Wszystko o:

białko a żółtko w gramach

Eliza Dolecka

Jajko - znakomite źródło białka i wsparcie dla układu nerwowego. Dlaczego najpopularniejsze jest to od kury i jakie inne jajka jeść warto?

Jajko - znakomite źródło białka i wsparcie dla układu nerwowego. Dlaczego najpopularniejsze jest to od kury i jakie inne jajka jeść warto?

Jajko, czyli podstawa Wielkanocy, jest w naszej diecie na co dzień. Na pewno wiecie, co w nim siedzi? W końcu zdrowe czy nie, skoro WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza zjadanie 10 sztuk tygodniowo i czy to na pewno tak dużo? Dlaczego jemy głównie jajka kurze? Warto sprawdzić

Produkty bogate w białko: dlaczego są ważne. Ile ich potrzebujemy

Produkty bogate w białko to przede wszystkim: mięso, podroby, ryby, jaja, nabiał, rośliny strączkowe. Białko odpowiada za poprawnie przebiegające procesy metaboliczne, kontroluje i stabilizują przemiany energetyczne, a także wpływają na funkcjonowanie wszystkich tkanek. Jak zadbać o właściwy poziom białka?

Tryptofan - czym jest oraz jaki ma wpływ na zdrowie?

Tryptofan to substancja należąca do organicznych związków chemicznych z grupy aminokwasów białkowych. W literaturze określany jest również mianem aminokwasu egzogennego, czyli takiego, którego organizm nie potrafi wytworzyć sam. Oznacza to, że tryptofan musi być dostarczany z pożywieniem, gdyż jego niedobór może powodować zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, ogólne osłabienie organizmu, a także depresję. Czym dokładniej jest tryptofan oraz w jakich produktach spożywczych można znaleźć go najwięcej?

Co w jaju siedzi: W końcu zdrowe czy nie? Dlaczego jemy głównie jajka kurze? [ODPOWIADAMY]

Co w jaju siedzi: W końcu zdrowe czy nie? Dlaczego jemy głównie jajka kurze? [ODPOWIADAMY]

. jest wodą. Pozostałe 9 proc. to cenne aminokwasy, a jedynie niepełny procent stanowią łącznie węglowodany (glukoza), witaminy oraz sole mineralne. Sto gramów białka dostarcza tylko 45 kcal. W porównaniu z białkiem żółtko to prawdziwa bomba kaloryczna (350 kcal na 100 g), ale fakt, że coś zapewnia nam

Białko: TAK, mięso: NIE? To da się zrobić. 9 produktów, które pomogą go dostarczyć

Białko: TAK, mięso: NIE? To da się zrobić. 9 produktów, które pomogą go dostarczyć

najlepszych źródeł. Białko , z którego są zbudowane nazywane bywa bowiem wzorcowym, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne w takich proporcjach, jakich potrzebuje nasz organizm. Najwięcej go w żółtku, w którym kryje się również sporo witamin, zwłaszcza C, A, D, E i tych z grupy B, ale i

Zobacz wideo

Re: Białko - żółtko

Znalazlam takie informacje / same bialka mozna mrozic, ale to juz wszyscy chyba wiemy /: zoltka i bialka wymieszac dodajac 2 g cukru i 1 g soli na kazde zoltko zoltka mrozic w pojemnikach na lod, a potem pozwijac kostki w folie / przezroczysta lub aluminiowa / Sama mroze bialka, zoltek nie

Re: tłuszcze ... białka ... węglowodany

:-) A mowiąc konkretniej, niewielkie ilości pieczywa, ziemniaków, b. rzadko ryż i kasza, w sladowych ilościach, jajecznica z żółtek na każde śniadanie + sałatka warzywna, drugi posiłek około 17 - białko jakieś (mięso, ryba, wątróbka), najczęściej z sosem na smietanie + sałatka warzywna. W

Re: Sztuczne białka.

), nie jadam soi (nie mam czasu bawić się w przyrządzanie), to musiałbym wsuwać ponad 800 gram steków dziennie... to brzmi jak całkiem sporo... a ile w tym cholesterolu... a jeśli nie z mleka, serów, soi i steków, a także nie z białek sztucznych, to z czego wziąć te 165g??!!! Przecież nie będę

Re: ile białka dziennie powinno się jeść?

odżywczej i najlepiej przyswajalne a takie masz w żółtkach jaj i podrobach (wątroba) białko roślinne tego nie gwarantuje

a co z białkiem?

białka było nie mniej niż..., a kalorii nie więcej niż..., może prowadzić do konfliktu. Przykładowo, gdybyśmy zdecydowali się dostarczać białka pod postacią wyłącznie kurzego żółtka, które w 100g ma 356kcal i 16g protein, musielibyśmy go zjeść aż 625g co by miało wartość 2225kcal!! Ale, gdybyśmy

Re: A może wątek kulinarny VIII

TARTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI 4 jajka szczypta soli i pieprzu 100 g suszonych pomidorów w z oliwie 100 g czarnych oliwek pęczek botwinki Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w okrągłej formie do tarty. Robimy farsz. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je osobno z odrobiną soli

Re: A może wątek kulinarny XI

CIASTO POMARAŃCZOWO ? MIGDAŁOWE 2 pomarańcze, 5 jajek, 200 g cukru, 230 g mielonych migdałów, cukier puder i migdały do dekoracji Pomarańcze dokładnie umyć, posiekać w drobną kostkę. Owoce wrzucić do rondla, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Do jednej miski wbić

Re: A może wątek kulinarny XI

CIASTO POMARAŃCZOWO ? MIGDAŁOWE 2 pomarańcze, 5 jajek, 200 g cukru, 230 g mielonych migdałów, cukier puder i migdały do dekoracji Pomarańcze dokładnie umyć, posiekać w drobną kostkę. Owoce wrzucić do rondla, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Do jednej miski wbić żółtka, do

Było sobie jajko:

g białko ok.7g skład jajka : w % żółtko białko woda 51,5 84,8 albumina i witelina 15 12 olej jajowy 22 0,2 lecytyna 9 śladowe ilości ciała mineralne 1 0,7 inne składniki 1,5 2,3 " -- http://i.frazpc.pl/pliki/2002/board_graf/111927042168543726.jpg

ekspresowe ciasto borówkowe

Łatwe, superszybkie i bardzo smaczne. Potrzebujemy: - 4-5 jajek - 250 g mąki pszennej - 250 g mąki krupczatki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g stopionego masła - 1 i 1/4 szklanki cukru - - 2-4 szkl. owoców Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Z białek z dodatkiem soli

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!