Wszystko o:

aminotransferaza alaninowa

wizu

Jak czytać i rozumieć próby wątrobowe (AlAT, AspAT)?

Jak czytać i rozumieć próby wątrobowe (AlAT, AspAT)?

Próby wątrobowe, czasami określane jako badanie krwi AlAT, AspAT, to procedura zlecana przez lekarza w sytuacji, kiedy może on podejrzewać problemy z wątrobą, ale także kłopoty z układem pokarmowym, a nawet z sercem i inne schorzenia.

Żółtaczka typu C - objawy

Żółtaczka typu C, czyli wirusowe zapalenie wątroby typu C to choroba zakaźna, za rozwój której odpowiada wirus HCV (ang. Hepatitis C Virus). Według badań w Polsce wirusem HCV zakażonych jest ok. 200 tys. osób dorosłych. Niestety tylko co dziesiąty wie o swojej chorobie.

Co to jest wirus HCV? Jakie choroby może wywoływać? Jak się przed nim bronić?

Wirus HCV (ang. Hepatitis C Virus) to jest wirus, który wywołuje zapalenie wątroby typu C. Współczesnej medycynie znane są również inne wirusy wywołujące zapalenia wątroby (np. HBV, HAV, HEV). Według badań w Polsce wirusem HCV zakażonych jest ok. 200 tys. osób dorosłych. Niestety, tylko co dziesiąty wie o swojej chorobie.

Próby wątrobowe - kiedy warto je wykonać?

Próby wątrobowe - kiedy warto je wykonać?

? To nic innego, jak badanie krwi. Pobraną próbkę analizuje się pod kątem zawartości enzymów wytwarzanych w wątrobie i obecnych w przebiegających tam szlakach metabolicznych. Te enzymy to: 1) Aminotransferaza alaninowa (ALAT) -enzym uwalniany do krwi, gdy uszkodzone zostają tkanki wątroby. 2

Badanie ALT - wskazania i wyniki

Badanie ALT - wskazania i wyniki

Czym jest badanie ALT? ALT to inaczej ALAT lub GPT. Aminotransferaza alaninowa to enzym, znajdujący się wewnątrz komórek w hepatocytach, mięśniach szkieletowych, w sercu oraz w nerkach. Jeśli te komórki zostaną uszkodzone, wówczas poziom enzymu się podnosi, co widać w badaniach. Łatwo można w ten

Badania wątrobowe

Badania wątrobowe

wątrobie, ale nerkach lub zawał mięśnia sercowego - ALAT (Aminotransferaza alaninowa) - obecny jest jedynie w wątrobie, a zmiany jego stężenia najczęściej zapowiada chorobę miąższu wątroby - GGTP (Gamma-glutamylotranspeptydaza) - wzrost poziomu enzymu zazwyczaj związany jest z obumieraniem komórek

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

wiele można pomóc. Warto raz w roku skontrolować enzymy wątrobowe we krwi oraz poziom bilirubiny (produkt rozpadu hemoglobiny), a przynajmniej zawsze przy zaleconych badaniach profilaktycznych (jedno ukłucie, dodatkowa pewność). Ogólnie przyjęte normy: 1. Enzymy wątrobowe: - aminotransferaza alaninowa

Światowy Dzień Krwiodawcy: oddajesz, czy wymiękasz?

Światowy Dzień Krwiodawcy: oddajesz, czy wymiękasz?

zrobienia bezpłatnie wielu badań, w tym wykluczającego obecność wirusa HIV. Prawda. Rzeczywiście możesz otrzymać nieodpłatnie wyniki przeprowadzanych standardowo badań, czyli oznaczenia grupy krwi, pełnej morfologii, aktywności aminotransferazy alaninowej - AlAT, znaczników wirusowego zapalenia wątroby typu

Ustalanie ojcostwa

Ustalanie ojcostwa

(glioksolaza), GPT (aminotransferaza alaninowa), PGP (fosfataza fosfoglikolanowa). Do badań w ustalaniu spornego ojcostwa włączono także antygeny układu zgodności tkankowej HLA (z angielskiego human leucocyte antigens) w locus: A, B, C. Wysoka wartość dowodowa badań klasycznych cech grupowych jest efektem

Pamiętaj o badaniach, czyli jak uprzedzić chorobę

badań możemy również poprosić o sprawdzenie, jak funkcjonuje nasza wątroba. Proste badanie stężenia we krwi enzymów wątrobowych - aminotransferazy alaninowej i asparaginianowej (AlAT i AspAT) - pozwala ocenić, czy nasza wątroba nie została uszkodzona np. przez nadmiar alkoholu. AlAT i AspAT Norma

Wysokie OB

Właśnie odebrałam wyniki badań i niepokoi mnie wysokie OB-25. Mam 33 lata i ostatnio bardzo dokucza mi ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i bóle nóg, a ogólnie bolą mnie wszystkie kości. Pozostałe wyniki z morfologii są w normie, tylko cholesterol całkowity wynosi 220,0,a aminotransferaza

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

aminotransferaza alaninowa ALAT

Witam, W zeszłym roku miałem ostre zapalenie trzustki i w związku z tym wycięto mi woreczek żółciowy. Właśnie zrobiłem badania kontrolne enzymów i aminotransferaza alaninowa ALAT wynik wyniósł 50 U/l, gdzie wartość referencyjna wynosi 0-42. Pozostałe wyniki mieszczą się w normie. Czy zawyżony

Re: aminotransferaza alaninowa ALAT

To nie jest spowodowane brakiem "woreczka" Te Twoje trunki mogly zawyzyc Alaty.Trzuska "nie lubi takich trunkow"

Re: Pytanie o spadek wiremi

Wzrost poziomu ALAT-u (aminotransferazy alaninowej), może być spowodowany samą terapią.

Proszę o interpretacje wyników krwi

krwi: Granulocyty obojętnochłone segmentowane 46 % (40-70) Granulocyty kwasochłone (enzynofile) 5 % (1-5) Limfocyty 49 % (20-45) ponad norme Aminotransferaza alaninowa alt 40 U/l (0-42) Aminotransferaza asparaginowa ast 26 U/l (0-42) Elektrolity Na,k Sód 124 mmol/l (136-146) Potas 5,03 mmol/l (3

Re: próby wątrobowe

ALAT - Aminotransferaza alaninowa i ASPAT - Aminotransferaza asparaginianowa Sa to badania z krwi.

bezsilna...taczyca czy coś innego - ktoś coś??

/L 1,0 ? 32,0 Aminotransferaza alaninowa (ALT) 12,0 IU/L 1,0 ? 35,0 Tyreotropina (TSH) ­ 4,96 ?IU/ml 0,51 ? 4,30 powtórne TSH (2-3 DZIEŃ MENSTRUACJI ) 2,701?IU/ml Wolna trijodotyronina (FT3) 3,54 pg/ml 2,56 ? 5,01 Wolna tyroksyna (FT4) 1,32 ng/dl 0,98 ? 1,63 Kreatynina w surowicy 0,63 mg/dL 0,60 ? 1

wyniki :((((

Bilirubina całkowita w surowicy (I89) ­ 1,1 mg/dl < 1,00 Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) ­ 75 U/l 15 — 35 Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) ­ 128 U/l 15 — 45 Gamma

Re: niezyt jelita u 2miesiecznego dziecka??

aminotransferaza alaninowa-72u/l aminoransferaza asparginianowa-122u/l wyniki mej 2mc corki czy sa zle?

Re: Pytanie o spadek wiremi

Nie wiem jak to wygląda z medycznego punktu widzenia. Może istnieje jakaś korelacja między tymi dwoma wskaźnikami? Na pewno wiem, że program lekowy przewiduje jedynie wykonywanie badania poziomu aminotransferazy alaninowej (Alat). skutkiuboczne.hepatitisc.pl/2013/11/program

Re: 12tc swędząca skóra na ciele mam wyniki

mam juz wyniki, no nie sa w noramie Aminotransferaza alaninowa (ALT) w surowicy 35 U/l < 33 Aminotransferaza asparaginianowa (AST) w surowicy 28 - U/l < 32 Fosfataza alkaliczna (ALP) w surowicy 142 U/l 35 - 105 Gamma-glutamylotranspeptydaza (GGTP) w surowicy 90 U/l < 40 Bilirubina

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!