Wszystko o:

badania laboratoryjne w chorobach tarczycy

mmr

Ciała ketonowe w moczu, czyli ketonuria. Objawy i przyczyny ketonurii

Ciała ketonowe w moczu, czyli ketonuria. Objawy i przyczyny ketonurii

Ciała ketonowe nie powinny występować w moczu - ich obecność zawsze jest nieprawidłowością. Ciała ketonowe w moczu to najczęściej następstwo cukrzycy typu 1.

Chcesz wreszcie schudnąć? Upewnij się, że jesteś zdrowy. Nadmiar kilogramów bywa skutkiem konkretnej choroby

Odchudzanie nie da oczekiwanych rezultatów, gdy ważysz za dużo nie tylko z powodu braku ruchu i nadmiar kalorii. Wiele ukrytych problemów ze zdrowiem utrudnia lub wręcz uniemożliwia efektywną utratę wagi.

Badanie żywej kropli krwi - kolejny przekręt medycyny alternatywnej

Badanie żywej kropli krwi na dobre zawojowało polski rynek medycyny alternatywnej. Za ponad sto złotych możemy usłyszeć, że nasza krew jest pełna pasożytów, grzybów i larw. Ile w tym prawdy?

Tężyczka - objawy, diagnoza, leczenie

Tężyczka - objawy, diagnoza, leczenie

. Zdarzają się przypadki utraty przytomności i wystąpienia drgawek , przypominające te towarzyszące padaczce. Tężyczka jawna powiązana jest z niedoczynnością tarczycy. W przypadku tężyczki utajonej podanie najbardziej charakterystycznych objawów nie jest proste. Mogące ją zwiastować dolegliwości dzieli się

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

lekarza do poziomu maszyny" - to akurat wypowiedź internautki o nicku "rumpa", ale podobnych, w tym tonie jest więcej. Słusznie? - Na całym świecie kontrola stężenia TSH, czyli hormonu tyreotropowego, uznawana jest za bardzo pomocne narzędzie do wstępnego rozpoznawania chorób tarczycy

Chondrokalcynoza

Chondrokalcynoza

lekach. Bardzo często schorzenie pojawia się u osób z zaburzeniami metabolicznymi (hemochromatoza, dna moczanowa) i niedoborem substancji sprzyjających krystalizacji (postaci w jakiej nadmiar pierwiastka usuwany jest z organizmu). Ryzyko zachorowania rośnie przy chorobach tarczycy, przysadki mózgowej

Cholestaza

Cholestaza

. Ocenia się w nich wartość bilirubiny, aminokwasów, kwasów żółciowych. Zleca się także badania pod kątem infekcji czy zakażeń, oraz stężenia hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Dodatkowo wykonuje się tomografię , USG jamy brzusznej oraz biopsję wątroby. Leczenie cholestazy Ponieważ cholestaza jest

Ból pleców: sprawcą nie musi być chory kręgosłup! Poznaj przyczyny dolegliwości

Ból pleców: sprawcą nie musi być chory kręgosłup! Poznaj przyczyny dolegliwości

przypadku podejrzenia chorób kręgosłupa, stawów, zakończeń nerwowych, lekarz może zlecić wykonanie badanie rentgenowskie kręgosłupa, MRI, tomografię komputerową. Niewykluczone, że potrzebne będą też badania neurologiczne, laboratoryjne badania ogólne (np. przy podejrzeniu cukrzycy). Leczenie W

Guzy NET: jak powstają i są diagnozowane?

Guzy NET: jak powstają i są diagnozowane?

wątrobie, bo wówczas nie ma możliwości ich neutralizowania i trafiają do krwiobiegu. Zatem: czasem objawy i wykrycie bywa możliwe dopiero, gdy są przerzuty. Rozpoznanie wczesne zdarza się, ale zazwyczaj to odkrycia przypadkowe, np. w trakcie badań diagnostycznych, podczas operacji z powodu innej choroby

Choroba Raynauda

Choroba Raynauda

skurczu, dłoń początkowo powraca do naturalnego koloru by po chwili silnie się zaczerwienić. Zdarza się, że wraz ze skurczem pojawiają się obrzęk, ból i pulsowanie dotkniętego chorobą miejsca. Diagnoza W przypadku choroby Raynauda rozpoznanie opiera się na wywiadzie z pacjentem oraz badaniach fizykalnych

Choroby tarczycy?

laboratoryjnych w oderwaniu od stanu klinicznego pacjenta.Gdyby nie towarzyszyły Pani żadne dolegliwości - a badanie musiało zostać zlecone z konkretnego powodu - mógłbym powiedzieć, że wyniki badań laboratoryjnych nie wskazują na patologię w obrębie tarczycy i badanie przeciwciał tarczycowych nie jest

Tarczyca?

wykluczenia chorób tarczycy, osi przysadka - jajnik, a także cukrzycy. Lekarz rodzinny pomoże w interpretacji wyników i wykona badanie przedmiotowe i podmiotowe.Co zaś tyczy się niepokojących "męskich" włosów na piersiach i ramionach, to w nasileniu, które Pani opisuje nie stanowią powodu do niepokoju

Złe wyniki badań tarczycy

tarczycy oraz o widoczność guzów przysadki w badaniu MRI. Wnioskuję więc, że miał Pan wykonywaną diagnostykę z powodu podejrzenia wtórnej niedoczynności tarczycy (stąd niski poziom fT4) z powodu niedostatecznego wydzielania TSH przez przysadkę (stąd niskie TSH). Jeżeli ostatnie badania obrazowe były

Co z moją tarczycą?

Na temat tarczycy i chorób z nią związanych naczytałam się już sporo. Odwiedziłam dwóch endokrynologów. Pierwszy sprawę zbagatelizował. Wybrałam się do kolejnego wcześniej robiąc wyniki badań : TSH 1.95 mlU/l norma 0.27- 4.20 zaznaczam, iż miesiąc wcześniej tsh wynosiło 4,38mlU/l, FT4 20.02 pmol/l

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprócz objawów ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak śpię mam suchość nosa, że aż piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Proszę o interpretację, czy jest jakieś podejrzenie tarczycy?Wyniki badań hormonalnych

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Bardzo proszę o interpretację wyników!

Ja nie lekarz, tylko osoba chora na tarczycę ,ale zanim mi Hashimoto zdiagnozowano, wybadano u mnie kilka chorób,ktore cudownie przeszły wraz z ustabilizowaniem hormonów tarczycy. Depresja była jedną z nich. Jestem pewna, że Twój stan się poprawia jak będziesz dobrze prowadzona przez endokrynologa

Re: Tarczyca- wyniki badania, help

HASHIMOTO, czy choroby tarczycy. Radzę to sobie zapamiętać. Jest to stan niedostatecznego wydzielania hormonów tarczycy. Może to mieć różne przyczyny. Niektóre ( o ironio) są odwracalne: leki, niedobór jodu. Jednorazowe badania AUTORKI sugerują, że hormonów jest za mało! Wymaga to dalszej diagnostyki. I

Re: Badanie tarczycy- tutaj to modne...

laboratoryjnej! A nie że nieco przekroczone w dół czy w górę. Leczenie jest indywidualne i zależy od CAŁOŚCI obrazu klinicznego: badania hormonów kilkukrotnie na przestrzeni czasu, USG, przeciwciała, samopoczucie/objawy, choroby współistniejące. A nie że ZAZWYCZAJ się nie leczy albo zazwyczaj obserwuje. Wśród

Re: forumki Hashimotki

chorobie, bo wahania hormonów tarczycy i ogólnie, chora tarczyca daje bardzo wiele objawów, niekoniecznie kojarzonych z tarczycą.

tarczyca-badanie a doczesna suplementacja algami

wynik może być naprawdę zaburzony, pomimo tego, że objawy niedoczynności mam dalej? dodam, że podejrzewam u siebie niedoczynność tarczycy lub chorobę hashimoto, a na badanie chciałam iść jutro. spiruline i chlorelle przestałam jeść wczoraj. co robić? czekać z badaniem, czy iść jutro i się nie

Re: wyniki, wypadanie włosów, Novothyral

Nie ma sensu badać po tabletce. Na forum tutaj często pojawiało sie to pytanie - poszukaj postów, poczytaj dlaczego. Warto też wszelkie zmiany wprowadzać ostrożnie stopniowo, unikać skakania po dawkach, dawkę dopasować do samopoczucia oraz wyników. Warto jest nauczyć się swojej choroby, starać się

badanie krwi a doczesna suplementacja algami

wynik może być naprawdę zaburzony, pomimo tego, że objawy niedoczynności mam dalej? dodam, że podejrzewam u siebie niedoczynność tarczycy lub chorobę hashimoto, a na badanie chciałam iść jutro. spiruline i chlorelle przestałam jeść wczoraj. co robić? czekać z badaniem, czy iść jutro i się nie

Re: Chłoniak u ratlerka

Chłoniaka rozpoznaje się w oparciu o szczegółowe badania histopatologiczne i cytologiczne węzłów chłonnych a często także szpiku kostnego. Same badania laboratoryjne krwi nie są specyficzne. Powiększenie śledziony może towarzyszyć tej chorobie ale również nie jest wystarczające dla postawienia

Czy to Hashomoto?

niedoczynnosc tarczycy. Bardzo prosze o interpretacje wynikow. Czy jest to choroba Hashimoto? Czy powinnam brac suplementy, zmienic diete? Badania laboratoryjne: 2010 listopad TSH 72,1 (0,25-5 ulU/ml) 2013 marzec TSH 11,659 (0,350-4,940 ulU/ml) FT4 0,75 (0,71-1,48 ng/dL) 2015 kwiecień Thyrotropin ;P 19

Re: nowel1

TSH jest badaniem PRZESIEWOWYM w kierunku diagnozowania zaburzeń czynności tarczycy, zatem wynik 2,56, mimo że w normie laboratoryjnej, takich zaburzeń nie wyklucza. Jeśli są objawy sugerujące chorobę tarczycy, nie można poprzestać na wykonaniu TSH.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!