Wszystko o:

badanie prolaktyny podczas miesiączki

Eliza Dolecka

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

Nieregularne lub przedłużające się cykle, czy brak miesiączki - u kobiet w wieku rozrodczym to problem, którego nie można bagatelizować. Nie musi oznaczać wyłącznie trudności z zajściem w ciążę, ale i kłopot zdrowotny, np. z tarczycą, rzutujący na funkcjonowanie całego organizmu.

Usunięcie macicy - to konieczne?

Mam 37 lat, 3 dzieci - dwójka, urodziła się poprzez cesarskie cięcie. W trakcie wszystkich 3 ciąż miałam tzw. cukrzycę ciążową. Po trzeciej ciąży (2009 r. cc) zaczęły się problemy z miesiączką. Najpierw były bardzo obfite (przez 2 dni zmiany podpasek / tamponów co pół godziny itp., w nocy co 2-3 godziny), towarzyszyły im bardzo silne bóle brzucha. Po kilku miesiącach krwawienia osłabły, bóle również, ale normą stało się krwawienie przez 3-4 dni, przerwa 4-5 dniowa i następnie silne plamienia, lekkie krwawienia przez kolejnych 4-5 dni. Lekarz ginekolog zalecił zbadanie poziomu prolaktyny i hormonów tarczycy (wyniki w normie). Cały czas balansuję na granicy anemii. Lekarz rodzinny zalecił usunięcie macicy, ale nikt nie potrafi mi powiedzieć, co się dzieje. Cytologia wynik I, USG nie wykazało żadnych zmian. Bardzo proszę o odpowiedź jakie badania mogłabym wykonać, aby mój problem wyeliminować. Czy usunięcie macicy rozwiąże te wszystkie problemy?

12 pytań o miesiączkę

Menstruacje towarzyszą kobietom od okresu dojrzewania do menopauzy. Są zjawiskiem fizjologicznym, dobrze poznanym. Niby wszystko o miesiączce wiadomo, a jednak... Niemal codziennie lekarze udzielający porad w naszym serwisie są o nią pytani. Ile powinna trwać? Jak powinna wyglądać? Dlaczego przychodzi po terminie? Czy każda zmiana jej charakteru świadczy o problemach ze zdrowiem? Wyjaśniamy

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

;, przyjrzyj się staranniej swojej miesiączce, gdyż jest ważnym źródłem informacji o twoim zdrowiu. Brzuch boli Charakterystyczne niezbyt nasilone skurcze podczas miesiączki są naturalne, a nawet potrzebne. Zwykle utrzymują się, z przerwami, do 48 godzin. Ten rodzaj bólu wywołują skurcze macicy, konieczne, by

Zaburzenia jajeczkowania

Zaburzenia jajeczkowania

aprzysadkę: FSH i LH. Podczas owulacji poziom FSH spada, a LH rośnie, dzięki czemu pęka pęcherzyk Graafa i uwalnia się dojrzała komórka jajowa. Diagnostyka Określenie poziomu FSH, LH, estradiolu, prolaktyny we krwi na początku cyklu, badanie USG. Leczenie Stymulacja hormonalna owulacji. Humegon, Menopur

Mastopatia

Mastopatia

fizykalnego oraz USG piersi zleca się badania laboratoryjne. Określa się w nich przede wszystkim stężenie estradiolu, progesteronu, prolaktyny, LH i FSH . Jeśli ból spowodowany jest nieprawidłową gospodarką hormonalną wprowadza się terapię hormonalną. Obok farmakoterapii zaleca się zmianę diety. Przede

Żeńskie hormony

Żeńskie hormony

miesiączka (menarche). - U dojrzałej kobiety estrogeny wpływają na przebieg cyklu miesiączkowego i jego regularność. Ich stężenie wzrasta od pierwszego dnia cyklu aż do owulacji. Bez tego niemożliwe byłoby jajeczkowanie, a więc i zapłodnienie. Po owulacji ich poziom opada i najniższy jest przed okresem. Po

PRZYSADKA MÓZGOWA - pół grama wielkiej mocy

PRZYSADKA MÓZGOWA - pół grama wielkiej mocy

sterowaną przez ten gruczoł. Szczęśliwie, ewentualne zaburzenia leczy (bądź nadzoruje) jeden specjalista, czyli endokrynolog. To do niego powinniśmy trafić, gdy z hormonami jest coś nie tak. Przedpotopowe myślenie sugerujące, że hormony wyrównają się same (trzeba tylko zajść w ciążę lub dożyć miesiączki

Zespół policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników

Dołącz do nas na Facebooku! Objawy - brak jajeczkowania, zaburzenia miesiączkowania (rzadkie, skąpe miesiączki) - hiperandrogenizm, czyli nadmiar męskich hormonów, przejawiający się m.in. występowaniem nadmiernego owłosienia typu męskiego (sztywne mocne włosy na ramionach, plecach) - otyłość

Czy jestem w ciąży? Pierwsze objawy

Czy jestem w ciąży? Pierwsze objawy

interpretowanych jako pierwsze objawy ciąży. Czy rzeczywiście na ich podstawie można określić, czy doszło do zapłodnienia? Dlaczego odczuwasz objawy mogące świadczyć o ciąży, skoro nie doszło do zapłodnienia? Brak miesiączki - to jeden z głównych objawów ciąży. Ale brak krwawienia może być równie dobrze

Wtórny zanik miesiączki

Mam 20 lat i wtórny zanik miesiączki i wyniki badań TSH 2,19uIU/ml(0,27-4,2), prolaktyna 7,8ng/ml, a po podaniu leku i badaniu za godzinę 82,12ng/ml( 4,79-23.3), testosteron 46,06ng/dl(6-80), DHEA S 617,6ug/dl(70-300),SHBG 34,30nmol/l (18-114). Czekam jeszcze na wynik jednego badania I7OHP. Przy

Jak wyleczyć brak miesiączki?

postępowanie jest poznanie przyczyny zaburzeń miesiączkowania. Jeżeli dotychczas miesiączki pojawiały się normalnie a kilka miesięcy temu krwawienia ustały, konieczne jest przeprowadzenie badań hormonalnych. Podwyższony poziom prolaktyny lub niedoczynność tarczycy są jednymi z najczęstszych przyczyn wtórnych

Podwyższona prolaktyna

dało. Kolejna ginekolożka też nie stwierdziła nic niepokojącego (USG w porządku, zleciła badania ogólne moczu, krwi, TSH, prolaktynę i estradiol-wyniki wszystkie w normie). Następna ginekolog (ponoć sprawdzona) po wywiadzie i zrobieniu USG kazała poczytać na temat PCO i zleciła badania prolaktyny na

Zbyt częste miesiączki

dziewiczej). Ginekolog dziecięcy jest również lepiej przygotowany od strony psychologicznej do prowadzenia rozmowy z młodzieżą.Jeśli więc nieregularne miesiączki są przyczyną niepokoju dla córki i dla Pani proszę rozważyć zapisanie się na badanie ginekologiczne w poradni dla dziewcząt (w Warszawie np. w

Brak miesiączki, ból jajników?

i przechodziły. Teraz mija czas w którym powinna pojawić się miesiączka, a jej nie ma. Poza tym moje piersi są nabrzmiałe, bardzo boli mnie brzuch oraz lewy jajnik, czuję się "spuchnięta", mam wzdęcia. Czy może okazać się to zapalenia jajników (kiedyś już je miałam- około pół roku temu). Bardzo

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Lipcowe testowanie - nowe zycie na wiosne :)

Tez sie podobnie zastanawiam. Miesiączki mam jak w zegarku i prolaktyny w moim komplecie badań nie kojarzę.

Re: Brałybyście tabletki?

Wysoka prolaktyna nie chorobą samą w sobie, a norma to nie jest też wartość dana od Boga, by każdemu z odchyłem od normy zaświadczać od razu chorobę i potrzebę terapii. Pytanie jest, w czym ci ta wysoka prolaktyna w ogóle przeszkadzała (np. brak miesiączki?) i czy lekarz oprócz badania

Re: pytanie do eksperta

hormon wydzielany w przysadce mózgowej. Zbyt wysoki poziom prolaktyny może być przyczyną poważnych kłopotów ze zdrowiem. Zbyt duże stężenie hormonu prolaktyny we krwi może świadczyć o poważnych chorobach i bywa niebezpieczne. Masz nieregularne miesiączki, nie możesz zajść w ciążę? A może skarżysz się na

Re: Marcowe testowanie

zupełnego zatrzymania miesiączki, powyżej 100 ng/ml - budzi podejrzenie guza przysadki mózgowej.

Re: badania hormonalne

Czy obserwujesz swój cykl? Mieszysz temperaturę, oglądasz śluz? Bo na wykresie temperatury zazwyczaj widać objawy podwyższonej prolaktyny, jak również inne niedomogi; wiadomo wtedy, jakie badania przydałyby się w pierwszej kolejności. A sama regularność miesiączek niewiele znaczy. Można mieć

15-latka i coraz niższe ft4

Interpretacja wyniku: 15-19 punktów istnieje duże podejrzenie że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH; jeśli wynik będzie w normie, wykonaj dodatkowe badania: FT4 i FT3 1. Objawy, które odczuwasz częste bóle głowy (w szczególności migreny) nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie

Brak miesiączki po porodzie niska prolaktyna anemi

, Zrobiłam badania krwi I: obniżone krwiny czerwone (TROCHĘ PONIŻEJ NORMY) hormon tarczycy w porządku , OB 13 , prolaktyna 3 (DUŻO PONIŻEJ NORMY)czy jest coś nie tak brak miesiączki>anemia?>ob > za niska prolaktyna > proszę o jakąś podpowiedź, wybieram się do ginekologa za 2 tygodnie

Niechęć do życia

Dzień dobry, jestem nowa :) Mam 20 lat. Mam podejrzenie wpn, badania które wykonalam wyglądają tak: -17 oh progesteron 2.14 przy normie do 1.3 -dheas 435 przy normie do 407 -androstendion 3.45 przy normie 3.30 Mam straszny tradzik, zaczęło się około 9 roku życia, teraz jest coraz gorzej. Miesiączka

Re: Brak jajeczkowania-co dalej?

spowodowane jest nieudanymi podejściami do owulacji, czy jest tylko jedno podejście w cyklu, ale opóźnione. Z wykresu widać też wiele na temat hormonów - np. jak długa jest faza lutealna, albo czy nie za wysoki jest poziom prolaktyny. Nawiasem mówiąc, jak chcesz badać coś w laboratorium, to właśnie prolaktynę

Re: Samopoczucie tragedia - po roku leczenia

.miesiącu byłam łyżeczkowana jako diagnostyka obfitych krwawień ? badanie histo ?ok , nie przerośnięte endometrium - od strony ginekologicznej ok. Mimo ze co miesiąc umieram z powodu obfitych miesiączek. Zresztą jak na tą dolegliwość moja morfologia jest bardzo dobra. HGB:14,5 (12-16) HCT %: 41,5 (37

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!