Wszystko o:

badanie poziomu lh

kaole

Hormon luteinizujący(lutropina, LH)

Hormon luteinizujący(lutropina, LH)

Ułatwia zaplanowanie ciąży, walczy z niepłodnością lub wskazuje na chorobę jajników. Hormon luteinizujący, bo o nim mowa, występuje zarówno u kobiet, jak i mężczyzn a nieprawidłowości w jego stężeniu mogą zwiastować poważniejsze problemy zdrowotne.

Hormon folikulotropowy (FSH)

Wytwarzany przez przysadkę tzw. hormon folikulotropowy (FSH) wpływa przede wszystkim na płodność kobiety, niezbędny jest także mężczyznom. Dlaczego jest taki ważny i co mogą oznaczają wahania w jego stężeniu?

Zaburzenia jajeczkowania

Owulacja, czyli jajeczkowanie to niezwykle złożony proces zachodzący w organizmie każdej kobiety. Zaburzenia hormonalne mogą poważnie zakłócić ten proces, a tym samym utrudnić zajście w ciąże.

Hipogonadyzm męski - objawy, diagnoza, leczenie

Hipogonadyzm męski - objawy, diagnoza, leczenie

koncentracją oraz na uderzenia gorąca. 7 pytań o PENISA - możesz zapytać lekarza lub poznać odpowiedzi TERAZ (16+) Hipogonadyzm męski diagnoza Podstawę rozpoznania hipogonadyzmu męskiego stanowią badania laboratoryjne pod kątem stężenia testosteronu, LH (gonadotropina, jej stężenie ma znaczenie przy

Szyszynka: prawdopodobnie bardzo ważny gruczoł

Szyszynka: prawdopodobnie bardzo ważny gruczoł

człowieka: szyszynka A coś konkretniej? Niestety, im więcej badań, tym trudniej o powtarzalne, konkretne wnioski dotyczące funkcji szyszynki w organizmie. Czytaj więcej na ten temat: Oksytocyna odpowiedzialna za zakochanie? Wazopresyna, a praca nerek Kortyzol i jego rola w organizmie TSH I tarczyca

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

; Cukrzyca typu 2 przez dłuższy czas może przebiegać bezobjawowo, a jednocześnie siać spustoszenie w naszym ciele. Stąd zalecenie, żeby  badanie poziomu cukru we krwi wykonywać przynajmniej raz na 3 lata, by w porę wykryć niepokojące sygnały. Objawy, które powinny zwrócić naszą uwagę, to: wzmożone

Zespół policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników

(ok. 50-70proc. kobiet) Przyczyny Nie są znane. Zwraca się uwagę na rolę insuliny, której wysoki poziom wzmaga wytwarzanie androgenów. Diagnostyka USG jajników (jajniki powiększone, wielotorbielowate - na obwodzie widać kilkanaście niewielkich, jednakowych pęcherzyków). Badania laboratoryjne mogą

PRZYSADKA MÓZGOWA - pół grama wielkiej mocy

PRZYSADKA MÓZGOWA - pół grama wielkiej mocy

naprawdę bardzo skuteczne, najistotniejsze jest jednak wczesne rozpoznanie, nim problem z przysadką Bądź konkretnym hormonem) spowoduje już poważne zaburzenia. Tu ogromna rola pediatrów, internistów, neurologów, okulistów (zaburzania bywają zauważalne w badaniu dna oka) i ginekologów (kłopoty przysadkowe

Nadgorliwe jajniki

Nadgorliwe jajniki

brzuchu, między piersiami, wokół brodawek sutkowych, na ramionach, udach i plecach. Wysoki poziom androgenów może powodować tycie w okolicy pasa, pogrubienie głosu, a nawet łysienie w okolicy skroni. Na jakiej podstawie lekarz stawia diagnozę? Endokrynolog zleca oznaczenie poziomu hormonów i badanie USG

Zespół policystycznych jajników - jak uciszyć hormonalną burzę?

Zespół policystycznych jajników - jak uciszyć hormonalną burzę?

najszybciej zgłosić się do ginekologa endokrynologa. Lekarz zleca w takiej sytuacji badanie poziomu hormonów płciowych (w tym androgenów) we krwi oraz USG przezpochwowe. U kobiet z PCOS na zdjęciach USG jajniki wyglądają tak, jakby były otoczone wianuszkiem drobnych pęcherzyków. Hormony kontra hormony

Badanie TSH

?Opisuje Pani objawy niedoczynności tarczycy. Konieczne jest włączenie leczenia zastępczego hormonami tarczycy. Po wyrównaniu poziomu hormonów i przy stałym ich przyjmowaniu pod okresową kontrolą lekarza, dodatkowe leczenie najprawdopodobniej okaże się niepotrzebne. Sugeruję więc jak najszybciej zgłosić

Antykoncepcja a badanie testosteruonu

Mam pytanie: czy jeżeli przyjmuję tabletki hormonalne to czy mogę zrobić badanie na poziom testosteronu? Czy nie ma sensu przy terapii hormonalnej?W większości przypadków oznaczenia hormonów płciowych należy wykonywać przy odstawionej terapii hormonalnej. Wyjątkiem jest specjalne zalecenie lekarza

Kiedy wykonać badania hormonalne?

Lekarz zlecił mi badania hormonów: testosteron, prolaktyna, progesteron, ez, fsh, lh. Nie wiem jednak w jakiej fazie cyklu mam wykonać te badania ponieważ wszystkie mam wypisane na jednym skierowaniu? W którym dniu będzie najlepiej wykonać powyższe badania?Zazwyczaj badania LH, FSH i estradiolu

Jak wyglądają badania na poziom hormonów?

Chce wykonać badania na poziom hormonów. Jak wyglądają takie badania?Na układ hormonalny (endokrynny) człowieka składa się bardzo duża ilość różnych narządów wydzielania wewnętrznego, które pełnią rozmaite funkcje. Nie istnieje jedno badanie, lub nawet panel badań, który pozwoliłby na całościową

Poziom kwasu mlekowego

Od czego może być podwyższony poziom kwasu mlekowego? Oto wynik badania: LAC (0,5-2.2)- mój wynik 4.48. Badanie to miałam wykonane ze względu na straszne bóle mięśniowe. Byłam diagnozowana pod kątem chorób tkanki łącznej (obserwacja w tym kierunku negatywna), pod kątem chorób mięśniowych (wszystko

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

czy badanie poziomu FSH i LH......

Czy badanie poziomu FSH i LH mogę zrobic późnym popołudniem (czyli już nie na czczo i rano)? Czy taka pora działa zaburzająco na wynik? Pytam, bo przy badaniu prolaktyny np. pani w laboratorium kazała mi przyjść rano (do 9) i na czczo. Wydaje mi się, że na FSH i LH (przy ocenie rezerwy jajnikowej

Re: Czerwiec - miesiąc dwóch kreseczek :-)

Monitoring to częste 2-3 wizyty USG w okolicach owu, badanie rozmiaru pęcherzyka, określenie poziomu LH i progesteronu oraz ewentualnie podanie zastrzyku na pęknięcie pęcherzyka. Poza tym wskazówki kiedy przytulanie a kiedy regeneracja nasionek :)

Re: czy badanie poziomu FSH i LH......

Pora badania poziomu zarówno FSH, jak i LH moze byc dowolna. Oczywicie najlepiej zrobic je rano, na czczo, ale te zrobione popoludniem nie wychodza w zasadzie szczegolnie inaczej. Po prostu zaznacza sie wtedy, czy proba byla robiona na czczo czy nie. Tak dzialamy u mnie w laboratorium. Nie

Re: czy badanie poziomu FSH i LH......

hormonów nie trzeba badac na czczo, na czczo to trzeba badac np. cukier, cholesterol albo w ogóle morfologię, natomiast hormonów nie, taką informację udzieliła mi pani w laboratorium

czy badanie poziomu FSH i LH......

Dziewczyny, umieściłam ten post na Zdrowiu kobiety, ale tam nikt nie odpowiada, dlatego pytam Was: czy badanie fsh i lh mogę zrobić późnym popołudniem czyli nie na czczo i nie rano? Mój tryb pracy uniemożliwia mi wizytę w laboratorium rano, a w środe wyjeżdżam i szkoda mi czekać do początku

Re: czy badanie poziomu FSH i LH......

no niby mozna...ale, zawsze to rano na czczo najpewniejsze wyniki. -- "Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie bylo cudem, albo tak, jakby cudem bylo wszystko" - Albert Einstein Moje wykresy

Re: czy badanie poziomu FSH i LH......

moze dlatego do 9 (zakladam ze to przychodnia) bo do tej godziny krew jest pobierana ;) przynajmniej tak jest w mojej przychodni... ale jesli nie to po co na czczo i po co do 9?! z tego co wiem to pora dnia i pokarmy nie maja wplywu na fsh i lh (inaczej jest w przypadku prolaktyny). natomiast

Re: Przedwczesna menopauza czy problem z tarczycą

Najlepszym rozwiązaniem byłaby hospitalizacja. W warunkach ambulatoryjnych nihe da się zrobić np. dobowego rytmu kortyzolu i prolaktyny. Czy wraz FSH był oznaczany poziom LH? Pamiętasz, którego dnia cyklu były robione badania? Czy była oznaczana rezerwa jajnikowa? Oprócz badań endokrynologicznych

Re: Moje nowe wyniki

To zalezy w jakim dniu cyklu robilas badania, jesli w trakcie owlacji to poziomy fhs i lh beda wysokie. Jesli 1-4 dzien cyklu to moze cos na rzeczy byc z menopauza. Badania h. plciowych aby byly obiektywne robimy w 2-3 dzien cyklu.

Re: Przedwczesna menopauza czy problem z tarczycą

,7-14,7)(po menopauz.11,3-39,8) estradiol 36 (folik:20-160) (sr.cyklu34-400) (luteal. 27-246)(po menopauz.20-30) kolejne badanie (pierwszy dzień cyklu, po trzy miesięcznej przerwie): FSH 15,10 (folik:3,7-8,9) (sr.cyklu 4,9-20,4) (luteal. 1,9-6,6)(po menopauz.8,8-103) LH 12,70 (folik:1,9-6,8) (sr.cyklu 6

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!