Wszystko o:

badania torbieli wątroby

kaole

Torbiele wątroby - typy i rodzaje

Torbiele wątroby - typy i rodzaje

Torbiel lub cysta to określenie chorobowej jamy (przestrzeni) powstającej w obrębie narządu. Narośl może być zbudowana z jednej bądź kilku komórek wypełnionych lepką substancją, przypominającą galaretkę. Medycyna wyróżnia trzy rodzaje torbieli - prawdziwą, rzekomą oraz krwotoczną.

Bąblowica - objawy, diagnoza, leczenie

Bąblowica, nazywana także echinokokozą, to choroba pasożytnicza wywoływana przez tasiemca. Najłatwiej można się nią zarazić jedząc niedokładnie umyte owoce leśne lub pijąc zanieczyszczoną wodę. Pozostawione przez pasożyta jaja są bardzo trwałe, nie przeszkadza im bardzo niska temperaturze. Znane są przypadki, że przetrwały nawet w okolicach koła podbiegunowego.

Acholia

Żółć to wydzielina produkowana przez wątrobę, która wspomaga pracę soków trawiennych. Jej obecność jest niezbędna przede wszystkim w procesie rozkładu i trawienia tłuszczów. Czasem wskutek zmian chorobowych dochodzi do zatrzymania jej przepływu.

Badania wątrobowe

Badania wątrobowe

przy wirusowym zapaleniu wątroby typu C Ultrasonografia i tomografia komputerowa - z ich pomocą wychwytuje się nieprawidłowości w budowie wątroby, rozpoznaje guzy, torbiele, ocenia drożność dróg żółciowych oraz ewentualne zmiany w pęcherzu żółciowym Scyntygrafia izotopowa - badanie polega na

Otrzewna - budowa, funkcjonowanie i choroby (zapalenie otrzewnej)

Otrzewna - budowa, funkcjonowanie i choroby (zapalenie otrzewnej)

wewnątrzotrzewnowe, śródotrzewnowe i zewnątrzotrzewnowe (pozaotrzewnowe). Narządy wewnątrzotrzewnowe są w całości pokryte otrzewną. Są to: żołądek, jelito cienkie, górna część dwunastnicy, wątroba, jelito ślepe, wyrostek robaczkowy, esica, górna część odbytnicy, śledziona, macica i jajniki. Narządy śródotrzewnowe

Cholestaza

Cholestaza

czynnik mogący aktywować cholestazje wewnątrzwątrobowe uznaje się różnego typu infekcje (np. zakażenie wirusowe, kiła, listerioza), zaburzenia metaboliczne (np. mukowiscydoza ), wady wrodzone i zaburzenia anatomiczne (np. skłonność do tworzenia się torbieli w wątrobie oraz nerkach). Schorzenie czasem

Laparoskopia

Laparoskopia

instrumentem ekranu. Kiedy jest wykonywana? Laparoskopia to przede wszystkim bardzo skuteczna i mało inwazyjna metoda. Pozwala niemal całkowicie uniknąć powikłań oraz skrócić czas rekonwalescencji pacjenta do minimum. Dlatego stosowana jest przy operacjach guzów jelita grubego i odbytnicy, torbieli wątroby

Wielotorbielowate zwyrodnienia nerek

Wielotorbielowate zwyrodnienia nerek

cięższej postaci torbiele rozwijają się w wątrobie i trzustce. Mechanizm ich rozwoju i stałego powiększania się nie jest jasny. Ryzyko zachorowania Wyższe u mężczyzn (zwłaszcza rasy czarnej), posiadaczy wadliwego genu i kobiet, u których stwierdzono torbiele w wątrobie . Diagnostyka Torbiele można wykryć

Niepłodność a bezpłodność - czym się różnią? Przyczyny niepłodności i bezpłodności

Niepłodność a bezpłodność - czym się różnią? Przyczyny niepłodności i bezpłodności

(np. alkoholizm, otyłość, chudość, zaburzenia psychiczne, niektóre leki, choroby tarczycy, nadnerczy, nerek, wątroby), choroby jajników, (np. zespół policystycznych jajników [PCOS]), choroby jajowodów (np. endometrioza , niedrożność jajowodów ), choroby macicy (np. mięśniaki macicy ), choroby

Ziarniniak kwasochłonny (histiocytoza z komórek Langerhansa)

Ziarniniak kwasochłonny (histiocytoza z komórek Langerhansa)

badania krwi konieczne jest wykonanie badań obrazowych. Morfologia może potwierdzić nieprawidłowości w budowie szpiku, niedokrwistość czy skazę krwotoczną. Pozwala także ocenić pracę wątroby. Tomografia komputerowa dobrze uwidacznia zmiany w kościach oraz w płucach. Ostateczną odpowiedz daje obecności

USG wątroby

odprzeponowy torbiel prosta śr. 8 mm - czy to poważne schorzenie?Torbiel prosta jest łagodną zmianą występującą w miąższu wątroby. Zaleca się okresowe wykonywanie badań obrazowych celem oceny czy zmiana nie powiększa się.

Torbiel na jajniku - wyniki badań

Lekarz stwierdził u mnie 'torbielik' na prawym jajniku i dodatkowo zlecił badanie TSH, FT-4 i PRL. Wyniki są następujące: TSH 3,45 mU/l (0,27-4,2); Tyroksyna wolna FT4 14,26 pmol/l (12-22); Prolaktyna 321 mU/l (127-637); w nawiasach normy. Zanim skonsultuję się ze swoim lekarzem, chciałabym uzyskać

Marskość wątroby?

marskości i czy trzeba coś z tym robić?Objawy przez Pana opisane rzeczywiście mogą być spowodowane rozwijającą się marskością wątroby. Jednak objawy kliniczne (nawet w połączeniu z typowymi nieprawidłowościami w badaniach laboratoryjnych) mogą jedynie nasuwać podejrzenie marskości. Aby jednoznacznie ją

Ból wątroby?

jakby cos na nią naciskało i wbijało szpikulec. Bywa ciemny mocz. Jak to wyleczyć? Lekarz powiedział że mi przejdzie. Wysłał na badania krwi i mówi, że ok. Czuje że nie jest ok. CO zrobić? Czy to może być martwica, otłuszczenie albo coś związane z wątrobą (choroba) czy może innego narządu? Mogę mieć

Torbiele na jajnikach

Mam problemy z torbielami na jajnikach. W chwili obecnej mam dwa 4cm na lewym jajniku, a 3 miesiące temu pękła mi torbiel na prawym jajniku. Lekarz zlecił zrobienie badań i jak na razie te są w normie tj. CA-125 - 19,1 u/ML, prolaktyna - 16,03 ng/ml oraz TSH - 2,21 ulU/ml. Bardzo chciałabym zajść w

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Przypadki pilne - czyli jakie?

WZW C wykryto u mnie 3 lata temu , jestem po wszystkich badaniach i czekam na leczenie.Od pół roku zmagam się z bólami kręgosłupa lędźwiowego , mój ból powoduje torbiel rdzenia kręgowego który uciska na korzenie nerwowe .Dodam iż moje włóknienie wątroby to F2 .Czy w związku z tym mogę być wpisana

Re: Lekko podwyższone markery nowotworowe jajnika

Witajcie, ja w trakcie swoich batalii z wielotorbielowatością jajnika słyszałam tylko jedno: markery nie są na tyle wiarygodnym i dokładnym badaniem aby wyłącznie na ich podstawie diagnozować nowotwory na tak lub nie. Ja np. miałam markery jajnikowe bardzo niskie, jelita grubego i wątroby też, a

tarczyca? czy coś innego? nieśmiała prośba o pomoc

dobry wieczór :-) mam 32 lata, kobieta :-) ok. rok temu znacznie pogorszyło się moje samopoczucie. poszłam do internisty, komplet badań - wszystko ok. obecnie przez przypadek wykryto w usg w prawym płacie zmianę ogniskową litą hypoechogeniczną, ze wzmożonym unaczynieniem, 8x12 mm. wynik BACC

bokser- dużo pije, mało je, osowiały,drżenie ciała

zatrucie, potem problemy z wątrobą/tarczycą. Po badaniach zalecił tylko suplementy wspomagające wątrobę, nie wypowiadał się o np nerkach. Przy okazji wyszło, ze ma znowu nadziąślaki (pół roku temu usuwane) Sunia osowiała, na spacerach trzyma się blisko nogi, usiłuje jeść jak najwięcej śniegu. Bardzo

Endokrynolog śląskie lub Kraków IO i niedoczynność

wzroście 175cm. Verospiron zażywalam tylko rok, ogólnie mam niskie ciśnienie i było mi słabo. Mam niedoczynność, która ostatnio chyba się nasila. Wynik z 5.2016 1,7 TSH ładnie obniżone po euthyroxie 50, a teraz 1.2017- 2.42 TSH i na zmianę euthyrox 50 i 75.Kolejne badania w czerwcu zobaczymy wynik. Krzywa

Re: Pomoże ktoś w interpretacji? Tarczyca

niedoczynnością tarczycy. fT3 powstaje głównie na drodze konwersji obwodowej w wątrobie i nerkach i inne czynniki mają wpływ na stężenie tego hormonu. Badanie USG wskazuje na obecność torbieli w tarczycy. LEKARZ 2. Ginekolog/endokrynolog. Badania koniecznie do powtórzenia. Ten sam lekarz zaleca leczenie komuś z

tomografia jamy brzusznej uczulenie na kontrast

Witam 4 miesiące temu w badaniu USG stwierdzono torbiele wątroby. Zalecenie weryfikacja w USG Doplera lub TK. Po otrzymaniu skierowania od onkologa na TK i ponad czteromiesięcznym oczekiwaniu w dniu badania dowiedziałam się, że nie wykonają badania bo jestem uczulona na kontrast {przyznałam się

złożony problem

Hej, jestem facetem, mam 34 lata, 1,98m, 112kg. Od jakiegoś czasu mam problemy ze zdrowiem, a w sumie miałem je wcześniej, tylko niedawno potwierdzają to badania - zaczęło się od badań przed operacją dyskopatii kręgosłupa, a miał to być mój jedyny problem, ech. :( Co do objawów, to mam wieczną

BÓL jajnika po odstawieniu visanne

zaczeło się tj. narastający ból brzucha najsilniejszy po prawej stronie przechodzący do pleców i biegunki co 2 dni. teraz biegunki mineły , zrobiłam badanie ob, ca 125, moczu, trzustki, wątroby wszystko ok, w usg wyszło, że po odstawieniu visanne urosła mi torbiel ok. 50 mm. Codziennie boli mnie różnie

Długotrwały ból głowy pomocy!!!!

bardzo zimno. Niekiedy zdarza się że po jednej tabletce ketonalu przestanie, a nieraz muszę brać więcej. Robiłam badania krwi, moczu, wątroby, magnezu, żelaza wszystko wyszło w normie. Czy jest ktoś w stanie mi pomoc?

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!