Wszystko o:

bakterie mlekowe

Tekst: Anna Nowak

Naturalnie jogurt!

Naturalnie jogurt!

Pij także kefir, maślankę, zsiadłe mleko. Mają dobroczynny wpływ na organizm. Skąd bierze się ich moc? Zawdzięczają ją obecności bakterii kwasu mlekowego, czyli tzw. probiotyków.

Probiotyki w służbie odporności. Jak to działa?

Wiadomo, że probiotyki nie tylko chronią nas przed skutkami antybiotykoterapii, ale przede wszystkim zawsze wspierają odporność, dlatego warto je wprowadzić do diety. W jaki sposób to robią?

7 rzeczy, które muszą się znaleźć w Twojej apteczce jesienią

Zanim przyjdzie jesień, a z nią spadną liście i nasza odporność, warto przejrzeć swoją domową apteczkę i uzupełnić jej braki. Pierwsze chłody to moment, w którym szybko łapiemy infekcje. Nie dajmy się zaskoczyć! W co warto się zaopatrzyć?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

zaleta kiszonek tkwi w ich niskiej kaloryczności i pobudzaniu przemian metabolicznych zachodzących w organizmie. Przykładowo w 100 g kiszonej kapusty jest tylko 15 kcal. Dietetyczne właściwości kiszonek wpływają na to, że są chętnie spożywane przez osoby na diecie redukcyjnej. Bakterie mlekowe

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

ostrzejszy smak od barszczu białego, robionego na zakwasie pszennym. Z drugiej strony: wiele osób nie widzi różnicy w smaku samego zakwasu, a raczej w sposobie przyprawienia. Atutem obu zakwasów jest kwas mlekowy. Naturalne bakterie probiotyczne zwalczają grzyby i bakterie chorobotwórcze, wspierają ogólnie

Probiotyki są potrzebne tylko wtedy, gdy bierzemy antybiotyk? To uproszczenie

Probiotyki są potrzebne tylko wtedy, gdy bierzemy antybiotyk? To uproszczenie

sposobów. Bakterie probiotyczne, np. kwasu mlekowego, mogą hamować rozwój chorobotwórczych mikroorganizmów, wytwarzając niszczące je kwasy, hamując ich przywieranie do nabłonka jelit (co zapobiega jego uszkodzeniu), a także pozbawiając je pożywienia. Probiotyki wytwarzają też bakteriocyny, substancje

Pochwa (wagina) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

Pochwa (wagina) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

): wydzielina Wydzielina z pochwy składa się ze śluzu szyjkowego, komórki złuszczonego nabłonka pochwy i bakterii. Nabłonek pochwy zamieszkują pałeczki kwasu mlekowego, które zamieniają obecny w nabłonku glikogen kwas mlekowy. To właśnie kwas mlekowy decyduje o pH wydzieliny, które powinno wynosić około 4,5

Prebiotyczna pielęgnacja okolic intymnych

Prebiotyczna pielęgnacja okolic intymnych

, czy pantenol, a także te działające przeciwzapalnie, m.in. kwas mlekowy. Produkty z serii PREBIOTYCZNA mają łagodną recepturę i nie zawierają składników drażniących, tj. barwników, silikonu, czy szkodliwych substancji wysuszających skórę - jak SLS. Ich formuła została wzbogacona o prebiotyki, które

Próchnica - problem nie tylko z zębami. Przyczyny, objawy i leczenie próchnicy

Próchnica - problem nie tylko z zębami. Przyczyny, objawy i leczenie próchnicy

. Bakterie odpowiedzialne za "sukces" próchnicy to pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus) oraz paciorkowce (Streptococcus) . Próchnicowym królem paciorkowców jest Streptococcus mutans, a jego pomocnikami S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. viridans  i Enterococcus

Mikroflora jelitowa nami rządzi. Czy przeszczep kału to przyszłość medycyny?

Mikroflora jelitowa nami rządzi. Czy przeszczep kału to przyszłość medycyny?

mlekowego, ale też na przykład niepatogenne szczepy Escherichii coli , które należą do naturalnej flory jelitowej, niezbędnej do prawidłowego rozkładu pokarmu. Gdy u pacjenta stwierdzamy rozrost bakterii w jelicie cienkim , tzw. zespół SIBO, czyli nieprawidłowość, bo bakterie powinny żyć tylko w jelicie

Rak szyjki macicy - wznowienie?

obfitym unaczynieniu mogąca odpowiadać wznowie, pecherz bez zmian, nie stwierdza się wolnego płynu w załamku pecherzowo - odbytniczym. 2). OCENA WYMAZU POCHWY: G.C(-), Rzęsistek (-), Leukocyty(+), nabłonki( ++),drożdżaki (-), pałeczki kwasu mlekowego(+), bakterie: ziarn.gr. (+), pH: 6,0 stopień

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: kisza sie dzieki bakteriom kwasu mlekowego,

Na przyszłość najpierw sprawdz w Wiki, o co tak naprawdę chodzi, a potem pisz. Inaczej wychodzisz na ignoranta :D -- Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy.

kisza sie dzieki bakteriom kwasu mlekowego,

ktore se tak fruwaja w powietrzu, ale w tropikach jest im za goraco i dlatego tam nie mozna ukisic ogorkow! hehehe

Sok z kiszonej kapusty - bakterie kwasu mlekowego

Witam Jestem zielony w temacie, zakupiłem na Allegro sok z kiszonej kapusty - naturalny bez dodatków . I teraz mam pytanie chciałbym aby ten sok zawierał jak najdłużej i jak najwięcej bakterii kwasu mlekowego ( przede wszystkim l.plantarum) lecz nie wiem w jakiej temp. powinienem go przechowywać

Sok z kiszonej kapusty - bakterie kwasu mlekowego

Witam Jestem zielony w temacie, zakupiłem na Allegro sok z kiszonej kapusty - naturalny bez dodatków . I teraz mam pytanie chciałbym aby ten sok zawierał jak najdłużej i jak najwięcej bakterii kwasu mlekowego ( przede wszystkim l.plantarum) lecz nie wiem w jakiej temp. powinienem go przechowywać

Sok z kiszonej kapusty - bakterie kwasu mlekowego

Witam Jestem zielony w temacie, zakupiłem na Allegro sok z kiszonej kapusty - naturalny bez dodatków . I teraz mam pytanie chciałbym aby ten sok zawierał jak najdłużej i jak najwięcej bakterii kwasu mlekowego ( przede wszystkim l.plantarum) lecz nie wiem w jakiej temp. powinienem go przechowywać

Re: Kapusty kiszone

Kwas mlekowy w kiszonej kapuście powstaje w wyniku rozkładu cukrów zawartych w świeżej kapuście przez bakterie. Producenci dodają do świeżej kapusty kwas mlekowy, aby przyśpieszyć proces kiszenia.

Rada ginekologa-bakterie kwasu mlekowego...

Ze wzgledu na czeste infekcje pochwy ginekolog zalecil mi stosowanie bakterii kwasu mlekowego. Lekarz powiedzial tak ogolnie ze moge to kupic bez recepty w aptece. Chcialabym zamowic w aptece internetowej i nie bardzo wiem teraz co, moze ktos podpowie jak to sie fachowo nazywa, macie jakies

bakterie mlekowe

lactovaginalem) są konkurencyjne, ale bakterie nie te same (choć mlekowe). czy używanie zamiennika będzie skuteczne na zakażenie bakteryjne?

Bakterie kwasu mlekowego

Moja ginka powiedziała mi, że dobrze jest brać po leczeniu bakterie kwasu mlekowego (np. lactovaginal). Po moim ostatnim wymazie (na szczęście tym razem bez żadnego paskudztwa) radziła mi brać lactovaginal profilaktycznie, uniemożliwia on (lub przynajmniej utrudnia) powstawanie nowych bakterii.

Bakterie kwasu mlekowego

Witam, czasem podczytuję Wasze forum odkąd Patyska poleciła je mojej znajomej z Avonu:) I chciałam wyjaśnić pewną rzecz, której niewiedzą czasem zaskakują mnie nawet farmaceuci. Otóż bakterie kwasu mlekowego to nie są bakterie pochodzące z mleka. Kwas mlekowy to substancja, która jest produktem

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!