Wszystko o:

cholesterol

podpis główki

Cholesterol

Cholesterol to związek organiczny, chemiczny niezbędny organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania. Bez niego działanie hormonów czy niektórych witamin nie byłaby możliwa.

Stężenie całkowite u zdrowej osoby nie powinno przekraczać 150-200 mg/dl.

Zbyt wysoki poziom cholesterolu prowadzi do poważnych chorób w obrębie układu krążenia.

wizu

Jak obniżyć cholesterol bez sięgania po leki? Poznaj sposoby, które działają

Jak obniżyć cholesterol bez sięgania po leki? Poznaj sposoby, które działają

Zdecydowałeś się na wzięcie udziału w badaniu poziomu cholesterolu we krwi i z przerażeniem spoglądasz na wyniki lipidogramu? Okazało się, że masz podwyższoną frakcję złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów? Obawiasz się, że z tego powodu będziesz zmuszony sięgnąć po leki z obawy przed rozwinięciem się choroby miażdżycowej? Nie panikuj. Dowiedz się, jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami - całkowicie bezpiecznymi i o niezawodnej skuteczności.

Cholesterol LDL. "Złe" oblicze cholesterolu, które ma swoje plusy

Cholesterol LDL to zły bliźniak cholesterolu HDL. Mimo że cholesterol LDL w zbyt wysokim stężeniu szkodzi, to jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Poziom cholesterolu u osób poniżej 45 lat pokazuje, czy zachorują w przyszłości na serce

Wysoki poziom cholesterolu we krwi w młodym wieku wskazuje na dwukrotnie większe ryzyko wystąpienia chorób serca w późniejszych latach - stwierdzili angielscy badacze. Czy młodzi ludzie powinni przyjmować statyny, aby obniżyć ryzyko? Naukowcy nie są zgodni.

Cholesterol

Mam takie wynik: całkowity 294 (norma do 200), HDL 90,60 (norma d 600, LDL 197,32 (norma do 135), trójglicerydy 34,18 (norma do 150). Po wklepaniu w kalkulator cholesterolu mam taka odpowiedź: Proporcja cholesterolu całkowitego do HDL wynosi:3.27 i stanowi bardzo niskie ryzyko chorób sercowo

Cholesterol

Według ostatniego badania NATPOL podwyższony cholesterol może mieć aż 18 mln Polaków. Niestety tylko 10,8 mln z nich jest tego świadoma. Na szczęście problemom z cholesterolem można zapobiec. Polecam ten artykuł

cholesterol !!!!!!!!

jak jest z chlesterolem w nadczynnosci?? bo miałan nie-doczynnosc i podwyzszony cholesterol, teraz mam nadczynnosc, cholesterolu nie badałam, lekarz zapisał mi leki na obnizenie cholesterolu w nadczynnosci.

cholesterol

Słuchajcie, ostatnio była w naszym mieście akcja bezpłatnych badań cholesterolu. Zrobiłam sobie ot tak, pierwszy raz w zyciu. Wiecie co mi wyszło ? Cholesterol 253 mg/dl HDL Cholesterol 53.3 mg/dl LDL Cholesterol 180.7 mg/dl Pewnie muszę iść do lekarza ? Czy po prostu nie przejmować się

cholesterol

mialam robione badanie cholesterolu i wyszly mi dosc dziwne wyniki: calkowity cholesterol- 206 (norma 140-200), HDL - 51 (norma 35-80), LDL 142 (norma do 130). jak to interpretowac bo wynika, ze ogolnie to cholesterol mam podwyzszony ale ten "zly" mam niski a za duzo tego "dobrego". Bardzo

cholesterol

czy to mozliwe zeby w ciagu 2 lat poziom cholesterolu (calkowity) spadl o 50 jednostek? bez specjalnie przestrzeganej diety - oprocz rezygnacji z masla, tlustych serkow, smietany, majonezu itp, ale jem np slodycze i to sporo mam wrazenie ze to nie moje badania, nawet przed 30-tka mialam wyzszy

cholesterol

witam! mam pytanie-czy ktoś orientuje się w prawidłowych wynikach cholesterolu? dzisiaj odebrałam wyniki m.in. morfologii, lipidogramu itp., wszystko byłoby ok gdyby nie cholesterol!!! mój wynik: -cholesterol całkowity 274 -chol. HDL 94,5 -chol. LDL 169 -trójglicerydy 53 czy wypicie kawy