Wszystko o:

białko c reaktywne

kaole

Badanie CRP - co jego wynik mówi o twoim zdrowiu?

Badanie CRP - co jego wynik mówi o twoim zdrowiu?

Krew pobrana do badania CRP służy do określenia stężenia białka C-reaktywnego (CRP). Jego oznaczenie jest konieczne u osób z podejrzeniem infekcji oraz w przypadku zaburzeń w obrębie układu naczyniowego. Dodatkowo jego kontrola jest niezbędna przy leczeniu niektórych chorób nowotworowych. Choć to bardzo proste i często wykonywane badanie informacje o nim należą do jednych z najczęściej wyszukiwanych.

Cukrzyca typu MODY: objawy, diagnoza, leczenie

To wyjątkowo rzadka grupa cukrzyc. U podstaw każdej z nich leży mutacja genetyczna i najczęściej dotyka osoby młode oraz szczupłe, czyli odbiegające od utartego wyobrażenia o diabetyku. Zazwyczaj przebiegają łagodnie, a pacjenci zobligowani są przede wszystkim do stosowania odpowiedniej diety oraz regularnej aktywności fizycznej.

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

Te badania nie bolą (poza ewentualnie ukłuciem, czyli do przeżycia), nie zawstydzają (a przynajmniej nie powinny), nie wymagają szczegółowych przygotowań i nie powodują skutków ubocznych. Są dość tanie, a nawet darmowe. Pozwalają odkryć na czas wiele groźnych schorzeń, które mogą przez dłuższy, kluczowy czas nie dawać wyraźnych objawów. Wprawdzie często nie są podstawą do ostatecznego rozpoznania schorzenia, ale wskazują kierunek dalszych badań. Zrób sobie prezent (na NFZ często trudno liczyć) i zadbaj o siebie. To sensowna inwestycja, a niejednokrotnie nic nie kosztuje lub znacznie mniej niż nowy ciuch lub kosmetyk.

Ból brzucha z prawej strony - na pewno atak wyrostka robaczkowego?

Ból brzucha z prawej strony - na pewno atak wyrostka robaczkowego?

zmianę ich składu procentowego i pojawienie się tzw. leukocytów pałeczkowatych. Ponad normę rośnie OB (opad, odczyn Biernackiego) i coraz częściej kontrolowane CRP (poziom tzw. białka C-reaktywnego to czułe badanie stwierdzające stan zapalny). Bywa także konieczne badanie usg jamy brzusznej. Chociaż nie

Jak czytać indeks SCORE

Jak czytać indeks SCORE

komputerowej lub ultrasonografii); - osób z rodzinnym występowaniem przedwczesnych chorób układu sercowo-naczyniowego ; - u osób z niskim stężeniem cholesterolu frakcji HDL, zwiększonym stężeniem triglicerydów, upośledzoną tolerancją glukozy, a także z podwyższonymi stężeniami białka C-reaktywnego

Wolne rodniki

Wolne rodniki

rodniki egzogenne, przeciwko którym komórki również wykształciły szereg czynności obronnych w celu ochrony swojej integralności. Rodniki, które nie zostaną zneutralizowane przez mechanizmy obronne komórek, mogą wejść w reakcję z białkami, kwasami nukleinowymi oraz z kwasami tłuszczowymi wielonasyconymi

Krew

Krew

przemarznięciem - może świadczyć o stanie zapalnym w stawach. Niekiedy dodatkowo stawy mogą być też opuchnięte, a skóra nad nimi - zaczerwieniona. Co powinnaś zbadać: Wysokość OB, CRP, ASO Badanie OB to podstawa. Dodatkowo trzeba również zmierzyć poziom białka C-reaktywnego (CRP). Analizy te wykrywają stany

Podwyższony poziom leukocytów u noworodka

odchylenia w badaniach laboratoryjnych. Badaniami, które mogą przemawiać za zakażeniem jest podwyższone stężenie białka C-reaktywnego (wynik miarodajny od 3 dnia życia), prokalcytoniny oraz dokładna ilość leukocytów.

Hashimoto - problemy z utrzymaniem wagi

11,8 norma 12,0-16,0, LYM 52,9 norma 20,0-45,0, gran 38 norma og 45, MID 0,4 norma od 0,5, GRAN 2,1 norma od 3,5, MPV 13,7 norma do 10. Zrobiłam dodatkowo białko C reaktywne 14,92 norma do 5,00. Co może być przyczyna mojego tycia i problemami z brzuchem? Mam 28 lat. Nadmienię, iż jakieś 6 lat temu

Suplementy a zespół Gilberta

Witam, mam problem, od jakiegoś czasu trenuje na siłowni i zastanawiam sie nad suplementami. Konkretniej o kreatynie i gainerze. Oto skład tych odżywek, gainer: polimery i oligomery glukozy, koncentrat białek serwatkowych, białko pszeniczne, monohydrat dekstrozy, kwas askorbinowy (wit. C

Suplementy a zespół Gilberta

Od jakiegoś czasu trenuje na siłowni i zastanawiam się nad suplementami. Konkretniej o kreatynie i gainerze. Oto skład tych odżywek, gainer: polimery i oligomery glukozy, koncentrat białek serwatkowych, białko pszeniczne, monohydrat dekstrozy, kwas askorbinowy (wit. C), nikotynamid (wit. B3), octan

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

BIAŁKO C w normie TSH 3,79 norma 0,47-4,64 FT3 2,06 norma 1,45-3,48 FT4 1,13 norma 0,71-1,85 I NIESZCZĘSNA PROLAKTYNA 33,90 NORMA 5,18-26,53 Czy ta wysoka prolaktyna jest spowodowana moim Hashimoto? Przecież biorę Euthyrox 75 wiec powinno być OK. Czy to jest już za mała dawka dla mnie, ale TSH

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Białko C-reaktywne CRP

Czy ktoś wie, co oznacza taki wynik badania. "Białko C-reaktywne CRP 7,14". Norma jest przekroczona, bo górna granica tego białka jest 5,0. Będę wdzięczna za informację.

Re: In vitro/transfer zarodków w 2015 cz.7

Dziewczyny powiedzcie mi jeszcze w kwestii białka C i S - patrze u siebie w labie i mam po dwie pozycje przy każdym: białko C (aktywność) w osoczu i białko C reaktywne (CRP) w surowicy (badanie ilościowe). Tak samo przy bialku S. To które mam zrobić???

Białko C-reaktywne - wyniki

Odebrałam wyniki i nie wiem, co oznaczają: CRP -24,5 mg/l (wart. ref. do 5) - co to oznacza? I jak interpretować morfologię? WBC 2.9 x10(3)/uL RBC 4.20 x 10(6) uL HGB 13.5 g/dL HCT 40.5% MCV 96.4 fl MCH 32.1 pg MCHC 33.3 g/dl PLT 76 x 10(3) uL MXD% + 15.8% w tym: p-1 s-52 e-4 m-4 l -39 Czy ktoś

Darmowe badania - stres oksydacyjny

oksydacyjnego, nosicielstwa toksoplazmy oraz gronkowca złocistego oraz wybranych parametrów kondycji biologicznej i wskaźników psychologicznych. W ramach badania, zostanie wykonane bezpłatnie: - Morfologia krwi z rozmazem. - Oznaczenie poziomu stresu oksydacyjnego. - Oznaczenie poziomu białka C-reaktywnego

Re: Bardzo proszę o pomoc

tego wykupić CitraFleet 2 saszetki nastepnie oraz gotowy preparat enema dalej skierowanie do LABORATORIUM aminotransferaza (ALT) aminotransfereza asparaginianowa (AST) białko C-reaktywne (CRP) bilirubina całkowita cholesterol całkowity gammaglutamylotranspeptydaza (GGTP) glukoza kreatynina TSH

Re: Białko C-reaktywne CRP

CRB to wskaźnik tego czy w organizmie jest stan zapalny. masz nieznacznie podwyzszony - prawdopodobnie masz jakis stan zapalny, ktory moze sie rozwijac.

Re: Białko C-reaktywne - wyniki

Pozwyzszone CRP swiadczy o trwajacym w organizmie stanie zapalnym. A moze ta "wartosc referencyjna" to wlasnie norma?

Re: Białko C-reaktywne - wyniki

Nie, norm na wydruku nie ma, niestety. a wynik jakiegoś czynnika reumatoidalnego w surowicy jest ujemny, zatem to chyba nie zmiany reumatyczne. -- Dogmat to nic innego jak wyraźny zakaz myślenia (L. Feuerbach)

Re: Białko C-reaktywne - wyniki

Dodatnie (czy powyżej normy) białko CRP na pewno występuje w chorobach reumatycznych, ale pewnie nie tylko. Zanim jednak popadniesz w panikę, poczekaj te 10 dni na swojego lekarza :) A do tej morfologii nie miałaś podanych norm?

Re: Białko C-reaktywne - wyniki

Ja mialam kiedys podobne watpliwosci (CRP male, OB ogromne). Lekarka mi powiedziala, ze OB "zbiera" informacje przez jakis czas, powoli roznie i powoli spada, natomiast CRP daje informacje na biezaco. Zreszta inna nazwa to "bialko ostrej fazy". No a obnizone wartosci morfologic

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!