Wszystko o:

bilirubina we krwi

kaole

MPV - co to jest i co oznacza?

MPV - co to jest i co oznacza?

Trombocyty, czyli płytki krwi wytwarzane są przez szpik kostny i pełnią w organizmie bardzo ważną rolę. MPV to wskaźnik, na podstawie którego określa się ich średnią objętość.

Zespół Criglera-Najjara

Zaburzenie metaboliczne występujące u chorych na zespół Criglera-Najjara spowodowane jest wadą genu regulującego rozkład i wydalanie bilirubiny. Barwnik ten powstaje w procesie rozpadu czerwonych krwinek, następnie transportowany jest do wątroby i usuwany z organizmu. W zależności od stężenia mogącego ją strawić enzymu, medycyna wyróżnia dwie postaci schorzenia.

Zespół Moschcowitza (Zakrzepowa plamica małopłytkowa)

Szacuje się, że rocznie zakrzepową plamicę małopłytkową rozpoznaje się u niemal 6 milionów ludzi na całym świecie. Ten specyficzny rodzaj skazy krwotocznej najczęściej dotyka osoby między 30 a 40 rokiem życia. W grupie szczególnego ryzyka są kobiety w ciąży. Schorzenie wymaga wprowadzenia natychmiastowego leczenia.

Deficyt lizosomalnej kwaśnej lipazy - co to oznacza?

Deficyt lizosomalnej kwaśnej lipazy - co to oznacza?

oraz trudności z oddychaniem, które są skutkiem powiększenia wątroby i śledziony. Ogromna większość chorych umiera we wczesnym niemowlęctwie. Postać spichrzeniowa przebiega znacznie łagodniej. Niedobór kwaśnej lipazy jest znacznie mniejszy, a pierwsze niepokojące symptomy pojawiają się między pierwszą

Mapa LP

stawowej w kolanach jak golić włosy łonowe ck kinaza kreatynowa podwyższona ból prawego barku i ręki rdw sd we krwi leczenie wzw hbs dodatni siny palec stopy przyścienne zgrubienie błony śluzowej ból prawej ręki drętwienie ucisk na worek oponowy c3c4 helicobacter pylori wynik dodatni

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

wiele można pomóc. Warto raz w roku skontrolować enzymy wątrobowe we krwi oraz poziom bilirubiny (produkt rozpadu hemoglobiny), a przynajmniej zawsze przy zaleconych badaniach profilaktycznych (jedno ukłucie, dodatkowa pewność). Ogólnie przyjęte normy: 1. Enzymy wątrobowe: - aminotransferaza alaninowa

Tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

Tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

doustnych. Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć cukrzycę , poproś lekarza pierwszego kontaktu, by skierował cię na badania określające poziom glukozy we krwi. Taka kontrola przyda się każdemu. Jeden nieprawidłowy wynik nie rozstrzyga jeszcze sprawy, ale wymaga konsultacji ze specjalistą diabetologiem

Zmiany na skórze mogą być objawem wielu chorób - sprawdź, na co zwracać uwagę

Zmiany na skórze mogą być objawem wielu chorób - sprawdź, na co zwracać uwagę

odpowiada bilirubina czyli barwnik wchodzący w skład żółci. Gdy poziom bilirubiny we krwi, spowodowany np. brakiem wychwytu, przekracza 25 mg/dl, zażółcenie skóry staje się widoczne. Jego stopień bywa różny - od bladożółtego lub cytrynowego (żółtaczka hemolityczna), poprzez zielonawożółtawy (gdy żółć zalega

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (wzw A, żółtaczka pokarmowa)

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (wzw A, żółtaczka pokarmowa)

pozwalają ocenić stopień uszkodzenia narządu i odróżnić świeże zakażenie od przebytego (we krwi pozostają tylko przeciwciała typu IgG świadczące o nabyciu dożywotniej odporności). Wirusowe zapalenie wątroby typu A (wzw A, żółtaczka pokarmowa) leczenie Objawowe: leżenie, picie dużej ilości płynów. Należy

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

zagrożeń epidemiologicznych XXI wieku. Kluczowy pakiet Co zatem robić? Poproś lekarza pierwszego kontaktu o wykonanie badań, które pozwolą wstępnie ocenić stan twojej wątroby (poziom bilirubiny oraz enzymów wątrobowych AspAT, AlAT ). Raz na kilka lat zaleca się także zbadanie krwi pod kątem obecności

Podwyższony poziom bilirubiny w moczu

Odebrałam dziś wyniki badań krwi i moczu. Martwię się, ponieważ poziom bilirubiny wynosi 1,0 mg/dl. Przeczytałam, że może to mieć coś wspólnego z żółtaczką. Czy to prawda?Zakres normy stężenia całkowitej bilirubiny w surowicy krwi wynosi ok 0,3-1,2 mg/dl (może różnić się nieznacznie w różnych

Jak interpretować wyniki badania krwi?

Jak interpretować wyniki badania krwi: cholesterol 226; bilirubina 1,2; transaminazy w normie.Niestety bez kontekstu klinicznego (wykonania dokładnego badania podmiotowego i przedmiotowego), a także bez podania zakresu norm aktualnych dla danego laboratorium nie jestem w stanie podjąć się wiążącej

Wzrastające GGTP

Od dłuższego czasu mam uczucie dyskomfortu i ucisku w okolicach wątroby. Prawie w ogóle nie pije alkoholu. Zrobiłem badania: AST, ALT, bilirubina, kreatynina, EGFR, ALP w normie. Mocz,OB ,krew utajona również w normie. Tylko GGTP mi rośnie. Najpierw miałem 81, a trzy tygodnie już 133. Co to może

Hiperbilirubinemia - czy da się to wyleczyć?

Witam. Chciałem pójść do wojska, lecz wojskowa komisja lekarska nie dopuściła mnie ze względu na hiperbilirubinemie. Pozwolę sobie zacytować fragment orzeczenia: "W badaniu biochemicznym stwierdzono podwyższone wartości stężeń bilirubiny całkowitej (39,2 umol/l przy zakresie normy 5-21) i

Ból pleców - wyniki badań

Od 6 miesięcy pojawia się ból w plecach lewa strona środek pleców. Do tego dochodzi czasami złe samopoczucie, zawroty głowy jak bym miął się przewrócić. Rzadko i ciężko oddaje stolec, kolor raczej normalny bez krwi. Zrobiłem masę badań. W pierwszym wyszło wysoki poziom trojglicerydow 950, zbiłem

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Zolte rogowki oczow, po zabiegu usuniecia wor

Moje pytanie jest nastepujace"Co moze byc przyczyna wysokiego stezenia bilirubiny w krwi,po zabiegu usuniecia woreczka zolciowego?

Wysoka Bilirubina w krwi - prosze o pomoc!

Wlasnie otrzymalem wynik stezenia bilirubiny we krwi ktory wynosi 41 junitow a norma jest ponizej 19 junitow.Wszystkie inne badania sa w porzadku jak mocz ,tarczyca.... lekarz mi powiedzial ze jest to ok i ze kazdy ma takie wachania.Niedawno bylem w Indiach czy moze to byc przyczyna Malarii

Re: viekirax i exviera

Witam ponownie, Mija 6 tydzien leczenia. Po czwartym tygodniu robilam badanie krwi. Jest minus. Mam nadzieje, ze sie utrzyma. Po 4 tygodniach podwyzszony ALAT (40)i ALAST (80) i bilirubina. Reszta OK.Lekarz skomentowal, ze to normalne. Minely bole glowy ale musialam sie zajac bolami kregoslupa

Ikteria + -

Ikteria: widoczne gołym okiem zażółcenie surowicy lub osocza. Taki stan jest zazwyczaj skutkiem nadmiernego uwalniania bilirubiny lub przyjmowaniem niektórych leków. Tu masz wytłumaczone forummedyczne.pl/wynik-plusminus-przy-oznaczeniu-ikteria-w-badaniu-krwi-t5828.htm

Re: Wysoka Bilirubina w krwi - prosze o pomoc!

Dziekuje wszystkim za tak wspaniale odpowiedzi. Bardzo mi to rozjasnilo w glowie. Zrobie jeszcze kilka testow a w tym pare na pasozyty bo skoro jezdzilem po Azji to mysle ze warto.Ciekawe jest ze w Azji wysoka bilirubina w krwi to standard,warto by bylo znac przyczyny tego zjawiska. Mysle ze moj

Re: Ikteria + -

A bilirubinę jaką ma? Bo iketria to znaczy, że surowica krwi jest zażółcona. Wątrobowe parametry badał? Ja się z tym właśnie bujam. U kota co prawda ale ikteria to ikteria. -- Nie mam dzieci. Ale emama jest tak często linkowana na głównej, że podejrzewam inspirujące dyskusje albo totalną

Re: Nadmierna pigmentacja skóry u dziecka.

Zmień lekarza. "Na oko" nie diagnozuje się żółtaczki. Zbadaj krew: morfologię z rozmazem, OB, CRP, ASPAT, ALAT, bilirubinę, TSH, Ft3, Ft4.

Re: badanie krwi

Witam, ja znowu z moimi wynikami. AST 47,4 n. 0-34 ALT 63,4 n. 10-49 GGT 76,9 n. 0-38 Jak widać nie wygląda to za ciekawie, z tym że dzień przed badaniem chyba się czymś zatrułam bo całe popołudnie do aż do wieczora miałam wodniste biegunki, rano przed pobraniem krwi też. Czy to mogło podwyższyć

Re: Do Pani Dr - czy mleko wpływa na morfologię?

Mleko to płyn, i teoretycznie nadmiar/niedobór płynów mógłby jakoś wpłynąć na wyniki morfologii. Ale nie sądzę, żeby nawet nadmiar mógł rozcieńczyć krew do tego stopnia, żeby wyniki były bardzo złe, a na rozmaz % to w ogóle nie powinno wpłynąć. Bilirubina, biochemia mogłaby wyjść inaczej - ale to

badanie krwi-bilirubina

Nie potrafie zinterpretowac nastepujacych wynikow, ale mam wrazenie, ze cos jest nie w porzadku. Bilirubina Wynik: 0.6 mg/dl Niski: 0.2 Wysoki: 1.2 Czy na to moglo miec wplyw przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych i czy z takimi wynikami bede mogla dalej je przyjmowac?

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

: niedokrwistość (obniżonaliczba krwinek czerwonych), małopłytkowość (obniżona liczba płytek krwi), leukocytoza(podwyższony poziom leukocytów, jednego z typów krwinek białych) oraz podwyższony poziomenzymów we krwi (bilirubina, aminotransferaza alaninowa, aminotransferaza asparaginianowa

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

narządowych Działania niepożądane leku Badania diagnostyczne Często Zwiększenie wartości wyników testów czynności wątroby (w tym: AspAT, AlAT, fosfataza zasadowa, GGTP, LDH, bilirubina), zwiększenie stężenia kreatyniny we krwi Niezbyt często Wydłużenie odstępu QT w EKG, zwiększenie stężenia mocznika we krwi

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

AT, fosfataza zasadowa, GGTP, LDH, bilirubina), zwiększenie stężenia kreatyniny we krwi Niezbyt często Wydłużenie odstępu QT w EKG, zwiększenie stężenia mocznika we krwi, zwiększenie stężenia cholesterolu we krwi Zaburzenia naczyniowe Bardzo często Obrzęk obwodowy Niezbyt często Migotanie komór, arytmia

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

płci. Działania niepożądane obserwowane u pacjentów leczonych worykonazolem Klasyfikacja układów narządowych Działania niepożądane leku Badania diagnostyczne Często Zwiększenie wartości wyników testów czynności wątroby (w tym: AspAT, AlAT, fosfataza zasadowa, GGTP, LDH, bilirubina), zwiększenie

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

. Działania niepożądane obserwowane u pacjentów leczonych worykonazolem Klasyfikacja układów narządowych Działania niepożądane leku Badania diagnostyczne Często Zwiększenie wartości wyników testów czynności wątroby (w tym: AspAT, AlAT, fosfataza zasadowa, GGTP, LDH, bilirubina), zwiększenie stężenia

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!