Wszystko o:

błonnik beta

JW

Szpinak: właściwości lecznicze

Szpinak: właściwości lecznicze

Szpinak to przede wszystkim żelazo i kwas foliowy, ale w jego liściach znajduje się także sporo beta-karotenu, witaminy C i luteiny. Co warto wiedzieć o szpinaku? Jakie ma właściwości lecznicze i kto powinien wprowadzić go do swojej codziennej diety?

Owoc kaki: jak go jeść? Właściwości zdrowotne

Hurma, zwana także persymoną lub owocem kaki, przypomina pomidora, ma słodki, intensywny. Badania wykazują, że regularne spożywanie kaki w przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby serca, białaczkę, redukuje poziom złego cholesterolu we krwi.

Sezon na szparagi w pełni! Co tak naprawdę w sobie mają?

Spośród blisko 200 gatunków szparagów w naszej części Europy najbardziej powszechna jest odmiana lekarska. Mimo że przez wielu uznawane są za towar ekskluzywny to coraz śmielej pojawiają się na naszych stołach. To dobrze, bo obecna w nich moc jest bezcenna!

Rodzinny niedobór acylotransferazy lecytynowo-cholesterolowej (niedobór LCAT)

Rodzinny niedobór acylotransferazy lecytynowo-cholesterolowej (niedobór LCAT)

, szczególnie te zawierające beta-karoten, owoce oraz produkty z wysoką zawartością witaminy C. Zaleca się unikanie błonnika pokarmowego. Potrawy powinny przede wszystkim gotowane, a nie smażone.

Potrawy wigilijne - ile w nich kalorii, ile zdrowia?

Potrawy wigilijne - ile w nich kalorii, ile zdrowia?

suszone śliwki czy morele to bardzo cenne źródło błonnika , który nie tylko syci, ale też pomaga pozbyć się nadmiaru tłuszczu przyswojonego wraz z innymi potrawami. Pozbawione wody przysmaki to skoncentrowana zawartość witamin (m. in. beta karotenu, witaminy C, tiaminy) oraz minerałów (np. potasu

Nie tylko jabłka. Nadchodzą najlepsze polskie owoce

Nie tylko jabłka. Nadchodzą najlepsze polskie owoce

cholesterolu. Działa przeciwzapalnie i ochronnie na układ immunologiczny. Jabłka, a alergia Zawierają witaminę A (a dokładniej prowitaminę A beta-karoten). Ocenia się, że trzeba zjeść sześć średniej wielkości jabłek, by zaspokoić dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. To sporo i z pewnością jest

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Ponieważ beta-karoten to niezwykle skuteczny przeciwutleniacz, podejrzewany o szczególną moc przeciwnowotworową, warto stawiać na jego zawartość. Mało kalorii W miąższu dyni nie odkładają się metale ciężkie, zawarte w glebie. Tworzy go woda, błonnik (aż 2,8 g

Banan - kalorie, właściwości odżywcze. Co jeszcze warto wiedzieć?

Banan - kalorie, właściwości odżywcze. Co jeszcze warto wiedzieć?

potas. Pierwiastek ten wpływa na zdrowie układu krwionośnego, ale również na zmniejszenie stresu, polepszenie nastroju oraz poprawę funkcjonowania mięśni. Oprócz potasu banany zawierają magnez , żelazo , cynk , fluor, selen, jod , fosfor, witaminę C , beta-karoten oraz witaminy z grupy B.  

Obiecuje 5 kilo mniej w 7 dni. Dieta kapuściana - dlaczego należy trzymać się od niej z daleka?

Obiecuje 5 kilo mniej w 7 dni. Dieta kapuściana - dlaczego należy trzymać się od niej z daleka?

Zupa kapuściana może być świetnym posiłkiem codziennej diety. Sama kapusta ma dużo witamin, między innymi C, K, E oraz te z grupy B. Zawiera również potas, błonnik pokarmowy , kwas foliowy, beta-karoten, wapń czy żelazo. Wzmacnia układ odpornościowy, obfituje w antyoksydanty, które równoważą

Dieta antycellulitowa - jak jeść, by pozbyć się pomarańczowej skórki?

Dieta antycellulitowa - jak jeść, by pozbyć się pomarańczowej skórki?

nadwagę, ale również na nierównomierne kumulowanie się tłuszczu. Antyoksydanty - zabójcza broń! W celu zmniejszenia przepuszczalności naczyń krwionośnych i poprawienia krążenia krwi należy włączyć do jadłospisu produkty będące źródłem antyoksydantów (witaminy C, E, beta- karotenu, selenu, cynku, miedzi i

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: ZDROWIE

Ostatnim polecanym przez nas produktem jest marchew. Znajdujący się w niej beta-karoten, obniżając poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego. Dzięki zawartości błonnika, marchewka oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Zapobiega zaparciom

Jedzmy!

Jagody - pełne witaminy C i K, manganu, błonnika oraz fitoskładników o właściwościach antyoksydacyjnych Figi - obniżają poziom cholesterolu i wspierają w walce z nadwagą Kiwi - bogate w antyoksydanty chroniące komórki Papaja - zawiera dużo witaminy C, witaminy z grupy B, beta

Re: HALLOWEN

I smaczna, i zdrowa, mało kaloryczna, a przy tym sycąca ? takie połączenia lubimy najbardziej! I taka właśnie jest dynia. Dostarcza błonnika, zawiera beta-karoten chroniący przed wolnymi rodnikami (im intensywniejszy kolor, tym więcej witaminy). Ma dużo potasu oraz kwas foliowy. Z pestek dyni

Re: A może wątek kulinarny IX

I smaczna, i zdrowa, mało kaloryczna, a przy tym sycąca ? takie połączenia lubimy najbardziej! I taka właśnie jest dynia. Dostarcza błonnika, zawiera beta-karoten chroniący przed wolnymi rodnikami (im intensywniejszy kolor, tym więcej witaminy). Ma dużo potasu oraz kwas foliowy. Z pestek dyni

Re: Wrotycz -roślina lek

czemu nie będziemy odczuwać zaparć. Lepszy wzrok: burak to źródło witaminy A i beta karotenu, które bardzo dobrze wpływają na stan naszych oczu. Serce jak dzwon: warzywo to ma też sobie dużo potasu, który ochroni nas przed atakiem serca i udarem mózgu. -- "Jeśli o kimś mówisz żle, zawsze ci uwierzą

Re: Największe znaczenie w obniżeniu stężenia cho

obniżaniu złego cholesterolu jest błonnik pokarmowy. Jego źródłem są wszystkie owoce (łącznie z suszonymi), warzywa, nasiona strączkowe i produkty zbożowe pełnoziarniste. Warzywa i owoce zawierają też witaminy zwalczające wolne rodniki, takie jak witamina C, E czy beta-karoten. Wolne rodniki

Re: ~~~~~~Ach te choroby~~~~~~~

maluchów. Zwiększa także przyswajanie żelaza w organizmie matki. Obecność potasu (200mg na 100g) pomaga uporać się ze skurczami, zmęczeniem, zawrotami głowy oraz niepokojem. Z kolei beta karoten pobudza działanie układu odpornościowego. Kwas foliowy uchroni dziecko przed powstaniem wad cewy nerwowej

Napój marchwiowo pomarańczowy

Pyszny zdrowy napój marchwiowo pomarańczowy. Bez konserwantów i wzmacniaczy smaku.Sok z marchwi dostarczy ci beta-karotenu i błonnika, a soki z pomarańczy i cytryny – witaminy C. Składniki 3/4 świeżo wyciskanego lub jednodniowego soku z marchewki sok z małej pomarańczy odrobina soku z cytryny

Re: Tak sobie..

, witaminy A, C i beta karoten. Brokuły są także obfite w błonnik i białko, które podnoszą zdolności organizmu do spalania tłuszczu. Natka pietruszki Zawiera dużo witaminy C i beta karotenu. Wzmacnia kości i stawy, a także wspomaga układ krwionośny. Natka pietruszki łagodzi też nerwobóle i działa

####NASZE CHOROBY#####rukola

właśnie dzięki właściwościom beta- karotenu nasza skóra będzie miała ładniejszy kolor. Rukolę można uwielbiać również za jej niskokaloryczność ( jedynie 5kcal w 20g ), jak i za obfitość w błonnik pokarmowy, który pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. No to przygotujmy

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!