Wszystko o:

analiza krwi

reda

Analiza krwi

Analiza krwi

Określając ilość rozmaitych substancji, jakie niesie ze sobą krew, można sprawdzić, czy w organizmie prawidłowo przebiegają procesy przemiany materii.

Koniec z igłami? Nowe urządzenie do bezbolesnego pomiaru glukozy jest w fazie testów

Cukrzyca i codzienne uciążliwe pobieranie krwi z palca? Możliwe, że to przejdzie do historii. Naukowcy z Seulu wymyślili plastry, które mierzą poziom glukozy we krwi poprzez analizę potu.

Leukocyty w moczu - o czym świadczy ich obecność?

Do najczęściej wykonywanych badań profilaktycznych należą, zaraz obok badań krwi, badania próbki moczu - posiew lub podstawowa analiza. Analiza próbki moczu daje lekarzowi ogląd stanu zdrowia pacjenta, może wskazać na rozwijające się choroby lub niepokojące zjawiska. Jednym ze wskaźników są leukocyty w moczu.

Krew w moczu - o czym może świadczyć?

Krew w moczu - o czym może świadczyć?

Krew w moczu często świadczy o problemach z nerkami lub innym odcinkiem układu moczowego , ale nie musi tak być. W przypadku kobiet może się tak objawiać choćby endometrioza . Jeśli jej ogniska są zlokalizowane np. w pobliżu pęcherza , krew może przedostawać się do moczu. Krew w moczu - upewnij

Trepanobiopsja: na czym polega zabieg, wskazania do trepanobiopsji

Trepanobiopsja: na czym polega zabieg, wskazania do trepanobiopsji

Trepanobiopsja - co to za zabieg? Na czym polega? Trepanobiopsja to jedna z dwóch metod badania szpiku kostnego, obok biopsji aspiracyjnej. Biopsja szpiku kostnego jest to badanie inwazyjne, polegające na pobraniu próbek krwi szpikowej lub fragmentu kości i szpiku. W przypadku pobierania próbki

Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Sprawdź swoje wyniki badań i poziom glukozy

Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Sprawdź swoje wyniki badań i poziom glukozy

z pożywieniem. Bez niej człowiek nie jest w stanie żyć i prawidłowo funkcjonować. Za regulowanie stężenia glukozy w organizmie odpowiada trzustka i wydalana przez nią insulina, która transportuje do tkanek glukozę w momencie spadku jej poziomu. Zobacz: Badanie cukru we krwi. Poziom glukozy we krwi

Podwyższony fibrynogen - jakie są normy w badaniu fibrynogenu?

Podwyższony fibrynogen - jakie są normy w badaniu fibrynogenu?

Fibrynogen - co to jest? Fibrynogen to białko osocza , które bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Jego produkcja odbywa się w wątrobie. W trakcie wytwarzania skrzepu zmienia się do postaci fibrylarnej - innymi słowy, gdy trzeba może połączyć się z innymi cząstkami i stworzyć łańcuch. Jeżeli

Jak pracują twoje nerki

Jak pracują twoje nerki

, wymioty, utrata masy ciała, bóle głowy, świąd skóry, blada cera, wypryski, skłonność do siniaków. Wcześniejszym i najpewniejszym wskaźnikiem są jednak wyniki badań. Jeśli poziom kreatyniny we krwi przekracza 1,2 mg/dl, a analiza moczu nie daje prawidłowych wyników, należy natychmiast zgłosić się do

Ferrytyna we krwi

Odpowiada lekarz Ewa Witkowska: Ferrytyna jest białkiem ostrej fazy, dlatego jej stężenie może podnosić się w czasie trwania stanu zapalnego czy zakażenia. Jest też podwyższone w takich stanach chorobowych jak hemochromatoza, hemosyderoza lub czynnościowy niedobór żelaza (czyli taki, gdzie żelazo je

Jeśli masz 34 lata - przechodzisz pierwszy skok w procesie starzenia - naukowcy mają dowody

Jeśli masz 34 lata - przechodzisz pierwszy skok w procesie starzenia - naukowcy mają dowody

Opublikowane na łamach czasopisma Nature Medicine wyniki badań pokazują, że naukowcy są już w stanie ocenić nasz wiek i tempo starzenia dzięki analizie białka krążącego we krwi. Badania przeprowadzono w Alzheimer's Disease Research Center w Stanford University w Kalifornii. Naukowcy

ANALIZA KRWI

34 lata mezczyzna, 2x dziennie depakine chrono 300mg prosze o pomoc w analizie badan: WBC 5.1 (4.0-10.0) LY 2.3 (1.4-3.0) MO 0.6 (0.1-0.7) GR 2.2 (2.8-5.8) LY% 45.1 % (25.0-45.0) MO% 11.8% (4.0-7.0) GR% 43.2% (45.0-70.0) RBC 5.17 (3.5-5.6) Hgb 15.3 g/dl (11

analiza wyników krwi

Proszę o pomoc w analizie badań krwi morfologia krwi wbc 3,9 neut1,7 co może być przyczyną takiego wyniku? dziękuję

analiza wyników krwi

mam pytanie dzisijsze wyniki badań wykazały, że mam wysokie LYM 4.8 (1.0-3.5) oraz RDW 16.5 (11.5-14.0) co to oznacza ? jestem w czwartym tygodniu ciaży z tego co wiem w tym okresie poziom limfocytów zwiększa się a jak to sie ma do RDW??? prosze o analize tych wyników.

Analiza żywej kropli krwi

Witam, czy ktoś może się orientuje, gdzie we Wrocławiu można wykonać analizę żywej kropli krwi?

analizy krwi śródmieście wawa

a orientujecie sie moze, gdzie zrobie w okolicach grzybowskiej i jana pawla analizy krwi, odplatnie, bez stania w kolejce, zeby wyniki byly max na nastepny dzien (a nie, jak u mnie na szajnochy, za tydzien!)

analiza wyników badania krwi

Moja Emilka jest 5 miesięcznym niemowlaczkiem,który miał wczoraj pobieraną krew.Wszystkie wyniki są w normie poza PLT które wynosi 448H 10/ul a norma to 120-380.Proszę o dpowiedx czym to jest spowodowane.Pozdrawiam Aneta

analiza żywej kropli krwi

, pierwsza próba wyszła ujemna, wynik drugiej nie wiadomo kiedy( urlopy), pediatra nastawiona sceptycznie do robaków... I tu pozwalam sobie zwrócić się z pytaniem do doświadczonych( wyszukiwarka była w użyciu, ale nic nie znalazła)- czy ktoś z Was spotkał się z badaniem żywej kropli krwi? Podobno

analiza wynikow badania krwi

Wlasnie dostalam wyniki i niewiele mi one mowia, wiem tylko, ze musze zglosic sie na konsultacje lekarska. Czy ktos pomoze mi rozszyfrowac te znaczki? RBC 3.94 HGB 108 HCT 0.317 MCV 80.5 MCH 27.3 MCHC 340 RDW 14.9 WBC 5.2 PLT 171 MPV 11.5