Wszystko o:

badanie krwi podczas miesiączki

badanie krwi

Badanie krwi

Morfologia krwi i OB: To podstawowe badanie najczęściej zlecane przez lekarzy. Wyniki pomagają poznać ogólny stan zdrowia pacjenta i w razie potrzeby zaplanować leczenie.

Lipidogram: Mówi o przemianie tłuszczów w organizmie. Ma znaczenie przy określaniu ryzyka choroby wieńcowej i miażdżycy.

Badania kontrolujące funkcje nerek: Wykonuje się je, gdy lekarz podejrzewa chorobę dróg moczowych lub zaburzenia przemiany materii.

Określenie poziomu cukru we krwi: Jest przydatne przede wszystkim w rozpoznawaniu cukrzycy. Do badania pobiera się krew na czczo, a następnie po posiłku lub po podaniu glukozy.

Badania kontrolujące funkcje wątroby : Wykonuje się je, aby rozpoznać schorzenia wątroby i dróg żółciowych.

Eliza Dolecka

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

Menstruacje towarzyszą kobietom od okresu dojrzewania do menopauzy. Są zjawiskiem fizjologicznym, dobrze poznanym. Niby wszystko o miesiączce wiadomo, a jednak... Niemal codziennie lekarze udzielający porad w naszym serwisie są o nią pytani. Ile powinna trwać? Jak powinna wyglądać? Dlaczego przychodzi po terminie? Czy każda zmiana jej charakteru świadczy o problemach ze zdrowiem? Wyjaśniamy

Menopauza - co to jest, kiedy się pojawia, jak sobie z nią radzić?

Menopauza najczęściej pojawia się u pań między 45. a 55. rokiem życia. Skutkuje przede wszystkim zanikiem cyklu miesiączkowego. Menopauza to także przykre dolegliwości jej towarzyszące - dotykają one większości kobiet przechodzących klimakterium.

Endometrioza: jak się objawia ta choroba i jak się ją rozpoznaje?

Endometrioza jest poważną chorobą kobiet w wieku rozrodczym, która może występować nawet u 15% pań. Wciąż nie wiemy, skąd się bierze, są trudności z jej rozpoznawaniem, a leczenie zachowawcze nie jest tak skuteczne, jak się powszechnie sądzi

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

swoim zdrowiem i chętniej idą do lekarza z "byle czym"? Niezupełnie. Niedokrwistości sprzyja niezdrowy tryb życia typowy dla kobiet aktywnych, także sama fizjologia (np. obfite miesiączki, karmienie piersią). 5 prostych badań, które ratują nam życie Czytaj także: O wątrobie O

Inhibina B - co to jest? Na czym polega badanie inhibiny B i jak interpretować jej poziom?

Inhibina B - co to jest? Na czym polega badanie inhibiny B i jak interpretować jej poziom?

kobiet jest taki, żeby przyjść na nie w pierwszej fazie cyklu menstruacyjnego (tzw. fazie folikularnej), najlepiej trzeciego dnia miesiączki. Badanie polega na zwykłym pobraniu krwi , trwa kilka sekund. > Zobacz: Cykl miesiączkowy - jak się zachowuje kobiece ciało? Inhibina B: normy inhibiny B u

Hashimoto: przewlekła choroba tarczycy. Objawy, diagnostyka i leczenie Hashimoto

Hashimoto: przewlekła choroba tarczycy. Objawy, diagnostyka i leczenie Hashimoto

, dłuższe i obfitsze miesiączki oraz suchą skórę. Hashimoto towarzyszą także obrzęki (głównie twarzy), natężona potliwość, wahania nastroju (a nawet depresja czy choroba afektywna dwubiegunowa), bezsenność, zaburzenia koncentracji. Hashimoto: diagnoza Podstawą diagnostyki jest badanie krwi. Aby zdiagnozować

Feromony - sposób na podryw czy chwyt marketingowy? Jak działają feromony?

Feromony - sposób na podryw czy chwyt marketingowy? Jak działają feromony?

kompromisowym rozwiązaniem jest robocze uznanie, że ludzie wydzielają jakieś sygnały zapachowe, a nie stricte feromony. > Sprawdź: Ile zapachów rozpoznaje twój nos? Marta McClintock, liderka badań nad zsynchronizowanymi miesiączkami, przeprowadziła analizę potu i oddechu mężczyzn, która sugeruje, że wzmaga

Choroba von Willebranda

Choroba von Willebranda

do częstych krwotoków z nosa, tworzenia się  siniaków oraz w przypadku pań przedłużających się miesiączek. Gdy niedobór czynników krzepnięcia jest bardzo duży obserwuje się wylewy  krwi do stawów i mięśni, niekiedy dochodzi do nawracających krwawień z układu pokarmowego Obok wywiadu

SINIAKI bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

SINIAKI bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

przy tym pamiętać, że prawidłowa krzepliwość to nie tylko osłona przed nieestetycznymi, ale w zasadzie niegroźnymi wylewami. Gwarantuje ona, że nie dochodzi do niebezpiecznych wylewów wewnętrznych, znacznej utraty krwi np. podczas miesiączki. Zresztą, w jej trakcie naczynia są słabsze i też łatwiej o

MORFOLOGIA: MCHC

MORFOLOGIA: MCHC

wybarwienia krwi (niedokrwistość hipochromiczna) - zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej Przekraczająca normę wartość MCHC nazywana jest w medycynie hiperchromią. Należy pamiętać, aby badanie było wiarygodne, materiał do badania nie powinien być pobierany w czasie miesiączki, ciąży. Ponadto na kilka dni

Wtórny zanik miesiączki

hospitalizcji w szpitalu na oddziale gastrologicznym, trafiła do endokrynologa, gdzie okazało się, że ma niedobór estrogenów. Leczy się obecnie hormonalnie, by wywołać miesiączkę. Wszystkie badania krwi, USG jamy brzusznej, endoskopia - ok. Ważne na pewno jest, że waży 44 kg (nie odchudzając się), mimo drobną

Badanie grupy krwi

Czy trzeba być na czczo przy badanie grupy krwi?Nie, badanie grupy krwi nie wymaga bycia na czczo.

Badanie krwi partnera

Na wizycie u ginekologa lekarz poprosił mnie o wyniki badania krwi mojego partnera seksualnego. Do czego takie wyniki mogą być potrzebne? Da się z nich wykryć jakiegoś wirusa?Na podstawie wyników odpowiednich badań krwi można wysunąć podejrzenie chorób zakaźnych, ale również chorób nerek, wątroby

Zbyt częste miesiączki

dziewiczej). Ginekolog dziecięcy jest również lepiej przygotowany od strony psychologicznej do prowadzenia rozmowy z młodzieżą.Jeśli więc nieregularne miesiączki są przyczyną niepokoju dla córki i dla Pani proszę rozważyć zapisanie się na badanie ginekologiczne w poradni dla dziewcząt (w Warszawie np. w

Wtórny zanik miesiączki

Mam 20 lat i wtórny zanik miesiączki i wyniki badań TSH 2,19uIU/ml(0,27-4,2), prolaktyna 7,8ng/ml, a po podaniu leku i badaniu za godzinę 82,12ng/ml( 4,79-23.3), testosteron 46,06ng/dl(6-80), DHEA S 617,6ug/dl(70-300),SHBG 34,30nmol/l (18-114). Czekam jeszcze na wynik jednego badania I7OHP. Przy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Badanie krwi podczas miesiączki?

Witam, mam pytanie - czy jest sens wykonywać badanie krwi (CRP ilościowo, IgG, morfologia) podczas miesiączki bardzo bolesnej i przy przyjmowaniu leków przeciwbólowych (rezygnacja z nich nie wchodzi z grę, ból jest zbyt silny, pacjentka leczona na nadciśnienie i boreliozę, osłabiona skutkami

Re: CIĄŻA, POMOCY

63 dzień cyklu ?! To jak długie masz te cykle? Kiedy miałaś ostatnią miesiączkę? Zrób jeszcze raz test, albo od razu idź na badanie z krwi.

Re: Zupełnie zielona - woła o pomoc

Miałaś robione USG ginekologiczne? Może to zespół policystycznych jajników? Wypadające włosy, trądzik i nieregularne miesiączki mogą wskazywać na zaburzenia hormonalne (poza tarczycą). Oczywiście nie wyjaśnia to wszystkich objawów. Brak magnezu może objawiać się migrenami (badanie z krwi jest

Re: Czy sie udalo...?

Zrób rano test płytowy. Jutro dzień spodziewanej miesiączki. Powinien wyczuć już ciążę. Powtorzysz w poniedziałek badanie z krwi i ..... Życzę powodzenia :)

Czy miesiączka zafałszuje wyniki badania krwi

Muszę zrobić badania krwi pod kątem sprawności wątroby (zresztą po to by bez obaw przyjmowac pigułki antykoncepcyjne). Czy mogę te badania wykonać w trakcie miesiączki? Czy ta przypadłość kobieca nie „zafałszuje” wyników?

Re: Czy miesiączka zafałszuje wyniki badania krwi

mokka napisała: > Muszę zrobić badania krwi pod kątem sprawności wątroby (zresztą po to by bez > obaw przyjmowac pigułki antykoncepcyjne). Czy mogę te badania wykonać w > trakcie miesiączki? Czy ta przypadłość kobieca nie „zafałszuje” wyn > ików? Z tego co wiem to

czy to hashimoto ????

niepowiekszona jednorodna hypoechogiczna bez zmian ogniskowych .obniżona echogenicznosc tarczycy . moje wyniki z krwi TSH 0,931 FT3 3,48 FT4 0,99 ANTY-TPO 0,28 mówił ze tarczyce mam zdrową według niego ale boje się ze to jednak choroba hashimoto tylko utajniona dodam ze miesiączki mam nieregularne prosze o rade

Re: Temperatura we wczesnej ciazy???

precyzyjniejszy test z krwi -badanie poziomu beta HCG, wtedy wszystko powinno się wyjaśnić. Trzymam kciuki!

Re: Ciąża z...poprzedniego cyklu?

Agnieszko, krwawienia na początku ciąży, szczególnie w terminie spodziewanej miesiączki zdarzają się. Najlepiej , żeby rozjaśnić sytuację, byłoby wykonać badanie poziomu beta HCG z krwi-wynik potwierdzający lub wykluczający ciążę otrzymasz po kilku godzinach.Biorąc pod uwagę nieprawidłowości w

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!