Wszystko o:

badanie cholesterolu ile kosztuje

Eliza Dolecka

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

Tanie, a nawet darmowe. Zazwyczaj bezbolesne. Pozwalają odkryć na czas wiele groźnych schorzeń. Oto badania na wagę życia. Co najmniej kilka zaskakuje.

Badanie żywej kropli krwi - kolejny przekręt medycyny alternatywnej

Badanie żywej kropli krwi na dobre zawojowało polski rynek medycyny alternatywnej. Za ponad sto złotych możemy usłyszeć, że nasza krew jest pełna pasożytów, grzybów i larw. Ile w tym prawdy?

Pigułka antykoncepcyjna dla mężczyzn już jest i działa! Przynajmniej w jednym jest lepsza od tej dla kobiet

Dotąd mężczyźni mieli do wyboru dwie metody zapobiegania ciąży partnerki - stosowanie prezerwatyw lub zabieg wazektomii. Niedługo dołączy do nich trzecia - "męskie" tabletki antykoncepcyjne, których skuteczność już została potwierdzona.

Choroby krążenia to główny zabójca w Polsce. Ocal życie - pokochaj swoje serce

Choroby krążenia to główny zabójca w Polsce. Ocal życie - pokochaj swoje serce

umiera więcej kobiet niż mężczyzn, ale panów dopadają one wcześniej. Zarazem na serce chorują coraz młodsze kobiety - palenie papierosów, stresy (także w pracy) to główni sprawcy kłopotów. Raz do roku mierz ciśnienie (lub częściej) i rób badanie krwi, by wykluczyć anemię , cukrzycę oraz

Propolis - kiedy warto stosować?

Propolis - kiedy warto stosować?

, który regularne przyjmowany pomaga wyrównać ciśnienie krwi. Zawarte w propolisie sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu, a w konsekwencji zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Z jego właściwości przeciwzapalnych mogą skorzystać osoby zmagające się chorobą reumatyczną. Posmarowanie bolącego miejsca

Pamiętaj o badaniach, czyli jak uprzedzić chorobę

pod uwagę fakt, że choroba ta rozwija się przez wiele lat, badać powinni się również młodsi ludzie. Generalnie uznaje się, że spirometrię powinien zrobić raz do roku każdy, kto pali regularnie od kilku lat. Badanie kosztuje 30-35 zł . Badanie wątroby Podczas pobierania krwi do

Czego to ludzie nie wymyślą "dla zdrowotności"! 9 naprawdę dziwnych metod "leczenia". Działają?

Czego to ludzie nie wymyślą "dla zdrowotności"! 9 naprawdę dziwnych metod "leczenia". Działają?

, które miały ocenić skuteczność medycyny komplementarnej, m.in. antropozofii, homeopatii i medycyny chińskiej. Trwające ponad sześć lat badanie kosztowało blisko 4,5 mln euro, a po przeanalizowaniu jego wyników w 2005 roku rząd Szwajcarii zdecydował o zaprzestaniu finansowania wszystkich form terapii

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

wykonywać co roku. W prywatnym gabinecie kosztuje ok. 30 zł. Zajrzeć w płuca Czyli przede wszystkim rentgen. Badanie to powinni wykonywać palacze - papierosy to główny czynnik ryzyka raka płuc. Należy wykonać dwa zdjęcia: przednio- tylne i boczne. Zdjęcia weź do ręki i

Polka na badaniach

Polka na badaniach

Polki nie lubią się badać - tak przynajmniej wynika z ankiet, jakie na zlecenie grupy LuxMed wykonała firma 4P research mix. Tymczasem badanie krwi i zawartego w niej cukru, cholesterolu, a także wartość jej ciśnienia - o tym każda Polka (i każdy Polak) powinna pomyśleć przynajmniej raz w roku

Moda na witaminę D zdecydowanie na wyrost. Zdrowi ludzie nie potrzebują żadnych suplementów

Moda na witaminę D zdecydowanie na wyrost. Zdrowi ludzie nie potrzebują żadnych suplementów

krwi i ustalenie dawkowania z lekarzem pierwszego kontaktu. Nie jest to takie proste: podstawowa analiza bez skierowania kosztuje ok. 80 zł (a są bardziej szczegółowe, droższe badania). Kontrolę poziomu wit. D może zlecić np. endokrynolog, a trudno się do niego dostać. Wielu internistów nie rwie się

Niski cholesterol, podwyższony DHEA

Zrobiłem badania hormonów. Oprócz niskiego poziomu testosteronu (w dolnej granicy normy) wyszedł mi podwyższony wynik badań DHEA 29,04 ng/ml (norma 1,80-12,50). Następnie zrobiłem kolejne badanie hormonów nadnerczy i DHEA-S04 jest w normie - wynosi 203,20 ug/dl (norma 139,70-484,40) oraz

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Za niski cholesterol

Cholesterol w rozbiciu na frakcje jest za niski. Czy to oznacza jakąś podstępną chorobę?W badaniu poziomu cholesterolu ważne jest, która frakcja znajduje się poniżej dolnej granicy normy. Zazwyczaj wykrywany jest zbyt niski poziom HDL, czyli frakcji cholesterolu mającej korzystny wpływ na organizm

Dieta a cholesterol

Zawsze miałam wysoki poziom cholesterolu. Po ostatnich badaniach jakie wykonałam norma 190 a u mnie 230. Trochę mnie to martwi, ponieważ staram się zdrowo odżywiać, dużo się ruszam... Myślę, że to wina jakiś rodzinnych tendencji do podwyższonego poziomu cholesterolu oraz tego, że od dziecka mam

Cholesterol - jak to z nim jest?

Jestem osobą dość szczupłą, staram się zdrowo odżywiać, w wolnych chwilach uprawiam sport,jednak zrobiłam sobie ostatnio badania, z których wynika , że mój cholesterol całkowity wynosi 6,44 mmol/l(norma do 5,2) HDL 2,16(norma 1,04-1,55) LDL 3,58(norma do 3,40) oraz trójglicerydy 1,55 (norma 0,4-1,7

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Osoby starsze i prawo jazdy

Każdy powinien przechodzić badania lekarskie co 5 lat, nie tylko osoby starsze. Znam korposzczurów z nadwagą, nadciśnieniem i cholesterolem, którzy ledwo wchodzą na drugie piętro, wyglądają jakby mieli dostać zawału za 5 minut i oni już w wieku 45 lat nie powinni prowadzić samochodu. Natomiast mój

Re: kwas foliowy

chlodny_ 07.04.17, 20:50 napisał..nie badałem lecz zgaduję..... Wykonaj badanie przed i po leczeniu będziesz wiedział czy i co pomogło Ja znalazłem taki tekst Doświadczenia kliniczne wykazują, że stężenie homocysteiny na czczo ? spada o około 40% po zażyciu doustnie ok. 650 mikrogramów kwasu

Re: Baba marta czyli marzec startuje i się rozpęd

Hm. Badania okresowe, powiadasz? Robilam dwa tygodnie temu, to jestem na bieżąco :) U nas - wiadomo, szpital - są co dwa lata. Oprócz wizyty u lekarza jest EKG i badanie poziomu cholesterolu. Nawet marnej morfologii czleku nie zrobią. A prześwietlenia płuc to akurat by mogli, bo rentgen mamy swój i

Re: Dekstrokardia/odwrócenie trzewi-Zespół Karteg

kontrastem dożylnym w obie ręce,RTG klatki piersiowej,spirometria,Holter EKG,Holter ABPM (Holter RR,Holter ciśnieniowy),badanie echo serca (echokardiograficzne serca,UKG,USG serca), badania genetyczne (np. w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie-Międzylesiu,można zgłosić się na Izbę Przyjęć lub ze skierowaniem

Re: Dekstrokardia/odwrócenie trzewi-Zespół Karteg

kontrastem dożylnym w obie ręce,RTG klatki piersiowej,spirometria,Holter EKG,Holter ABPM (Holter RR,Holter ciśnieniowy),badanie echo serca (echokardiograficzne serca,UKG,USG serca), badania genetyczne (np. w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie-Międzylesiu,można zgłosić się na Izbę Przyjęć lub ze skierowaniem

Re: Dekstrokardia/odwrócenie trzewi-Zespół Karteg

kontrastem dożylnym w obie ręce, RTG klatki piersiowej, spirometria, Holter EKG, Holter ABPM (Holter RR, Holter ciśnieniowy), badanie echo serca (echokardiograficzne serca, UKG, USG serca), badania genetyczne (np. w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie-Międzylesiu, można zgłosić się na Izbę Przyjęć lub ze

Re: Dekstrokardia/odwrócenie trzewi-Zespół Karteg

kontrastem dożylnym w obie ręce, RTG klatki piersiowej, spirometria, Holter EKG, Holter ABPM (Holter RR, Holter ciśnieniowy), badanie echo serca (echokardiograficzne serca, UKG, USG serca), badania genetyczne (np. w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie-Międzylesiu, można zgłosić się na Izbę Przyjęć lub ze

Re: Brak diagnozy a fatalne samopoczucie

chęć wszystkiego. Nie mam stwierdzonej anemii, choć czuję się tak jakby mój organizm nie produkował w ogóle energii. Nietolerancja glutenu (celiakia) została wykluczona badaniami, tak samo jak niedobór magnezu. Mam lekko podwyższony cholesterol. Zastanawiam się nad zbadaniem poziomu witamin. Paski

jak obniżyć cholesterol

/dl, HDL- 61mg/dl Homocyst. 15.2?mol/l Po następnym miesiącu: Ch- 280 mg/dl, LDL-205mg/dl, TR-92mg/dl, HDL- 57mg/dl Homocyst. 14,6 ?mol/l badania poziomu homocysteiny są drogie, a suplementacja kosztowała 150zł/mies (droga jest metylokobalamina, tańsza lecz gorzej przyswajalna jest cyjanokobalamina

EBM - złoto czy pozłotko?

dobre, dobrze zaprojektowane, dobrze przeprowadzone badanie kliniczne... Wszystko zgodne z EBM (Evidence Based Medicine) - podwójnie ślepe, randomizowane, z grupą kontrolną, ilość pacjentów włączonych do badania zaplanowana - wyliczona przed jego rozpoczęciem, punkty końcowe pierwszorzędowe i II rzędowe

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!