Wszystko o:

białko całkowite we krwi

kaole

Albuminy

Albuminy

Ten rodzaj białka stanowi ok. 60 proc. białka całkowitego występującego w osoczu krwi. Podstawowym i najważniejszym zadaniem albumin jest regulacja ciśnienia panującego w naczyniach krwionośnych oraz utrzymywanie właściwego nawodnienia.

Choroba McArdle'a (glikogenoza typu V, GSD V)

Schorzenie rozpoznawane jest niezwykle rzadko. Wskutek dziedziczonej wady genetycznej w tkance mięśniowej chorego zaczyna zalegać jeden z enzymów, odpowiedzialnych za podział i rozkład wielocukrów. Choroba znana jest medycynie od połowy XX wieku.

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

Chleb bezglutenowy to obecnie bardzo popularny zamiennik tradycyjnego pieczywa. Dostępny w większości sklepów, jednak wiele osób przyrządza go samodzielnie. To dosyć trudna procedura, gdyż mąka bezglutenowe z reguły trudniej wyrasta i jest bardzo miałka. Jednak efekt końcowy działa zazwyczaj mobilizująco, gdyż chleb bezglutenowy domowej roboty jest zdrowszy od tego ze sklepu, a dodatkowo lepiej smakuje.

Nerka wstrząsowa

Nerka wstrząsowa

20 dni. Dodatkowo w moczu chorego pojawia się białko oraz krew. Nerka wstrząsowa - diagnoza Podstawą stawiania rozpoznania jest wywiad z pacjentem i analiza objawów. Dodatkowo sprawdza się ilość przyjmowanych płynów oraz wydalanego moczu. Dodatkowo zleca się badanie krwi i określa wartość OB

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie

Anemia jest diagnozowana na podstawie wyników badania krwi z uwzględnieniem trzech parametrów: hemoglobina jest to białko odpowiedzialne za transport tlenu w organizmie. Norma hemoglobiny wynosi u kobiet 12-16 g/dl, a u mężczyzn 13-18g/dl; hematokryt to stosunek objętości krwinek do objętości

Morfologia: HEMOGLOBINA

Morfologia: HEMOGLOBINA

sierpowatą, jedną z wrodzonych chorób krwi W niektórych przypadkach oznacza się także hemoglobinę glikowaną (HbA1c), której obecność potwierdza cukrzycę . Właściwy poziom hemoglobiny Prawidłowe stężenie hemoglobiny we krwi u zdrowej osoby nie powinno przekraczać 11,0-17,5 g/dl. Należy jednak pamiętać, że

Badanie ogólne moczu. ANALIZA MOCZU

Badanie ogólne moczu. ANALIZA MOCZU

Prawidłowo w moczu nie ma glukozy lub znajduje się w niewielkiej ilości. Jeżeli we krwi jest bardzo wysoki poziom cukru, jak w niekontrolowanej cukrzycy, wówczas glukoza przedostaje się do moczu. Cukier może pojawiać się także w moczu w uszkodzeniu lub chorobach nerek. Ciała ketonowe w moczu Kiedy

Hiperamonemia: objawy, diagnoza, leczenie

Hiperamonemia: objawy, diagnoza, leczenie

amoniaku we krwi . U małych dzieci w pierwszym etapie walki z chorobą konieczne są transfuzje krwi oraz oczyszczanie  jamy otrzewnej z zalegającej wydzieliny.Niekiedy stosuje się tzw. hemodializę, czyli oczyszczenie krwi z toksyn czy innych szkodliwych dla niej substancji. Czytaj także: Zespół

Sferocytoza wrodzona: objawy, diagnoza, leczenie

Sferocytoza wrodzona: objawy, diagnoza, leczenie

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Rozwój schorzenia to konsekwencja mutacji genetycznej. Zaburzenie to sprawia, że okalająca krwinkę błona jest nieprawidłowa. Uszkodzenie łańcucha jednego z białek (spektryny lub ankyryny) bądź ich całkowity brak sprawia, że erytrocyty mają nie tylko zmieniony

7 produktów, które warto jeść po treningu

7 produktów, które warto jeść po treningu

szklanki kefiru):Wartość energetyczna - 57 kcalBiałko - 3,6 gTłuszcz - 2,0 gWęglowodany - 5,5 g Kefir dostarcza witamin A, B2, B12, D, K, uzupełnia niedobory magnezu, fosforu i wapnia. Pomaga obniżyć ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi, a także wzmacnia odporność, ponieważ hamuje rozwój bakterii

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Podwyższony poziom bilirubiny w moczu

Odebrałam dziś wyniki badań krwi i moczu. Martwię się, ponieważ poziom bilirubiny wynosi 1,0 mg/dl. Przeczytałam, że może to mieć coś wspólnego z żółtaczką. Czy to prawda?Zakres normy stężenia całkowitej bilirubiny w surowicy krwi wynosi ok 0,3-1,2 mg/dl (może różnić się nieznacznie w różnych

Dieta bez glutenu

Interesuje mnie dieta bezglutenowa - zgodnie z moją grupą krwi - B - powinnam zrezygnować z produktów pszennych oraz wielu innych zbóż, które tak często się promuje za pełnowartościowe. O co tu chodzi? Rzeczywiście, zrezygnowałam z pieczywa, całkowicie, i ograniczyłam słodycze- schudłam w ciągu 6

Podwyższone leukocyty w ciąży

oparciu o obraz kliniczny. Całkowity poziom leukocytów we krwi, a w szczególności poziom neutrofilów we krwi często ulega fizjologicznemu podwyższeniu w czasie ciąży. Wynik badania powinien zobaczyć Pani lekarz prowadzący i ocenić, czy istnieją wskazania do poszukiwania innych przyczyn neutrofilii niż

Wahania wagi

Od ponad roku mam niesamowite wahnięcia wagi. Potrafię przytyć nawet 5 kg w ciągu tygodnia. Mam uczucie ciężkości nóg, odczuwam ich gwałtowne puchnięcie. Jestem wegetarianką dbającą o dietę. Cierpię od dziecka na problemy z zasypianiem. W czasie ostatniego pobierania krwi (wyniki dobre) moja krew

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Proszę o interpretację wyników-Pani Doktor

Pani Doktor dziś powtórzyłam wyniki i są nastepujące: Bilirubina całkowita w surowicy 0,52mg/dł norma 0.0-1.3 Badanie moczu: Barwa żółty Przejrzystość niezupełny PH 5.5 norma5.0-8.0 Ciężar wlasciwy1.025 norma 1.005-1.030 Białko ujemne Glukoza ujemna Urobilinogen 0.2 E.U./dł norma<

Re: witamnina D3

obwodowej z płytkami krwi, morfologia krwi obwodowej z wzorem odsetkowym i płytkami krwi, retikulocyty, odczyn opadania krwinek czerwonych (OB). 2. Badania biochemiczne i immunochemiczne: Sód, potas, wapń zjonizowany, żelazo, żelazo - całkowita zdolność wiązania (TIBC), stężenie transferryny, stężenie

nowy lek na Migreny Chroniczne-monoklonalne białka

Witajcie jest przełom w leczeniu MIGREN CHRONICZNYCH, pracowało nad nim kilka koncernów są w ostatniej fazie testów i jest to lek, nawet nie wiem jak to po polsku napisać, więc piszę po angielsku "monoclonal blood protein" (monoklonalne białka krwi). jest to rodzaj szczepionki, zastrzyk raz na dwa

Re: Badania przed i w trakcie ciąży-do czego mam

- całkowita zdolność wiązania (TIBC), stężenie transferryny, stężenie hemoglobiny glikowanej (HbA1c), mocznik; kreatynina, glukoza, test obciążenia glukozą, białko całkowite, proteinogram, albumina, białko C-reaktywne (CRP), kwas moczowy, cholesterol całkowity, cholesterol-HDL, cholesterol-LDL, triglicerydy

Re: In vitro / transfer zarodków 2015 cz. 2

Będę je robiła na początku kolejnego cyklu razem z hormonalnymi.Te badania są z krwi.Nie mam teraz przy sobie tych badań,ale między innymi jest badanie na białko s,na białko c z jakimiś dodatkami i jeszcze kilka innych.To całkowita nowość dla mnie i jeszcze sama się w tym wszystkim nierozeznaje

Re: Objawy kliniczne a badania potwierdzające.

Wyniki badani laboratorynych buałko całkowite-surowica: I77 Białko całkowite 68.8 g/l 64,00-83,00 chlorki-surowica: I97 Chlorki 102 mmol/l 98-107 CK-Kinaza kreatynowa: M18 CK-Kinaza kreatynowa 95 U/l 39-308 FT3: O55 FT3 4.9 pmol/l 3,1-6,8 FT4: O69 FT4 16,1 pmol/l 12,0-22,0 Glukoza z krwi żylnej 96

Re: Helicobakter pylori- jak się pozbyć na dobre?

Co to za bzdury, że HP doprowadza do nadprodukcji kwasu w soku żołądkowym? Osoby z grupą krwi maja wyższy poziom kwasów w żołądku, ciekawe jakby tak było to HP nie mogło by w ogóle zaistnieć, bo kwas chroni żołądek i dalej przed wirusami i bakteriami. Dopóki nie dojdzie do zakażenia HP ni wytworzy

Re: Dieta od hematologa :(

mamy do czynienia z celiakią, gdzie gluten trzeba całkowicie wyeliminować? Pozdrawiam -- Agnieszka Białek www.dietetyk-wroclaw.net

Objawy kliniczne a badania potwierdzające.

wykonanych pod kątem krwi również w normie m.in: Morfologia, glukoza w krwi żylnej, chlorki-surowica, białko całkowite-surowica, CK-Kinaza kreatynowa, FT3, FT4, Mocznik-surowica, kreatynina-surowica, OB, Potas, Sód, TSH-surowica. Mija 2,5 miesiąca od badań a dolegliwości nie ustępują. Neurolog twierdzi

Re: ZUM- pilne

Profil nerkowy, to nastepujace badania krwi i moczu: badanie ogólne moczu sód w surowicy potas w surowicy mocznik w surowicy kreatynina w surowicy kwas moczowy w surowicy białko całkowite w surowicy Jeśli dziecko jest alergikiem, to ciągłe siusianie może byc sutkiem

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!