Wszystko o:

aminotransferaza asparaginianowa wyniki

aniaku

Badanie wątroby (profil wątroby): kiedy wykonuje się badania, jakie są to badania

Badanie wątroby (profil wątroby): kiedy wykonuje się badania, jakie są to badania

Badanie wątroby, tzw. profil wątrobowy warto wykonać wtedy, gdy zauważa się oznaki złej pracy narządu lub profilaktycznie raz w roku. Badanie służy ocenie funkcji wątroby, w tym funkcji wydzielniczych, metabolicznych oraz wydalniczych oraz stopnia uszkodzenia komórek wątroby.

Jakie badania należy wykonać na czczo? Dlaczego jest to ważne?

Jakie badania należy wykonywać na czczo? Aby wyniki laboratoryjnych badań krwi były miarodajne, nie zafałszowane bezpośrednim wpływem składników diety, powinniśmy nie jeść i nie pić (oprócz niewielkiej ilości wody) około 12 godzin przed pobraniem krwi. Bycie na czczo jest konieczne m.in. przy oznaczaniu wartości hemokrytowej i hemoglobiny we krwi, przy próbach wątrobowych oraz w kilkunastu innych przypadkach, o których piszemy poniżej. Na wyniki badań ma ponadto wpływ alkohol, i to pity nawet jeden-dwa dni wcześniej, wypalone papierosy, a nawet intensywny wysiłek fizyczny oraz stres.

Jak czytać i rozumieć próby wątrobowe (AlAT, AspAT)?

Próby wątrobowe, czasami określane jako badanie krwi AlAT, AspAT, to procedura zlecana przez lekarza w sytuacji, kiedy może on podejrzewać problemy z wątrobą, ale także kłopoty z układem pokarmowym, a nawet z sercem i inne schorzenia.

Zapalenie skórno-mięśniowe - co to za schorzenie i jakie daje objawy?

Zapalenie skórno-mięśniowe - co to za schorzenie i jakie daje objawy?

skórno-mięśniowe - diagnoza Zapalenie skórno-mięśniowe rozpoznaje się w oparciu o badania laboratoryjne. W badaniu krwi bada się przede wszystkim stężenie kinazy kreatynowej (jej wzrost pojawia się przy uszkodzeniu tkanki mięśniowej) oraz enzymu AST (Aminotransferaza asparaginianowa). Odczyn

Zapalenie wielomięśniowe - przyczyny, objawy, leczenie

Zapalenie wielomięśniowe - przyczyny, objawy, leczenie

tkanki mięśniowej) oraz enzym AST (Aminotransferaza asparaginianowa). Dodatkowo odczyn Biernackiego jest przyspieszony a wartość białka całkowitego (CRP) podwyższona. Konieczne jest także pobranie wycinków z mięśni oraz płuc do badania fizjologicznego. Następnie zleca się badania obrazowe, przede

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

asparaginianowa AspAT: do 37 IU/l 2. Bilirubina 0,2-1,0 mg/dl (3,4-17 umol/l) Uwaga! Na wydruku z wynikiem badania możesz spotkać się z nieco innym zakresem norm. Jako obowiązujące traktuj te podane przez laboratorium: niewielkie różnice wynikają bowiem z np. z metody badawczej, odczynników, etc. Przy poważnych

Wątroba i jej wrogowie

- aminotransferaza alaninowa i asparaginianowa Norma - poniżej 40 IU/l Bilirubina Norma - 0,2-1,0 mg/dl (3,4-17 umol/l) - utrzymujące się przez długi czas niecharakterystyczne objawy, takie jak: osłabienie, bóle stawowe i mięśniowe lub świąd skóry, brak apetytu, nudności, czasami objawy neurologiczne, jak

Polka na badaniach

Polka na badaniach

) -wynik prawidłowy 140-199 mg/dl (7,8-11 mmol/l) - nieprawidłowa tolerancja glukozy 200 mg/dl (11,1 mmol/l) lub powyżej - cukrzyca Poziom poszczególnych składników krwi odpowie nam na pytanie, jak funkcjonują nasze narządy wewnętrzne. Wątroba AlAT i AspAT - enzymy wątrobowe - aminotransferaza alaninowa

Badania dla dojrzałych

, zaburzenia trawienia i wchłaniania tłuszczów. Zbadaj wątrobę AIAT i AspAT - enzymy wątrobowe -aminotransferaza alaninowa i asparaginianowa Norma - poniżej 40 IU/l Powyżej normy: uszkodzenie wątroby przez np. wirusy, leki, alkohol, toksyny, zapalenie dróg żółciowych, uszkodzenie

wyniki :((((

Bilirubina całkowita w surowicy (I89) ­ 1,1 mg/dl < 1,00 Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) ­ 75 U/l 15 — 35 Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) ­ 128 U/l 15 — 45 Gamma

Re: Wyniki krwi- prośba o interpretację

oprócz leukopenii z przewagą limfocytów co może wynikać z infekcji wirusowej morfologia bez zmian, niskie żelazo ale przy prawidłowej morfologii nie do leczenia, aminotransferaza asparaginianowa nieznacznie podwyższona ew do kontroli przy nastepnych badaniach

Re: Wyniki badań...

ASPAT Aminotransferaza asparaginianowa wzrasta następujących stanach: * choroby miąższu wątroby (wirusowe, polekowe, zatrucia, uszkodzenia wątroby, niedokrwienie, bakteryjne zapalenie dróg żółciowych) * choroby serca (zawał mięśnia sercowego, pourazowe uszkodzenie komórek mięśnia

Prośba o odczytanie wyniku

Zrobiłam podstawowe próby wątrobowe i mam przekroczoną normę enzymu: Aminotransferaza asparaginianowa norma10-30 wynik 31 Bardzo proszę o informację czy to coś oznacza dla mnie i czy powinnam zrobić jakieś dodatkowe badania. Nadmieniam, że za kilka dni wybieram się na operację odtwórczą

badania krwi - czy powinienem sie martwic ?

witam, ostatnio robilem badania krwi i jedna pozycja mnie troche niepokoi - profil watroby - aminotransferaza asparaginianowa - 96 (wartosc refer. 10 - 50) - co to oznacza i czy jest to cos powaznego - pytam z ciekawosci bo i tak zamierzam isc z wynikami do lekarza jak tylko ten wroci z

Re: 12tc swędząca skóra na ciele mam wyniki

mam juz wyniki, no nie sa w noramie Aminotransferaza alaninowa (ALT) w surowicy 35 U/l < 33 Aminotransferaza asparaginianowa (AST) w surowicy 28 - U/l < 32 Fosfataza alkaliczna (ALP) w surowicy 142 U/l 35 - 105 Gamma-glutamylotranspeptydaza (GGTP) w surowicy 90 U/l < 40 Bilirubina

Re: Wyniki badań-może ktoś umie zinterpretować

Są to enzymy oznaczane we krwi - mogą być wskaźnikiem pewnych procesów chorobowych, zapalnych lub martwiczych. Diagnozuje się dzieki nim choroby wątroby i mięśnia sercowego.Aminotransferaza alaninowa czyli ALAT (też ALT)to enzym zawarty głównie w komórkach wątroby i mięśnia sercowego.Aminotransferaza

Re: wysokie ALT w ciazy :/

witam, ja jestem w 15 tc i mam takie wyniki: Aminotransferaza alaninowa - ALT (GPT) ALT (GPT) 59 U/l norma :< 40 Aminotransferaza asparaginianowa - AST (GOT) AST (GOT) 30 U/l norma :< 38 nie wiem teraz czy poczekać do planowej wizyty za 2 tygodnie i zastosować dietę watrobowa czy

Proszę o interpretacje wyników u dziecka.

chwilą (wizytę u lekarza mam dopiero w poniedziałek i do tego czasu nie wytrzymam) Badanie biochemiczne: Bilirubina całkowita 0,34 mg/dl norma 0,00-1,10 Aminotransferaza asparaginianowa 44 U/l norma 0-37 Badanie hematologiczne : RBC 5.19 norma 3.50-5.80 HB 13.6 11.8-17.2 MCV 74

Wysoki poziom amoniaku u dziecka

Syn prawie 10 miesięcy. Osłabione napięcie mięśni brzuszka. Lekarz zlecił badanie krwi na Aspat alat i poziom amoniaku we krwi. Jestem przerażona i nie wiem co robić. Poziom amoniaku 121 ug/dl. Poziom aminotransferazy alaninowej 22 (więc w normie. Norma 0-55). Poziom aminotransferazy