Wszystko o:

badanie mocznika

Katarzyna Oleksik

eGFR

eGFR

Szacunkowy współczynnik filtracji kłębuszkowej to parametr pozwalający ocenić działanie oraz wykryć niepokojące zmiany w obrębie nerek. Najczęściej określany jest u osób z podejrzeniem przewlekłej niewydolności nerek lub przy dobieraniu odpowiedniego dla pacjenta leku.

Klirens kreatyniny - jedno z badań nerek

Jednym z badań pozwalającym ocenić działanie nerek jest tzw. klirens kreatyniny. Nerki to najważniejszy element układu wydalniczego. To za ich sprawą usuwane są z organizmu szkodliwe substancje, a te korzystne zatrzymane. Dodatkowo oddziałują na wysokość ciśnienia oraz równowagę kwasowo-zasadową. Wszelkie zmiany chorobowe w ich obrębie mogą pociągać za sobą bardzo poważne konsekwencje.

Nerka wstrząsowa

Choroby nerek mogą zagrażać życiu. Nerka wstrząsowa, czyli szczególna postać ostrej niewydolności nerek nie ma związku z chorobą nerek, a z nieprawidłowym ukrwieniem narządu. Schorzenie rozwija się jednak u niemal 80 proc. pacjentów z przewlekłą choroba nerek.

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

krwi, co stanowi ok. 10 proc. krwi filtrowanej przez nerki. Badanie pozwala na ocenę pracy narządu i najczęściej wykonywane jest u osób z przewlekłą chorobą nerek oraz zażywających leki mogące je uszkadzać. GFR, czyli co? Wskaźnik GFR - poprzez pomiar ilości wpływającej i wypływającej z nerek krwi

Mikroskopowe zapalenie naczyń

Mikroskopowe zapalenie naczyń

badanie moczu. Pierwszy z testów wykazuje niedokrwistość, podwyższone CRP oraz OB. Wskutek zmian w nerkach w surowicy pojawia się mocznik oraz wzrost kreatyniny, a przede wszystkim obecność przeciwciał ANCA (przeciwciała przeciw cytoplazmie neutrofilów). W oparciu o badanie moczu stwierdza się białko

Mapa LP

udrażnianie żył serca ból pod lewą pachą kreatynina gfr wg mdrd erytrocyty świeże w moczu kłucie w prawej stronie brzucha badanie krwi alt dyskopatia na poziomie l4 l5 o czym świadczy wysokie ob podwyższony poziom mocznika we krwi drętwienie prawej nogi zacienienie płuc morfologia krwi

Łagodny rozrost prostaty

Łagodny rozrost prostaty

utrudnienia odpływu moczu. Zaburzenia erekcji, osłabienie libido. Diagnostyka Wywiad lekarski i badanie per rectum. Wykonuje się również badanie ogólne moczu, badanie biochemiczne wydolności nerek (poziom kreatyniny i mocznika) oraz poziomu PSA, czyli stężenia swoistego antygenu sterczowego, by wykluczyć

Wrzody dwunastnicy

Wrzody dwunastnicy

mocznika i sprawdza stężenie dwutlenku węgla. U tych pacjentów, u których za rozwojem choroby stoi patogen będzie on bardzo wysoki. Czasem, szczególnie gdy istnieje podejrzenie rozprzestrzenienia się zmian zleca się badanie radiologiczne. Leczenie Walka z chorobą najczęściej sprowadza się do farmakoterapii

Nieprzyjemny POSMAK W USTACH - skąd się bierze?

Nieprzyjemny POSMAK W USTACH - skąd się bierze?

ogólnego moczu i badania krwi (mocznik, kreatynina). Leczeniem powinien zająć się nefrolog lub urolog, gdy przyczyną niszczenia nerkowego miąższu jest jakaś przeszkoda, wymagająca interwencji zabiegowej. Uwaga! Wiele groźnych chorób układu moczowego przebiega bezobjawowo, stąd zalecane jest kontrolne

Trombocytopenia

Trombocytopenia

foliowego, kreatyniny i mocznika. Jeśli badanie krwi nie daje ostatecznej odpowiedzi wykonuje się badanie histopatologiczne szpiku kostnego i badania obrazowe (RTG, USG, tomografia komputerowa). Leczenie Sposób leczenia uzależniony jest przede wszystkim od przebiegu choroby i stopnia jej zaawansowania

Poziom mocznika i kreatyniny

organizmu wyłącznie przez nerki - zlecając badanie ich poziomu w surowicy lekarz kontroluje funkcję tych narządów. Jeżeli czynność nerek jest upośledzona, mocznik i kreatynina nie mogą być usuwane z organizmu i ich poziom we krwi wzrasta. Dlatego w praktyce martwią nas głównie wartości powyżej górnej

Celiakia, bóle brzucha - wyniki badań

diagnostyki o badania laboratoryjne funkcji nerek (mocznik i kreatynina z wyliczeniem GFR), wątroby (AST, ALT, bilirubinę wolną i sprzężoną), jonogram i glikemię na czczo.

Po przeszczepie nerki

Po przeszczepie nerki podniósł mi się poziom kreatyniny na 2,3, a miałem 1,5 a mocznik mam 44. Co to może oznaczać? Wymagana jest wizyta u lekarza?Wzrost stężenia mocznika i kreatyniny w surowicy (szczególnie w porównaniu do poprzednich wyników badań) świadczy o upośledzonej funkcji nerek

Usunięcie nerki przez nowotwór, a skąpomocz

także znaleźć przyczynę skąpomoczu. Badanie USG lub tomografia jamy brzusznej pozwoli wykluczyć wznowę. Aby ocenić funkcję nerki konieczne będzie wykonanie badań laboratoryjnych krwi (morfologii, stężenia kreatyniny i mocznika) a także badania ogólnego moczu. Jednym z odległych powikłań usunięcia nerki

Ból w klatce piersiowej i stawach

poszukiwaniu przyczyn Pani/Pana dolegliwości przydatne będzie również wykonanie podstawowych badań laboratoryjnych (morfologia, jonogram, CRP, OB, mocznik i kreatynina, badanie ogólne moczu), EKG i zdjęcia RTG klatki piersiowej

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: prosze o pomoc jakie badania zrobic i co dale

Badanie moczu pełne Krew mogrofolia i rozmaz Vit b12 ,żalazo OB ,CRP kreatynina ,mocznik próby watrobowę potas, sód ,magnez Hormony Tarczycy USG jamy brzusznej Dobry psycholog

Kotek umiera na niewydolność nerek - POMOCY!

. Po tygodniu podawanych kroplówek podskórnych (sól fizjologiczna), antybiotyku oraz różnych witamin ponownie przeprowadzono badanie krwi - mocznik wzrósł do 46,6 mmol/l, kreatynina wzrosła do 690 umol/l oraz erytrocyty spadły z 5,91 na 5,40. Przeszłam z nim na specjalną dietę Royal Canin Renal z

mocznik,kreatynina,wynik badania,prosze o porade?

Odebralam wyniki mojej corki.Poniewaz musiala miec zrobiona morflogie,zrobilam od razu badanie mocznika i kretyniny,zeby nie byla kluta 2 razy <do nefrologa mamy termin 30 maja dopiero>.Nie wiem czy sa w porzadku,nie wiem jakie sa normy dla dzieci,corka ma prawie 8 miesiecy. Wynik: mocznik w

Re: Udało się!

Właśnie...rozpocząć leczenie...ale jak tu je rozpocząć ,kiedy "tryb pilny"zaczyna mi się odsuwać...Ale mam pytanie ,czy przed terapią nowymi lekami mieliście zlecane oprócz genotypowanią.prób wątrobowych ,mocznika,kreatyniny i elektroforezy ,jakieś inne badania?

Re: Borelioza i nerki

Kreatynina, mocznik ok, w badaniu moczu duzo nablonkow, zawsze zasadowy odczyn..

Re: Słaby (i chyba pogarszający się) wzrok u kota

. A może też warto zrobić badanie ciśnienia? To robi pani dr Magdalena Garncarz (Filipek miał u niej to badanie). Wiadomo, że i tak odwiedzisz dr Jacka Garncarza, to może przedtem do żony, albo wg wskazań doktora. -- Wiesia + 5

Re: Wynik badan krwi vs objawy - kurka wodna jezi

No wiec wlasnie wrocilam z przychodni i mam skierowanie do specjalisty. Mam tez kolejne badania krwi w piatek: pelna morfologia (FBC), OB (ESR) a takze mocznik i elektrolity (?) (UE) plus bialko reaktywne. Juz mi slabo na mysl, ze znowu powinnam odstawic Naproxen, co by nie maskowal objawow

Re: Problem ze zdrowiem

Były to badania krwi na wszystko co możliwe, potas, żelazo, cholesterol, tarczyca równiez, badania mocznika nie pamiętam więcej ale było ich na prawdę dużo

Morfologia i Badanie moczu ZUM

,5) PLT płytki krwi 217 (150-450) MPV 9,15 fl (5-13) OB po 1 godzinie : 6 mm ( 8-12 ) ****** Chemia kliniczna: ASO - 375 lU/ml (0-200) ****** Azot mocznika 9,78 (6,00-23,00) CRP 0,14 (0,00-0,50) Kreatynina 81 umol/l (44-80) ****** Mocznik 3,5 mmol/l (2,8-8,1) Badanie ogólne moczu: Ciężar

Re: Bardzo proszę o pomoc

Badanie miałem robione przy okazji bycia w szpitalu, wtedy dużo oddawałem moczu, porobili podstawowe badania które wyszły ok ( Mocz, morfologia, crp, glukoza, kreatynina, mocznik, aspat, alat). I podejrzewali moczówkę, dlatego też miałem MRI przysadki (moczówkę wykluczono). Wcześniej miałem za

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

kreatyniny i mocznika we krwi, badanie osadu moczu oraz badanie na obecność methemoglobiny w moczu). Jeżeli podczas leczenia mesalazyną pojawią się zaburzenia czynności nerek, należy podejrzewać ich toksyczne uszkodzenie. Równoczesne stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych lub azatiopryny może

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

leczeniem i w trakcie leczenia należy kontrolować czynność nerek (oznaczanie stężenia kreatyniny i mocznika we krwi, badanie osadu moczu oraz badanie na obecność methemoglobiny w moczu). Jeżeli podczas leczenia mesalazyną pojawią się zaburzenia czynności nerek, należy podejrzewać ich toksyczne uszkodzenie

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

przerwać stosowanie leku, jeśli występują zaburzenia czynności wątroby. Nie zaleca się podawania leku pacjentom z zaburzeniami czynności nerek. Przed leczeniem i w trakcie leczenia należy kontrolować czynność nerek (oznaczanie stężenia kreatyniny i mocznika we krwi, badanie osadu moczu oraz badanie na

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!