Wszystko o:

alergia na mleko jogurt

alergia

Alergia

Czym jest alergia? Zespół reakcji i objawów organicznych, wykazujący nieprawidłową reaktywność wobec jednej lub kilku substancji obcych dla organizmu, nazywanych alergenami. U osób predysponowanych kontakt z alergenami stymuluje system odpornościowy do produkcji przeciwciał, łączących się z poszczególnymi komórkami tkanki łącznej, której cechą jest wysoka zawartość substancji aktywnych (histaminy itd.)

Co dzieje się pod wpływem alergenów? Alergeny mogą wywołać m.in.: rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepuszczalności ich ścian (zjawisko to powoduje przejście płynów z naczyń na zewnątrz, w wyniku czego pojawia się opuchlizna); skurcze mięśni oskrzelowych i zwiększenie wytwarzania śluzu, wywołujące utrudnienia w oddychaniu; skurcze mięśni jelitowych z konsekwencjami, np. biegunką, reakcje typu zapalnego powodują wystąpienie powszechnie obserwowanych oznak: pokrzywki, gorączki siennej itp. Organizm uczulony podczas kolejnego kontaktu z tym samym alergenem produkuje mastocyty, które specyficznie uwalniają substancje aktywne. Efekty mogą być miejscowe (pojawienie się zaczerwienienia na skórze, zwiększenie wydzielania oskrzelowego, zmniejszenie średnicy oskrzelików itd.), ogólne (obniżenie ciśnienia krwi, trudności w oddychaniu itd.) oraz uogólnione (wstrząs anafilaktyczny).

Diagnoza: W większości przypadków diagnoza choroby alergicznej powinna być sformułowana po dokładnym przeanalizowaniu zwyczajów życiowych pacjenta: czasu i miejsca wystąpienia objawów, środowiska, w jakim żyje (skład materiałowy materaca, wyposażenie sypialni itp.), zmian w symptomatologii w ciągu dnia. Z tej analizy wyciągnąć można wnioski pozwalające wyodrębnić alergen odpowiedzialny za objawy alergiczne. Często pacjenci cierpią na formy mieszane, np. trwały katar alergiczny wywołany roztoczami współwystępujący z formą alergii sezonowej na pyłki. Należy zwracać szczególną uwagę przy rozróżnianiu objawów, aby uniknąć przeoczenia jednego z alergenów, czego konsekwencją mogą być zalecenia niekompletne lub tylko częściowo skuteczne. Rzadko spotyka się formy mieszane spowodowane więcej niż dwoma lub trzema alergenami równocześnie. Aby ustalić, które alergeny są swoiście odpowiedzialne za chorobę, wykorzystuje się testy skórne i testy radioimmunologiczne, bardziej złożone i kosztowniejsze. W przypadku objawów sezonowych alergii na pyłki wystarczy wykonać próby odczynu skórnego. Przy stałych objawach alergii na roztocza kurzu w domu i pochodne zwierzęce lepiej skorzystać z reakcji śródskórnej, w której substancja zostaje wstrzyknięta podskórnie odpowiednią strzykawką.

Leczenie: Wyróżnia się trzy sposoby leczenia chorób alergicznych: 1) unikanie ekspozycji na alergen (często dość trudne); 2) przyjmowanie leków ograniczających najpoważniejsze i najbardziej upośledzające objawy; 3) korzystanie ze swoistej immunoterapii, leczenia skierowanego na zmniejszenie wrażliwości za pomocą wstrzyknięć podskórnych, w dawkach stopniowo wzrastających, alergenu powodującego alergię. Szczepionki odczulające są wskazane i skuteczne w wielu formach alergii spowodowanych alergenami wdychanymi (pyłki, zarodniki, roztocza, złuszczony naskórek) lub wstrzykiwanymi (jad owadów). Obok tradycyjnych szczepionek podskórnych obecnie dostępne są wyciągi przyjmowane doustnie. Podanie alergenów w ilościach stopniowo rosnących stymuluje wytwarzanie przeciwciał. Blokują one lub zmniejszają uwalnianie histaminy i innych substancji znajdujących się w mastocytach. Nie eliminuje to alergii, zmniejsza jednak wrażliwość organizmu i z czasem umożliwia kontrolę objawów aż do punktu równoznacznego z całkowitym wyleczeniem. Leczenie to jest raczej długie i zmienia się w zależności od alergenu: od kilkunastu tygodni (podawanie leku co tydzień) do 2-3 lat. Po zakończeniu terapii konieczne jest podawanie podtrzymujące w odstępach 2-6 tygodni, przez okres nawet wielu lat. W wielu przypadkach nieunikniona jest interwencja farmakologiczna kontrolująca objawy alergiczne, które czasami mogą być bardzo poważne lub wręcz śmiertelne. Korzysta się także z leków przeznaczonych do leczenia zaburzeń powodowanych alergią lub zapobiegania im, takich jak leki o działaniu rozszerzającym oskrzela w astmie, leki obkurczające śluzówkę nosa w nieżycie nosa, leki spazmolityczne w kolkach jelitowych, przeciwbiegunkowe, przeciwmigrenowe itp. Wiele leków można nabyć bez recepty, jednak w przypadku reakcji alergicznej zaleca się zasięgnięcie porady lekarza (z wyjątkiem nawrotów corocznych lub sezonowych, kiedy alergia jest już dobrze znana i zidentyfikowana).

alergia

Wielka Encyklopedia medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

mmr

Laktoza - co to jest i na czym polega jej nietolerancja?

Laktoza - co to jest i na czym polega jej nietolerancja?

Nietolerancja laktozy to dość powszechne zjawisko - cierpi na nią około 25 procent Polaków (w większości przypadków dolegliwość ta ma charakter przejściowy). Laktoza zawiera się w mleku ssaków. To, czy laktoza jest przez organizm wchłaniana odpowiednio, zależy od laktazy, enzymu jelita cienkiego.

Dieta bezglutenowa i bezbiałkowa - na czym polegają i kiedy są konieczne?

Dieta bezglutenowa to z całą pewnością jedna z najbardziej rygorystycznych diet. Polega na całkowitym wyeliminowaniu z codziennego menu produktów bogatych w gluten. Dieta bezbiałkowa, niskobiałkowa czy bezmleczna przeznaczona jest dla wszystkich, którzy borykają się z problemem nietolerancji laktozy oraz białek mleka. Warto poświęcić chwilę i dowiedzieć się więcej na temat produktów, które mogą doprowadzić do do wielu dolegliwości. Na jakie produkty uważać, a jakie bez obaw spożywać?

Alergia, nietolerancja czy po prostu nadwrażliwość na mleko?

Jeśli występują u Ciebie niekorzystne objawy po spożyciu mleka krowiego na pewno podejrzewasz u siebie alergię. Nie zawsze jest to jednak takie proste, jakby mogło się wydawać.

Gazy, wzdęcia, nawet nieprzyjemne odbijania? Sprawdź, które produkty im sprzyjają

Gazy, wzdęcia, nawet nieprzyjemne odbijania? Sprawdź, które produkty im sprzyjają

. Mleko krowie Gdy po spożyciu mleka pojawiają się gazy, ból brzucha, a nawet biegunki i cuchnące wiatry, najczęściej podejrzewamy alergię na mleko. Tymczasem, zwłaszcza u osób dorosłych, zdecydowanie częściej przyczyną jest nietolerancja laktozy. Laktoza to cukier zawarty w mleku krowim. Wywoływana

Grzyby Candida - objawy zarażenia, leczenie, profilaktyka

Grzyby Candida - objawy zarażenia, leczenie, profilaktyka

: czosnek, szpinak, seler, cukinia, brokuły, ogórki, pomidory, oliwki, żurawina, kwaśne jabłka, grapefruity. W leczeniu kandydozy konieczne jest odbudowanie mikroflory jelit. Z tego powodu warto przyjmować odpowiednie probiotyki i produkty mleczne. Zaleca się spożywanie jogurtu, maślanki, mleka (nie należy

Probiotyki są potrzebne tylko wtedy, gdy bierzemy antybiotyk? To uproszczenie

Probiotyki są potrzebne tylko wtedy, gdy bierzemy antybiotyk? To uproszczenie

. Nietolerancja laktozy, a probiotyki Kolejnym, dowiedzionym skutkiem stosowania probiotyków jest łagodzenie objawów nietolerancji laktozy, czasem mylonej z alergią na białka mleka krowiego. Laktoza to cukier mleczny, nietolerowany przez ludzki organizm, gdy brakuje nam enzymu laktazy. Objawy nie są zazwyczaj

Pij tylko mleko?

Pij tylko mleko?

i tak. Fakt czwarty: alergia nie jest tak powszechna, jak się sądzi To mit, że alergie pokarmowe, w tym na białka mleka krowiego, występują bardzo często. W praktyce dotyczą zaledwie ok. dwóch procent populacji. Osoby rzeczywiście uczulone na te białka nie mogą nie tylko pić mleka, ale w ogóle

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

. Probiotyki w dużym stopniu występują w jogurtach, kefirze, maślankach i innych przetworach mlecznych fermentowanych oraz w kwaszonej kapuście czy ogórkach. Ważną też kwestią są alergie i nietolerancje pokarmowe na niektóre produkty spożywcze. Osoby cierpiące na tego rodzaju schorzenia mogą mieć problemy z

Probiotyki w służbie odporności. Jak to działa?

Probiotyki w służbie odporności. Jak to działa?

bakterie mlekowe występują przede wszystkim w sfermentowanych produktach mlecznych. Lecznicze działanie mają sfermentowane produkty mleczne i warzywne, jak np. naturalne jogurty białe bez dodatków, maślanka, mleko acidofilne, kefir, bryndza zawierająca żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, a także

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

na pewno o alergii? Dieta bezglutenowa: produkty bezpieczne i szkodliwe (tabela) O zespole Aspergera Mleko groźne dla zdrowia?   Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów TAK Cukry są nam potrzebne każdego dnia. To

Alergia na nabiał?

U mojej córki stwierdzono nietolerancję na białko mleka krowiego. W pierwszym miesiącu życia -wodniste tryskające stolce po Bebilonie- zmiana na Nutramigen i natychmiastowa poprawa, późniejsze prowokacje różnymi mlekami modyfikowanymi nie będącymi hydrolizatami -powrót zielnych biegunek. Dziś

Alergia pokarmowa u niemowlaka

U mojej 4,5 miesięcznej córki (wcześniak 34 tc.) gastrolog stwierdził alergię na mleko krowie i nietolerancję laktozy na podstawie następujących objawów: zaparcia przy mleku Enfamil 0 lac i zielone strzelające rozwolnione stolce przy mleku Bebilon Comfort, podwyższone granulocyty kwasochłonne do 7

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Uczulenie na masło orzechowe?

zwłaszcza u dzieci mleko krowie, białko jaja kurzego lub soję. Reakcje anafilaktyczne mogą mieć różne nasilenie, jednak nie leczone zawsze zagrażają życiu. Niestety, nie można przewidzieć ciężkości anafilaksji w przypadku alergii na pokarmy.

Celiakia, a nietolerancja pokarmowa

U syna test na nietolerancję pokarmową wykazał nietolerancję na mleko krowie i jajka, badania alergologiczne nie wykazały alergii na te produkty. Czy powinien jeszcze zrobić inne badania na przeciwciała albo badania DNA na Celiaklię?Choroba trzewna czyli celiakia jest jedną z najczęstszych przyczyn

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: 9 lat i poczatek alergii na mleko krowie

To chyba nie początek alergii tylko normalna atawistyczna nietolerancja związana z okresem dojrzewania. Zastąp mleko jogurtem, serem.

Re: Tort wegański

Bez jajka i mleka to dla mnie wegański :). Alergia na bmk, na laktozę nie było robionych testów, ale jest karmiony piersią i nie miał wcześniej żadnych problemów dopóki łyżeczka jogurtu nie wysłała go do szpitala.

Re: 9 lat i poczatek alergii na mleko krowie

Córka (prawie 7-letnia) ma alergie na białka mleka (krowie i kozie). Z testów nie wyszło, ale po zjedzeniu - wysypka. Bez problemów reaguje na jogurty i sery owcze (drogie, niestety). W lidlu pojawiły się jogurty na mleku kokosowym - tez jej smakują. Mleka nigdy nie piła (była długo na piersi a ja

Re: 9 lat i poczatek alergii na mleko krowie

Zależy czy na białko czy laktozę. Z laktozą jest w miarę ok. Moja córka nie może pić tylko mleka zwykłego i pije bez laktozy, za to może jeść sery (oprócz brązowego), jogurty, kaszki dla dzieci z mlekiem w proszku, masło - które naturalnie mają laktozy mało. Gorzej jak to alergia na białko, wtedy

Re: 9 lat i poczatek alergii na mleko krowie

Laktoza to cukier i nie uczula. Jesli laktoza szkodzi, to znaczy, że sie ma nietolerancję laktozy, to nie jest alergia. Nietolerancja laktozy ma tylko taki związek z alergią, że jak się jest uczulonym na białka mleka krowiego i sie jej zjada, to powstaje wtórna nietolerancja laktozy wywołana

Re: co w takim razie na śniadanie

Bo pewnie też ma alergię na mleko, to i wymiotuje jak je jogurty.

Re: uczelenie na mleko krowie a picie mleka bez l

Jeśli ma alergię na krowie mleko, to nie może pić żadnego mleka, ani jeść żadnych mlecznych wyrobów typu jogurty, masło, sery, a nawet mięsa krowiego nie powinno jeść, szczególnie cielęciny oraz nie powinno pić i jeść też wyrobów kozich i owczych.

Re: czym karmić niemowlę

mleka są np. w chlebie, wędlinach. Wszystko, co zawiera mleko, masło, serwatkę, śmietanę, jogurt, sery musi iść w odstawkę. Trzeba niestety czytać etykiety, chleb kupować ze sprawdzonego źródła. Moja córka ma 14 miesięcy, dalej nie może spożywać mleka w żadnej postaci, więc mam już trochę wprawy w

Re: A jak to jest z planowaniem śniadań i kolacji

się, pewnie dzieci nawet łatwiej niż tata. Tylko po cichu, gdy siostra spała wędrowałyśmy do mamy po czekoladę ;) - najmłodsza też była uczulona. Gdy mój syn miał alergię na 'krowe', a ja jeszcze go karmiłam też zmieniłam jadłospis wszystkich. Zostało tylko mleko, jogurty - dla starszaka i męża. Ale

Re: 9 lat i poczatek alergii na mleko krowie

Początek alergii to byl, jak się dziecko urodziło, zawsze wtedy jest, ale pewnie miało nikłe objawy, więc mozna było tego nie zauwazyć. Czym zastąpić mleko? To zależy w jakim sensie chcesz je zastapić. Jeśli chcesz zastąpić wartości odżywcze, to tylko mleko sojowe spełnia te wymagania i to nie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!