Wszystko o:

bardzo wysokie plt

Zobacz najważniejsze informacje o: wysokie

kaole

Trombocyty (PLT, płytki krwi) - normy, kiedy warto zbadać i co mogą oznaczać wahania w ich stężeniu?

Trombocyty (PLT, płytki krwi) - normy, kiedy warto zbadać i co mogą oznaczać wahania w ich stężeniu?

Trombocyty, czyli płytki krwi to obok leukocytów i erytrocytów najważniejsze tzw. elementy morfotyczne krwi. Ich podstawowym zadaniem jest dbanie o właściwą krzepliwość krwi. Jakie jeszcze pełnią funkcje w organizmie? Jak je badać oraz o czym może świadczyć sytuacja, gdy ich stężenie w organizmie jest zbyt małe lub zbyt wysokie?

MORFOLOGIA: Hematokryt. Normy, zbyt niski i wysoki hematokryt

Hematokryt to wskaźnik określający liczbę czerwonych krwinek w stosunku do pozostałych elementów składowych krwi. Hematokryt należy do najczęściej badanych parametrów przy klasycznym badaniu krwi (morfologii). W wynikach badań hematokryt kryje się pod oznaczeniem Ht lub HCT. Normy hematokrytu są inne dla kobiet i mężczyzn.

Mapa LP

Mapa artykułów

Krew - skład, funkcja, znaczenie

Krew - skład, funkcja, znaczenie

wszystkim tkankom i narządom (krew pozbawiona tlenu ma barwę ciemnoczerwoną). Hemoglobina odtlenowana trafia z powrotem do naszych płuc, gdzie znowu wiąże się z tlenem. Krew ma bardzo ważne zadania do spełnienia. Przenosi tlen z płuc do wszystkich tkanek i narządów (funkcję tę spełniają erytrocyty

Wysoka liczba płytek

Odpowiada lekarz Łukasz Fus Acenokumarol wywiera swoje działanie przeciwkrzepliwe poprzez hamowanie produkcji osoczowych czynników krzepnięcia, nie wpływa on bezpośrednio na ilość płytek krwi ani ich funkcję. Przyjmowanie acenokumarolu nie powinno więc powodować obniżenia poziomu płytek w osoczu. P

Badania dla dojrzałych

Wiele chorób, w tym te najczęstsze - cukrzyca, schorzenia nerek, nowotwory rozwija się bardzo podstępnie, całymi latami nie dając o sobie znać. Regularne badania po przekroczeniu czterdziestki powinny na stałe trafić do naszego kalendarza. Ogólne badanie lekarskie To

bardzo wysokie plt

mam wyniki krwi mojej 4 miesiecznej corki. plt wyszlo 712 a norma do 400. czy to grozne.

Bardzo wysokie PLT-proszę o radę

- 0,38 RBC - 4,69 HGB - 12,8 HCT - 37,6 MCV - 80,2 MCH - 27,4 MCHC - 34,1 RDW - 13,3 HDW - 2,98 PPV - 9,1 no i PLT, które bardzo mnie zapokoiło ze względu na bardzo duzo przekroczona normę tj. 618. Bardzo proszę o wyjaśnienie mi co oznacza tak wysokie PLT bo jestem bardzo

Wyniki badań - bardzo wysokie PLT POMOCY!

650 a norma od 130 do 400. Krew pobrana z żyły. Córka ma 3 miesiące... czym to grozi? Co robić? Prosze doświadczone mamy napiszcie co wiecie. Pozdrawiam -- od 04 czerwca szczęśliwa żona

prośba o interpretacje wynikow, b.wysokie PLT

Pani Doktor, Odebralam wyniki badania krwi corki -wiek 3miesiące i przy pozostałych parametrach w normie lub prawie, wynik PLT budzi moją niepewność: wygląda to tak: PLT 562,0 K/ul (norma 150-350) Proszę o informacje co to znaczy, dziękuje bardzo i pozdrawiam

Re: wysokie PLT

bardzo dziekuje Ci za pomoc. W srode ide do lekarza w takim razie. Jeszcze raz dzieki.

Re: wysokie PLT

Bardzo Ci dziekuje za informacje. Moglabys spojzec w takim razie jeszcze na te wyniki (w nawiasie podalam norme) MCH - 32,4 (27,0-33,0) MCV - 88,6 (81,0-95,0) MCHC - 36,5 (32,0-36,0) RBC - 4,34 (4,2-5,4) hemoglobina wyszla 14 Czy jest cos niepokojacego?

Re: Wyniki badań - bardzo wysokie PLT POMOCY!

Dzieki za odpowedz!!! Tabela bardzo pomocna...a te PLT przeraziłam sie wizyte mam w czwartek, ale przez tel. pediatra powiedziała mize za 2 tyg musze powtorzyc badania i jak plt bedzie nadal wysoki to dostane skierowanie do instytutu hematologii dziecięcej. -- od 04 czerwca szczęśliwa żona

Re: Wyniki badań - bardzo wysokie PLT POMOCY!

home.derby.waw.pl/a.bozewicz/tabele/badania_lab.html#leuk mo ja mała ma 5 miesięci i cały czas ma 630 plt lekarz nic nie mówi ,węc ok -- Stronka Szymka

Re: Bardzo wysokie PLT-proszę o radę

Ja z moim synkiem też miałam taki problem, ale Oli miał ponad 700 PLT!Byłam z nim u hematologa i kazał powtorzyć badanie, ale żeby plytki byly policzone recznie a nie przez automat - bo jest to wlasnie czesto przyczyną zawyzania wartości.Wyszło lekko ponad 400 takze to nic powaznego, tym

Re: Bardzo wysokie PLT-proszę o radę

Ja napiszę tak.Mój syn jako 3,5 latek miał wyniki ok tylko plt koło 800.Lekarka powiedziała że to może być wszystko albo nic.Skierowała nas do szpitala(często łapał infekcje).My jako rodzice nalegaliśmy na konsultację laryngologiczną gdyż i tak był pod kontrolą w rejonie.Na nasze ucho gorzej