Wszystko o:

cholesterol badania jak się przygotować

odpowiada lek. med. Dariusz Struski, specjalista medycyny rodzinnej, Prezes wrocławskiego oddziału Kolegium Lekarzy Rodzinnych, Kierownik Ośrodka Kształcenia Lekarzy Rodzinnych we Wrocławiu

Jak pacjent ma być przygotowany do badania poziomu cholesterolu?

Jak pacjent ma być przygotowany do badania poziomu cholesterolu?

Jak do każdego badania krwi.

Jak pacjent powinien być przygotowany do badania poziomu cholesterolu, by uniknąć błędów pomiaru?

Przynajmniej na dzień przed badaniem pacjent nie powinien jeść tłustych potraw.

Cholesterol LDL. "Złe" oblicze cholesterolu, które ma swoje plusy

Cholesterol LDL to zły bliźniak cholesterolu HDL. Mimo że cholesterol LDL w zbyt wysokim stężeniu szkodzi, to jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Sitosterolemia (fitosterolemia)

Sitosterolemia (fitosterolemia)

pojawiają się tzw. żółtaki, czyli specyficzne zmiany skórne spowodowane odkładaniem się cholesterolu. Znacznie podnosi się również poziom LDL (tzw. złego cholesterolu) . Schorzenie potwierdzają podstawowe badania laboratoryjne oraz próby wątrobowe.W leczeniu stosuje się głównie leki obniżające poziom

Trójglicerydy - czym grozi ich podwyższony poziom? Przyczyny nadmiaru i badanie trójglicerydów

Trójglicerydy - czym grozi ich podwyższony poziom? Przyczyny nadmiaru i badanie trójglicerydów

(wysoki poziom trójglicerydów mogący skutkować miażdżycą czy ostrym zapaleniem trzustki). Analizę poziomu triglicerydów wykonuje się również u cukrzyków - przy wysokim poziomie glukozy we krwi zwiększeniu ulega też poziom trójglicerydów. Trójglicerydy: jak się przygotować do badania? Badanie poziomu

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

styl życia. Przyczyną bywają ukryte schorzenia nerek, serca, rzadkie nowotwory. To badanie nie boli, nie kosztuje, nie wymaga szczególnych przygotowań, a ratuje życie. Nadciśnienie skutecznie się leczy. Jest mnóstwo skutecznych preparatów i innych sposobów obniżania ciśnienia. Myślisz, że

Cebula, czosnek, por: najlepsi przyjaciele w sezonie infekcji?

Cebula, czosnek, por: najlepsi przyjaciele w sezonie infekcji?

wyraźny, - siarczek allilu obecny w cebuli obniża poziom 'złego' cholesterolu LDL . Badania przeprowadzone na Japonkach wykazały, że najniższy poziom złego cholesterolu mają te kobiety, które jedzą najwięcej cebuli , - dzięki sporej zawartości siarki cebula wpływa korzystnie na stan skóry i włosów

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

. Krew lepiej krąży Magnez , potas, wapń to tylko niektóre skarby buraków. Są cennym 'naturalnym lekiem' krwiotwórczym, ale nie tylko dlatego, że zawierają żelazo. Nie mają go aż tak wiele, jak się sądzi, jednak obfitują w kwas foliowy i barwniki należące do wspomagających układ krążenia

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

, celuloza, śluz czy gumy). Ten specyficzny rodzaj włókien roślinnych obok poprawy trawienia, spowolnionego przyswajania węglowodanów, a tym samym dłuższego utrzymywania się uczucia sytości czy oczyszczania z toksyn potrafią znacznie więcej. Mogą redukować wartość "złego" cholesterolu, a także, co

Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat

Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat

wysiłków. Uwaga! Mogą być pyszne, aromatyczne i takie leczenie na pewno się spodoba. Badania dowodzą, że picie soku buraczanego nie tylko zwiększa naszą wytrzymałość, ale też spowalnia procesy utleniania w organizmie , czyli procesy powodujące starzenie ciała i umysłu. Dzięki temu nasz organizm lepiej

Niski cholesterol, podwyższony DHEA

Zrobiłem badania hormonów. Oprócz niskiego poziomu testosteronu (w dolnej granicy normy) wyszedł mi podwyższony wynik badań DHEA 29,04 ng/ml (norma 1,80-12,50). Następnie zrobiłem kolejne badanie hormonów nadnerczy i DHEA-S04 jest w normie - wynosi 203,20 ug/dl (norma 139,70-484,40) oraz

Za niski cholesterol

Cholesterol w rozbiciu na frakcje jest za niski. Czy to oznacza jakąś podstępną chorobę?W badaniu poziomu cholesterolu ważne jest, która frakcja znajduje się poniżej dolnej granicy normy. Zazwyczaj wykrywany jest zbyt niski poziom HDL, czyli frakcji cholesterolu mającej korzystny wpływ na organizm

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Dieta a cholesterol

Zawsze miałam wysoki poziom cholesterolu. Po ostatnich badaniach jakie wykonałam norma 190 a u mnie 230. Trochę mnie to martwi, ponieważ staram się zdrowo odżywiać, dużo się ruszam... Myślę, że to wina jakiś rodzinnych tendencji do podwyższonego poziomu cholesterolu oraz tego, że od dziecka mam

Rezonans magnetyczny - jak się przygotować?

Jak należy przygotować się do badania rezonansem magnetycznym kolana? Jak długo czeka się na wyniki?Nie ma specjalnego przygotowania przed wykonaniem rezonansu magnetycznego kolana. Czas oczekiwania na wynik zależy od miejsca, w którym wykonuje się badania. W takiej sytuacji najlepiej skontaktować

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Jak zmniejszyłam cholesterol

przed badaniem aby mieć lepsze wyniki > nie powoduje obniżenia cholesterolu a jedynie zafalszowuje wyniki badań. Więc > z tym dawaniem przykładu to nie do końca masz rację. > Z mojego doświadczenia w zakresie przygotowania do badania krwi na frakcje chol > esterolu wynika, że przy

Re: Jak zmniejszyłam cholesterol

przykładu to nie do końca masz rację. Z mojego doświadczenia w zakresie przygotowania do badania krwi na frakcje cholesterolu wynika, że przy rygorystycznie prowadzonej miesiąc i dłużej diecie, rozumianej jako sposób odżywiania, nawet dwudniowa głodówka nie zmienia istotnie wyników badania .Zmniejszają się

Re: Badanie krwi na czczo?

Wg mojego lekarza:6h to przed zabiegiem i dotyczy dorosłego jedzenia. 2-4h jeśli mleko matki (szybko trawione ). 12h-16h badanie cholesterolu u dorosłych. Niemowlę może dostać pierś. Także szkoda ze dokładnie ci nie powiedziano bo do akurat tego badanią trzeba się dobrze przygotować. Z drugiej

Re: Niedoczynność? Prośba o ocenę.

lepsze, jeśli się zajmie tarczycą. Tak samo jak cholesterol i trójglicerydy. :) Badałaś kiedyś prolaktynę?

Re: Cholesterol i FT3 u dzieci - kto obniżył ?

Jako nastolatka miałam podwyższony cholesterol. W zasadzie to były pierwsze wyniki badań, które wyszły mi nie w normie - czyżby był już to znak, że coś złego dzieje się w organizmie? Oczywiście dieta była dobra, rodzice do dziś nie mają problemów z cholesterolem. Na Hashimoto choruję

wszystko niskie, ujemne procenty, co dalej?

stopach (jak cięte rany, czasem ciężko chodzić), wiecznie bez energii, chronicznie zmęczona, śpiąca (ale jestem niskociśnieniowcem: średnio 95/65); za 2 tyg.wizyta u endokrynologa, ponieważ prywatna, chciałabym przygotować się i zrobić wszystkie prawdopodobne, potrzebne badania wcześniej (i tak będę

Re: Badanie krwi na czczo?

Yumemi, zgadnij, dlaczego szukam tego sama :-) Na gastroenterologii, na której moja córka leżała dwukrotnie, za każdym razem byłam jedyną mamą kp. Przy oddawaniu mi wyników badań, powiedziano mi do tylko, że cholesterol jest za wysoki i będzie potrzebna kontrola. Temat kp w tym kontekście nie

wysokie TSH, kiepski lipidogram, niepokój

morfologię, jest bez szału. Czy przed wizytą u lekarza endo zrobic jeszcze USB tarczycy (mam badanie sprzed 1,5 roku :()? Czy cos jeszcze badać? Na co się w ogolnie psychicznie i finansowo;P przygotować?

Re: recydywa

Witam ponownie, zatem byłam u rodzinnego i na środę mam termin na badania( miałam mieć na poniedziałek ale akurat wtedy jestem w klinice, zobaczcie jakie tempo, normalnie jak to u nas - badania byłyby "na za miesiąc") : TSH,FT3,FT4,wapń,ferrytyna,żelazo,B12,Cholesterol,D3. Jak mam się do nich

Re: wysokie TSH, kiepski lipidogram, niepokój

Tak, warto zrobić usg tarczycy :) Wygląda na niedoczynność tarczycy. Masz ładny cholesterol jak na niedoczynność tarczycy. Warto zbadać witaminę D3, ferrytynę i witaminę B12. Warto poszukać taniego laboratorium, zwykle im większe tm tańsze. Bada się metabolit 25-OH witaminy D3. Psychicznie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!