Wszystko o:

badania krwi normy aspat

wizu

Jak czytać i rozumieć próby wątrobowe (AlAT, AspAT)?

Jak czytać i rozumieć próby wątrobowe (AlAT, AspAT)?

Próby wątrobowe, czasami określane jako badanie krwi AlAT, AspAT, to procedura zlecana przez lekarza w sytuacji, kiedy może on podejrzewać problemy z wątrobą, ale także kłopoty z układem pokarmowym, a nawet z sercem i inne schorzenia.

Badanie ALT - wskazania i wyniki

Badanie ALT to część zestawu diagnostycznego, jakim są próby wątrobowe. Dzięki niemu można jednoznacznie wskazać choroby, z jakimi zmaga się organizm i podjąć odpowiednie leczenie oraz skupić się na dbałości o własną wątrobę.

Próby wątrobowe - kiedy warto je wykonać?

Próby wątrobowe to analiza medyczna, która pozwala stwierdzić, jak wątroba pełni swoje funkcje - a są to funkcje niezwykle istotne z punktu widzenia kondycji całego organizmu.

Krew - skład, funkcja, znaczenie

Krew - skład, funkcja, znaczenie

zapalne. Jeśli wyniki badań będą odbiegały od normy, lekarz zleci dalszą diagnostykę (m.in. oznaczenie czynnika reumatoidalnego czy test ASO, wykrywający paciorkowce we krwi). - Wypadają ci włosy Nie wyrywasz ich ze zgryzoty, odpowiednio je pielęgnujesz, nie tapirujesz namiętnie. Jeżeli miewasz obfite

Wzdęcia: nieoczywisty skutek stresu

Wzdęcia: nieoczywisty skutek stresu

nietolerancja pokarmowa, choćby choroba trzewna . Na podstawie wywiadu z pacjentem i podstawowych badań (np. morfologia, usg jamy brzusznej, badanie kału na obecność krwi i pasożytów), lekarz najczęściej może rozstrzygnąć, co jest przyczyną kłopotów lub zlecić diagnostykę pogłębioną (gastroskopia, kolonoskopia

Kolor kału - o czym świadczy?

Kolor kału - o czym świadczy?

uprzedza, po jakim czasie miną. Jeśli podejrzewasz cholestazę, nie zwlekaj z wizytą u lekarza. Proste badania laboratoryjne (np. AspAT, AlAT) zwykle pozwalają wstępnie ocenić sytuację. Jeśli z twoim układem pokarmowym rzeczywiście dzieje się coś niepokojącego, internista skieruje cię do gastrologa

Mapa LP

zmniejszenie fizjologicznej lordozy szyjnej dieta ubogoresztkowa przepisy leczenie polipa w zatoce szczękowej badania ggtp norma kal zielony kłucie w okolicy nerek b rhd- grupa krwi liczne kryształy szczawianu wapnia wpw powiększone węzły podżuchwowe ból żeber przy dotyku czerwone narośla

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

wiele można pomóc. Warto raz w roku skontrolować enzymy wątrobowe we krwi oraz poziom bilirubiny (produkt rozpadu hemoglobiny), a przynajmniej zawsze przy zaleconych badaniach profilaktycznych (jedno ukłucie, dodatkowa pewność). Ogólnie przyjęte normy: 1. Enzymy wątrobowe: - aminotransferaza alaninowa

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

badanie krwi warto powtórzyć. Zasadniczo, szybkiego wyjaśnienia na podstawie dokładnej diagnostyki wymaga sytuacja, gdy poziom cholesterolu całkowitego wynosi mniej niż 120 mg/dl (wg niektórych źródeł 100 mg/dl). To może być "jedynie" skutek niewłaściwej diety, głodówki, osłabienia po chorobie

Pamiętaj o badaniach, czyli jak uprzedzić chorobę

badań możemy również poprosić o sprawdzenie, jak funkcjonuje nasza wątroba. Proste badanie stężenia we krwi enzymów wątrobowych - aminotransferazy alaninowej i asparaginianowej (AlAT i AspAT) - pozwala ocenić, czy nasza wątroba nie została uszkodzona np. przez nadmiar alkoholu. AlAT i AspAT Norma

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

HCV w badaniu krwi

Po jakim czasie od momentu zakażenia wirusem HCV w wyniku morfologi podnoszą się próby wątrobowe powyżej normy?W przypadku zakażenia wirusowego zapalenia wątroby okres w jakim pojawiają się objawy uszkodzenia wątroby od momentu zakażenia cechuje się bardzo dużą rozpiętością. Początkowy wzrost

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Jak interpretować wyniki badania krwi?

Jak interpretować wyniki badania krwi: cholesterol 226; bilirubina 1,2; transaminazy w normie.Niestety bez kontekstu klinicznego (wykonania dokładnego badania podmiotowego i przedmiotowego), a także bez podania zakresu norm aktualnych dla danego laboratorium nie jestem w stanie podjąć się wiążącej

Podwyższony aspat, alat, ggtp, ldh, alp

rodzaj wykonywanego zawodu gdyż badania reumatoidalne w styczniu bez zastrzeżeń. Na początku maja zrobiłam badania krwi ( po ataku bólowym w dołku między żebrami , wizyta na SOR-ze skonczyla sie zapisaniem leków rozkurczowych). Badania krwi na 4 dni po ataku : Alat 439 U/l Aspat 143 U/l GGTP 189 U

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Wyniki krwi mlodej kotki- gardioza?

Witam, bardzo prosze o pomoc. Mam klopot z kotka niespelna 6 miesieczna. Ponad dwa tyg temu zaczela wymiotowac trescia zoladka oraz slina/piana oraz pojawily sie rzadkie kupki. Po wizycie u weta i badaniach krwi, lekarz stwierdzil ze to najprawdopodobniej zapalenie trzustki. Dostala kroplowki, leki

Re: Prośba o interperetację wyników

Nowe wyniki badań 21.07.2017 biorę Letrox 125 / 7 dni w tygodniu i Thybon 5 - czasem 6 - zależy jak się ukroi tabletka, Wit. D 2000 j., TSH 0,2010 0,27-4,2 FT4 1,55 0,93-1,70 FT3 2,90 2,00-4,40 P/ciała p/receptorom TSH 0,23 lU/l 0,23 norma poniżej 1,8 Procentowo: T4 80,52% T3 37,50% Posłuchałam

Leukocyty podwyzszone

kaszel. Powtorzylismy morfologie i crp. Leukocyty 13 tys crp ujemne. Lekarz dolożył jeszcze Amoxiklav na 5 dni. 15 dnia znowu powtorzylam badania i szok. CRP ujemne, ale leukocyty 15 tys i podwyzszone plytki krwi. Rozmaz reczny bez odchylen. Ob 10, Fosfostaza podwyzszona, Ldh 397 przy normie do 300

Re: Proszę o opinie, zanim zwariuje- cytomegalia

Witam, Proszę Was o opinie bo juz zgłupiałam i sama nie wiem czy dobrze to wszystko rozumiem??? Pierwsze badania Igg-116 dodatni powyżej 15 Igm-0,26 ujemny <0,85 Badanie PCR w moczu - wirus nieobecny Badanie PCR w krwi - wirus nieobecny Drugie badanie w tym samym laboratorium normy te same

Re: Problemy z żołądkiem

Witam, Miałem dzisiaj badanie krwi na trzustkę, mocz i bilirubine. Wyniki: (w nawiasie normy) -AMYLAZA 100.0 Ul/l (0.000-86.00) -BILIRUBINA CAŁKOWITA 2.19 mg/dl (0.200-1.200) -ALAT 47.1 Ul/l (0.000-42.00) -ASPAT 40.2 Ul/l (0.000-37.00) Udałem się do lekarza, zmienił mi: -MESOPRAL 40mg na

Dwa wirusy jednocześnie Ć i zB

Witam . I mojego partnera podczas badań na obecność wirusa wyszło z badań krwi ze niestety ma wirusa B i C. Wiremii C to 3.400 wiremia B 2.000 . Aspat Alat w normie, Fibroskan 2.4 Kolejne badanie wykazało że wirus C jest również poza wątroba. Został zakwalifikowany do leczenia priorytetowego i po

Niska kreatynina,podwyższony ASPAT dziecko 15 mies

Witam, bardzo proszę o pomoc przy interpretacji wyniku badań krwi Synka. Martwię się, bo w wynikach Synka niektóre parametry odbiegają od normy Synek ma np. obniżoną kreatyninę 0,27 (na wynikach podana jest norma 0,40-1,00), podwyższony ASPAT -49 (podana norma 0- 37), obniżone NEU 1,46 (norma 1

Alat rosnący po mononukleozie

Mój 13 letni syn 1,5 miesiąca temu chorował na mononukleoze. Po około tygodniu od pojawienia się objawów choroby zrobiliśmy badanie krwi - wtedy próby wątrobowe były w normie (Alat 14, aspat 23). Trzy tygodnie później, już po ustąpieniu objawów ALT wynosil 39, a AST 44, czyli górna granica normy

Re: Bardzo proszę o pomoc

Badanie miałem robione przy okazji bycia w szpitalu, wtedy dużo oddawałem moczu, porobili podstawowe badania które wyszły ok ( Mocz, morfologia, crp, glukoza, kreatynina, mocznik, aspat, alat). I podejrzewali moczówkę, dlatego też miałem MRI przysadki (moczówkę wykluczono). Wcześniej miałem za

wysokie próby wątrobowe u 14 miesięcznego dziecka

ostatnim badaniu aspat dalej wysoko a alat już ok. Co może być przyczyną? Dziecko nie było na czczo na badaniu a pobranie krwi u takiego malucha wiadomo, że ciężkie. Zastanawiam się też nad tym, że aspat był raz w normie... Nie wiem co mam z moim dzieckiem robić, jakie jeszcze badania zrobić by się upewnić

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!