Wszystko o:

białko

JW

Hiperproteinemia. Co oznacza podwyższone stężenie białka we krwi?

Hiperproteinemia. Co oznacza podwyższone stężenie białka we krwi?

Hiperproteinemia to stan, w którym stężenie białka całkowitego w osoczu krwi jest z pewnych przyczyn podwyższone i przekracza górną, ściśle określoną granicę - 80 gramów na litr. Badanie stężenia białka całkowitego wykonuje się zazwyczaj w wypadkach problemów z odżywianiem, a także podczas chorób układu i wątroby. Co oznacza zwiększone stężenie białka całkowitego w krwi? Czym może ono być spowodowane i jakie są sposoby leczenia? Warto poświęcić chwilę i dowiedzieć się nieco więcej o hiperproteinemii.

Alergia na białko u dorosłych - przyczyny, objawy, leczenie

Alergia na białko to jedna z postaci alergii pokarmowej, objawiająca się uczuleniem na na mleko. Alergia na białko zdarza się najczęściej u dzieci. Większość z nich wyrasta jednak z tego. U dorosłych alergia na białko dotyczy około 2 procent populacji. Objawy alergii na białko mogą pojawić się nie tylko po wypiciu mleka, ale także po zjedzeniu przetworów zawierających kazeinę, białko dodawane do wielu przetworów, w tym do wędlin. Objawy alergii na białko to nie tylko zaburzenia trawienne (biegunka, nudności i inne), ale także pojawiająca się na skórze pokrzywka, swędzące wypryski, czy też atopowe zapalenie skóry. Mleko krowie zawiera około 30 różnych białek, stąd duże zróżnicowanie produkowanych przeciwciał oraz różne reakcje organizmu.

Elastyna - białko, które daje nam młodość

Elastyna jest białkiem wytwarzanym przez fibroblasty i tworzy sieć rozciągliwych włókien elastynowych w tkance łącznej skóry. Dzięki elastynie nasza skóra jest rozciągliwa, elastyczna i gładka. Występuje w parze z kolagenem i odpowiada za specyficzne właściwości skóry. To elastyna powoduje, że nasza skóra, nawet po znacznym rozciągnięciu, powraca do pierwotnego kształtu. Dopóki produkcja elastyny w naszym organizmie przebiega bez zakłóceń, nie musimy się martwić o zmarszczki.

Czerwona fasola - źródło białka. Dlaczego jeszcze warto jeść czerwoną fasolę?

Czerwona fasola - źródło białka. Dlaczego jeszcze warto jeść czerwoną fasolę?

, potraktowano ją jak roślinę ozdobną, podobnie zresztą, jak i ziemniaki. Dopiero później odkryto jej walory smakowe i nauczono się ją przyrządzać. Od tej chwili fasola rozprzestrzenia się po całym świecie i staje się popularnych źródłem białka, zastępując droższe białko zwierzęce. Fasola szczególnie cenna jest

Białko serwatkowe - rodzaje, efekty, skutki uboczne stosowania

Białko serwatkowe - rodzaje, efekty, skutki uboczne stosowania

Co to jest białko serwatkowe? Białko serwatkowe to naturalny składnik znajdujący się w mleku ssaków - zarówno zwierzęcym, jak i ludzkim. Występuje ono w formie rozpuszczonej, a w organizmie odpowiada głównie za procesy immunologiczne. Zawiera ono pełny zestaw cennych aminokwasów, które przyczyniają

Białko - co to jest i jakie pełni funkcje w organizmie?

Białko - co to jest i jakie pełni funkcje w organizmie?

Białka są to struktury wielkocząsteczkowe zbudowane głównie z resztek aminokwasów. W ich składzie znajduje się około 50% węgla, blisko 25% tlenu, 18% azotu, a także między innymi wodór, siarka i fosfor. Proteiny występują praktycznie w każdym żywym organizmie, a także w wirusach oraz w grzybach

Produkty bogate w białko: dlaczego są ważne. Ile ich potrzebujemy

Produkty bogate w białko: dlaczego są ważne. Ile ich potrzebujemy

Białko to jeden z tych makroskładników, których niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych oraz zachwiań w poprawnej pracy wielu narządów i tkanek. Na szczęście produktów bogatych w białko jest na rynku dosyć dużo, a w codziennej diecie wielu Polaków gości ono często. Białkami

Lizozym - co to takiego? Jakie pełni funkcje w organizmie?

Lizozym - co to takiego? Jakie pełni funkcje w organizmie?

Lizozym to białko kationowe, które działa jak enzym . Występuje w dojrzałych granulocytach , monocytach i makrofagach, a także w większości płynów tkankowych, tj. łzach, ślinie oraz mleku. Nie ma go jednak w moczu, pocie ani płynie mózgowo-rdzeniowym. Można je znaleźć także w białkowej części

Hipoproteinemia - co to znaczy? Jakie są objawy i przyczyny hipoproteinemii?

Hipoproteinemia - co to znaczy? Jakie są objawy i przyczyny hipoproteinemii?

Hipoproteinemia i znaczenie stężenia białek w osoczu Hipoproteinemia to stan, w którym stężenie białka całkowitego we krwi jest niższe niż 60 g/l. Gdy stężenie białek przekracza poziom 80 g/l, mówimy o hiperproteinemii. Dlaczego właściwy poziom białek we krwi jest taki ważny? Białko we krwi pełni

Lektyny - co to takie i jaki mają wpływ na zdrowie?

Lektyny - co to takie i jaki mają wpływ na zdrowie?

Lektyny to białka , które wiążą węglowodany i wszczepiają się błony komórkowe. Występują przede wszystkim w roślinach. Ich źródłem są rośliny strączkowe, ziarna zbóż oraz orzechy. Warto zaznaczyć, że działają jak toksyny, tym samym zwierzęta bardzo szybką uczą się odróżniać rośliny i wybierają

Zobacz wideo

Białko-pomóżcie

A raczej białka ;) Mam zamrożonych 10 białek, da się zrobić coś z tego oprócz bezy? Akurat bezy bym nie chciała, a muszę albo zużyć albo wyrzucić.

Białko

Krotko i zwięźle, bo nie miałam pomysłu na bardziej intrygujący tytuł:) Jako że widzę tu prawie codziennie wątki żywieniowe i dietowe, może jest szansa na uzyskanie informacji: w jakiej postaci jadacie białko, konkretnie jak wyglądają Wasze białkowe kolacje (oczywiście dotyczy to tych ematek

białko

Witam, Interesuje mnie ile razy z tygodniu należy jeść warzywa strączkowe, żeby nie doprowadzić do niedoboru białka? Czy warzywa z puszki np. zielony groszek lub czerwona fasolka oraz przetworzone np. pasztet sojowy też są źródłem potrzebnego białka?

białka

Mam 7 białek- pozostałość po jajkach inie wiem co mogę z nich zrobić? Bezy mi nie wychodzą,a chciałabym coś słodkiego, jakieś ciasto na białkach? Znacie jakiś przepis?

białka

Mam 14 białek, proszę, pomóżcie wymyślić, co mogę z nich zrobić. Najchętniej zrobiłabym jakieś ciasto.

białko

normalne infekcje i kiedyś jej przejdzie). Dziś zrobiłam jej badanie moczu i wyszło białko 30mg/dl. To badanie robiłam prywatnie, bez konsultacji u lekarza - ot tak, bo synek brata ma chorobe genetyczną, której objawem jest zespół nerczycowy i chciałam moją małą sprawdzić. Idziemy jeszcze raz na

białko

jaki macie pogląd na białko?Ile właściwie go trzeba? Czy jedząc np.fasolę na obiad - kolację jecie bez strączkowych,jajek itp?

białka

proszę o pomoc mam 10 białek zostały mi po robieniu faworków co z nimi zrobić? może jakieś ciastkabyle nie bezy .

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!