Wszystko o:

badanie tsh - norma

kaole

TSH - normy. Co oznacza TSH poniżej i powyżej normy?

TSH - normy. Co oznacza TSH poniżej i powyżej normy?

Poziom TSH jest w dużej mierze uzależniony od wieku oraz aktualnego stanu zdrowia. Jest ścisle związany z tarczycą. To niewielki gruczoł, którego praca ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Aby wszystko przebiegało prawidłowo przysadka mózgowa wydziela TSH. Mimo że medycyna dokładanie ustaliła normy TSH, to sztywne trzymanie się norm nie zawsze jest słuszne.

Badanie ft4 - co pozwala określić?

Badania hormonów ft3 i ft4 pozwalają określić, czy tarczyca funkcjonuje poprawnie. Nieprawidłowy wynik badania może wskazywać na nadczynność lub niedoczynność tarczycy i może tłumaczyć liczne niepokojące objawy, które towarzyszą schorzeniom tego organu.

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Na początku 13 tygodnia ciąży bliźniaczej zrobiłam badania TSH, FT3 i FT4. Wyniki były następujące: - TSH: 0,14 ulU/ml (normy laboratoryjne: 0,25-5,00); - FT4: 11,05 pmol/l (normy lab.: 10,60-19,40); - FT3: 4,44 pmol/l (normy lab.: 4,00 - 8,30). Proszę powiedzieć mi co oznaczają te wyniki, bo zmartwiłam się, że poziom TSH jest obniżony a FT3 i FT4 też przy dolnej granicy. Czy powinnam brać jakieś leki? Czy może mieć to niekorzystny wpływ na rozwój dzieci? Dodam, że przed zajściem w ciążę - 3 miesiące przed TSH wynosiło u mnie 1,7 a w 7 tygodniu ciąży 1,08. Proszę o odpowiedź, ponieważ wizytę u ginekologa mam dopiero w połowie stycznia, a bardzo się martwię. Czy powinnam wcześniej zgłosić się do lekarza? Będę wdzięczna za odpowiedź.

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

sygnałów wytworzonych zarówno na początku, jak i końcu określonego procesu. Dzięki temu możliwe jest przekazanie danemu układowi informacji o wszystkich zachodzących w nim zmianach i procesach. Badanie TSH Badanie TSH najczęściej jest wykonywane u osób z podejrzeniem nadczynności lub niedoczynności

Na czym polega autoimmunologiczne zapalenie tarczycy?

Na czym polega autoimmunologiczne zapalenie tarczycy?

oznacza TSH poniżej i powyżej normy? Guzki tarczycy - czym są, skąd się biorą, a także w jaki sposób się je diagnozuje oraz leczy? Nadczynność tarczycy - co warto wiedzieć? Objawy, diagnostyka, leczenie Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Anty-TPO - charakterystyka, normy, interpretacja

Anty-TPO - charakterystyka, normy, interpretacja

-TPO najczęściej wykonuje się razem z wskazaniem stężenia tyreoglobuliny. Obie analizy są zlecane po wykryciu nieprawidłowości w badaniach TSH (hormon tyreotropowy), T3 (trójodotyrodniny) oraz T4 (tyroksyny). Anty-TPO – dla kogo badanie? Badanie Anty-TPO powinno być wykonane u osób, które

Objawy raka tarczycy. Jak rozpoznać raka tarczycy i jak można go skutecznie leczyć?

Objawy raka tarczycy. Jak rozpoznać raka tarczycy i jak można go skutecznie leczyć?

eksplozji nuklearnej, uwarunkowania genetyczne – badania pokazują, że wpływ na rozwój raka tarczycy mogą mieć geny RAS, RET, MET oraz aktywność tzw. genów supresorowych i zaburzenia w stężeniu substancji, które pobudzają jej do pracy, tj. TSH, cytokininy, naskórkowy czynnik wzrostu EGF, niektóre

Trijodotyronina (T3) - badanie

Trijodotyronina (T3) - badanie

, które obok łączenia cząsteczek T3 promieniuje. W oparciu o generowane natężenie światła określa się poziom hormonu. Norma trijodotyroniny T3 Badanie trijodotyronina (T3) wykonywane jest zazwyczaj u tych chorych, u których wskaźnik TSH nie był prawidłowy. Także analiza wyników T3 zależy od jego poziomu

Tarczyca nami rządzi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Tarczyca nami rządzi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Badanie TSH

Mój wynik TSH osiągnął 4500. Od miesiąca jestem senna, leciała mi krew z nosa, moja płytka na paznokciach jest żółta i nie chce zejść mimo tygodniowej walki pozbycia się jej. Paznokcie są łamliwe, ciągle jestem głodna. Swędzą mnie powieki oczu, mimo tego że idę spać np. o 20 i wstaje o godz. 7 to

Wyniki TSH ponad normę

Mam 17 lat i niedoczynność tarczycy. Przeszłam już dwie operacje tarczycy. Jedną w wieku 10 lat a drugą rok temu. Ostatnio robiłam badania TSH i wyszło mi, że mam 4,950 a norma mieści się w zakresie 0,270 a 4,200. Biorę codziennie na czczo Eutyrox N75. Czy to źle, że mam taki wynik? I co może to

Badanie BAC i TSH

Proszę o interpretację wyniku: CRP 0,9 mg/l,<5,0 FT4 17,31 pmol/l 12.0-22,0 TSH 0,011 mlU/0 27-4,20. Mam w prawym płacie gruczołu dwa guzki ściśle do siebie przylegające 33x21x20 mm. Po badaniu BAC zmiany łagodne. Pytanie: czy te guzki trzeba usunąć? Mam wrażenie, że one są coraz większe.Decyzję o

Wyniki badania TSH

Czy jest możliwa tak duża różnica w badaniu wyników TSH? Pierwsze badanie robiłam w dniu 04.07 br.i wynosił 0,425, a po trzech tygodniach podskoczył do 15,25? Zaznaczam, że zażywam Euthyrox w dawce 100mg., jednak po 04. 07 zmniejszyłam dawkę do 50 mg.W przypadku oznaczeń TSH występuje niewielka

Wyniki TSH, FT3, FT4 - w normie?

Od jakiegoś czasu odczuwam zaburzenia koncentracji, pamięci, lekki przyrost wagi oraz nadpotliwość. Zrobiłem badania TSH, FT3 oraz FT4. Serdecznie proszę o interpretację TSH 1.446 mIU/l || 0.55 - 4.78 mIU/l fT3 3.87 pg/ml || 2,3-4,2 pg/ml fT4 1.34 ng/dl || 0,89-1,76 ng

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Kolejne badania?

Witam serdecznie. Dzisiaj odebrałam wyniki badań. Tsh-2,49 , ft4 - 11.95, ft3 - 4.36. Mieszczę się w normie? Pozdrawiam.

Interpretacja wynikow

Witam. Rok temu miałam TSH 3.8, ale lekarz rodzinny powiedział ze wszystko jest Ok, powtórzyłam badanie we wrześniu TSH wynosiło 2.8 , trochę czytałam i dowiedziałam się ze nie jest to również satysfakcjonujący wynik. Dzis odebrałam poszerzone wyniki TSH o ft3 i ft4. TSH 3.79 norma 0.27-4.2 FT

Tsh u niemowlaka

Witam. Mam niedoczynność tarczycy więc pediatra zaleciła zrobić profilaktycznie badanie TSh u mojego dziecka-3 miesiące. Wynik wyszedł 4,5 (według mnie to niedoczynność) ale norma podana na ulotce wynosi 0,5- 10. To strasznie szeroka norma. Pokazałam wyniki pediatrze a ona nie wiedziała jak to

Re: Błagam o pomoc- tragiczne samopoczucie

:-( Wrocilam do dawki 93. Nie mam tego wyniku, ale pamietam ze ft3 spadlo do 5 % Nikt mi nigdy nie zdiagnozowal hashimoto. Chociaz tarczyca 6 ml. Ale brak przeciwcial. Ciekawe co ja zjadlo?;-) Ferrytyna 42% B12 360 normy 197-771 Kwas foliowy(ale badany juz z 7 mies temu.) 8,70 normy 4,60- 18,70 Wit d

Re: Trudna ciąża bez tarczycy - leki, wahania, st

Moja historia była podobna do Twojej, tzn. na wizycie u endo TSH nieco poniżej normy, samopoczucie rewelacyjne, jednak endo bez badania fT4 każe zmniejszyć dawkę. Robię jak każe. Po około dwóch tygodniach niespodziewanie zachodzę w ciążę, po teście ciążowym TSH powyżej normy, ponad 7. Szybko

Niedoczynność u dziecka

Witam, U mojej 13 letniej córki wynik tsh znacznie odbiega od normy- 13,8 ( norma 0,27-4,2) Badanie pediatra zlecił kontrolnie. Rodzinnie chorujemy: ja jako matka mam hashimoto, siostra po wycięciu tarczycy, moja mama z nadczynności pp jodowaniu przeszła w niedoczynność). Lekarz ogólny wypisał

Re: interpretacja wyników, niskie ft3

>TSH - 2,5 (norma: 0,35-4,94) >FT3 - 1,84 (norma: 1,71 - 3,71) 6,5% >FT4 - 1,22 (norma: 0,70 - 1,48) 66,67 % Czy robiąc te wyniki brałąś rano hormon? Ft3 tak niskie jest odpowiedzialne za Twoje samopoczucie. Niestety za własną kasę trezba wiedzieć jaki masz poziom: D3 B12 ferrytyna

Re: tym razem córka

Badanie z 2013 r. TSH 2,819 FT4 24.36% FT3 93.50% Wówczas, ja nie znająca się zupełnie na tym, lekarz stwierdził, że jest w normie. Dziecko poza suchymi dłoniami to właściwie nie ma objawów, albo ja ich nie widzę. Ma apetyt, jest szczupła, teraz w skoku wzrostowym, rośnie szybciej niż zwykle

Re: tarczyca , depresja, gluten - pytanie medyczn

Daj jej spokój, ona lubi takie jedno zdanie z całości wyjąć, i jest najmadrzejsza. A że jest jakaś reszta. Przy przeciwciałach 500 plus stwierdza się limfocytarne zapalenie tarczycy w przebiegu choroby hashimoto prawie na bank, reszta badań to formalność i nawet tsh w normie w takim przypadku nie

Re: pomponik1234

FT4 46.75% FT3 31.25% TSH 1,170 norma 0,270-4200 Świeże badania, prośba gorąca o interpretacje razem z wyżej zamieszczonym opisem USG (czuję się dobrze) Dziękuje!

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!