Wszystko o:

bakterie mlekowe

Tekst: Anna Nowak

Naturalnie jogurt!

Naturalnie jogurt!

Pij także kefir, maślankę, zsiadłe mleko. Mają dobroczynny wpływ na organizm. Skąd bierze się ich moc? Zawdzięczają ją obecności bakterii kwasu mlekowego, czyli tzw. probiotyków.

Probiotyki w służbie odporności. Jak to działa?

Wiadomo, że probiotyki nie tylko chronią nas przed skutkami antybiotykoterapii, ale przede wszystkim zawsze wspierają odporność, dlatego warto je wprowadzić do diety. W jaki sposób to robią?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Są niskokaloryczne, pomagają uporać się z problemami trawiennymi, to doskonały lek na kaca i wspomagacz odporności. Warto sięgać po nie zwłaszcza w sezonie jesienno - zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Co dokładnie zyskujesz, jedząc kiszonki?

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

ostrzejszy smak od barszczu białego, robionego na zakwasie pszennym. Z drugiej strony: wiele osób nie widzi różnicy w smaku samego zakwasu, a raczej w sposobie przyprawienia. Atutem obu zakwasów jest kwas mlekowy. Naturalne bakterie probiotyczne zwalczają grzyby i bakterie chorobotwórcze, wspierają ogólnie

Pochwa (wagina) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

Pochwa (wagina) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

): wydzielina Wydzielina z pochwy składa się ze śluzu szyjkowego, komórki złuszczonego nabłonka pochwy i bakterii. Nabłonek pochwy zamieszkują pałeczki kwasu mlekowego, które zamieniają obecny w nabłonku glikogen kwas mlekowy. To właśnie kwas mlekowy decyduje o pH wydzieliny, które powinno wynosić około 4,5

Probiotyki są potrzebne tylko wtedy, gdy bierzemy antybiotyk? To uproszczenie

Probiotyki są potrzebne tylko wtedy, gdy bierzemy antybiotyk? To uproszczenie

sposobów. Bakterie probiotyczne, np. kwasu mlekowego, mogą hamować rozwój chorobotwórczych mikroorganizmów, wytwarzając niszczące je kwasy, hamując ich przywieranie do nabłonka jelit (co zapobiega jego uszkodzeniu), a także pozbawiając je pożywienia. Probiotyki wytwarzają też bakteriocyny, substancje

Próchnica - problem nie tylko z zębami. Przyczyny, objawy i leczenie próchnicy

Próchnica - problem nie tylko z zębami. Przyczyny, objawy i leczenie próchnicy

. Bakterie odpowiedzialne za "sukces" próchnicy to pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus) oraz paciorkowce (Streptococcus) . Próchnicowym królem paciorkowców jest Streptococcus mutans, a jego pomocnikami S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. viridans  i Enterococcus

Prebiotyczna pielęgnacja okolic intymnych

Prebiotyczna pielęgnacja okolic intymnych

, czy pantenol, a także te działające przeciwzapalnie, m.in. kwas mlekowy. Produkty z serii PREBIOTYCZNA mają łagodną recepturę i nie zawierają składników drażniących, tj. barwników, silikonu, czy szkodliwych substancji wysuszających skórę - jak SLS. Ich formuła została wzbogacona o prebiotyki, które

Probiotyk, prebiotyk, a może synbiotyk? Czym się różnią? Co wybrać?

Probiotyk, prebiotyk, a może synbiotyk? Czym się różnią? Co wybrać?

(specjalne suszenie sublimacyjne substancji zamrożonych). Zawierają najczęściej odpowiednio wyselekcjonowane szczepy bakterii Lactobacillus (bakterie Gram-dodatnie kwasu mlekowego), w stężeniu dającym realną szansę na przywrócenie naturalnej flory bakteryjnej. Dla przykładu: 1 kapsułka preparatu

Infekcje intymne kobiet - jak pozbyć się dolegliwości i uniknąć nawrotów?

Infekcje intymne kobiet - jak pozbyć się dolegliwości i uniknąć nawrotów?

brakuje "dobrych" pałeczek kwasu mlekowego Atak chorobotwórczych bakterii, podobnie jak kandydoza, może być skutkiem spadku ilości bakterii probiotycznych (Lactobacillus pałeczki kwasu mlekowego) w pochwie. Gdy osłona nie działa, namnażają się te bakterie, których obecność w pochwie nie jest

Rak szyjki macicy - wznowienie?

obfitym unaczynieniu mogąca odpowiadać wznowie, pecherz bez zmian, nie stwierdza się wolnego płynu w załamku pecherzowo - odbytniczym. 2). OCENA WYMAZU POCHWY: G.C(-), Rzęsistek (-), Leukocyty(+), nabłonki( ++),drożdżaki (-), pałeczki kwasu mlekowego(+), bakterie: ziarn.gr. (+), pH: 6,0 stopień

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: kisza sie dzieki bakteriom kwasu mlekowego,

Na przyszłość najpierw sprawdz w Wiki, o co tak naprawdę chodzi, a potem pisz. Inaczej wychodzisz na ignoranta :D -- Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy.

kisza sie dzieki bakteriom kwasu mlekowego,

ktore se tak fruwaja w powietrzu, ale w tropikach jest im za goraco i dlatego tam nie mozna ukisic ogorkow! hehehe

Sok z kiszonej kapusty - bakterie kwasu mlekowego

Witam Jestem zielony w temacie, zakupiłem na Allegro sok z kiszonej kapusty - naturalny bez dodatków . I teraz mam pytanie chciałbym aby ten sok zawierał jak najdłużej i jak najwięcej bakterii kwasu mlekowego ( przede wszystkim l.plantarum) lecz nie wiem w jakiej temp. powinienem go przechowywać

Sok z kiszonej kapusty - bakterie kwasu mlekowego

Witam Jestem zielony w temacie, zakupiłem na Allegro sok z kiszonej kapusty - naturalny bez dodatków . I teraz mam pytanie chciałbym aby ten sok zawierał jak najdłużej i jak najwięcej bakterii kwasu mlekowego ( przede wszystkim l.plantarum) lecz nie wiem w jakiej temp. powinienem go przechowywać

Sok z kiszonej kapusty - bakterie kwasu mlekowego

Witam Jestem zielony w temacie, zakupiłem na Allegro sok z kiszonej kapusty - naturalny bez dodatków . I teraz mam pytanie chciałbym aby ten sok zawierał jak najdłużej i jak najwięcej bakterii kwasu mlekowego ( przede wszystkim l.plantarum) lecz nie wiem w jakiej temp. powinienem go przechowywać

Re: Kapusty kiszone

Kwas mlekowy w kiszonej kapuście powstaje w wyniku rozkładu cukrów zawartych w świeżej kapuście przez bakterie. Producenci dodają do świeżej kapusty kwas mlekowy, aby przyśpieszyć proces kiszenia.

Re: Kapusty kiszone

marbor1 napisała: > Producenci dodają do świeżej kapusty kwas mlekowy Bakterie kwasu mlekowego dodaje się w produkcji jogurtów, bo mleko trzeba najpierw "oczyścić". W składzie więc jest: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz.... Na opakowaniu kapusty kiszonej zapisu o

Re: Śmietana

Mam własnie przed sobą śmietanę 18%, wyprodukowaną przez SM MLEKPOL w Grajewie. Skład z etykiety: śmietanka, kultury bakterii mlekowych. Kropka, koniec składu. Smakuje jak normalna, kwaśna śmietana.

Re: Tanie,a dobre

Bardzo lubię z Kauflandu serek, ich marki, w wiadereczkach, 1kg. Biały, do serników, do kanapek, naleśników. Skład to mleko+bakterie mlekowe. Serio, mnie też zszokowało. Uwielbiam.

Rada ginekologa-bakterie kwasu mlekowego...

Ze wzgledu na czeste infekcje pochwy ginekolog zalecil mi stosowanie bakterii kwasu mlekowego. Lekarz powiedzial tak ogolnie ze moge to kupic bez recepty w aptece. Chcialabym zamowic w aptece internetowej i nie bardzo wiem teraz co, moze ktos podpowie jak to sie fachowo nazywa, macie jakies

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!