam się...

alergia na gluten

piersią.Czy uczulenie na gluten występuje często z alergią na mleko i jajko, w końcu to i to białko? A może warto zrobić testy z krwi, chociaż słyszałąm , że z testami różnie bywa.

Bez jajek,mleka,glutenu,szukam przepisów.

Szukam szybkich do przygotowania przekąsek lub potraw,ponieważ przy moim małym nie mam czasu na kucharzenie szukam czegoś prostego do przygotowania uwzględniając jego mega alergie.Już nie mam pomysłów,może mi coś podsuniecie. Może coś przeoczyłam również na półkach sklepowych, za wszelkie

Re: Alergia na gluten, jajko, mleko....jak urozma

Minęło 10 mies i ja jako detektyw odkrywałam te alergeny sama. Podawałam dziecku jeden nowy produkt przez parę dni i obserwowałam. Na jajko i mleko reakcja pojawiła się szybciej niż na gluten.To trudne zadanie, na początku żle robiłam bo chciałam za szybko wprowadzać coś nowego.Teraz kazdy

Ciasteczka ryżowe (bez glutenu, mleka, jajek ku...

bardzo dobre, ale gdyby jeszcze zamiast margaryny bezmlecznej mozna było dodać np. olej. Moje dzieci poza uczuleniem na ww. produkty w przepisie mają jeszcze alergię na konserwany. więc margaryna również odfpada

Re: Alergia na gluten, jajko, mleko....jak urozma

Należy pamiętać, iż o całokształcie diety decyduje lekarz, może on oprócz glutenu kazać wyeliminować z diety również inne produkty (dwucukry, mleko). Dieta bezglutenowa polega na całkowitej i bezwzględnej eliminacji glutenu. występuje on w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Nie można jeść

Re: Alergia na gluten, jajko, mleko....jak urozma

Ja mam starszego alergika, ale mogę Ci podpowiedzieć coś na przyszłość. Na sniadanie jemy własnoręcznie robione kluseczki ze zmielonych w młynku do kawy różnych bezglutenowych kasz (jaglana, gryczana lub ciemny ryż). o tego owocki. Do sznycelków dodaję zmielony ryż i oliwkę. Zamiast mleka

Re: Alergia na gluten, jajko, mleko....jak urozma

Nie podawaj tego, co uczula dziecko nawet w małej ilośći !!!!!! Po pierwsze dlatego, że tak nie wyleczysz alergii, i nie będziesz wiedziała, czy uczuliło dziecko nowe jedzenie czy coś co spróbowało z twojego talerza. Po drugie naucz, że ma swoje jedzenie i koniec. Moja ma dwa lata i dobrze

Re: alergia na gluten?

przyczyną zespołu złego wchłaniania. Najczęściej przyczyną tego zespołu w wyniku alergii (i zaniku kosmków jelitowych) jest mleko i wszystko, co pochodzi od krowy, soja, jajka kurze, mięso kurczaków i ryby. Dlatego jeśli IgE całkowite jest chociaż trochę podwyższone(choćby tylko w górnej granicy

na co alergia?-pomózcie

sasiadka mówi, ze jej dziecko ma skaze białkowa i jest uczulone na wywary miesne i jajka, a dziecko jej kolezanki natomiasr uczulone jest na gluten, moje miesieczne dziecko dostało na buzi wysypki, skad mam wiedziec czy to kakao, mleko krowie, jajko a moze gluten-czy pediatra mi powie, czy

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!