Wszystko o:

alergia na orzechy

alergia

Alergia

Czym jest alergia? Zespół reakcji i objawów organicznych, wykazujący nieprawidłową reaktywność wobec jednej lub kilku substancji obcych dla organizmu, nazywanych alergenami. U osób predysponowanych kontakt z alergenami stymuluje system odpornościowy do produkcji przeciwciał, łączących się z poszczególnymi komórkami tkanki łącznej, której cechą jest wysoka zawartość substancji aktywnych (histaminy itd.)

Co dzieje się pod wpływem alergenów? Alergeny mogą wywołać m.in.: rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepuszczalności ich ścian (zjawisko to powoduje przejście płynów z naczyń na zewnątrz, w wyniku czego pojawia się opuchlizna); skurcze mięśni oskrzelowych i zwiększenie wytwarzania śluzu, wywołujące utrudnienia w oddychaniu; skurcze mięśni jelitowych z konsekwencjami, np. biegunką, reakcje typu zapalnego powodują wystąpienie powszechnie obserwowanych oznak: pokrzywki, gorączki siennej itp. Organizm uczulony podczas kolejnego kontaktu z tym samym alergenem produkuje mastocyty, które specyficznie uwalniają substancje aktywne. Efekty mogą być miejscowe (pojawienie się zaczerwienienia na skórze, zwiększenie wydzielania oskrzelowego, zmniejszenie średnicy oskrzelików itd.), ogólne (obniżenie ciśnienia krwi, trudności w oddychaniu itd.) oraz uogólnione (wstrząs anafilaktyczny).

Diagnoza: W większości przypadków diagnoza choroby alergicznej powinna być sformułowana po dokładnym przeanalizowaniu zwyczajów życiowych pacjenta: czasu i miejsca wystąpienia objawów, środowiska, w jakim żyje (skład materiałowy materaca, wyposażenie sypialni itp.), zmian w symptomatologii w ciągu dnia. Z tej analizy wyciągnąć można wnioski pozwalające wyodrębnić alergen odpowiedzialny za objawy alergiczne. Często pacjenci cierpią na formy mieszane, np. trwały katar alergiczny wywołany roztoczami współwystępujący z formą alergii sezonowej na pyłki. Należy zwracać szczególną uwagę przy rozróżnianiu objawów, aby uniknąć przeoczenia jednego z alergenów, czego konsekwencją mogą być zalecenia niekompletne lub tylko częściowo skuteczne. Rzadko spotyka się formy mieszane spowodowane więcej niż dwoma lub trzema alergenami równocześnie. Aby ustalić, które alergeny są swoiście odpowiedzialne za chorobę, wykorzystuje się testy skórne i testy radioimmunologiczne, bardziej złożone i kosztowniejsze. W przypadku objawów sezonowych alergii na pyłki wystarczy wykonać próby odczynu skórnego. Przy stałych objawach alergii na roztocza kurzu w domu i pochodne zwierzęce lepiej skorzystać z reakcji śródskórnej, w której substancja zostaje wstrzyknięta podskórnie odpowiednią strzykawką.

Leczenie: Wyróżnia się trzy sposoby leczenia chorób alergicznych: 1) unikanie ekspozycji na alergen (często dość trudne); 2) przyjmowanie leków ograniczających najpoważniejsze i najbardziej upośledzające objawy; 3) korzystanie ze swoistej immunoterapii, leczenia skierowanego na zmniejszenie wrażliwości za pomocą wstrzyknięć podskórnych, w dawkach stopniowo wzrastających, alergenu powodującego alergię. Szczepionki odczulające są wskazane i skuteczne w wielu formach alergii spowodowanych alergenami wdychanymi (pyłki, zarodniki, roztocza, złuszczony naskórek) lub wstrzykiwanymi (jad owadów). Obok tradycyjnych szczepionek podskórnych obecnie dostępne są wyciągi przyjmowane doustnie. Podanie alergenów w ilościach stopniowo rosnących stymuluje wytwarzanie przeciwciał. Blokują one lub zmniejszają uwalnianie histaminy i innych substancji znajdujących się w mastocytach. Nie eliminuje to alergii, zmniejsza jednak wrażliwość organizmu i z czasem umożliwia kontrolę objawów aż do punktu równoznacznego z całkowitym wyleczeniem. Leczenie to jest raczej długie i zmienia się w zależności od alergenu: od kilkunastu tygodni (podawanie leku co tydzień) do 2-3 lat. Po zakończeniu terapii konieczne jest podawanie podtrzymujące w odstępach 2-6 tygodni, przez okres nawet wielu lat. W wielu przypadkach nieunikniona jest interwencja farmakologiczna kontrolująca objawy alergiczne, które czasami mogą być bardzo poważne lub wręcz śmiertelne. Korzysta się także z leków przeznaczonych do leczenia zaburzeń powodowanych alergią lub zapobiegania im, takich jak leki o działaniu rozszerzającym oskrzela w astmie, leki obkurczające śluzówkę nosa w nieżycie nosa, leki spazmolityczne w kolkach jelitowych, przeciwbiegunkowe, przeciwmigrenowe itp. Wiele leków można nabyć bez recepty, jednak w przypadku reakcji alergicznej zaleca się zasięgnięcie porady lekarza (z wyjątkiem nawrotów corocznych lub sezonowych, kiedy alergia jest już dobrze znana i zidentyfikowana).

alergia

Wielka Encyklopedia medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

Eliza Dolecka

ORZESZKI ZIEMNE - przegryzka pełna zdrowia?

ORZESZKI ZIEMNE - przegryzka pełna zdrowia?

Chociaż mają mnóstwo kalorii i tłuszczu, nie tuczą. Pomagają schudnąć, dbają o serce, przywracają dobry sen. Orzeszki ziemne, znane też jako orzechy arachidowe i fistaszki, niekoniecznie spożywamy w korzystnej formie. Ile jeść, z czym i jak, by służyły nam najlepiej?

Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja) - przyczyny, objawy, pierwsza pomoc

Wstrząs anafilaktyczny to dla wielu Polaków nadal obce pojęcie. Przez to brakuje nam podstawowej wiedzy, jak zachować się w tego typu sytuacjach. Wstrząs anafilaktyczny: dowiedz się, jakie są najczęstsze przyczyny i objawy tej dolegliwości oraz co należy robić, gdy wstrząs anafilaktyczny już nastąpi.

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

Chleb bezglutenowy to obecnie bardzo popularny zamiennik tradycyjnego pieczywa. Dostępny w większości sklepów, jednak wiele osób przyrządza go samodzielnie. To dosyć trudna procedura, gdyż mąka bezglutenowe z reguły trudniej wyrasta i jest bardzo miałka. Jednak efekt końcowy działa zazwyczaj mobilizująco, gdyż chleb bezglutenowy domowej roboty jest zdrowszy od tego ze sklepu, a dodatkowo lepiej smakuje.

KOKOS - orzech do zadań specjalnych

KOKOS - orzech do zadań specjalnych

". Wszystko przez to, że wszystkie jej części można do czegoś wykorzystać. Z wytrzymałego drewna wytwarza się na przykład meble, liście służą wielu ludom do wyrobu koszy czy przykrywania dachów, a korzenie do wyrobu farb czy leków. Za najbardziej wartościowe uważa się jednak orzechy kokosowe. Z

Mleka roślinne - dobry zamiennik mleka krowiego?

Mleka roślinne - dobry zamiennik mleka krowiego?

wszystkim wegetarianie (zwłaszcza weganie). Przyda się także tym z nietolerancją laktozy (czyli cukru mlecznego), choć obecnie bez trudu można nabyć mleko krowie bezlaktozowe. Skorzystają z niego również osoby z alergią na białka mleka krowiego, czyli tzw. skazą białkową.   Uwaga! Choć wielu rodziców

Po zjedzeniu posiłków źle się czuje

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Mogą to być objawy alergii na któryś ze składników tych pokarmów, lub przypraw w nich zawartych lub pierwsze objawy choroby zapalnej jelit jak choroba Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego lub autoimmunologicznej - celiakia. Sugeruję wizytę u lekarza

Olej z orzechów MAKADAMIA - recepta na regenerację

Olej z orzechów MAKADAMIA - recepta na regenerację

porodzie. Poprawi także kondycję łamliwych włosów i paznokci, a także złagodzi wrażliwą skórę głowy. Można na przykład nakładać go w zastępstwie odżywki. Uwaga jednak: osoby, które mają skłonności do reakcji alergicznych lub alergię na orzechy, powinny olej ten stosować ostrożnie i - przynajmniej

Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat

Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat

gojenie się. Batat syci na długo, pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi . Kwercetyna zawarta w nim przynosi ulgę przy alergiach , obniża poziom cholesterolu we krwi. Słodkie ziemniaki są też źródłem witaminy B6, D, a także potasu, wapnia, fosforu, siarki czy żelaza. Warto od czasu do czasu

Dieta może obniżyć ryzyko astmy i alergii

Dieta może obniżyć ryzyko astmy i alergii

Zespół naukowców, któremu przewodniczył dr Graham Devereux z Uniwersytetu Aberdeen w Wielkiej Brytanii, na podstawie analizy 62 przeprowadzonych niedawno badań dotyczących relacji między jadłospisem a ryzykiem alergii i astmy ustalił, że ochronne działanie mają: cynk, witaminy A, D i E, a także

Uczulona Europa, uczulona Polska

Uczulona Europa, uczulona Polska

? Postępowanie w przypadku alergii "Najważniejszą procedurą medyczną w alergologii jest immunoterapia" - stwierdziła prezydent Polskiego Towarzystwa Alergologicznego prof. Barbara Rogala kierująca Kliniką Chorób Wewnętrznych, Alergologii i Immunologii Klinicznej na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Jak

Alergia pokarmowa u niemowlaka

U mojej 4,5 miesięcznej córki (wcześniak 34 tc.) gastrolog stwierdził alergię na mleko krowie i nietolerancję laktozy na podstawie następujących objawów: zaparcia przy mleku Enfamil 0 lac i zielone strzelające rozwolnione stolce przy mleku Bebilon Comfort, podwyższone granulocyty kwasochłonne do 7

Orzech laskowy uczula aż tak?

Zjadłam dosłownie jednego orzecha laskowego po czym dostałam "drapania" w gardle oraz nieco mi spuchnął język. Kiedyś wcześniej jadałam orzechy i nie wiem skąd taka reakcja... Czy to alergia? Taka reakcja jest najczęściej związana z tzw. zespołem alergii jamy ustnej, np. w przypadku osób uczulonych

Uczulenie na masło orzechowe?

Czy od uczulenia na jakiś pokarm można dostać wstrząsu? Wiem, że w Ameryce były przykłady wstrząsu po maśle orzechowym. To chyba kwestia genów?Wstrząs anafilaktyczny w przypadku alergii pokarmowej jest jak najbardziej możliwy, zwłaszcza u osób uczulonych na orzechy, ryby, owoce morza oraz

Po zjedzeniu posiłków źle się czuje

stolec oddawany jest z krwią. Po zjedzeniu tych posiłków źle się czuje: dostaje ataku gorąca, słabo mi. Proszę mi powiedzieć z czym to może być związane i czy jest to nie groźne?Mogą to być objawy alergii na któryś ze składników tych pokarmów, lub przypraw w nich zawartych lub pierwsze objawy choroby

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Po pięciu latach - ciąg dalszy zmagań

Alergia pokarmowa trzeba bardzo uważać u nas jaja mleko orzechy 4 5 klasa

alergia na orzechy

hmmm... dziecko znajomych ma prawdopodobnie alergię na orzechy - orzeszki ziemne czy będzie miało również alergię na inne orzechy?? włoskie? pistacje? migdały również będą w grupie ryzyka? ps. pytanie przy okazji.. czy do tortu orzechowego zamiast orzechów można dac mielone migdały? taki tort

Re: alergia na orzechy

Jak się objawia ta alergia na orzechy? U mnie swędząco-bolącymi czerwonymi plamami. Parę lat mnie smarowano różnymi świństwami, aż wreszcie mądry alergolog dał mi skierowanie na test uczuleniowy na nikiel i kobalt. Kobalt jest w orzechach (włoskie, laskowe, pistacje), też w grochu, czekoladzie itp

Re: Nawilżanie u atopika

Z tymi orzechami to tez trzeba uwazac...mlody ma alergie m.in. tez na orzechy...

Alergia na orzech laskowy

. Zrobiłam wiec obecnie niespełna 3 letniej córeczce panel alergenów pokarmowych z nadzieją, że wreszcie to uczulenie na mleko wyjdzie i nic... Czy to możliwe? Wyszło natomiast uczulenie (0,31 kU/L) na orzech laskowy - czy to dużo?

Re: Alergia na orzech laskowy

Ale po co dajesz dziecku nabiał, skoro wiesz, że ją to truje? Chcesz koniecznie doprowadzić do jakieś poważnej choroby? I po co ci potwierdzenie uczulenia na mleko w testach, skoro na oko widać, że jest?

Re: Alergia na orzech laskowy

Witam, zmiany skorne w przebiegu azs mogą nie mieć związku z obecnością IgE, jest to częściej inny typ reakcji alergicznej, której w ten sposób nie zdiagnozujemy. Co do orzecha to powinno być przy wyniku oznaczenie klasy. Pozdrawiam serdecznie

silna alergia na orzechy

Moje dziecko ma alergię na orzechy, ciekawa jestem czy ktoś spotkał sie z czymś takim i jak to się u was objawia. Moje dziecko dostaje silnego uczulenia w postacji zmian skórnych , pokrzywki a nawet opuchlizny ręki i palców.Ma bardzo wysoki wskaźnik Ige bo ponad 600.Zjedzenie jakiegokolwiek

Re: alergia na orzechy

Ja do 25 r.z. nie mialam alergi na nic a teraz po suchych orzechach wloskich czuje ze puchnie mi gardlo ale tylko jak jem na sucho a w torcie nic mi nie jest a bardzo uwielbiam swieze mokre zeby skorke sciagac i po takich tez mi nic nie jest,migdaly,orzechy laskowe suche jem bez problemu.A orzechy

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!