Wszystko o:

badanie fsh i lh

Użytkownik

Interpretacja wyników hormonów

Interpretacja wyników hormonów

Walczę z uciążliwym trądzikiem. Dermatolog skierował mnie na badania hormonów. Oto wynik: 3 dc; FSH - 7.82mlU /ml (3.5-12.5); LH- 5.4 mlU /ml (2.4-12.6); prolaktyna - 234 ulU /ml (25-629); DHEA -44.1 nmol/L (3.4-34.7); Testosteron - 1.80 nmol/L (0.32-2.40); 22dc; FSH -2.83 mlU/ml (1.7-7.7); LH- 3.2 mlU/ml (1.0-11.4); Progesteron -0.9 nmol/L (5.3-86); Estradiol - 37 pmol /L (161-774); Prolaktyna - 303 ulU/ml (25-629).

Czy kwalifikujemy się do inseminacji?

Mam 28 lat i od przeszło dwóch lat staramy się z mężem o dziecko. Wykonane miałam badania hormonalne: Estradiol 195,20; FSH 4,10; LH 12,05; Prolaktyna 7,27; testosteron nieco podwyższony 101,0 który po stosowaniu tabletek unormował się do 74,0. USG: echo endometrium jednorodne 13 mm jajnik prawy 37x28 mm z kilkoma drobnymi pęcherzykami oraz hyperechogenicznym obszarem Sr 14 mm(ciałko żółte), jajnik prawy 36x23 mm z licznymi drobnymi pęcherzykami. Wyniki męża są w normie jedynie morfologia plemników form prawidłowych wyszła 2%. Żaden lekarz nie stwierdził jednoznacznie czy mam zespół PCOS oraz czy przyczyną jest mały procent prawidłowych form u mężą. Dodam że miesiączki mam nieregularne ok.. 21-43 dc. Ostatni cykl 50 dc. Trudno mi zaobserwować zmiany w ciele oznaczające owulację jednak wykonuje testy zaraz po miesiączce do pierwszego dnia kolejnej. Ani razu nie miałam pozytywnego wyniku. Proszę o interpretację. Czy kwalifikujemy się do inseminacji?

Hormon folikulotropowy (FSH)

Wytwarzany przez przysadkę tzw. hormon folikulotropowy (FSH) wpływa przede wszystkim na płodność kobiety, niezbędny jest także mężczyznom. Dlaczego jest taki ważny i co mogą oznaczają wahania w jego stężeniu?

Zaburzenia jajeczkowania

Zaburzenia jajeczkowania

aprzysadkę: FSH i LH. Podczas owulacji poziom FSH spada, a LH rośnie, dzięki czemu pęka pęcherzyk Graafa i uwalnia się dojrzała komórka jajowa. Diagnostyka Określenie poziomu FSH, LH, estradiolu, prolaktyny we krwi na początku cyklu, badanie USG. Leczenie Stymulacja hormonalna owulacji. Humegon, Menopur

Zaburzenia miesiączkowania

Odpowiada Ewa Witkowska Żeby poznać przyczynę Pani dolegliwości należy wykonać szczegółowy panel badań hormonalnych (m.in. LH, FSH, prolaktyna). Sugeruję, aby udała się Pani na wizytę do lekarza ginekologa-endokrynologa, który zajmuje się diagnostyką zaburzeń miesiączkowania (do tego specjalisty

Podwyższona prolaktyna

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Na podstawie wyników trudno jest wykluczyć PCO - równie prawdopodobna może być hiperprolaktynemia czynnościowa. Dla wykluczenia zespołu policystycznych jajników konieczne będzie wykonanie pełnego profilu hormonalnego (wraz z FSH, LH i testosteronem), oraz wykonanie

Zespół policystycznych jajników (PCOS) - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Zespół policystycznych jajników (PCOS) - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

jednak pewne. Nieprawidłowości w funkcjonowaniu jajników są spowodowane nadmiernymi ilościami męskich hormonów, androgenów (przede wszystkim testosteronu ). Rolę odgrywa tu także zbyt duże uwalnianie hormonu luteinizującego (LH) i nieprawidłowa ilość hormonu folikulotropowego (FSH). Sama

Jądra - stąd ruszają plemniki. Jaka jest budowa jąder i jakie grożą im choroby?

Jądra - stąd ruszają plemniki. Jaka jest budowa jąder i jakie grożą im choroby?

produkcję plemników - proces ten nosi nazwę spermatogenezy. Jądra wydzielają także męskie hormony płciowe, między innymi testosteron i inne androgeny. Wydzielnicze funkcje jąder są regulowane przez hormony przysadki, folikulotropinę (FSH) i gonadotropinę (lutropinę, LH). > Przeczytaj: Gruczoły opuszkowo

Badania hormonalne, a zaburzony cykl miesiączkowy

policystycznych jajników), nie da się postawić diagnozy na podstawie jednego, czy dwóch badań. Zazwyczaj potrzebne jest połączenie badań laboratoryjnych (poziomy hormonów: FSH, LH, PRL, TSH, estrogenów, progestagenów, androgenów) oraz obrazowych (USG, MRI głowy). Zaburzenia miesiączkowania oraz problemy z

Jak się diagnozuje PCOS?

: - zaburzenia metaboliczne (otyłość, cukrzyca) - podwyższony stosunek LH do FSH Przedstawione przez Panią objawy wskazują jedynie na spełnienie jednego kryterium rozpoznania PCOS. Warto dopytać się swojego lekarza dlaczego postawił takie rozpoznanie. Być może były robione jeszcze inne badanie hormonalne lub też

Kiedy wykonać badania hormonalne?

Mam skąpe krwawienie przy niedoczynności tarczycy. Mam wykonać badania hormonalne. Kiedy wykonać badania hormonalne FSH, LH, PRL, PGN?

Kiedy wykonać badania hormonalne?

Lekarz zlecił mi badania hormonów: testosteron, prolaktyna, progesteron, ez, fsh, lh. Nie wiem jednak w jakiej fazie cyklu mam wykonać te badania ponieważ wszystkie mam wypisane na jednym skierowaniu? W którym dniu będzie najlepiej wykonać powyższe badania?Zazwyczaj badania LH, FSH i estradiolu

czy zajdę w ciążę chorując na toksoplazmozę i mając podwyższone FSH?

Witam!Mam już 2 dzieci i staramy się z mężem o dziecko od 2 lat.Teraz jestem na etapie badań.Mam podwyższone FSH 11.77(mam 32 lata) LH 7,92 i estradiol 45,87.Wyszło mi że mam toksoplazmozę (powiększone węzły złe samopoczucie zawroty głowy.Od 8 dni biorę rovamycynę i nie czuję poprawy.Moje wyniki

Hormony - jakie badać?

. Chciałabym wrócić do tabletek ale wcześniej zrobić badania hormonalne. Jestem pewna, że lekarz nie skieruje mnie na badania, więc chcę iść do niego z gotowymi wynikami. Jaki rodzaj hormonów powinnam zbadać?Z pośród badań, które warto wykonać przy zaburzeniach miesiączkowania warto wymienić: - LH, FSH

Badania hormonalne, a zaburzony cykl miesiączkowy

bardzo wiele (niedoczynność podwzgórza lub przysadki, guzy przysadki, choroby tarczycy, wady jajników, zespół policystycznych jajników), nie da się postawić diagnozy na podstawie jednego, czy dwóch badań. Zazwyczaj potrzebne jest połączenie badań laboratoryjnych (poziomy hormonów: FSH, LH, PRL, TSH

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Pytanie o wyniki badań tsh fsh lh prolaktyna

,810 Fsh: 5,4 w czym f.pęcherzykowa -3,5-12,5 f.owulacyjna 4,7-21,5 f.lutealna 1,7-7.7 po przekwitaniu- 25,8-134,8 Badanie LH 6,1 w czym f.pecherzykowa -2,4-12,6 f.owulacyjna- 14.95,6 f.lutealna- 1,0-11,4 po przekwitaniu 7.7-58,5 Badanie prolaktyna 13,9 czy powinnam sie martwic czy te wyniki sa wporzadku

Badanie FSH i LH

Witam serdecznie, Byłam ostatnio u ginekologa i zlecono mi wykonanie badania FSH i LH. Czekałam na pojawienie się okresu, ponieważ jest nieregularny lekarz kazał mi brać Castagnus. Okres dostałam dzisiaj, ale krwawienie jest bardzo skąpe, prawie go nie ma. Czy wykonanie badania będzie wiarygodne

NOWE WYNIKI BADAŃ, fsh lh, estradiol itp

121 pmol/l (77.1-921,4) 5.20% FSH 5,51 iU/l (3,35-21,63) 11,82% LH 6,05 U/l (2,39-6) 101,39% Testosteron 1,24 nmol/l (0,38-1,97) 54,09%

lh, fsh-badania jak przebiegają?

PLanuję przed wizytą zrobić badania LH FSH PROLAKTYNĘ, PROGRESTERON(ten trzeba zrobić kilka razy), a co zresztą? Czy na wyniki czeka się długo?

Pytanie o wyniki badań tsh fsh lh prolaktyna

Dzień dobry. Proszę o pomoc w przeanalizowaniu wyników badań robionych w 3 dniu cyklu. TSH 2,173 FSH 6,71 LH 9,83 PROLAKTYNA 339,70 Nadmienię, że od 3 lat z mężem staramy się o dziecko. Mimo iż wyniki mieszczą się w normie (wskazanej obok wyników) lekarz powiedział, że poziom LH jest bardzo

Re: Pytanie o wyniki badań tsh fsh lh prolaktyna

Strasznie mało badań jak na 3 lata starań: nie wiem po co Duphaston skoro nic nie piszesz o badaniu progesteronu, brak badań na choroby odzwierzęce, drożność, różyczka, żółtaczka badania nasienia. Napisałaś mało informacji, ale jeżeli to co jest w Twoim poście to wszystko co zrobił Twój lekarz to

Re: Badanie FSH i LH

na krwawienie, bo badanie może nie być wiarygodne. -- Biżuteria - moja pasja, moja praca, moja... :) Mój blog artystyczny

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!