Wszystko o:

ból głowy objawy nadczynności tarczycy

Ból głowy

Ból głowy może być przyczyną wielu różnych dolegliwości. Jeśli ból dokucza ci często, a nie pomaga zwykła tabletka czy solidna dawka snu, albo spacer, odwiedź lekarza pierwszego kontaktu.

eska

BÓL GŁOWY? Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy dlaczego

BÓL GŁOWY? Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy dlaczego

Poniżej 6 tablic obrazujących najczęstsze przyczyny bólu głowy, a także informator, kiedy bezwzględnie potrzebujesz pomocy lekarskiej (np. z powodu tętniaka). Ból głowy wszystkim dokucza od czasu do czasu i zazwyczaj nie zapowiada poważnych problemów ze zdrowiem. Jeśli jednak zatruwa ci życie i często powraca, warto ustalić przyczynę problemów. Leczeniem bólu głowy przede wszystkim zajmuje się neurolog, jednak niekoniecznie. Bywa, że potrzebna jest pomoc innego specjalisty.

Światłowstręt? Zapewne potrzebujesz pomocy specjalisty

Tę dolegliwość kojarzymy przede wszystkim z migreną. Rzeczywiście, czasem towarzyszy jej atakom. Zarazem może również świadczyć o niedoborze witaminy B, alergii, chorobach oczu, infekcji wirusowej, bądź bakteryjnej, a nawet problemie neurologicznym, zagrażającym życiu. Nie panikuj jednak tylko dlatego, że źle reagujesz na światło. Przyjrzyj się innym objawom. Na ich podstawie będzie ci łatwiej zdecydować, co robić.

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

Układ dokrewny nazywamy również układem hormonalnym lub wydzielniczym. Odpowiada on, podobnie jak układ nerwowy, za koordynację działania różnych komórek naszego ciała. Układ dokrewny działa za pomocą hormonów, produkowanych przez odpowiednie narządy, gruczoły oraz wyspecjalizowane tkanki.

Zbadaj tarczycę, warto!

Zbadaj tarczycę, warto!

serca i bóle głowy, cierpieć na bezsenność i łatwo wpadać w złość. NIEZBĘDNE PALIWO W przypadku choroby Hashimoto leczenie nie jest potrzebne (wystarczy regularna kontrola pracy tego narządu) albo - gdy np. tarczyca jest znacznie powiększona lub pojawiły się objawy jej niedoczynności czy nadczynności

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

(określane zwykle jako nieregularne bicie serca, palpitacje), ból w klatce piersiowej , duszność,  zawroty głowy i omdlenia , a także obrzęki i sinienie. Zaburzenia rytmu pracy serca, czyli arytmia , to stan, w którym serce bije pracuje niemiarowo (jego skurcze nie są regularne). Choć za ich

Leukopenia

Leukopenia

krwi waha się miedzy 4000 a 10 000/mm3 krwi. Bardzo często ich spadkowi towarzyszy przebyte przeziębienie lub grypa . Zdarza się jednak, że ich znaczne obniżenie jest objawem lub konsekwencją dużo poważniejszych dolegliwości m. in. niedokrwistości aplastycznej, gruźlicy , nadczynności tarczycy

Nadmierne pocenie

Nadmierne pocenie

Objawy - obfity, lejący się pot - wiecznie wilgotne dłonie, pachy, stopy, czoło Przyczyny Nadmierne pocenie się może być jednym z objawów różnych chorób (np. nadczynności tarczycy , naczyniowych bólów głowy, nowo- tworów, cukrzycy ) lub występować samoistnie. Ryzyko występowania Wystąpienie

Rozpoznanie i leczenie bólu

Rozpoznanie i leczenie bólu

. Gdy intensywny ból w jamie brzusznej powiązany jest z niskim ciśnieniem krwi, należy szybko udać się na pogotowie. Głowa i brzuch są miejscami, w których najczęściej sytuuje się ból. Gdy objawy dotyczą głowy, należy się upewnić, czy jest to niegroźna dolegliwość, niezwiązana z żadną chorobą, co się

Migotanie przedsionków

powodu. Wtedy mówimy o arytmii, a właściwie o tachykardii, czyli częstoskurczu. Nie jest ona chorobą, ale objawem różnych chorób (np. miażdżyca naczyń wieńcowych, zapalenie mięśnia sercowego, wady zastawkowe, nadciśnienie tętnicze, nadczynność tarczycy), niedoboru potasu, magnezu albo wapnia w organizmie

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

stan odżywienia miedzią (niezbędną chociażby do metabolizmu żelaza), co w efekcie może prowadzić do niedokrwistości. Po czym poznać, że cynku w naszym organizmie jest za dużo? Ostre objawy zatrucia to przede wszystkim: bóle żołądka, nudności, brak apetytu, biegunka oraz bóle głowy. Ponieważ jednak

Dużo objawów - nadczynność tarczycy?

Od kilku lat mam dziwne objawy, które dosłownie wszystkie się zgadzają z nadczynnością tarczycy, od wielu lat leczyłem się u psychologów i psychiatrów myśląc że to jakaś nerwica, ale po 2 latach stwierdzam, że to jest bez sensu jak objawy są dalej te same. Mam dokładnie te objawy: nietolerancja

Nadczynność tarczycy a niedowaga

Mam ogromny problem z mamą. Choruje ona na nadczynność tarczycy. Ja o niczym nie wiedziałam, a ona jej nie leczyła. Ma 69 lat, waży 37kg. Obecnie bierze Metizol. Kiedy trafiła do szpitala z powodu chudnięcia zrobili jej wszystkie badania. Wyniki wyszły dobre oprócz TSH. Wypisali do domu, a po 4

Leczenie nadczynności tarczycy, a bóle i zawroty głowy

Leczę się jodem na nadczynność tarczycy. Od pewnego czasu odczuwam ból głowy w części czołowej i potylicznej oraz zawroty głowy. RTG zatok nie wskazuje na zapalenie zatok. Wyniki morfologii krwi, cukier i mocz w normie oprócz tego odczuwam ból plecach w okolicy łopatek, promieniujący w dół. Jestem

Nadczynność tarczycy z objawami niedoczynności

Czy może wystąpić nadczynność tarczycy z objawami niedoczynności?Zadane pytanie nie jest dla mnie w pełni zrozumiałe. Może się tak zdarzyć, że w przypadku rozpoznania nadczynności tarczycy pojedyncze objawy mogą być charakterystyczne dla niedoczynności.

Utajona nadczynność tarczycy

jeżeli nie daje ona objawów i nie istnieją ku temu dodatkowe wskazania (np. inne choroby towarzyszące lub podeszły wiek). Powinna Pani być natomiast skonsultowana z endokrynologiem lub internistą w celu diagnostyki przyczyny nadczynności tarczycy. Jeżeli Pani lekarz uważa, że istnieją przeciwwskazania do

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: nietypowe wyniki :-(

do badania tarczycy skłoniły mnie bóle głowy i od kiedy badam - parę lat - mam taki uklad hormonalny ; poziomy zmieniają się co do wartości ale ogólna konfiguracja jest podobna. Nie mam typowych objawów nadczynności.

Re: Historia hasi i interpretacja wynikow!!

Zrób w piątek fT4. Jeśli będzie powyżej normy, obniż dawkę Euthyroxu. Jeśli pojawią się u Ciebie objawy nadczynności tarczycy, to też zmniejsz dawkę. Objawy nadczynności mogą być różne, ale możesz być nerwowa, słabo spać, mieć bóle głowy, paradoksalnie być zmęczona, biegunki, możesz zauważyć

Re: Tarczyca - hilfe!

>Objawy: >Kołatania serca, duszności, ataki paniki. Plus bóle brzucha, zawroty głowy, drżenie dłoni, okropne >bóle głowy. Z dużym prawdopodobieństwem ma Pani nadczynność tarczycy.Zresztą wyniki tsh na to wskazują. Przy nadczynności wynik TSH jest decydujący, bo jest to badanie

Re: Bardzo proszę o pomoc

, które i endokrynolog i lekarz rodzinny stale wiązali z nadczynnością (której w wynikach nie było przecież widać). Miałam 3/4 objawów, które Ty opisujesz na przestrzeni tego wątku (od lutego). Zaburzenia trawienia, bóle żołądka, naprzemienne zaparcia i biegunki - skończyło się perforacją wyrostka i

Re: złożony problem

mnie kobieta chciała wywalić na kanapę z łóżka. :( No i tak myślę, czy mi jakieś wirusowe cholerstwo nie wlazło w tarczycę. Czytam, że początkowo są objawy nadczynności, czyli chudnięcie, pocenie, tachykardia - to wszystko u mnie było. Niestety olewałem problem jak każdy szanujący się chłop ;) i nie

Prośba o poradę

obniżonej odporności, ciągłe przeziębienia, zapalenia itp to standard + leczona i wyleczona nadczynność tarczycy. Początkiem tego roku zaczęły się moje problemy z nadgarstkiem, opuchlizna, drętwienie, ból, niestety sądząc, że to przesilenie nie zareagowałam na objawy za szybko. W międzyczasie w czerwcu

Re: No spróbuje. Tarczyca i podział tabletki.

No ja mam niedoczynność. Wszystkie 3 są na niedoczynność. Ta sama substancja czynna. Inne pomocowe. Jednak hashimoto ma momenty nadczynności. Do tego zła dawka daje objawy nadczynności ( (byłam w nadczynności polekowej rok temu) Zeszłam na dół i: Na dawce 25 E - TSH 8. Dlatego weszłam wyżej

Re: wypadajace slabe wlosy

Euthyrox N - Levothyroxinum natricum Z ULOTKI: Możliwe skutki uboczne: Lek jest na ogół dobrze tolerowany, objawy uboczne występują przy niewłaściwym dobraniu dawki i odpowiadają objawom nadczynności tarczycy. Podczas leczenia należy zwrócić uwagę na takie objawy jak: niepokój, zaburzenia snu

Hashimoto - duży wzrost TSH

zawroty głowy minęły, jedyne co, to narzekam na ból w górnej części brzucha, aż do żeber (czy to może być przez thyrozol?). Po miesiącu brania Thyrozolu ponowiłam badania i wyniki są następujące: - TSH 55,84 (norma 0,27-4,20) !!! - FT4 0,51 (norma 0,93-1,70). Bardzo mnie to niepokoi, szczególnie to

Re: Czemu takie wysokie TSH. Nie mam już siły ;/

podrażnia również tarczę nerwu wzrokowego. Stąd objawy przypominają pozagałkowe zapalenie NW czy atak jaskry. Znalazłam też zresztą tu na forum ciekawy artykuł odnośnie właśnie orbitopatii tarczycowej gdzie również opisywano ból oka promieniujący w tył głowy, skroń i twarz powiązany z nadczynnością

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!