Wszystko o:

badanie pt 1

Wielka Encyklopedia Medyczna

Nowotwory nerek

Nowotwory nerek

W nerce, podobnie jak we wszystkich innych narządach organizmu ludzkiego, mogą pojawić się łagodne lub złośliwe zmiany o charakterze nowotworowym. Nowotwory nerek stanowią ok. 3% wszystkich rodzajów neoplazji.

Biopsja

Technika chirurgiczna polegająca na pobraniu za pomocą odpowiednich przyrządów fragmentu tkanki z narządów w celu oceny mikroskopowej struktury i ustalenia ewentualnego charakteru patologicznego (np. nowotworu złośliwego).

Dla dzieci rak to nie wyrok

Dziecięcy nowotwór to choroba jak każda inna. Tyle,że w tym przypadku najmniejsza nawet zwłoka w leczeniu może dramatycznie pogorszyć stan dziecka. Rodzice! Jeśli cokolwiek was niepokoi, nie czekajcie, idźcie do lekarza.

Astenia czyli przewlekłe zmęczenie

Astenia czyli przewlekłe zmęczenie

kilku nieskomplikowanych ustaleń diagnostycznych i przeprowadzenia badań klinicznych: badanie krwi, funkcji nerek i wątroby, badanie elektrolitów, test na obecność cukru we krwi oraz badanie moczu wraz z badaniem hormonów tarczycy i radiografia klatki piersiowej. Powyższe badania wystarczają zazwyczaj

Densytometria kostna

Densytometria kostna

normy, zaleca się okresowe badania i kontrolę ubytku masy kostnej, zwłaszcza w latach następujących bezpośrednio po menopauzie (> menopauza). Około 1/6 kobiet w okresie postmeno pauzalnym ma skłonność do szybkiej utraty masy kostnej. Na leczenie mogą zostać skierowane pacjentki, u których nie

Artroza i choroby stawów

Artroza i choroby stawów

rozwoju artrozy. Istnieją również różnice w podatności na artrozę między grupami etnicznymi, np. artroza stawu biodrowego jest rzadsza w przypadku czarnoskórych mieszkańców Republiki Południowej Afryki oraz Azjatów. Artroza rozpoznanie Nie istnieje pojedyncze badanie służące do rozpoznawania artrozy. Do

Amniopunkcja

Amniopunkcja

Artykuł jest częścią publikacji pochodzącej z nowej serii Biblioteki Gazety Wyborczej pt.: Wielka Encyklopedia Medyczna, którą nabyć można w Kulturalnym Sklepie lub w każdą środę w kiosku Wyróżnia się amniopunkcję wczesną, przeprowadzaną pomiędzy 16. a 18. tygodniem ciąży, lub późną - po 20

Babka - na dolegliwości trawienne, kaszel i rany

Babka - na dolegliwości trawienne, kaszel i rany

wytwarzają śluz, ułatwiający przemieszczanie się zalegających w jelitach treści (podobnie jak siemię lniane ). Przy okazji śluz ten działa osłonowo na śluzówkę jelit. Jak wykazały badania, te właściwości babki płesznik pozwalają złagodzić np. objawy zespołu jelita drażliwego . Przyjmując ją trzeba jednak

Nowotwory - profilaktyka i wczesne wykrywanie

Nowotwory - profilaktyka i wczesne wykrywanie

badaniu odbytniczemu. Według wielu lekarzy należy się również wykonać badanie na obecność we krwi substancji, której zwiększone stężenie powinno wzbudzić czujność. Jest nim antygen swoisty dla prostaty (PSA). W zależności od wieku wartości graniczne wahają się od 2,5 ng/ml dla przedziału wieku 40-49 lat

Jąkanie

Jąkanie

leczenie Jeśli jąkanie nie trwa długo, nie jest konieczne żadne szczególne leczenie. Istnieją jednak typy jąkania, które stają się przewlekłe, wymagają większej uwagi i w których jest potrzebne dokładniejsze badanie. Należy jednak pamiętać, że to zaburzenie jest tylko objawem, a nie chorobą i że problem

Badanie nasienia i jego dokładna interpretacja

% Opis w preparacie bezpośrednim stwierdza się: pojedyncze komórki nabłonkowe,leukocyty 1-2 wpw.,erytrocyty św.:poj.wpw.,bakterie: poj.wpw. Bardzo proszę o odpowiedź. Na wstępie pragnę zaznaczyć, że interpretacji wyników badania nasienia powinien dokonać lekarz zlecający badanie. Pełna, dokładna

Wyniki badań dwunastolatka

krwi: - neutrofile pałeczkowate - 6%; - neutrofile segmentowate - 37%; - granulocyty kwasochłonne - 8%; - limfocyty - 49%; Mocz badanie ogólne: - ciężar właściwy - >= 1,030; - odczyn PH - 6,0; - nabłonki płaskie - pojedyńcze; - leukocyty - 2-3 wpw; - erytrocyty świeże - 0-1 wpw; - bakterie - pojedyncze

HCV w badaniu krwi

, pogorszenie samopoczucia czy zaburzenia koncentracji. Podstawą rozpoznania zakażenia jest wykonanie badania RT-PCR HCV, który jest dodatni już po 1-3 tygodniach od zakażenia lub pojawienie się przeciwciał anty-HCV po 4-10 tygodniach.

Wyniki badań ANA2

przeciwciał przeciwjądrowych dających w komórkach HEp-2 obraz świecienia: homogenny i ziarnisty w mianie >= 10 000 (dziesięć tysięcy), jaderkowy w mianie 1:100. SS-A +++ Ro-52 +++ Rozumiem, że nie jest najlepiej?Obecność przeciwciał, które u Pani stwierdzono może wskazywać na tocznia układowego lub na

Badania przed operacją plastyczną

tyś/ul (0,10-0,50); Eozynofile 1,2 % (1,0-5,0); Limfocyty 2,04 (1-3,5); Monocyty 0,27 (0,20-1,00); Bazofile 0,0 tyś/ul (0,0-0,1); Limfocyty 42,4% (20-45); Monocyty 5,6 % (4,0-12,0); Bazofile 0,4 % (0,0-2,0).Zakres normy dla ilości leukocytów we krwi różni się między laboratoriami, natomiast zazwyczaj

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: bez przerwy, katara, ból gardła , przeziebien

badanie pod kątem pasożytów... -- http://lilypie.com http://lbym.lilypie.com/PtAKp1.png http://lilypie.com http://lbym.lilypie.com/BDpmp1.png

Re: Ciekawe czy Martunia "wliczona"

Bo podobno Polki beda rodzic ze az huczy co prawda powołuje się jednak na... badania, których nie ma..... no ale ministerstwo wolskie nigdy nie klamie,oczywista oczywistosc

Re: EEG dziecka na NFZ

Możesz zapisać dziecko na całkowicie bezpłatne badanie w Ośrodku Kształcenia Medycznego AKSON w Milanówku. Trzeba się tylko umówić i dojechać. Badania wykonują lekarze specjalizujący się w EEG (pod okiem doświadczonego "eegisty" i równie doświadczonego technika) w weekendy - piątek i sobota

Re: antybiotyk w zawiesinie w znosnym smaku dla 3

proste badanie, test na paciorkowca, i antybiotyk można włączać od razu. Po trzecie przy wielu wirusach gorączka trwa dłużej niż 5 dni i jest wysoka... Wtedy lepiej zrobić badania a nie dawać antybiotyk. Badania wiele wyjaśniają. U nas coraz częściej robi się morfologię z rozmazem + crp i wtedy można z

interpretacja wyników badania krwi

Witam Jesli ktos jest w stanie to bardzo proszę o interpretację wyników krwi. Zrobiłam pakiet badań na własny koszt, bo było podejrzenie chorej tarczycy, która jednak chora nie jest, ale za to wyszło coś z wątrobą. Bilirubina całkowita 1.3 norma 0.2-1.2 GOT/AST 40.3 norma 0-34 GPT/ALT 45.1 norma

Re: Moralność - a rozważania etyczne i cynizm

żeńskiej intuicji pt. "Kobieca intuicja - prawda czy mit?" To tu: kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,107881,12801871,kobieca-intuicja-prawda-czy-mit.html W nim autor wypunktował m

Statystka, - jej sukcesy i porażki ....

robione są one nadal dalej. Doszło do tego, że prawie wszystkie dziedziny życia społecznego i indywidualnego objęte są statystyką. Badanie leków (Nikodem), badanie liczb, jak rozkładają się np. liczby pierwsze w przedziałach co 1 000 000 (Stefan), niezliczone statystyki GUS, itd. itd.. U nas nawet w

Re: gruczolak przytarczycy- operacja i co dalej?

Po prostu masz objawy tężyczki, trudne do zniesienia, napisz proszę (bo nie wynika to jasno z postu ) co konkretnie masz usuniętę, czy wszystkie przytarczyce? Czy jedną z gruczolakiem? Jest ich od 1 do 8 Czy jakąś część tarczycy? Czy jeden płat? Czy całą? Jakie masz zalecone dawki

Nisko PTH i fosfor

,6 - 2,5) Witamina D 25 OH - 63 ( 30 - 80) Sód, potas, chlorki w normie. Z morfologi od roku poza normą: NEU - 2,21 (2,25 - 7,35) - MCH - 32,1 (27 - 31) + RDW - 10,5 (11,5 - 14) - Reszta w normie Suplementuję się od roku witaminą D + k2Mk7. Ogólnie czuję się dobrze, tylko zastanawiam się czy PT i

Re: gastroskopia wyniki moje problemy

nigdy nie lubiłem i nie piłem praktycznie zawsze wode/wode z sokiem. Waga i tu jest najgorsze strasznie schudłem w grudniu ważyłem 90kg teraz 72 (nie miałem problemów z nadwagą dużo cwiczyłem teraz nie mam sił juz cwiczyc) miałem badanie kału na pasożyty nic nie wykryli krwi tez nie ma. Morfologia w

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!