Wszystko o:

badanie komputerowe krwi kreatynina

kaole

Szpiczak mnogi - nowotwór szpiku kostnego

Szpiczak mnogi - nowotwór szpiku kostnego

Choroba Kahlera, określana w medycynie terminem szpiczak mnogi to choroba krwi dotykająca przede wszystkim osoby między 60 a 65 rokiem życia. Nietypowe i mało charakterystyczne objawy sprawiają, że często mylona jest z klasycznym przeziębieniem. Przez co postawienie prawidłowej diagnozy jest wyjątkowo trudne.

Mapa LP

Mapa artykułów

Nerka wstrząsowa

Choroby nerek mogą zagrażać życiu. Nerka wstrząsowa, czyli szczególna postać ostrej niewydolności nerek nie ma związku z chorobą nerek, a z nieprawidłowym ukrwieniem narządu. Schorzenie rozwija się jednak u niemal 80 proc. pacjentów z przewlekłą choroba nerek.

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Standardowe badanie krwi trwa zazwyczaj kilka minut i ogranicza się do pobrania niewielkiej ilości krwi. Ponieważ w punktach poboru nie wykonuje się analiz, tak zebrany materiał jest szczelnie zamykany i umieszczany w przenośnej lodówce i transportowany jest do

Zespół Goodpasture'a

Zespół Goodpasture'a

przeciwciał anty-GBM, jego obecność zazwyczaj nie pozostawia żadnych wątpliwości. Niekiedy dodatkowo wykonuje się tomografię komputerową klatki piersiowej, a także badanie wydzieliny oskrzelowo-płucnej. W niektórych przypadkach pobierany jest materiał z nerek do badania histopatologicznego (potwierdza ono

Trombocytopenia

Trombocytopenia

foliowego, kreatyniny i mocznika. Jeśli badanie krwi nie daje ostatecznej odpowiedzi wykonuje się badanie histopatologiczne szpiku kostnego i badania obrazowe (RTG, USG, tomografia komputerowa). Leczenie Sposób leczenia uzależniony jest przede wszystkim od przebiegu choroby i stopnia jej zaawansowania

Niewydolność nerek (ostra i przewlekła)

Niewydolność nerek (ostra i przewlekła)

komputerowa (zwykle bez kontrastu), badanie krwi (OB, stężenie wapnia, sodu, kreatyniny, mocznika, glukozy). Powikłania Nadciśnienie tętnicze , zapalenie osierdzia, zapalenie płuc, ostra niewydolność krążenia. Leczenie Zależy od przyczyny niewydolności. Często podawane są leki moczopędne i

Badania krwi

Badania krwi

trójglicerydów nie powinien się zmieniać. Badania kontrolujące funkcje nerek Wykonuje się je, gdy lekarz podejrzewa chorobę dróg moczowych lub zaburzenia przemiany materii. - Niepokojące jest m.in. zbyt duże stężenie we krwi mocznika i kreatyniny: Norma mocznika : 10-50 mg/dl; norma kreatyniny: 0,6-1,1 mg/dl

Analiza krwi

Analiza krwi

Morfologia krwi i OB Wyjaśniamy znaczenie symboli, pojawiających się na komputerowych wydrukach, które otrzymujemy: WBC - skrót od ang. white blood cells oznaczający białe ciałka krwi (leukocyty). - Norma to 4,0-10,0 K/ L. Gdy jest ich więcej, może to świadczyć o stanie zapalnym w organizmie

Badanie grupy krwi

Czy trzeba być na czczo przy badanie grupy krwi?Nie, badanie grupy krwi nie wymaga bycia na czczo.

Badanie krwi partnera

Na wizycie u ginekologa lekarz poprosił mnie o wyniki badania krwi mojego partnera seksualnego. Do czego takie wyniki mogą być potrzebne? Da się z nich wykryć jakiegoś wirusa?Na podstawie wyników odpowiednich badań krwi można wysunąć podejrzenie chorób zakaźnych, ale również chorób nerek, wątroby

Kuracja antybiotykowa, a badanie krwi

Czy po przebytej kuracji antybiotykowej można zrobić badanie krwi ? Czy wyniki badań nie będą mylne?Po przebytej kuracji antybiotykowej można wykonać kontrolne badania z krwi.

Poziom mocznika i kreatyniny

organizmu wyłącznie przez nerki - zlecając badanie ich poziomu w surowicy lekarz kontroluje funkcję tych narządów. Jeżeli czynność nerek jest upośledzona, mocznik i kreatynina nie mogą być usuwane z organizmu i ich poziom we krwi wzrasta. Dlatego w praktyce martwią nas głównie wartości powyżej górnej

Badanie endometrium

Fragmenty endometrium o gruczołach nierównomiernie i słabo rozrośniętych bez cech sekrecji, fragmenty błony śluzowej kanału szyjki macicy, treść śluzowa oraz skrzepy krwi. Jest się czego obawiać?Wynik badania histopatologicznego należy oceniać znając przyczynę z jakiego było ono wykonywane. Wynik

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Kotek umiera na niewydolność nerek - POMOCY!

Witam wszystkich i z góry dziękuję za wszelką pomoc. Mój kot wczoraj miał kolejne wyniki krwi, poniżej zamieszczam wyniki badań z ostatnich 10 dni: Wyniki badań krwi 28.08.2016 (niedziela): (zaznaczam, iż wyniki były wykonywane w normalnym szpitalu, nie od weterynarza a dzięki temu, iż jest to

Re: złe wyniki moczu - pomocy

ZUM leczy się dobrze dobranym antybiotykiem, po posiewie, nie zaś furaginą. Urolog wykonując usg, tak naprawdę nic nie zrobił, twoja córka powinna być zdiagnozowana pod kątem wad układu moczowego, w tym celu usg to badanie prawie żadne. Zmieńcie lekarza i domagajcie się specjalistycznych badań

Re: Niech ktoś mi pomoże!!! :(

.2010 95 norma 70-105 badania 10.2010 FT4 1,18 norma 0,932-1,71 TSH 0,909 norma 0,270-4,2 Glukoza 82 norma 75-115 wapń całk. 8,6 norma 9,0-10 Amylaza 43 norma 0-80 żelazo 66 norma 65-175 magnez 2,1 norma 1,8-2,6 TIBC 303 badania 09-2010 kreatynina 0,87 norma 0,6-1 CRP 1,5 norma 0,0-5 CKMB 10 norma 0

5 sekund szukania z google

Medica Standard To pakiet podstawowy, który obejmuje: porady lekarskie w ramach opieki podstawowej (nieograniczony dostęp do lekarza internisty, pediatry, ginekologa), testy diagnostyczne: pełne pobranie krwi, w tym badania poziomu glukozy, cholesterolu, kreatyniny, kwasu moczowego, bilirubiny

Objawy i brak diagnozy :(

-80 żelazo 66 norma 65-175 magnez 2,1 norma 1,8-2,6 TIBC 303 badania 09-2010 kreatynina 0,87 norma 0,6-1 CRP 1,5 norma 0,0-5 CKMB 10 norma 0-24 CPK 104 norma 38-174 magnez 2,5 norma 1,802,5 TSH 3GEN 1,388 norma 0,470-4,640 Free T4 1,18 norma 0,71-1,85 kał 10.2007 pasożyty nieobecne lambrie wynik ujemny (0

Re: Moje objawy - wyszła glista

norma 70-105 badania 10.2010 FT4 1,18 norma 0,932-1,71 TSH 0,909 norma 0,270-4,2 Glukoza 82 norma 75-115 wapń całk. 8,6 norma 9,0-10 Amylaza 43 norma 0-80 żelazo 66 norma 65-175 magnez 2,1 norma 1,8-2,6 TIBC 303 badania 09-2010 kreatynina 0,87 norma 0,6-1 CRP 1,5 norma 0,0-5 CKMB 10 norma 0-24 CPK

Re: Informatyka w medycynie czy warto???

komputerowe interpretacje wyników w postaci zdjęć itp. -automaty przecież komputerowo analizują EKG. Ja jestem informatykiem, i wiedząc, że komputer nie myśli, wolę wynik badania zinterpretowany przez komputer. Bo komputer jest rzetelny, nie jest złośliwy i robi mniej błędów. . Wiem, że fachowiec, gdy

Re: Prolaktyna - co to jest?

tarczycy - uwaga! wtórna niedoczynność nie powoduje hiperprolaktynemii) • mocznik i/lub kreatynina (w celu wykluczenia niedoczynności nerek) • próby wątrobowe Jeśli przyczyna hiperprolaktynemii nadal nie jest znana i/lub jeśli poziom prolaktyny przekracza 200 ng/ml, należy wykonać badanie

Re: Prolaktyna 60 min po MTC - 5934??????

badanie radiologiczne okolic siodła tureckiego - TK (tomografię komputerową), a lepiej NMR (tomografię rezonansu magnetycznego). Dawniej stosowany rentgenogram siodła tureckiego jest mniej przydatny. Badania te mają na celu odróżnienie hiperprolaktynemii organicznej, wywołanej przez guz przysadki

DO hhaloha-PILNE! -gruczolak przysadki

! wtórna niedoczynność nie powoduje hiperprolaktynemii) • mocznik i/lub kreatynina (w celu wykluczenia niedoczynności nerek) • próby wątrobowe Jeśli przyczyna hiperprolaktynemii nadal nie jest znana i/lub jeśli poziom prolaktyny przekracza 200 ng/ml, należy wykonać badanie radiologiczne okolic

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!