Wszystko o:

alt i ast

Użytkownik

Ogólne wyniki badań

Ogólne wyniki badań

Ostatnio robiłam badania kontrolne i zaniepokoiłam się, oto wyniki: cholesterol -255 mg/dl, trójglicerydy 75,8 mg/dl,ALT 13,9 U/L, AST 16,9 U/L. Proszę o interpretację.

Wysokie GGTP

Dzisiaj przyszły badania i mam tak: -AST 106 UI/I norma 0-38; -ALT 70 UI/I norma 0-42; -GGTP 425 UI/I norma 11-50. Najbardziej martwię się o wysokie GGTP. Co to może być, jest już bardzo źle?

Uszkodzenie wątroby, a leczenie jodem

Mając ALT-110, AST-60, wskazujące na uszkodzenie wątroby (najprawdopodobniej po lekach)- czy mogę być poddana leczeniu raka brodawkowatego tarczycy (po resekcji płata) jodem promieniotwórczym, bez uszczerbku dla wątroby, lub jaka opcja pozostaje? Jakie skutki uboczne ma terapia jodem promieniotwórczym, lub naświetlania?

Badanie ALT - wskazania i wyniki

Badanie ALT - wskazania i wyniki

. U starszych dzieci oraz u dorosłych podwyższone ALT świadczy o ciężkich chorobach wątroby lub o uszkodzeniu jej komórek. Jeśli jest taka potrzeba, to wykonuje się jednocześnie badanie ALT i badanie AST tak, aby móc porównać stosunek tych dwóch wielkości. Dzięki temu można bardziej jednoznacznie

Wyniki badań przy porfirii

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Niestety bez załączenia norm danego laboratorium nie jestem w stanie odnieść się do wyników badania. proszę napisać raz jeszcze i umieścić normy dla każdego z parametrów podane na wyniku. zaznaczam też, że nie będę w stanie udzielić wielu informacji bez zbadania

Problemy zdrowotne 19-latki

kilka razy do roku można wraz z lekarzem laryngologiem rozważyć wskazania do usunięcia migdałków. Jednocześnie sugeruję przeanalizowanie stylu życia i - jeśli rzeczywiście jest Pani narażona na duże obciążenia psychiczne - być może warto wziąć pod uwagę również psychoterapię.

Hepatomegalia, czyli powiększenie wątroby

Hepatomegalia, czyli powiększenie wątroby

wrotny. Typowe badania diagnostyczne to: morfologia krwi obwodowej stężenia OB i CRP – markery stanu zapalnego aktywność aminotransferaz – ALT, AST wskaźniki cholestazy – ALP, GGTP, bilirubina stężenia lipidów immunologiczne testy w kierunku zakażeń wirusowych (WZW B i C

Przewlekła niewydolność wątroby - objawy, leczenie

Przewlekła niewydolność wątroby - objawy, leczenie

sprawdza się stężenie m.in. bilirubiny (można je określić także na podstawie badania moczu), ALT oraz AST. Nieprawidłowości wymuszają wykonanie badań obrazowych, najczęściej RTG (narząd jest znacznie powiększony). Leczenie niewydolności wątroby Sposób leczenia zależy przede wszystkim od stanu pacjenta i

Próby wątrobowe - kiedy warto je wykonać?

Próby wątrobowe - kiedy warto je wykonać?

zdrowia, wiek, przyjmowane leki. Zwykle za normę przyjmuje się: ALT: dla kobiet 5–40 U/I dla mężczyzn 19 U/l AST: dla kobiet 5–40 U/I dla mężczyzn - 19 U/l Oprócz standardowych pomiarów wykonuje się także inne, bardziej specjalistyczne próby wątrobowe, które pokazują obecność i stężenie innych

Wzrastające GGTP

Od dłuższego czasu mam uczucie dyskomfortu i ucisku w okolicach wątroby. Prawie w ogóle nie pije alkoholu. Zrobiłem badania: AST, ALT, bilirubina, kreatynina, EGFR, ALP w normie. Mocz,OB ,krew utajona również w normie. Tylko GGTP mi rośnie. Najpierw miałem 81, a trzy tygodnie już 133. Co to może

Uszkodzenie wątroby, a leczenie jodem

Mając ALT-110, AST-60, wskazujące na uszkodzenie wątroby (najprawdopodobniej po lekach)- czy mogę być poddana leczeniu raka brodawkowatego tarczycy (po resekcji płata) jodem promieniotwórczym, bez uszczerbku dla wątroby, lub jaka opcja pozostaje? Jakie skutki uboczne ma terapia jodem

Kłucie pod żebrem

przyczynę bólu potrzebne jest przede wszystkim przeprowadzenie badania przedmiotowego a także wykonanie badań dodatkowych, w szczególności USG brzucha i badań laboratoryjnych (morfologii, AST, ALT, bilirubiny, badania ogólnego moczu). Przydatne może być również oznaczenie poziomu przeciwciał anty-HCV i

Drżący mięsień pod okiem

diety może zająć nawet kilkanaście dni.Jeżeli objawy będą się utrzymywały przez dłuższy czas (powyżej dwóch tygodni) sugerowałbym wizytę u lekarza rodzinnego i wykonaniu podstawowych badań laboratoryjnych (morfologia, jonogram, mocznik i kreatynia, ALT, AST, badanie ogólne moczu). W przypadku gdyby

Wysokie GGTP

Dzisiaj przyszły badania i mam tak: -AST 106 UI/I norma 0-38; -ALT 70 UI/I norma 0-42; -GGTP 425 UI/I norma 11-50. Najbardziej martwię się o wysokie GGTP. Co to może być, jest już bardzo źle?Przedstawione przez Panią/Pana wyniki badań laboratoryjnych opisują funkcję wątroby i dróg żółciowych

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

podwyzszone ALT i AST

Moja 3miesieczna corka ma AST 69 (norma 4-31) i ALT 47 (norma 5-32) Lekarz zalecil zrobienie badania na cytomegalie. Co moze byc przyczyna powyzszych wynikow i o czym one swiadcza? Dlaczego dano skierowanie na cytomegalie?

ALT AST żelazo

Witam Pani doktor, moja Zosia ma 4,5 miesiąca i jest tylko na piersi, jej wyniki to: ALT 53 IU/I, AST 71 IU/I,żelazo 166 ug/dl. Pediatra powiedziała, że ALT i AST są ponad normę i będziemy powtarzać badania. Wyczytałam na Internecie, że w okresie fizjologicznego wzrostu niemowląt widełki ALT i AST

AST, ALT, GGTP mocno podwyzszone pomocy

witam, jak w temacie , a oto moje wyniki jakie wyszly mi na badaniu krwi, dodam jeszcze ze od pol roku pojawiaja mi sie po ciele i znikaja swedzace wysypki, dlatego przeprowadzilem badania. cholesterol calkowity 223 - 200 trojglicerydy 370 - 150 AST 72 - 37 ALT 117 - 41 GGTP 222 - 55 Prosze o

Re: AST, ALT, GGTP mocno podwyzszone pomocy

- 150 > AST 72 - 37 > ALT 117 - 41 > GGTP 222 - 55 > > Prosze o odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie Jakoś nie widzę pytania, więc na co mam odpowiadać? Jeśli chciałeś zadać pytanie "Co mi jest?" to po odpowiedź na nie zwróć się do lekarza, a nie do anonimowych amatorów na

wysoki ALT i AST

co to może być ALT obecnie 210 a AST 150. wszystkie inne badania dobre. badanie na przeciwciała wyniki graniczne lub ujemne. HBS i HCV ujemne. prosze o kontakt.

wyniki badań ALT, AST

Robiłam kilka dni temu badania ALT, AST i bilirubinę. Moje wyniki: ALT: 44,5 AST:29,5 bilirubina całkowita 0,514. Za kilka dni mam wizytę u lekarza, ale bardzo chciałabym wiedzieć orientacyjnie czy są w miarę dobre. Nie wiem jaka jest dokładna norma, bo mam napisane tylko, że norma przy ALT to

Re: Po terapi harvoni.

No dobrze, więc, bilirubina 1,31 zawsze miałem bardzo w normie teraz mam deilkatnie podwyższoną, ale Pani lekarz powiedziała że to normalne że ona tak sobie potrafi skakać, nie ma powodów do obaw, Kreatynina 0,88 ASt 38, ALT 61, GGTP 29

Re: wysoki ALT i AST

Ja mam AST 166 i ALT 144 Leutocyty:1044 HMM wiem ze to moze być spowodowaniem że bede lerzała w szpitalu i podejrzenie wirusem C..heh

AST ALT BILIRUBINA ??????????

czy robiliscia badania Waszym dzieciom Marcin ma AST i ALT w normie , natomiast BILURBINĘ całkowitą podwyższoną norma 0,00-1,00 a on ma 2,05 co to moze znaczyć , czy ktoś z Was wie???? antygen HBs ma ujemny

Samopoczucie po leczeniu exviera

Jestem po leczeniu exviera+dazabuwir 12tygodni wyniki ostateczne 27 marca. Póki co nie widzę różnicy przed i po leczeniu. Nadal brak energii, ból brzucha. Wyniki ok alt, ast, morfologia, usg, tarczyca też w porządku.wloknienie F2 Może ktoś też jest po leczeniu i podzieli się swoją opinią na temat

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!