Wszystko o:

aspat wyniki badań

wizu

Jak czytać i rozumieć próby wątrobowe (AlAT, AspAT)?

Jak czytać i rozumieć próby wątrobowe (AlAT, AspAT)?

Próby wątrobowe, czasami określane jako badanie krwi AlAT, AspAT, to procedura zlecana przez lekarza w sytuacji, kiedy może on podejrzewać problemy z wątrobą, ale także kłopoty z układem pokarmowym, a nawet z sercem i inne schorzenia.

Badanie ALT - wskazania i wyniki

Badanie ALT to część zestawu diagnostycznego, jakim są próby wątrobowe. Dzięki niemu można jednoznacznie wskazać choroby, z jakimi zmaga się organizm i podjąć odpowiednie leczenie oraz skupić się na dbałości o własną wątrobę.

Próby wątrobowe - kiedy warto je wykonać?

Próby wątrobowe to analiza medyczna, która pozwala stwierdzić, jak wątroba pełni swoje funkcje - a są to funkcje niezwykle istotne z punktu widzenia kondycji całego organizmu.

Porfiria - jak lekarze wyjaśnili wampiryzm

Porfiria - jak lekarze wyjaśnili wampiryzm

pod uwagę brak konkretnej substancji chemicznej, która jest niezbędna w syntezie hemu. Sporą role odgrywają tutaj także inne czynniki, na przykład to, czy porfiria została odziedziczona, czy była wrodzona, czy pojawiła się w wyniku jakiejś innej dysfunkcji. Podziały te służą uściśleniu istotny choroby

Wzdęcia: nieoczywisty skutek stresu

Wzdęcia: nieoczywisty skutek stresu

postawić gastroenterolog (kieruje do niego lekarz pierwszego kontaktu), w oparciu o wyniki badań. IBS, podobnie jak zaburzenia psychosomatyczne, nie ujawniają zazwyczaj żadnych nieprawidłowości w wynikach analiz. Te jednak trzeba przeprowadzić, nim postawi się diagnozę. Pozornie banalne dolegliwości mogą

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

silne lub nawracające, w końcu idziemy do lekarza. Nawet ci, którzy wierzą w metody naturalne lub próbują samoleczenia. Kiedy objawów choroby nie ma, nie badamy się, bo wydaje się nam to zbędne. Taka postawa akurat dla wątroby jest zabójcza. Bez ostrzeżenia Aż 80% osób zakażonych wirusem HCV

Krew - skład, funkcja, znaczenie

Krew - skład, funkcja, znaczenie

zapalne. Jeśli wyniki badań będą odbiegały od normy, lekarz zleci dalszą diagnostykę (m.in. oznaczenie czynnika reumatoidalnego czy test ASO, wykrywający paciorkowce we krwi). - Wypadają ci włosy Nie wyrywasz ich ze zgryzoty, odpowiednio je pielęgnujesz, nie tapirujesz namiętnie. Jeżeli miewasz obfite

Mapa LP

wnęki płuca pęknięcie kości śródstopia zwyrodnienie kręgosłupa lędźwiowego objawy osteofitoza trzonów kręgowych niedoczynność tarczycy a tabletki antykoncepcyjne złamanie kręgu lędźwiowego badania hormonalne wyniki fsh estradiol zwapnienia w ścianach aorty brzusznej dhea-s skrzywienie

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

AlAT: do 40 IU/l - aminotransferaza asparaginianowa AspAT: do 37 IU/l 2. Bilirubina 0,2-1,0 mg/dl (3,4-17 umol/l) Uwaga! Na wydruku z wynikiem badania możesz spotkać się z nieco innym zakresem norm. Jako obowiązujące traktuj te podane przez laboratorium: niewielkie różnice wynikają bowiem z np. z

Pamiętaj o badaniach, czyli jak uprzedzić chorobę

prywatnego badania to ok. 30 zł . Na badanie krwi zgłaszamy się na czczo, a na około pół godziny przed pobraniem krwi powinniśmy też unikać większego wysiłku - niespełnienie tych warunków może zafałszować rzeczywiste wyniki badań. Ogólne badanie moczu Podobnie jak ogólne badanie fizykalne

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

Wyniki badań - bilirubina

Mój mąż ma bilirubinę 0,38mg%, alat173,Oj, Aspat 34,0j co to znaczy czy to coś poważnego? Bardzo się martwię ze jest coś nie tak z jego wątrobą. Bardzo proszę o szybka odpowiedz i z góry dziękuje.Parametry, które Pani wymieniła służą ocenie funkcji wątroby. Wyniki badań bilirubiny (zakładam, że

Podwyższony aspat, alat, ggtp, ldh, alp

/l Cholesterol całkowity 272 mg/dl LDH 225 U/l Po kilku dniowej diecie wyniki krwi: Alat 180 Aspat 37 Alp (wczesniej nie badany) 282 GGTP 157 LDH 181 Bilirubina w normnie HBC - ujemne Wynki Usg : wątroba hyperechogenniczna , poza tym innych zmian brak. Gastroskopia wyznaczona w

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens pójścia do specjalisty. Powodem dla którego zrobiłam badania jest: bardzo szybkie tycie choć, biegam, ćwiczę. Wypadają mi włosy, jestem senna i szybko się męczę. Oto wyniki: fT3 wynik: 4,32 (4,00-9,00) fT4 wynik:11,89 (10,60-19,40) TSH 2,66 (0,25-3,50

Wyniki badania TSH

Czy jest możliwa tak duża różnica w badaniu wyników TSH? Pierwsze badanie robiłam w dniu 04.07 br.i wynosił 0,425, a po trzech tygodniach podskoczył do 15,25? Zaznaczam, że zażywam Euthyrox w dawce 100mg., jednak po 04. 07 zmniejszyłam dawkę do 50 mg.W przypadku oznaczeń TSH występuje niewielka

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

ANA DODATNI

Witam od ponad roku leczę się na nieswoiste zapalenie jelit ostatnio gastroenterolog zalecił mi przyjmowanie Pentasa500 2x3 oraz Duspatalin 2x1 - przez 3 miesiące wyniki badań Morfologia , ALAT AspaT , w normie CRP podwyższone ACNA -ujemny ANA - DODATNI :( , wynikiem ANA mam się nie przejmować bo

Moja wątroba jest bez sensu

Cześć, mam wirusa C od lat, dowiedziałam się w 2006 roku, że mam. Robiłam wtedy fibroskan w Poznaniu i zwłóknienie było na poziomie 2/3. Chłopak robił badanie, nie bardzo jeszcze wiedział, jak je robić. Nie leczyłam się bo bałam się objawów ubocznych. Podwyższone wyniki aspat alat ggtp

Leczenie zakończone sukcesem a wynik HCV pozytywny

Witam. Pilnie potrzebuje porady. Mojemu Tacie w 2015 roku wykryto HCV , dzięki Bogu został wyleczony, w tym roku w lipcu z wyniku HCV RNA metodą PCR po pół roku od zakończenia leczenia wszystko wyszło dobrze, został wyleczony, lekarka kazała się kontrolować co pół roku- USG oraz badanie ASPAT i

Re: biopsja

na razie powtórzyliśmy badania. wyniki aspat alat okolice 50 ,cpk 1000....

Jak działać? Prośba o informację.

szybko się męczy, ze schodami też różnie bywa. Generalnie jest wolniejszy od rówiesników, miej wytrzymały. Pediatra zleciła mi powtórzyć badania, zrobiłam w innym laboratorium wynik cpk 780, aspat 62(norma40), alat w normie. Nie wiem co dalej robić i gdzie sie udać. Pediatra poleciła zrobić ponownie cpk

Re: Poczatek Hashimoto? Uspokojcie mnie prosze.

granicy: hemoglobina, hematokryt i MCV. Dostalam skierowanie na ANA (kilka lat temu mialam mocno pozytywne, pozniej juz taki wynik sie nie powtorzyl), zelazo i ferrytyne, cukier, mocznik, alat i aspat. Zachowuje 30min. odstep od wziecia E. (zaraz po przebudzeniu) do pierwszego posilku. Nie przyjmuje

Re: viekirax i exviera

sterydy, badania robione dwa tygodnie temu aspat jest w normie alat 200, w srode bedzie mial badania wiec mamy nadzieje ze alat tez jest juz w normie. Niestety musial spedzic dwa tygodnie w szpitalu, mial robiona biopsje i czekamy na wyniki. Wirusa nie ma ale to azw jeszcze musialo go spotkac niestety.

Cytomegalia - możliwa reaktywacja?

W 2013r. dziecko (wtedy 2 lata) miało robione badania CMV IgG. Wynik był 59. IgM nie było oznaczane. Obecnie (6 lat) miało robione badania IgM i IgG na toxoplazmozę, mononukleozę i cytomegalię. Toxo i mono - ujemne w obu klasach, natomiast CMV IgM - 0,12 (wynik ujemny<0,7) oraz IgG - 133. Z

Re: Zrobiłem dzisiaj fibroscan i załamka...

badanie miała problem, bo coś tam odbijało się od mojego tłuszczu... Ale najbardziej zastanawia mnie znaczne pogorszenie wątrobowych. W lutym Alat 33, Aspat 28, a w kwietniu Alat 107, Aspat 45. Poza tym wszystkie wyniki w normie. Czy to możliwe? Nie odczuwam żadnych dolegliwości, nic (poza nerwami) się

Re: karmienie a podwyższony aspat i alat

, WZWc - wszystkie ujemne .Przeciwciała ok , więc to nie autoimmunologia . Usg były ok , lekarz stwierdził po wywiadzie i wszytkich robionych badaniach iż taki mój urok . Ostatnie 8 lat , aspat i alat były w normie . Tydzień temu bolał mnie brzuch , więc zrobiłam komplet badan na własną ręke , za dwa dni

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!