Wszystko o:

antyoksydanty w żywności objawy

aniaku

Jod: rola w organizmie, zapotrzebowanie i najlepsze źródła jodu

Jod: rola w organizmie, zapotrzebowanie i najlepsze źródła jodu

Jod to jeden z najważniejszych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w biosyntezie hormonów tarczycy, tyroksyny oraz trijodotyroniny. Tym samym jest odpowiedzialny za rozwój fizyczny i rozwój mózgu, a także za przemianę materii, w tym tłuszczów oraz za gospodarowanie energią.

Matcha, czyli "zdrowe espresso" z Dalekiego Wschodu [Właściwości, cena, jak parzyć]

Matcha od dawna jest doceniana przez mieszkańców Dalekiego Wschodu. Obecnie staje się także coraz bardziej popularna w naszych rejonach świata. Czym wyróżnia się matcha i w jaki sposób powinniśmy ją parzyć?

Dieta dla seniora - jak się odżywiać w dojrzałym wieku, na co zwracać uwagę?

Osoby w dojrzayłym wieku często odżywiają się nieprawidłowo, co grozi nasileniem się chorób cywilizacyjnych czy tzw. wieku starczego. Często do tego dochodzi niedożywienie i braki w składnikach odżywczych. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by prawidłowo komponować jadłospis dla seniora.

Problemy ze zdrowiem? Dieta pomoże

Problemy ze zdrowiem? Dieta pomoże

powszechnej opinii bywają objawem poważnych schorzeń, szczególnie, gdy rytm wypróżnień nagle się zmienił, bez wyraźnej przyczyny. Tylko w reklamie pracę układu pokarmowego wyregulujesz bez wysiłku, za pomocą suplementów. W rzeczywistości z czasem nasilają problem (rozleniwiając jelita), a uporczywe problemy

Białe przeciw infekcjom, zielone dla wątroby, żółte, gdy chcesz poprawić wygląd skóry... Owoce i warzywa: kolor ma znaczenie

Białe przeciw infekcjom, zielone dla wątroby, żółte, gdy chcesz poprawić wygląd skóry... Owoce i warzywa: kolor ma znaczenie

diecie nie zabraknie i dobrych źródeł magnezu oraz wapnia). Pamiętaj, że karotenoidy to naturalne przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki. Tych szczególnie dużo w otoczeniu mieszkańców miast, palaczy i miłośników intensywnie przetworzonej żywności. Czytaj więcej o antyoksydantach Do grupy

Winogrona - świeże, suszone, w płynie... Zdrowe?

Winogrona - świeże, suszone, w płynie... Zdrowe?

, ale w przypadku alergików i osób wyjątkowo źle tolerujących dodatki do żywności, raczej obserwujmy czy rzeczywiście wychodzą nam na zdrowie. Winogrona obfitują w witaminy z grupy B, cenione głównie dlatego, że działają stymulująco i kojąco na nasz układ nerwowy (więcej na ten temat) . Dzięki

Co jeść, żeby nie chorować?

Co jeść, żeby nie chorować?

go w walce z bakteriami i wirusami, ale także łagodzi objawy przeziębienia, skraca jego przebieg, zwiększa przyswajanie żelaza, uszczelnia naczynia krwionośne. Już z tej wyliczanki widać, jak bardzo jest potrzebna. Żeby jednak właściwie spełniała swoje zadanie, trzeba ją stale uzupełniać - nasz

Zobacz wideo

kącik zdrowej żywności:)

antyoksydanty, czyli witaminy, tłuszcze wielonienasycone, których z kolei w naszej diecie wyraźnie brakuje. Prawidłowe proporcje kwasów OMEGA 3 do OMEGA 6 wynosi 1:2. W naszej diecie proporcje te wynoszą 1:15, 1:20...Tak olbrzymia przewaga OMEGA 6 prowadzi do nadmiernej skłonności do stanów zapalnych i

Re: paniczny lęk przed rakiem

wieku dojrzewania. To normalne. Spróbuj najpierw zracjonalizowaćte objawy , które cięniepokoją,zapisać je sobie na kartce. Polepszyć twoją dietę i wzbogacić o profilaktykę w "zdrową żywność". Jedz wiecej antyoksydantów. To uspokoi twoją nerwicę, profilaktyka antyrakowa to nic złego ani trudnego, to te

fotoprotekcja - artykułu kawałek

do zwiększonej syntezy kolagenu, fotoochrony przed promieniowaniem UVA i UVB oraz ochrony przed powstawaniem przebarwień. Rozpuszczalna w wodzie witamina C dostarcza elektronów zdolnych do neutralizacji wolnych rodników. Wspomaga cykl przemian witaminy E, antyoksydantu rozpuszczalnego w tłuszczach

Re: historia mojej choroby

typu zajętych naczyń krwionośnych. Choroby te nie są zakaźne i nie można im zapobiec, są zaś uwarunkowane genetycznie. Czynnikiem wywołującym może być wszystko, co ma wpływ na układ odpornościowy, np. konserwanty, antyoksydanty dodawane do żywności. Czynnikiem wywołującym najbardziej powszechną

Re: Jak uchronić dziecko od grypy?

-witaminz C występuje najczęściej z biflawonoidami, które zwielokrotniają siłę witaminy C) lub zaleczone wielokrotnymi dawkami askorbinianu sodu (witamina C aplikowana dożylnie). Dzieje się tak, ponieważ wszystkie te choroby w wyniku wytwarzanych przez pasożyty toksyn powodują objawy i

Chemoprewencja - wyprzedzić raka

profilaktyka żywieniowa. W 2006 roku zespół polskich naukowców koordynowany przez prof. Włodzimierza Grajka z Akademii Rolniczej w Poznaniu ukończył badania, których tematem była zawartość antyoksydantów i ich działanie biologiczne w żywności. "Między innymi badaliśmy tam sok z buraków i aronii

Re: Rak żołądka ponownie

wymagającej mniejszego wysiłku fizycznego. Jednocześnie nie mamy czasu na przyrządzanie pełnowartościowych posiłków, korzystamy więc z łatwego dostępu do wysoko przetworzonej żywności. Jak zapobiegać Przede wszystkim należy: • zmniejszyć ilości tłuszczu w diecie do ilości nie większej niż 30

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!