Wszystko o:

aminotransferaza asparaginianowa normy

wizu

Jak czytać i rozumieć próby wątrobowe (AlAT, AspAT)?

Jak czytać i rozumieć próby wątrobowe (AlAT, AspAT)?

Próby wątrobowe, czasami określane jako badanie krwi AlAT, AspAT, to procedura zlecana przez lekarza w sytuacji, kiedy może on podejrzewać problemy z wątrobą, ale także kłopoty z układem pokarmowym, a nawet z sercem i inne schorzenia.

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Natura okazała się niezwykle hojna obdarowując nas wątrobą o wadze sięgającej półtora kilograma. Do wykonania ponad 500 funkcji, które wypełnia ten narząd, wystarczyłaby wątroba cztery razy mniejsza. Nie do końca wiadomo, po co nam ten zapas. Bywa jednak źródłem poważnych problemów, usypiając czujność. Nawet mocno osłabiona wątroba wciąż skutecznie neutralizuje zbędne produkty przemiany materii i wszelkie toksyny, które mogłyby zaszkodzić organizmowi, a nam się zdaje, że wszystko jest w porządku.

Badania dla dojrzałych

Większość czterdziestolatków nie skarży się jeszcze na kłopoty ze zdrowiem. Czy jednak rzeczywiście mogą spać spokojnie? Nie do końca - ostrzegają lekarze. Warto zadbać o profilaktykę

Polka na badaniach

Polka na badaniach

i asparaginianowa. Norma - poniżej 40 IU/l Powyżej normy - uszkodzenie wątroby przez np. wirusy, leki, alkohol, toksyny, zapalenie dróg żółciowych, uszkodzenie mięśni, np. na skutek stanu zapalnego lub działania niektórych leków. Bilirubina Norma -0,2-1,0 mg/dl (3,4-17 umol/l) Powyżej normy

Wątroba i jej wrogowie

- aminotransferaza alaninowa i asparaginianowa Norma - poniżej 40 IU/l Bilirubina Norma - 0,2-1,0 mg/dl (3,4-17 umol/l) - utrzymujące się przez długi czas niecharakterystyczne objawy, takie jak: osłabienie, bóle stawowe i mięśniowe lub świąd skóry, brak apetytu, nudności, czasami objawy neurologiczne, jak

Wysokie OB

Właśnie odebrałam wyniki badań i niepokoi mnie wysokie OB-25. Mam 33 lata i ostatnio bardzo dokucza mi ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i bóle nóg, a ogólnie bolą mnie wszystkie kości. Pozostałe wyniki z morfologii są w normie, tylko cholesterol całkowity wynosi 220,0,a aminotransferaza

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Interpretacja wyników morfologii u niemowlaka

,1 Kreatynina ?? 0,19 mg/dL < 0,85 Aminotransferaza alaninowa (ALT) 22,4 U/L < 60,0 Aminotransferaza asparaginianowa (AST) 31,1 U/L < 84,0 Wapn całkowity w surowicy 10,30 mg/dl 9,00 ? 11,00 Magnez w surowicy 2,1 mg/dl 1,5 ? 2,2 Żelazo w surowicy 80 ug/dL Z góry dziekuję.

bezsilna...taczyca czy coś innego - ktoś coś??

,0 Hemoglobina 12,7 g/dl 11,5 ? 16,0 Hematokryt 38,2 % 37,0 ? 47,0 MCV 85,0 fl 80,0 ? 97,0 MCH 28,2 pg 26,0 ? 34,0 MCHC 33,1 g/dl 31,0 ? 37,0 RDW ­ 16,2 % 10,0 ? 15,0 Płytki krwi 170 K/?l 150 ? 450 PCT 0,14 % 0,1 ? 0,5 PDW 15,0 fl 10,0 ? 18,0 MPV 8,4 fl 6,5 ? 11,0 Aminotransferaza asparaginianowa (AST) 14,7 IU

Re: niedoczynność u 7-latka?

Ścisłą. Raz to było bardzo widoczne po zjedzeniu orzeszków, których zwykle nie jada. Odkąd nie je glutenu nie widzę tej mocnej żółci na skórze. A jeszcze z badan sprzed ponad roku: wit. B 12: 925,70 pg/ml (norma 160-800), bilirubina całkowita: 0,18 mg/dl (norma 0,20-1,00), Aminotransferaza

Re: 12tc swędząca skóra na ciele mam wyniki

mam juz wyniki, no nie sa w noramie Aminotransferaza alaninowa (ALT) w surowicy 35 U/l < 33 Aminotransferaza asparaginianowa (AST) w surowicy 28 - U/l < 32 Fosfataza alkaliczna (ALP) w surowicy 142 U/l 35 - 105 Gamma-glutamylotranspeptydaza (GGTP) w surowicy 90 U/l < 40 Bilirubina

Re: wysokie ALT w ciazy :/

witam, ja jestem w 15 tc i mam takie wyniki: Aminotransferaza alaninowa - ALT (GPT) ALT (GPT) 59 U/l norma :< 40 Aminotransferaza asparaginianowa - AST (GOT) AST (GOT) 30 U/l norma :< 38 nie wiem teraz czy poczekać do planowej wizyty za 2 tygodnie i zastosować dietę watrobowa czy odrazu isć

Re: Wczesna ciąża a TSH - pomóżcie

przesiewową. Na ich podstawie zlecił: Aminotransferaza asparaginianowa - AST (GOT) X 1; Białko całkowite - surowica X 1; Aminotransferaza alaninowa - ALT (GPT) X 1; Elektroforeza białek - surowica X 1; USG Duplex Doppler żył kończyn dolnych X 1; Obajwy: okrutne opuchnięcie, wszystkiego. Nogi jak balony

prośba o interpreatcję badań - AST, LDH

MON 0,52 K/?l 0,10 ? 1,00 EOS% 2,0 % 1,0 ? 5,0 EOS 0,16 K/?l 0,02 ? 0,75 BASO% 0,3 % 0,0 ? 1,0 BASO 0,020 K/?l 0,001 ? 0,200 Odczyn Biernackiego (C59) 2 mm/h < 20 PB5002_19_15 wyd.1 / 12.10.2015 Biochemia Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) ­ 42 U/l 10 ? 31 A PB2003_19_15 wyd.2 / 25

Re: kwas mlekowy w surowicy krwii

Na badania skierowała nas neurolog, miał eeg, panel metaboliczny i badanie okulistyczne. W skład tych badań z krwi i moczu wchodziło równowaga kwasowo zasadowa w normie morfologia w normie aminotransferaza asparaginianowa mocno podwyższona sód w surowicy w normie chlorki w surowicy w normie wapń

choroby metaboliczne

czerwca powtórka. Natomiast w badaniach metabolicznych wyszedł nam podwyższony poziom kwasu mlekowego, aminotransferaza asparaginianowa i leukocytoza. I teraz w związku z tymi parametrami mamy powtórzyc badania pogłebione o diagnostykę w kierunku chorób metabolicznych o MS/MS i GCMS. Ponadto mamy też

badania metaboliczne

Witam, jesteśmy po pobycie w szpitalu, gdzie mały miał mieć zrobione eeg i badania metaboliczne. Z eeg nic nie wyszło bo młody nie usnął i 19 czerwca powtórka. Natomiast w badaniach metabolicznych wyszedł nam podwyższony poziom kwasu mlekowego, aminotransferaza asparaginianowa i leukocytoza. I

Re: leukopenia przy długotrwałym leczeniu furagin

moja córka również miała podniesione Próby wątrobowe: aminotransferaza asparaginianowa , lecz gastrolog powiedział, że dla niego najważniejsza jest aminotransferaza alaninowa (a toa była w normie ) i dlatego kazała przyczyny szukać gdzie indziej, dlatego nefrolog w porozumieniu z hematologiem i

Re: Wczesna ciąża a TSH - pomóżcie

/l norma: < 40 - ok Aminotransferaza asparaginianowa - AST (GOT) AST (GOT) 22 U/l norma: < 38 - ok Elektroforeza białek - surowica Albumina (s): 46,8 % norma: 52,0 - 65,1 - obniżone Globuliny alfa 1: 4,7 % norma: 1,0 - 3,0 - podwyższone Globuliny alfa 2: 17,6 % norma: 9,5 - 14,4 - podwyższone

Prosze o ocenę wyników badań

,35 mg/dl Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) ­ 41 U/l 10 — 31 Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) 20 U/l 10 — 31 Fosfataza alkaliczna (ALP) (L11) 195 U/l 100 — 550 Białko C-reaktywne (CRP) - ilosciowe (I81) 0,005 mg/dl < 0,28 Wapn całkowity w surowicy (O77) 10

Re: Wyniki badań...

ASPAT Aminotransferaza asparaginianowa wzrasta następujących stanach: * choroby miąższu wątroby (wirusowe, polekowe, zatrucia, uszkodzenia wątroby, niedokrwienie, bakteryjne zapalenie dróg żółciowych) * choroby serca (zawał mięśnia sercowego, pourazowe uszkodzenie komórek mięśnia sercowego

Re: Stymulacja do In Vitro przy Hashimoto

,20 ng/ml (brałam pół tab.raz dziennie Bromergonu na podwyższoną PRL- od 3 mies.) Ferrytyna - 16 ng/ml 13 — 150 9mimo suplementacji bardzo wciąż bardzo niska...) Aminotransferaza asparaginianowa (AST) 27 U/l 10 — 31 Aminotransferaza alaninowa (ALT) 41 U/l 10 — 31 (bardzo wysoko

prośba o interpretację wyników badań krwi 4,5latki

asparaginianowa (AST) (I19) ­ 37 U/l 10 — 31 Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) 17 U/l 10 — 31 Z góry dziękuję:)

Prośba o odczytanie wyniku

Zrobiłam podstawowe próby wątrobowe i mam przekroczoną normę enzymu: Aminotransferaza asparaginianowa norma10-30 wynik 31 Bardzo proszę o informację czy to coś oznacza dla mnie i czy powinnam zrobić jakieś dodatkowe badania. Nadmieniam, że za kilka dni wybieram się na operację odtwórczą piersi

uprzejmie proszę o interpretację wyników

(O95) 59 μg/dl Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) ­ 38 U/L Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) 24 U/L Córeczce praktycznie od ukończenia pierwszego miesiąca życia towarzyszą problemy brzuszkowe, do ukończenia przez nią 3go miesiąca malutka miała kolkę i okropne gazy, które

Moje leczenie cz. 3.

31 % 20 — 45 Monocyty ↑ 10 % 3 — 8 Glukoza (L43) 87 mg/dl 70 — 99 Aminotransferaza asparaginianowa (AST) 19 U

podwyzszone AST u 4 letniej corki

Granulocyty kwasochłonne 1 % 1 — 5 Limfocyty ­ 49 % 20 — 45 Monocyty 5 % 3 — 8 Biochemia Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) ­ - 48 U/l (10 — 31) Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) - 27 U/l (10 — 31) Zelazo w surowicy (O95) - 84 μg/dl (28

AspAT

AspAT Aminotransferaza asparaginianowa norma: 10,0 - 40,0 U/L FIZJOLOGIA AspAT jest enzymem wewnątrzkomórkowym, występującym w mięśniu sercowym, wątrobie, mięśniach szkieletowych, nerkach i erytrocytach. Pojawienie się podwyższonych aktywności AspAT wskazuje raczej na uszkodzenie komórek

Re: Koszmar ze snem

— 45 Monocyty 7 % 3 — 8 Biochemia Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) 22 U/l 10 — 31 Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) 24 U/l 10 — 31 Sód w surowicy (O35) 144 mmol/l 138 — 147 Potas w surowicy (N45) 4,4 mmol/l 3,5 — 5,1 Wapn całkowity w surowicy (O77

Re: Wysokie tętno

, leukocyty, wapń całkowity, aminotransferaza asparaginianowa, fosfataza alkaliczna, IgM, IgG, IgA, tyroksyna, albumina, białko całkowite, apolipoproteina B-100, cholesterol całkowity, LDL, trójglicerydy - wzrost o od 10% do 20% – hematokryt, erytrocyty, HDL, apolipoproteina A-I, aldosteron - wzrost o

Re: Hashi Ciąża - 33 tc - zaglądnijcie proszę

, że muszę zadbać o wątrobę, bo jest obciążona... znacie jakieś powiązanie tych plam z tarczycą i np. zażywaniem letroxu? oto moje badania wątroby: Bilirubina całkowita (jedn. tradyc.) 5,5 umol/l < 17,1 Aminotransferaza alaninowa - ALT (GPT) 30 U/l <31 Aminotransferaza asparaginianowa - AST

Re: Wątroba

AspAt czyli SGOT, aminotransferaza asparaginianowa Normy Jednostki tradycyjne 85-680 nmol/l/s Jednostki układu SI 5-40 U/l Odchylenia od normy Powyżej normy W wirusowym zapaleniu wątroby W toksycznym uszkodzeniu wątroby W niewydolności krążenia W cholestazie wewnątrzwątrobowej W

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!