Wszystko o:

błonnik w pokarmach

błonnik

Błonnik

Definicja: Błonnik pokarmowy jest nazywany także włóknikiem,. To zespół substancji zawartych w ścianach komórkowych roślin. Większość z nich to cukry złożone (polisacharydy), znane też pod indywidualnymi nazwami: celuloza, lignina, pektyny, hemicelulozy, gumy i śluzy.

Znaczenie błonnika dla zdrowia: Układ pokarmowy człowieka nie trawi błonnika, ani nie wchłania w klasyczny sposób, a zarazem jest mu on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Dowiedziono, że nie tylko usprawnia metabolizm, ale i zapobiega cukrzycy oraz nadwadze, chroni przed nowotworami układu pokarmowego i wspiera układ krążenia.

Najlepsze źródła błonnika: Suszone warzywa strączkowe, owoce jagodowe, pełnoziarniste produkty zbożowe

Ile błonnika w diecie? Przeciętny Polak spożywa dziennie ok. 15 g błonnika. WHO zaleca spożywanie codziennie 20-40 g błonnika.

Środki ostrożności: Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha, podrażnienie żołądka. Dotyczy to szczególnie suszonych roślin strączkowych i produktów pszennych. Dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym zalecany jest błonnik rozpuszczalny w wodzie, pochodzenia owocowego. Błonnik może ograniczać wchłanianie niektórych korzystnych składników pokarmowych (np. żelaza, wapnia, cynku). W dużej dawce zmniejsza czasem skuteczne działanie leków.

wizu

Błonnik - jego rola w organizmie, najlepsze źródła i skutki niedoboru

Błonnik - jego rola w organizmie, najlepsze źródła i skutki niedoboru

Błonnik, choć nie jest w żaden sposób wchłaniany i przyjmowany przez organizm ludzki, pełni niezwykle istotne funkcje. To dzięki niemu możliwe jest oczyszczanie organizmu i utrzymanie w dobrej formie układu pokarmowego. Z kolei od kondycji tego układu zależy harmonijna, niezakłócona praca całego organizmu. Dlatego tak istotna jest prawidłowa, bogata w roślinne włókna dieta.

Cukier

Cukry proste są węglowodanami stanowiącymi źródło energii (kalorii). Węglowodany tworzą skrobię i błonnik. Podczas procesu trawienia wszystkie węglowodany, poza błonnikiem, są rozkładane do cukrów prostych. Cukry proste i skrobia występują w wielu pokarmach, które poza tym zawierają także inne składniki. Ich przykładami są: mleko, owoce, niektóre warzywa, pieczywo, płatki, zboża.

Jak pić podczas odchudzania, żeby rozkręcić metabolizm i zachować dobrą formę?

Właśnie przeszedłeś na dietę i niemal od razu dopadł cię ból głowy, zmęczenie, opuchłeś? Mimo że jesz więcej produktów zawierających błonnik, zaczęły męczyć cię zaparcia? - To może być związane z nieodpowiednim przyjmowaniem płynów. Niektórzy piją dużo, ale na raz i woda tylko przez nich przelatuje, inni wzbogacają dietę o błonnik, zapominając o płynach, bez których nie może on właściwie działać - mówi nam dietetyczka. Jak pić podczas odchudzania, by nie sabotować chudnięcia, a je wspomóc?

Dieta w zespole jelita nadwrażliwego - co jeść, a czego unikać?

Dieta w zespole jelita nadwrażliwego - co jeść, a czego unikać?

pokarmu - oznacza to, że różne produkty mogą łagodzić bądź zaostrzać dolegliwości. W zależności od typu choroby wprowadza się różne modyfikacje dietetyczne. Zespół jelita drażliwego może mieć postać biegunkową, zaparciową i mieszaną. Warto podkreślić, że głównym elementem leczenia jest postępowanie

Żółty stolec - co o twoim zdrowiu mówi kolor stolca?

Żółty stolec - co o twoim zdrowiu mówi kolor stolca?

Wygląd prawidłowego stolca może lekko różnić się, jednak nie powinien on mocno odbiegać od normy. Na kolor i konsystencję stolca ma wpływ: spożywane jedzenie,  jakość jedzenia, choroby, ilość wypitej wody, ilość zjadanego błonnika. Na przykład żółte plamki w stolcu nie muszą oznaczać od razu

Dietetyczne triki: które działają, a które nie?

Dietetyczne triki: które działają, a które nie?

przez organizm, ale jest bardzo sycący. To dobry wybór w przypadku osób starających się zrzucić wagę" - podkreśla Natalie Digate Muth z American Council on Exercise w serwisie health.com. Zarazem: w nadmiarze szkodzi. Spożycie w krótkim czasie sporych ilości błonnika grozi problemami ze strony

Zbyt wysoki poziom cholesterolu? Pomogą zioła

Zbyt wysoki poziom cholesterolu? Pomogą zioła

. Trójglicerydy stanowią największe źródło energii dla organizmu, która jest albo wykorzystywana od razu, albo magazynowana w tkance tłuszczowej. Występują zarówno w samym organizmie, jak i w pokarmach mu dostarczanych. Są niezbędne do życia, jednak ich nadmiar bardzo szkodzi zdrowiu, dlatego warto zwracać uwagę

Probiotyki w służbie odporności. Jak to działa?

Probiotyki w służbie odporności. Jak to działa?

. Przyjazne człowiekowi, bytujące naturalnie w jelitach mikroorganizmy przede wszystkim uniemożliwiają nadmierne namnażanie lub unieszkodliwiają grzyby i bakterie chorobotwórcze. Mogą to zrobić, gdyż: podbierają im pokarm, umieją produkować niszczące je substancje produkują kwas mlekowy, który obniża odczyn

Ziemniaki - wcale nie takie straszne, jak je malują. Są zdrowe i smaczne

Ziemniaki - wcale nie takie straszne, jak je malują. Są zdrowe i smaczne

się do ziemniaków garnąć, a nie ich unikać. Ziemniaczanym sceptykom zaleca się wycieczkę do polskich pomników ziemniaka - jeden z nich znajduje się w Biesiekierzu, a drugi w Poznaniu. > Zobacz także: Cała prawda o błonniku pokarmowym Ziemniaki można dostać w sklepach przez cały rok, jednak

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

Metabolizmu: 'temperatura posiłków ma znaczenie. W przypadku zapalenia, nadżerek, owrzodzeń czy grzybicy górnego odcinka przewodu pokarmowego pokarmy ani gorące, ani zimne nie są tolerowane, bo wywołują ból. Wszystko musi mieć temperaturę pokojową. W przypadku nudności i wymiotów - lepsze są posiłki zimne bo

Cholesterol

Jakie produkty skutecznie obniżają zły cholesterol?Do pokarmów najbardziej skutecznych w obniżaniu frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) należą przede wszystkim: 1. Pokarmy bogate w błonnik owies (płatki owsiane), jęczmień (kasza jęczmienna), fasola. 2. Ryby powinny być spożywane co

Rozpoznanie rzekomo błoniaste zapalenie jelit

małych posiłków opartych na lekkostrawnych potrawach zawierających małą ilość błonnika (banany, ryż, ziemniaki, gotowane warzywa, makaron). Należy ostrożnie wprowadzać do diety nabiał a także unikać pokarmów smażonych, tłustych lub pikantnych.

Problem z wydaleniem stolca

odpowiednią dietę, która może pomóc zmienić konsystencję stolca? Podstawowym czynnikiem, o którym należy pamiętać jest odpowiednie nawodnienie - należy spożywać około 2 litrów wody dziennie (choć jest to niejednokrotnie problem dla osób z zaburzeniami mikcji). Wśród spożywanych pokarmów powinno być dużo

Kłopoty z wypróżnianiem

oczyszczenia jelita grubego z mas kałowych, że musi upłynąć dodatkowych kilka dni zanim możliwe będzie fizjologiczne wypróżnienie. Sugeruję, aby włączyła Pani do diety pokarmy bogatoresztkowe zawierające dużo błonnika (dokładne informacje na temat zalecanych produktów znajdzie Pani tutaj: http

Silny ból brzucha i brak stolca

czego to jest. Oczywiście dzisiaj nic nie jadłam bo nie dam rady chodzić. Rytm wypróżnień jest uzależniony znacząco od diety i trybu życia - znaczenie ma nie tylko ile, ale przede wszystkim co jemy. W przypadku stosowania diety ubogoresztkowej (mało pokarmów tłustych, mało błonnika) stolec może być

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: czy komus udalo sie schudnac tylko na diecie?

Bez ćwiczeń można schudnąć zmieniąjąc na stałe styk życia, chodząc wszędzie na piechotę, nie używając windy, jedząc zdrowe pokarmy, któe nam smakują, np. kasze z warzywami i jajkiem, dużo minerałów w diecie i błonnika, które chamują apetyt. ---------------- chudnij zdrowo

Re: wrzutu insuliny

www.crazynauka.pl/co-to-jest-szuryzm-antynaukowy/ Kał człowieka zawiera (w przybliżeniu): niestrawione resztki pokarmu takie jak błonnik oraz obumarłe komórki wyściełające ścianki jelit ? 10

Dieta ubogoresztkowa nie prowadzi do raka?

Wszyscy mówią, że dieta ubogoresztkowa do ryzyko raka jelita grubego. Podobno w Afryce rak jelita grubego jest rzadkością, bo mięso jest tam luksusem, ludzie spożywają głównie pokarm roślinny, mają więc błonnika pod dostatkiem i na zaparcia nie cierpią, wręcz przeciwnie - podobno oddają dużo więcej

Re: Przykry skutek uboczny antydepresantów... Pom

Utrudnij sobie jednak: przyjrzyj się swoim posiłkom i systematycznie testuj pokarmy z błonnikiem. Coś zadziała.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!