Wszystko o:

badanie gfr

kaole

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

Nerki stanowią najważniejszą część układu wydalniczego. Odpowiadają za oczyszczanie organizmu, regulują ciśnienie tętnicze oraz gospodarkę kwasowo-zasadową. Jednym z badań oceniających działanie nerek jest GFR, dzięki któremu możliwe jest określenie tzw. przesączenia kłębuszkowego.

eGFR - co to takiego?

Jednym ze wskaźników, które podlegają ocenie przy diagnozowaniu schorzeń nefrologicznych, jest eGFR. Czym on jest, jakie są normy eGFR oraz jak przebiega takie badanie?

Kamica i atak kolki

Kilka lat temu po ataku kolki zdiagnozowano u mnie kamicę. Po wielu latach bez objawów znowu nastąpił u mnie atak kolki nerkowej. Od 5 dni biorę leki przeciwbólowe i rozkurczowe lecz nadal nie czuję się dobrze. Odczuwam mdłości i tępy ból. Moje wyniki badań zrobione po 5 dniach od ataku bólu nie wydają mi się takie złe: OB 74, badanie moczu: erytrocyty 30, nabłonki płaskie 56, bakterie 1760. Pozostałe chyba w normie. Kreatynina 0,78, GFR>60. Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś badania aby sprawdzić stan moich nerek?

Przewlekła niewydolność nerek: przyczyny, objawy, leczenie

Przewlekła niewydolność nerek: przyczyny, objawy, leczenie

ultrasonograficznego nerek, urografia ( badanie rentgenowskie dróg moczowych po dożylnym podaniu kontrastu), tomografia komputerowa , badanie elektrokardiograficzne (EKG). Parametrem, który służy do monitorowania uszkodzenia jest GFR, czyli współczynnik przesączania kłębuszkowego. Oblicza się go na podstawie wyniku

Badania a niewydolność nerek

Odpowiada lekarz Ewa Witkowska: Funkcję nerek oceniają takie parametry jak przesączanie kłębuszkowe (GFR), stężenie kreatyniny, mocznika, potasu, fosforanów, wapnia oraz morfologia i badanie ogólne moczu. Zobacz wszystkie porady

Klirens kreatyniny - jedno z badań nerek

Klirens kreatyniny - jedno z badań nerek

krwi, mierzy i waży pacjenta. Klirens kreatyniny: dlaczego i kiedy należy zbadać? Wartość klirensu ma szczególne znaczenie przy diagnozowaniu chorób nerek. Na jego podstawie określa się wielkość przesączenia kłębuszkowego ( badanie GFR ). Pozwala on nie tylko sprawdzić działanie narządu, ale

eGFR

eGFR

Cockcrofta-Gault'a to zestawienie ze sobą wymienionych wyżej parametrów. Drugi tzw. wzór MDRD stosowany jest w przypadku pacjentów ze zdiagnozowaną przewlekłą niewydolnością nerek i liczony jest na podstawie indywidualnych, zebranych od chorego danych. Czytaj także: Badanie GFR, czyli przesączenie

Choroba Mariona

Choroba Mariona

Mariona jest zabieg chirurgiczny polegający on na nacięciu tylnej części szyi cewki moczowej. Czytaj także: Badanie moczu: białko Bence'a-Jonesa Hematuria (Krwiomocz) Gruźlica układu moczowego eGFR Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

Ratuj życie za parę groszy, czyli tanie badania, które mają znaczenie

Ratuj życie za parę groszy, czyli tanie badania, które mają znaczenie

hipertensjologiem, czyli specjalistą leczenia nadciśnienia: Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci. Chorzy, którzy leczą się się na nadciśnienie, zwykle mają aparat w domu. Na pewno jest ktoś taki w twoim otoczeniu i możesz skorzystać z jego sprzętu (badanie nie boli i jest proste), zwłaszcza, gdy ma aparat

GFR w badaniu krwi - wynik

Nie moge znalezc w necie czy jest prawidlowy, moze ktos mi pomoze:) GFR 124,59 ml/min/1,73 m2 i rośnie Kreatynina 0,73 mg/dl ( 0,40-1,00) -- Siej myśl. – zbieraj działanie; siej działanie – zbieraj nawyk; siej nawyk – zbieraj charakter; siej charakter – zbieraj

eGFR

odebrałam badania i wyszlo zawyzone eGFR 130,6 ml/min przy czym norma wynosi 75-120. CRP oraz kreatynina w normie. bardzo mnie to martwi. Naprawde moze to oznaczac problem z nerkami?

eGFR

Witam! Ponieważ od dłuższego czasu bola mnie plecy, miałam zlecone badania. Morfologia, OB, mocz, mocznik wyszły ok. Natomiast kreatynina na granicy normy 0,9 (norma 0,50 do 0,90), eGFR 70 ml/min (60-89 ml/min/1,73m2 II° PChN wg MDRD). Troche mnie niepokoi eGFR. Poszukałam troche w

Co oznacza GFR nerek w badaniu scyntygraficznym?

Jestem po dwóch operacjach prawej nerki, gdyż mam zastoje moczu w tej nerce. Od jakiegoś czasu ma znowu bóle, nudności i czasami niewysoką temperaturę ( 37,5 ). Na polecenie lekarza zrobiłam scyntygrafie nerek. W badaniu tym wyszło, że mam nerkę prawą mniejszą od lewej, upośledzoną w fazie

GFR nerki - ktos się zna ?

Jesteśmy po badaniu izotopowym nerek. Było wykonane w celu diagnostyki głównie lewej nerki, która się dużo wolniej opróźnia niż prawa i jest w niej niewielkie zaleganie moczu. Mały ma po stronie lewej podmiedniczkowe przewężenie moczowodu. Wyniki badania położyły mnie na łopatki bo okazało

Re: Co oznacza GFR nerek w badaniu scyntygraficz

GFR to współczynnik przesączania kłębuszkowego. Jest wskaźnikiem wydolności nerek. Skoro chorujesz na nerki, to pewnie miałaś oznaczany klirens kreatyniny. Scyntygraficzny GFR ma takie same znaczenie, ale jest obdarzone mniejszym błędem.

Cukrzyca wynik mikroalbuminurii i eGFR pomozcie

Mam pytanie, 2 miesiace temur obilam mikroalbuminrie, wyszla 138, wysoko, lekarz zapisal mi Tritace, teraz zrobilam jeszcze raz to badanie, jeszcze nie mam wyniku ale eGFR wyszlo <60, czy moze to oznaczac, ze mikroalbuminuria zostala zle oznaczona, czy te badania nie maja ze soba zwiazku?

Re: Co oznacza GFR nerek w badaniu scyntygraficz

Czy mój wynik oznacza jakąś niewydolność nerek? Przed operacją, którą miałam zaledwie 10 miesięcy temu nie było takiej dużej różnicy między nerką prawą a lewą. GFR wynosiło: lewa 52,7 ml/min; prawa 47,3 ml/min. A teraz jest duża rozbieżność. Czy to coś oznacza???

Re: GFR-jak jest obliczany

Czyli wystarczy morfologia krwi czy jakieś bardziej szczegółowe badanie krwi żeby ten wskaźnik poznać?

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!