Wszystko o:

badania krwi normy dla dzieci

kaole

MORFOLOGIA: Hematokryt

MORFOLOGIA: Hematokryt

Hematokryt należy do najczęściej badanych parametrów przy klasycznym badaniu krwi (morfologii). Wskaźnik ten pozwala określić stosunek elementów morfotycznych, tj. erytrocytów do pozostałych elementów krwi. W wynikach badań hematokryt kryje się pod oznaczeniem Ht lub HCT.

PCT - pomoże odróżnić infekcję bakteryjną od wirusowej

Badanie PCT, czyli prokalcytoniny wykonywane jest u pacjentów z podejrzeniem infekcji bakteryjnej. Poziom tego białka w osoczu krwi pozwala ocenić skalę, typ zakażenia oraz odróżnić infekcję bakteryjną od wirusowej.

Morfologia: HEMOGLOBINA

Hemoglobina to nie tylko barwnik nadający krwi czerwony kolor. Znacznie ważniejszą funkcją tego białka jest transport tlenu do tkanek. Badanie stężenia hemoglobiny stanowi jedno z podstawowych badań diagnostycznych, a jej oznaczenie wykonywane jest przy tradycyjnej morfologii.

MORFOLOGIA: Monocyty (MONO)

MORFOLOGIA: Monocyty (MONO)

związany jest z regeneracją i zdrowieniem organizmu po ostrym zakażeniu. Monocyty poniżej normy Spadek wartości monocytów może pojawić się wraz z infekcją lub wskutek przyjmowania niektórych leków, głównie glikortykosteroidów. 5 prostych badań, które ratują nam życie Czytaj także: Rozmaz krwi RBC

Albuminy

Albuminy

płynu wewnątrzkomórkowego. Stężenie albumin w osoczu, u zdrowej osoby, powinno mieścić się w przedziale 35-50mg/ml. U dzieci do trzeciego roku życia nie przekracza 25-55 mg/ml. Ludzka krew to nie jedyne źródło albumin. Białka te występują także w mleku, tkankach zwierzęcych, nasionach niektórych roślin

Morfologia: RBC

Morfologia: RBC

wydruku badania to norma obowiązująca w danym laboratorium). RBC: gdy jest ich za dużo Zbyt duża ilość czerwonych krwinek we krwi nie zawsze ma związek z chorobą. Zdarza się, że ich znaczny wzrost występuje u osób przebywających wysoko w górach (za przekroczenie norm odpowiada znacznie rozrzedzone

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie

Anemia jest diagnozowana na podstawie wyników badania krwi z uwzględnieniem trzech parametrów: hemoglobina jest to białko odpowiedzialne za transport tlenu w organizmie. Norma hemoglobiny wynosi u kobiet 12-16 g/dl, a u mężczyzn 13-18g/dl; hematokryt to stosunek objętości krwinek do objętości

Zespół Bernarda-Souliera

Zespół Bernarda-Souliera

przejrzenie dokumentacji medycznej najbliżej rodziny. Następnie zleca się badania krwi pod kątem krzepliwości. Jeśli zgromadzona próbka "zastyga" dłużej niż 20 minut, gdy przyjęta norma waha się od 2 do 10 minut można podejrzewać zespół Bernarda-Souliera. Przed postawieniem ostatecznej diagnozy

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

niedokrwistość , zasadniczo wystarcza podstawowe badanie krwi. Niejednokrotnie nie pozwala ono jednak odkryć przyczyny problemów. Jeśli bez zalecenia lekarza zrobiłeś badanie krwi i wynik nie mieści się w normie, czas na wizytę u internisty. Parametry krwi pomocne przy rozpoznawaniu anemii : RBC - krwinki

Nadciśnienie bez wyraźnej przyczyny? Grupy ryzyka i leczenie

Nadciśnienie bez wyraźnej przyczyny? Grupy ryzyka i leczenie

wiek osób z nadciśnieniem tętniczym, głównie dlatego, że dzieci i młodzież mają nadwagę, a nawet są otyłe. Zarazem: żyjemy coraz dłużej. To dobrze, ale musimy liczyć się z konsekwencjami. Z wiekiem ryzyko wystąpienia problemów z ciśnieniem rośnie. Bez tych badań nie ma diagnozy Chociaż nadciśnienie

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

HCV w badaniu krwi

Po jakim czasie od momentu zakażenia wirusem HCV w wyniku morfologi podnoszą się próby wątrobowe powyżej normy?W przypadku zakażenia wirusowego zapalenia wątroby okres w jakim pojawiają się objawy uszkodzenia wątroby od momentu zakażenia cechuje się bardzo dużą rozpiętością. Początkowy wzrost

Jak interpretować wyniki badania krwi?

Jak interpretować wyniki badania krwi: cholesterol 226; bilirubina 1,2; transaminazy w normie.Niestety bez kontekstu klinicznego (wykonania dokładnego badania podmiotowego i przedmiotowego), a także bez podania zakresu norm aktualnych dla danego laboratorium nie jestem w stanie podjąć się wiążącej

Badanie grupy krwi

Czy trzeba być na czczo przy badanie grupy krwi?Nie, badanie grupy krwi nie wymaga bycia na czczo.

Badanie krwi partnera

Na wizycie u ginekologa lekarz poprosił mnie o wyniki badania krwi mojego partnera seksualnego. Do czego takie wyniki mogą być potrzebne? Da się z nich wykryć jakiegoś wirusa?Na podstawie wyników odpowiednich badań krwi można wysunąć podejrzenie chorób zakaźnych, ale również chorób nerek, wątroby

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Badania morfologiczne krwi - normy dzieci

Dla zainteresowanych normy badania morfologicznego krwi w zależności od wieku malucha: www.maluchy.pl/tabele/?nr=dzieci -- Anka i Karolinka (23.02.2004) Czy to nie jest wielka rzecz - znaczyć dla kogoś wszystko? Bruno Schultz A to moja zodiakalna rybka

Re: drobne dzieci

badania krwi i wyszły dobre. Teraz w sezonie letnim kiedy spotyka się dużo dzieci widze że jest najdrobniejszy wśród rówieśników. Byłam ciekawa w jakim wieku u Waszych dzieci nastąpił większy skok wzrostowy.

Poproszę o interpretację wyników. Hashimoto?

Witam, jestem kobietą, mam 26 lat, nie mam dzieci. W ostatnim czasie przytyłam ok 8 kg. Postanowiłam zrobić badania krwi. TSH wyszło: 4,612 ulU/ml (norma: 0,55 - 4,78) FT4: 11,92 pmol/l (norma: 7,86 - 14,41) Zrobiłam również USG tarczycy: Prawy płat: 47x12x16mm obj. 4,7 cm3 Lewy płat: 44x10x15mm

Badanie krwi - normy dla dzieci, gdzie znalezc?

Pytanie jak w temacie. Moze znacie jakas stronke, gdzie znalazlabym normy dla maluszkow? Z gory bardzo dziekuje.

wyniki badań (krew, mocz) a normy dla dzieci

gdzie mogę znaleźć normy dla dzieci (synek ma teraz 8 miesięcy). robiłam ostatnio mu badanie moczy: białko-6 (bez granic norm) pani, która wydawała mi wyniki powiedziała, że to coś poważnego - trzeba zbadać nerki, a pediatra po 3 dniach, że chyba nie należy się tym martwić... a

Re: 8 lat, czy to stres? jak sobie radzic?

Pobieranie krwi jednak różni się trochę od badania wzroku. O ile lęk przy pobieraniu krwi czy dentyście zdarza się stosunkowo często i ma jakieś uzasadnienie (choćby ból) o tyle lęk przy badaniu wzroku zdecydowanie w normie się nie mieści. -- Wiesz, co myślę ? - powiedziała Anna - Myślę, że to

Re: wyniki badań (krew, mocz) a normy dla dzieci

zum.org.pl/2.2.5.html normy laboratoryjne masz tu. Mysle, ze dosc szczegolowe. Swoja droga bialka w moczu w ogole nei powinno byc. -- http://zum.org.pl/img/banners/zum-234x60.jpg Forum dla Rodziców dzieci z wadami dróg moczowych Ocen przedszkole Twojej pociechy

Re: gdzie znajdę normy dla dzieci

www.maluchy.pl/tabele/1-badanie-morfologiczne-krwi-normy www.rady.biz/normy-wyniki-krwi-dzieci

Re: Pani Doktor czy może Pani zerkną na wyniki

Witam, wyniki ogólnie w normie dla wieku, norm OB u dzieci to 15. Dość niskie ciśnienie krwi. Ciała ketonowe mogą pojawić się w moczu przy słabym nawodnieniu, gorączce, wysiłku, też przy cukrzycy (ale glukoza w surowicy jest prawidłowa). Powtórzyłabym badanie moczu po dobrym nawodnieniu, pozdrawiam

Re: Badanie krwi - normy dla dzieci, gdzie znalez

Proszę :) www.zdrowedzieci.pl/zdrowie_dziecka-5-75-8.php -- Mikołaj urodzony 18.02.2007, waga 3,3 kg, wzrost 56 cm fotoforum.gazeta.pl/5,2,cui.html

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!