Wszystko o:

ast wątroby

Użytkownik

Uszkodzenie wątroby, a leczenie jodem

Uszkodzenie wątroby, a leczenie jodem

Mając ALT-110, AST-60, wskazujące na uszkodzenie wątroby (najprawdopodobniej po lekach)- czy mogę być poddana leczeniu raka brodawkowatego tarczycy (po resekcji płata) jodem promieniotwórczym, bez uszczerbku dla wątroby, lub jaka opcja pozostaje? Jakie skutki uboczne ma terapia jodem promieniotwórczym, lub naświetlania?

Powiększona wątroba: czy to objaw groźnej choroby?

Powiększona wątroba, zwana hematomegalią, nie jest oddzielną jednostką chorobową, lecz objawem innych dolegliwości, a znalezienie przyczyny jest niezwykle istotne. Powiększony narząd bowiem może oznaczać takie choroby jak: zapalenie wątroby, stłuszczenie czy marskość. Powiększona wątroba nie funkcjonuje prawidłowo i zagraża wielu procesom zachodzącym w organizmie.

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Stłuszczenie wątroby to choroba, którą najczęściej kojarzy się z alkoholikami. Jednak występuje nie tylko u osób uzależnionych od alkoholu, lecz także u ludzi z nadwagą oraz u niektórych pacjentów przyjmujących leki hormonalne.

Hepatomegalia, czyli powiększenie wątroby

Hepatomegalia, czyli powiększenie wątroby

Wątroba zlokalizowana jest z prawej strony brzucha, powyżej luku żebrowego, zahacza także o część nadbrzusza. Powody jej powiększenia można wymieniać bardzo długo. Najczęściej mówi się jednak o zapaleniu, uszkodzeniu, zastoju krwi (może pojawić się u osób z niewydolnością serca). Powiększenie może

Próby wątrobowe - kiedy warto je wykonać?

Próby wątrobowe - kiedy warto je wykonać?

) Aminotransferaza asparaginowa (AST) - enzym ten jest uwalniany do krwi w chwili, gdy następuje uszkodzenie wątroby, mięśni szkieletowych, serca lub nerek. Oba te enzymy informują, że wątroba została uszkodzona lub toczy się w niej stan zapalny. Poziom enzymu AST może także być wykorzystywany jako miernik

Żółtaczka: rodzaje, objawy, leczenie

Żółtaczka: rodzaje, objawy, leczenie

się w krwi. Bilirubina ma dwie postaci: wolną i sprzężoną. Bilirubina wolna, inaczej zwana też niezwiązaną lub niesprzężoną, krąży we krwi związana z białkiem - albuminą. W tej postaci jest nierozpuszczalna w wodzie i nie jest wydalana z moczem. Gdy trafia do wątroby, zostaje związana, inaczej

Przewlekła niewydolność wątroby - objawy, leczenie

Przewlekła niewydolność wątroby - objawy, leczenie

sprawdza się stężenie m.in. bilirubiny (można je określić także na podstawie badania moczu), ALT oraz AST. Nieprawidłowości wymuszają wykonanie badań obrazowych, najczęściej RTG (narząd jest znacznie powiększony). Leczenie niewydolności wątroby Sposób leczenia zależy przede wszystkim od stanu pacjenta i

Badanie ALT - wskazania i wyniki

Badanie ALT - wskazania i wyniki

. U starszych dzieci oraz u dorosłych podwyższone ALT świadczy o ciężkich chorobach wątroby lub o uszkodzeniu jej komórek. Jeśli jest taka potrzeba, to wykonuje się jednocześnie badanie ALT i badanie AST tak, aby móc porównać stosunek tych dwóch wielkości. Dzięki temu można bardziej jednoznacznie

Mam HBs +

zapalenie w przebiegu zakażenia WZW) wskazane będzie przeprowadzenie badań kontrolnych oceniających funkcję wątroby. Pani lekarz rodzinny może zlecić przeprowadzenie takich badań - w szczególności enzymów wątrobowych (AST, ALT, ALP, GGTP) i koagulogramu. Aby ocenić czy wątroba jest powiększona i czy nie ma

Powiększona śledziona - badania, leczenie. Czy można żyć bez śledziony?

Powiększona śledziona - badania, leczenie. Czy można żyć bez śledziony?

ręcznym wykładniki funkcji wątroby (ALT, AST) stężenie glukozy we krwi profil lipidowy stężenie amoniaku i kwasu lipidowego w osoczu Powiększona śledziona u dziecka Dzieci są narażone na negatywne konsekwencje powiększonej śledziony w takim samym stopniu jak dorośli. Splenomegalia może być związana z

Regeneracja wątroby

Witam kilka miesiecy temu antybiotyk uszkodzil mi watrobe i znalazlem sie w szpitalu. wskazywaly na to podwyzszone proby ast i alt. Wtedy nic nie odczuwalem. czulem sie dobrze a tylko wychodzily mi zle wyniki badan. teraz jest odwrotnie. czuje tak jakby cos uciskalo mi z prawej strony pod

Re: Wątroba

Do gastrologa (ta specjalizacja jest połączona z hepatologią), ale ogólny też może być. Zrób AST, ALT, GGTP, morfologię krwi. Podwyższona bilirubina jest w milionie różych chorób.

autoimmunologiczne zapalenie wątroby

hej. mam 26 lat, brak większych dolegliwość ale moje wyniki z ALT to obecnie 210 a AST 151. co to może być? pozostałe badania są dobre. miałam zrobione przeciwciała, ANA2 sa graniczne a reszta ujemne. jedynie w elektroforezie białek gamma mam 28.15%. wszystko inne norma. prosze o kontakt

wątroba wyniki

Zosia, popraw, jeżeli coś pokręciłam listopad - styczeń - marzec AST 40.3 - 30.8 - 47,4 (norma 0-34) ALT 45.1 - 25.8 - 63,4 (norma 10-49) GGT 81.9 - 45.1 - 76,9 (norma 0-38)

Dieta przy nadwyrężonej wątrobie

Witam otwieram ten wątek, ponieważ nigdzie nie znalazłam informacji na temat ograniczeń żywieniowych przy podwyższonych ALT AST. Wiadomo - słabszą wątrobę należy odciążyć maksymalnie jak to możliwe. przekonałam się o tym po jajecznicy na boczku - cały dzień miałam z głowy. Czy

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby

Czy ktoś może mi pomóc i podpowiedzieć jaką dietę należy stosować przy niealkoholowym stłuszczeniu wątroby (NASH). Lekarz hepatolog postawił taką diagnozę na podstawie b.wysokiego poziomu aminotransferaz AST i ALT (grubo powyżej normy) i zalecił zdecydowanie zredukowanie wagi ciała. Podał

Wyższy poziom AST

?? A AST podwyższony czy może wskazywać na problemy z wątrobą?? -- To mój Dziubasek Siusiu Prut Już duży chłopak ze mnie

wątroba i nerki u psa

Witam Mam 12 letniego psa, pies jest w bardzo dobrej kondycji ale ma złe wyniki krwi robione miesiąc temu to: alt 143 ast 102 alp 90 po miesiącu diety i brania Essentiale Forte wyniki wyszły. alt 255 ast 495 alp 81, teraz bierze encorton i zentonil. Zasugerowano usg z podejrzeniem

Re: wątroba

Właśnie odebrałem wyniki watrobowe ALT 48, AST 42, GGTP 20 w normie. Lekkie przekroczenia są ale w moim przypadku może to być od bart i od mikstury czosnkowei i MO. Dam przykład. Jak byłem na abx i wziąłem zestaw na bart czyli rif+doxy próby spadły mi ładnie do normy.

jakie badania na wykrycie chorób wątroby

witam, jakie badania należy zrobić (oprócz AST, ALT i bilirubiny), aby sprawdzić czy z wątrobą jest wszystko ok? Od kilku lat mam bardzo uciążliwe objawy (przewlekłem zmęczenie, bóle i pieczenie oczu, suchość - skóry i w jamie ustnej, bóle mięśńi) i jak do tej pory nie ustaliłem co to jest